VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Charlie's street je parodie na jídlo i Londýn

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kuřáci mají výsadu sedět na „londýnské ulici“, nekuřáci se musí spokojit s jídlem na galerii pod palmami. Kvalita pokrmů je podprůměrná.

31.10.2010 5
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Charlie's Street.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Od rána do večera je pro hosty otevřena restaurace Charlie’s street v nákupním centru Olympia v Brně. Na jídelním lístku má proto snídaně, hotová jídla k obědu i chuťovky na večer k pivu a vínu. A také nepřeberné množství míchaných nápojů. Restaurace je v prvním patře nákupního střediska, obklopená stánky s rychlým občerstvením, a stala se dalším podnikem prověřeným šéfkuchařem Jiřím Vařílkem v seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Prostředí restaurace má navodit dojem, že se host ocitá na ulici v centru Londýna. Plot z červeného zdiva, typické londýnské parkové lavičky a několik pouličních lamp však tu správnou atmosféru nedělají. Navíc si tento rádoby kousek Londýna mohou užívat jen kuřáci. Nekuřáci mají vyhrazený prostor na galerii, kde se jim nad hlavami vlní palmy. Ty totiž zdobí hlavní vstup do nákupního centra.

Slušný jídelníček

V uzavřeném prostoru u baru shlíží na hosty ze stovky fotografií a plakátů legendární anglický komik Charlie Chaplin. V restauraci se šéfkuchaři Vařílkovi nelíbí. „Nedýchá tu začátek minulého století, ale obchodní centrum,“ říká odborník, který nyní vede kuchyň v Moravské chalupě v Brně.

Z jídelního lístku, který trvale leží na každém stole, se ale v Charlie’s street podle Vařílka vybrat dá. „Mají tu několik jídel, která bych rád ochutnal, a překvapila mě hotová jídla. Čekal bych tu víc minutky než svíčkovou a guláš,“ chválí výběr z klasické české kuchyně Vařílek.

Kromě hotovek a minutek místní šéfkuchař nabízí své speciality, mexická a čínská jídla z pánve, těstoviny, rizota i saláty. Mezi hosty pobíhá osm číšníků a číšnic. Na objednání ani na jídlo se v Charlie’s street nečeká dlouho.

Na objednaném jídle toho mnoho k pochvale už testovací tým nenachází. Grilovaná vepřová kotleta na lůžku ze zelených fazolek má hned několik chyb. Zelené fazolky pod masem jsou studené. Prohřešek kuchaře nezachrání ani fakt, že fazolky jsou dobře dochucené špekem a cibulí. Navíc má kotlet nad fazolkami blánu a maso je vysušené. „Nemohu to samozřejmě dokázat, ale myslím, že maso už bylo udělané a je jenom ohřáté. Přímo z grilu by tak vysušené být nemohlo,“ vysvětluje Vařílek.

Hned poté se odborník zaměřuje na moravský divoký špíz. „Co je v něm moravského a divokého, nechápu,“ kroutí Vařílek hlavou nad názvem špízu ze tří druhů mas – kuřecího, vepřového a hovězího. Marně hledá alespoň náznak koření, které se přidává do masa ze zvěřiny. „Abych mohl říct, že je špíz připravený na divoko,“ vysvětluje Vařílek.

Ještě víc ho zklamaly a překvapily selské brambory se zakysanou smetanou, cibulí a slaninou. Číšník před něj místo šťouchaných brambor zjemněných smetanou staví smažené americké brambory přelité jogurtem. „Taková varianta přípravy selských brambor mě při objednávce ani nenapadla, nikdy jsem ji neviděl,“ mračí se šéfkuchař. Obává se, že si zadělává na žaludeční problémy. Rozladila ho i cena přílohy. „Devětašedesát korun je moc,“ dodává šéfkuchař.

Nevalné suroviny

Ani s na zkoušku objednanou topinkou s masovou směsí se kuchař v Charlie’s street podle Vařílka nevytáhl. Pikantní směs je připravená z odkrojků masa a šlach. K jídlu navíc schází kvalitní steakové nože. Bez těch jdou totiž maso i topinka špatně krájet

Vařílek se rozhodne dát restauraci ještě šanci na dobré hodnocení a objednává moučníky. Tiramisu i limetkový koláč jsou podle číšníka připravené přímo v kuchyni restaurace. Bohužel, italské dezerty kuchaři evidentně nejdou. Do tiramisu posypaného českým grankem se Vařílkovi nechce ani ponořit lžička. Najde v něm dětské kulaté piškoty málo namočené v kávě a likéru a krém je připravený víc ze smetany než z mascarpone. „To je česká varianta tiramisu a limetkový koláč je prostě jen buchta s tvarohem,“ říká zklamaně hodnotící šéfkuchař.

V Charlie’s street si podle Vařílka zahrávají s přízní hostů. „Jídlo bylo dobře dochucené, ale připravené podprůměrně,“ vyslovuje na závěr kritické hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

31.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Že hasiči napouštějí nový bazén, si mohli myslet lidé, kteří procházeli v úterý kolem sedmé večer okolo Tesca v Cimburkově ulici. Dvě jednotky tam stříkaly vodu do retenční nádrže, která právě k zadržování dešťové vody slouží. Hořelo tam rákosí.

OBRAZEM: Hasiči bojovali s plameny v mokřadu. Hořelo rákosí

Libor Zábranský.

Zábranský pokračuje jako kouč Komety a slibuje: Udělám vše, aby Erat zůstal

AKTUALIZOVÁNO

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

Brno /FOTOGALERIE/ – Zraněním podlehl padesátiletý muž, kterého vyprostili hasiči z havarované dodávky v hromadné havárii na dálnici D1. V úterý kolem půl dvanácté se na 202. dálničním kilometru srazily čtyři nákladní auta a dodávka. Kvůli nehodě u Brna museli z dálnice sjet řidiči mířící na Vyškov a Ostravu. Dopravu se podařilo uvolnit až krátce před půl sedmou večer. „Kolony se začínají pomalu rozjíždět," informovala mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

Brno – Úspěch brněnských hokejistů opět upozornil na potřebu nového stadionu, který město slibovalo postavit za Lužánkami. Po skoro ročním jednání nyní Brno uzavřelo dohodu s vlastníkem potřebných pozemků firmou Eiskon Devepol.

AKTUALIZOVÁNO

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Brno /ROZHOVORY UVNITŘ/ – Dotace na dopravu? Ano. Ale zaplať, Brňane, daň! Příspěvky na nákup roční elektronické šalinkarty, které letos začal vyplácet magistrát, podléhají podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zdanění. Redakci to potvrdil finanční úřad.

Zahrádky v historickém centru? Rozhodnutí Brna-středu uleví restauratérům

Brno – Méně práce pro podnikatele, kteří chtějí chtějí v létě otevřít restaurační zahrádku v centru, znamená rozhodnutí radních Brna-středu. Tamní rada zrušila současnou metodiku pro zařizování zahrádek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies