VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Černohorský sklep láká na pivní chuťovky

Brno /ROZHOVOR/ – Chuť vynikajícího domácího štrůdlu s jablky a ořechy kuchař úplně pohřbil pod hromadou rychle se roztékající sprejové šlehačky.

23.10.2010 1
SDÍLEJ:

Restaurace Černohorský sklep v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Páter, Velen, Granát. Nejde o duchovního, hrdinu počítačové hry a zbraň. Když k těmto třem názvům dodáte Ležák a Kvasar, milovníkům zlatavého moku musí být jasné, že jde o názvy piva. Všechny je svým hostům nabízí v Černohorském sklepu přímo v centru Brna pod náměstím Svobody. A kromě toho tam kuchař poctivě připravuje velice chutná jídla. Černohorský sklep je dalším podnikem, který prošel Testem restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Do pivnice se pod dlažbu náměstí Svobody schází po příkrém dřevěném schodišti. Hosty vítá nápis s přáním dobré nálady po celý den. Podnik je rozdělen do tří částí – na pivnici, restauraci a salónek. Místnost pivnice, kde je výčepní pult, by ale nutně potřebovala údržbu. Vymalovat, vyspravit opadanou omítku i obouchané rohy.

Jídelní lístek hodnotí šéfkuchař restaurace Šelepka a odborník na zážitkovou gastronomii Ivo Ševčík. „Je v pořádku, přehledně zpracovaný, jídel v něm není moc. Zároveň nabízí dostatek chuťovek k pivu. Což je pro hosty v pivnici důležité,“ říká šéfkuchař. Zarazí se ale u velkých porcí předkrmů. Sto padesát gramů bůčku nebo tři sta gramů brambor je podle Ševčíka pro předkrm zbytečně mnoho. „Beru to ale tak, že si host může dát k pivu jen předkrm a je sytý. A tady s tím počítají. Do pivnice se totiž na tříchodové menu a desert často nechodí,“ dodává Ševčík.

Předkrm proto Ševčík vynechává a v chladném počasí dává přednost polévce. Hovězí vývar je podle něj připraven poctivě z masa, chutná je i zelňačka, kterou pivnice nabízí v denním menu. „Ve vývaru jsou zvláštní široké nudle, nechci tipovat, zda jsou domácí, ale vývar je určitě připraven bez přísad. V zelné polévce jsem našel také vše správně – i klobásku a bobkový list,“ vypočítává klady polévek šéfkuchař.

Při výběru hlavního jídla Ševčík trochu váhá, zda se rozhodnout mezi tradičními českými specialitami, specialitami k pivu nebo si vybrat steak a k němu jednu z nabízených omáček. Steaky nakonec zavrhuje a vrhne se do ochutnání české klasiky – vepřo-knedlo-zela. Druhým testovaným jídlem je Tvarůžková bomba.

Číšník ovšem při servírování druhého chodu udělá školáckou chybu. Talíře pokládá na stůj ještě před tím, než hosté dojí polévku. Naštěstí jsou nahřáté, takže teplotu jídla udrží. Ševčík je ale už podruhé při testu zaskočen množstvím jídla na talíři. Maso, bramborové knedlíky a bílé i červené zelí plní velký talíř. Knedlíky jsou navíc posypány nadrobno rozemletými škvarky. „Výborný nápad a zpestření tohoto tradičního jídla. Chuťově vynikající, maso měkké a šťavnaté, bílé zelí o chlup kyselejší než červené,“ chválí jídlo šéfkuchař.

Tvarůžková bomba je na nudličky nakrájená vepřová kotleta s cibulí, paprikou a klobásou přelita rozpuštěnými tvarůžky. Směs je místy hodně slaná. „Kuchař by mě dávat pozor na to, že sýr může pustit dost soli,“ radí kolegovi Ševčík.

#nahled|http://g.denik.cz/50/79/infografika_restaurace_cernohorsky_sklep_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/79/infografika_restaurace_cernohorsky_sklep.jpg|Restaurace Černohorský sklep v Brně.#

Na závěr oběda si šéfkuchař neodpustí ochutnat desert. A je mile překvapen. Pivnice sice nabízí jen palačinky, pohár a štrúdl, ale štrúdl je opravdu domácí. S jablky i ořechy. „Kuchař ho ale úplně pohřbil pod vrstvou sprejové šlehačky,“ stěžuje si Ševčík a rychle roztékající se bílou hmotu odsouvá na roh talířku.

V závěrečném hodnocení Ševčík nešetří chválou. „Co jsme tu ochutnali, bylo dobré,“ doporučuje šéfkuchař podnik dalším hostům. Ale jen domácím. S anglicky mluvícími turisty se číšnice v Černohorském sklepě domluvit nedokáže a na toaletách se každému hostů ze západu od našich hranic určitě udělá nevolno. Tak zanedbané sociální zařízení jsme při testech restaurací už dlouho neviděli.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

23.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Těhotná žena okrádala důchodce o celoživotní úspory. Přišla si na 300 tisíc

Ford Fiesta.
AUTOMIX.CZ
14

Dá se koupit spolehlivé auto za 50 tisíc? Tyto vozy mohou být výhrou

Vymýšlení účesů? Muži ženám konkurují, tvrdí kadeřníci z pánského holičství

Brno - Jejich specialitou jsou vlasy a vousy. Jejich povinnou výbavou jsou nůžky a ostrá břitva. Jan Krajíček a Lukáš Hromádka spolu už tři roky provozují Local Barber Shop, klasické pánské holičství v centru Brna. A mají plno na měsíc dopředu.

Nový židlochovický park ozdobí fontána ve tvaru vodního příkopu

Židlochovice /VIZUALIZACE/ - Odpočívat v upravené krajině s výhledem na zámek budou již příští rok lidé v Židlochovicích. V blízkosti barokní památky totiž vznikne nový park. Na jeho stavbu bylo před několika dny vydáno stavební povolení.

Možná poslední tropický víkend. Teploty vystoupají až na 34 stupňů

Jižní Morava – Poslední prázdninový víkend potěší milovníky tropických teplot. Rtuť na teploměru přesáhne třicítku. Bude to letos naposledy? To si zatím meteorologové tvrdit netroufnou.

Odletěla soukromým letadlem pro první body. Kometa zahajuje Ligu mistrů

Brno /VIDEO/ – Připlatili si za pohodlí. Hokejová Kometa v čele s majitelem a koučem Liborem Zábranským zajistila hráčům soukromé letadlo na severské turné. Brňané vstoupí do Ligy mistrů a zahrají si ji poprvé od jejího vzniku před třemi lety. Ve čtvrtek vyjedou v půl sedmé večer na led norského mistra Stavangeru. „Libor Zábranský chtěl, aby hráči měli veškerý komfort. Když hrával, věděl, jak je složité cestování,“ řekl jeho asistent Kamil Pokorný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení