VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chutě v Zorbasu? Řecké a famózní

Brno - V brněnské restauraci se zaradují milovníci řeckých specialit. Připadat si mohou jako ve skutečné taverně.

6.12.2008 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Řecký restaurant Zorbas.Foto: DENÍK/Attila Racek

Kaliméra! Řecký pozdrav se dere hostům na jazyk ve dveřích restaurace Zorbas. Vstupují totiž do modrobílé taverny s jídelníčkem plným řeckých specialit. Za zády jim přitom nešumí moře, neleží písek ani nesvítí slunce, ale jezdí auta po brněnské Sokolské ulici. Řek Zorba, kterého v legendárním filmu ze šedesátých let ztvárnil hollywoodský herec Anthony Quinn, by se přesto ve „své“ restauraci cítil jako doma u Středozemního moře.

Šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík se při návštěvě restaurace Zorbas vrací ve vzpomínkách o půl roku zpět na slunnou Krétu, kde trávil dovolenou. „V Řecku jsem ochutnal snad všechna jejich tradiční jídla. Už vím, co mi nejvíc chutnalo, takže si určitě dám jehněčí a tzatziki,“ plánuje Ševčík ještě před rozevřením jídelního lístku.

Letmý pohled na nabídku poledního menu ale šéfkuchaře překvapil. Ani jedno ze dvou jídel není z řecké kuchyně. „To je snad hřích dávat si v takové restauraci sekanou s bramborovou kaší. Chápu ale, že se restaurace musí přizpůsobit chutím českého strávníka,“ konstatuje Ševčík.

Jídelnímu lístku vévodí řecké názvy, každé jídlo je popsáno i v češtině. Z řecké kuchyně nabízí v Zorbasu polévky, studené i teplé předkrmy, těstoviny, různé druhy masa, plody moře a ryby. Vinné listy plněné rýží, které si Ševčík objednal jako předkrm, chutnají stejně jako v pravé řecké taverně. „Jsou famózní,“ nešetří chválou odborník. Oceňuje i druhý předkrm – salát z lilků s česnekem a olivovým olejem.

Složité dobroty

„Je udělaný jako kaviárová pasta a taková příprava je časově dost náročná. Lilek se musí upéct, vydlabat, znovu prohřát, dochutit na olivovém oleji a vychladit,“ popisuje šéfkuchař složitou přípravu řeckého jídla. Ve většině restaurací s poledními menu, obsluha předem hosty upozorňuje, že na jídla vybraná z jídelního lístku, musí dlouho čekat. V Zorbasu je to jiné. Na hlavní chod se ani v době oběda nečeká.

Suvlaki Arni, jehněčí maso na špízu, je perfektně šťavnaté. Nastrouhané okurky s jogurtem, neboli tradiční řecké tzatziki ozdobené olivami, jsou husté tak, že se dá do misky postavit lžíce. Vše kuchař posypal troškou oregána. Na talíři s Mega gyrosem zase jedlíci najdou vše, co k opékanému masu patří. Čerstvou zeleninu, hranolky, chléb pita i tzatziki.

Mezi dezerty hosté nenajdou žádné klasické tiramisu, palačinky nebo zmrzlinový pohár. Zorbas totiž nabízí výhradně řecké zákusky z medu, jogurtu, ořechů nebo sezamu. U dezertu Chalvas si šéfkuchař Ševčík pochutnává na výtečném krému i piškotu a rozplývá se nad hustou sladkou řeckou kávu podávanou v nádobě džezva.

„Jsem nadmíru spokojen, restaurace má výborné renomé a myslím, že dnes to potvrdila. Překvapil mě velký výběr ryb, mušlí, krevet a chobotnic. Zajímala by mě příprava humra. Já ho umím na francouzský způsob, po řecku jsem ho ještě nejedl,“ uzavírá Ševčík.

Při příští návštěvě si nejspíš bude muset místo u stolu zamluvit. Brňané totiž restauraci Zorbas znají a každý večer ji zcela zaplní. A užívají si tam tradiční řecké prostředí, které trochu kazí snad jen toalety, které na rozdíl od všeho ostatního nepatří k brněnské špičce.

Hodnocení restaurace Zorbas.

Autor: Gabriela Peringerová

6.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
11

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Požár hal s matracemi v Černovicích: výše škody narostla na 127 milionů

Brno – Vyšetřovatelé podstatně zvýšili odhad škody po zářijovém požáru hal na výrobu matrací v Brně-Černovicích, a to na více než 127 milionů korun. Podle prvotních odhadů šlo o třicet milionů, následně o několik desítek milionů. "Příčina je stále v šetření," uvedl v pondělí mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Firma stále nevyrábí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies