VYBERTE SI REGION

Procházet se s knihou lze i v centru Brna

BRNO - Procházka s nosem zabořeným v knize není v Brně většinou možná bez úrazu.

27.9.2007
SDÍLEJ:

Denisovy sady.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Jedním z mála míst, které zarytým čtenářům může vyhovovat jsou obnovené Denisovy sady. Původně se park vystavěný na místě hradeb nazýval podle rakouského císaře Františka I. – Františkov. Jeho výstavba trvala jen tři roky.

Již roku 1818 se konala velkolepá slavnost u příležitosti položení základního kamene Památníku míru. „Tento monumentální obelisk připomíná vítězství nad napoleonovskou Francií. Stal se dominantou jižní části Brna,“ uvedla historička umění Martina Straková. Původně Alžbětínská třída, dnešní ulice Husova, končila právě u tohoto památníku. Park se rozkládal po celém svahu až k ulici Kopečné. Jeho spodní část byla určena pro soukromé schůzky kolem pramene zdravé vody – Fons Salutis.

„Jeho horní část pak upomínala na co nejtěsnější sepětí Moravy s Rakouskem. Brňané zde měli vyhlídkovou terasu, z níž mohli dohlédnout právě až do Rakouska,“ dodala Straková. Jako na dlani měli obyvatelé Brna i pohled na první vlak, který roku 1839 přijel z opěvované a v té době hojně napodobované Vídně. V parku byla i lázeňská kolonáda, hudební pavilon a botanická zahrada. Zemský sněm si parku cenil natolik, že jej v roce 1849 prohlásil za národní památku.

Následující století odválo ducha staré monarchie pomalu pryč. Nejprve po vzniku Československa byl park přejmenován na Denisovy sady. Na počátku druhé světové války jej pak stavitelé nemilosrdně přeťali prodloužením Husovy třídy. V šedesátých letech se park rekonstruoval a přibylo v něm nepřiměřené množství stromů a keřů. Nový rozkvět sadů přišel s dalším stoletím. Obnovy parku se ujali architekti Petr Hrůša, Petr Pelčák, Zdeněk Sendler a Václav Babka.

„Chtěli jsme park navrátit lidem, aby se nemuseli bát, že se jim v nepřehledné spleti stromů a keřů něco stane,“ řekl Babka. Proměnu zaznamenal i průchod sady. „Návštěvníka vede skrz celý park stezka z broušeného betonu. Chtěli jsme propojit celý park, aby ho chodec mohl bez problému projít s knížkou v ruce,“ sdělil Hrůša. Architektovo přání naplnil Kanaďan Yuyal Rappapert.

„Právě si čtu o Brně. Odtud pocházel můj dědeček,“ uvedl.

Autor: Martin Mikuláš

27.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies