VYBERTE SI REGION

Chutě v Zorbasu? Řecké a famózní

Brno - V brněnské restauraci se zaradují milovníci řeckých specialit. Připadat si mohou jako ve skutečné taverně.

6.12.2008 3
SDÍLEJ:

Řecký restaurant Zorbas.Foto: DENÍK/Attila Racek

Kaliméra! Řecký pozdrav se dere hostům na jazyk ve dveřích restaurace Zorbas. Vstupují totiž do modrobílé taverny s jídelníčkem plným řeckých specialit. Za zády jim přitom nešumí moře, neleží písek ani nesvítí slunce, ale jezdí auta po brněnské Sokolské ulici. Řek Zorba, kterého v legendárním filmu ze šedesátých let ztvárnil hollywoodský herec Anthony Quinn, by se přesto ve „své“ restauraci cítil jako doma u Středozemního moře.

Šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík se při návštěvě restaurace Zorbas vrací ve vzpomínkách o půl roku zpět na slunnou Krétu, kde trávil dovolenou. „V Řecku jsem ochutnal snad všechna jejich tradiční jídla. Už vím, co mi nejvíc chutnalo, takže si určitě dám jehněčí a tzatziki,“ plánuje Ševčík ještě před rozevřením jídelního lístku.

Letmý pohled na nabídku poledního menu ale šéfkuchaře překvapil. Ani jedno ze dvou jídel není z řecké kuchyně. „To je snad hřích dávat si v takové restauraci sekanou s bramborovou kaší. Chápu ale, že se restaurace musí přizpůsobit chutím českého strávníka,“ konstatuje Ševčík.

Jídelnímu lístku vévodí řecké názvy, každé jídlo je popsáno i v češtině. Z řecké kuchyně nabízí v Zorbasu polévky, studené i teplé předkrmy, těstoviny, různé druhy masa, plody moře a ryby. Vinné listy plněné rýží, které si Ševčík objednal jako předkrm, chutnají stejně jako v pravé řecké taverně. „Jsou famózní,“ nešetří chválou odborník. Oceňuje i druhý předkrm – salát z lilků s česnekem a olivovým olejem.

Složité dobroty

„Je udělaný jako kaviárová pasta a taková příprava je časově dost náročná. Lilek se musí upéct, vydlabat, znovu prohřát, dochutit na olivovém oleji a vychladit,“ popisuje šéfkuchař složitou přípravu řeckého jídla. Ve většině restaurací s poledními menu, obsluha předem hosty upozorňuje, že na jídla vybraná z jídelního lístku, musí dlouho čekat. V Zorbasu je to jiné. Na hlavní chod se ani v době oběda nečeká.

Suvlaki Arni, jehněčí maso na špízu, je perfektně šťavnaté. Nastrouhané okurky s jogurtem, neboli tradiční řecké tzatziki ozdobené olivami, jsou husté tak, že se dá do misky postavit lžíce. Vše kuchař posypal troškou oregána. Na talíři s Mega gyrosem zase jedlíci najdou vše, co k opékanému masu patří. Čerstvou zeleninu, hranolky, chléb pita i tzatziki.

Mezi dezerty hosté nenajdou žádné klasické tiramisu, palačinky nebo zmrzlinový pohár. Zorbas totiž nabízí výhradně řecké zákusky z medu, jogurtu, ořechů nebo sezamu. U dezertu Chalvas si šéfkuchař Ševčík pochutnává na výtečném krému i piškotu a rozplývá se nad hustou sladkou řeckou kávu podávanou v nádobě džezva.

„Jsem nadmíru spokojen, restaurace má výborné renomé a myslím, že dnes to potvrdila. Překvapil mě velký výběr ryb, mušlí, krevet a chobotnic. Zajímala by mě příprava humra. Já ho umím na francouzský způsob, po řecku jsem ho ještě nejedl,“ uzavírá Ševčík.

Při příští návštěvě si nejspíš bude muset místo u stolu zamluvit. Brňané totiž restauraci Zorbas znají a každý večer ji zcela zaplní. A užívají si tam tradiční řecké prostředí, které trochu kazí snad jen toalety, které na rozdíl od všeho ostatního nepatří k brněnské špičce.

Hodnocení restaurace Zorbas.

Autor: Gabriela Peringerová

6.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Česká hlava pro brněnský tým. Mikroskop pomůže s léčbou rakoviny

Brno – Vynalezl mikroskop, který v budoucnu pomůže s nádorovou léčbou. Padesátiletý Radim Chmelík se svým týmem z Fakulty strojního inženýrství a CEITEC Vysokého učení technického v Brně obdržel minulý týden ocenění vědecké soutěže Česká hlava.

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies