VYBERTE SI REGION

Charlie's street je parodie na jídlo i Londýn

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kuřáci mají výsadu sedět na „londýnské ulici“, nekuřáci se musí spokojit s jídlem na galerii pod palmami. Kvalita pokrmů je podprůměrná.

31.10.2010 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Brněnská restaurace Charlie's Street.

Brněnská restaurace Charlie's Street.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Od rána do večera je pro hosty otevřena restaurace Charlie’s street v nákupním centru Olympia v Brně. Na jídelním lístku má proto snídaně, hotová jídla k obědu i chuťovky na večer k pivu a vínu. A také nepřeberné množství míchaných nápojů. Restaurace je v prvním patře nákupního střediska, obklopená stánky s rychlým občerstvením, a stala se dalším podnikem prověřeným šéfkuchařem Jiřím Vařílkem v seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Prostředí restaurace má navodit dojem, že se host ocitá na ulici v centru Londýna. Plot z červeného zdiva, typické londýnské parkové lavičky a několik pouličních lamp však tu správnou atmosféru nedělají. Navíc si tento rádoby kousek Londýna mohou užívat jen kuřáci. Nekuřáci mají vyhrazený prostor na galerii, kde se jim nad hlavami vlní palmy. Ty totiž zdobí hlavní vstup do nákupního centra.

Slušný jídelníček

V uzavřeném prostoru u baru shlíží na hosty ze stovky fotografií a plakátů legendární anglický komik Charlie Chaplin. V restauraci se šéfkuchaři Vařílkovi nelíbí. „Nedýchá tu začátek minulého století, ale obchodní centrum,“ říká odborník, který nyní vede kuchyň v Moravské chalupě v Brně.

Z jídelního lístku, který trvale leží na každém stole, se ale v Charlie’s street podle Vařílka vybrat dá. „Mají tu několik jídel, která bych rád ochutnal, a překvapila mě hotová jídla. Čekal bych tu víc minutky než svíčkovou a guláš,“ chválí výběr z klasické české kuchyně Vařílek.

Kromě hotovek a minutek místní šéfkuchař nabízí své speciality, mexická a čínská jídla z pánve, těstoviny, rizota i saláty. Mezi hosty pobíhá osm číšníků a číšnic. Na objednání ani na jídlo se v Charlie’s street nečeká dlouho.

Na objednaném jídle toho mnoho k pochvale už testovací tým nenachází. Grilovaná vepřová kotleta na lůžku ze zelených fazolek má hned několik chyb. Zelené fazolky pod masem jsou studené. Prohřešek kuchaře nezachrání ani fakt, že fazolky jsou dobře dochucené špekem a cibulí. Navíc má kotlet nad fazolkami blánu a maso je vysušené. „Nemohu to samozřejmě dokázat, ale myslím, že maso už bylo udělané a je jenom ohřáté. Přímo z grilu by tak vysušené být nemohlo,“ vysvětluje Vařílek.

Hned poté se odborník zaměřuje na moravský divoký špíz. „Co je v něm moravského a divokého, nechápu,“ kroutí Vařílek hlavou nad názvem špízu ze tří druhů mas – kuřecího, vepřového a hovězího. Marně hledá alespoň náznak koření, které se přidává do masa ze zvěřiny. „Abych mohl říct, že je špíz připravený na divoko,“ vysvětluje Vařílek.

Ještě víc ho zklamaly a překvapily selské brambory se zakysanou smetanou, cibulí a slaninou. Číšník před něj místo šťouchaných brambor zjemněných smetanou staví smažené americké brambory přelité jogurtem. „Taková varianta přípravy selských brambor mě při objednávce ani nenapadla, nikdy jsem ji neviděl,“ mračí se šéfkuchař. Obává se, že si zadělává na žaludeční problémy. Rozladila ho i cena přílohy. „Devětašedesát korun je moc,“ dodává šéfkuchař.

Nevalné suroviny

Ani s na zkoušku objednanou topinkou s masovou směsí se kuchař v Charlie’s street podle Vařílka nevytáhl. Pikantní směs je připravená z odkrojků masa a šlach. K jídlu navíc schází kvalitní steakové nože. Bez těch jdou totiž maso i topinka špatně krájet

Vařílek se rozhodne dát restauraci ještě šanci na dobré hodnocení a objednává moučníky. Tiramisu i limetkový koláč jsou podle číšníka připravené přímo v kuchyni restaurace. Bohužel, italské dezerty kuchaři evidentně nejdou. Do tiramisu posypaného českým grankem se Vařílkovi nechce ani ponořit lžička. Najde v něm dětské kulaté piškoty málo namočené v kávě a likéru a krém je připravený víc ze smetany než z mascarpone. „To je česká varianta tiramisu a limetkový koláč je prostě jen buchta s tvarohem,“ říká zklamaně hodnotící šéfkuchař.

V Charlie’s street si podle Vařílka zahrávají s přízní hostů. „Jídlo bylo dobře dochucené, ale připravené podprůměrně,“ vyslovuje na závěr kritické hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

31.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pošta ruší svoje pobočky a předává je obcím. Letos už pět, přibývat budou další

Brněnsko - Šetří náklady, ale služby chtějí zachovat. V malých obcích Česká pošta nechává provoz na domluvených partnerech. Do projektu se zapojilo už osm obcí na Brněnsku.

Chovatelé představili netradiční mazlíčky. Lužánky zaplnilo 120 potkanů

Brno – Asi 120 potkanů zaplnilo v sobotu lužánecké centrum volného času. Nikdo z přítomných z nich ale nepanikařil. V čistých klecích a většinou odpočívající v jejich pelíšcích je tam na osmý ročník vánoční výstavy potkanů donesli jejich chovatelé.

Z aktivisty politik. Jestli jsem nezcvokl, musí posoudit ostatní, říká Hollan

Brno /ROZHOVOR NA KONCI TÝDNE/ - Už dva roky je bývalý občanský aktivista Matěj Hollan člen brněnské vládnoucí koalice. Zviditelnil se především kritikou bývalého primátora Romana Onderky. Teď ale sám musí řešit výtky a dokonce výzvy k rezignaci od bývalých představitelů města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies