VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chutě v Zorbasu? Řecké a famózní

Brno - V brněnské restauraci se zaradují milovníci řeckých specialit. Připadat si mohou jako ve skutečné taverně.

6.12.2008 3
SDÍLEJ:

Řecký restaurant Zorbas.Foto: DENÍK/Attila Racek

Kaliméra! Řecký pozdrav se dere hostům na jazyk ve dveřích restaurace Zorbas. Vstupují totiž do modrobílé taverny s jídelníčkem plným řeckých specialit. Za zády jim přitom nešumí moře, neleží písek ani nesvítí slunce, ale jezdí auta po brněnské Sokolské ulici. Řek Zorba, kterého v legendárním filmu ze šedesátých let ztvárnil hollywoodský herec Anthony Quinn, by se přesto ve „své“ restauraci cítil jako doma u Středozemního moře.

Šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík se při návštěvě restaurace Zorbas vrací ve vzpomínkách o půl roku zpět na slunnou Krétu, kde trávil dovolenou. „V Řecku jsem ochutnal snad všechna jejich tradiční jídla. Už vím, co mi nejvíc chutnalo, takže si určitě dám jehněčí a tzatziki,“ plánuje Ševčík ještě před rozevřením jídelního lístku.

Letmý pohled na nabídku poledního menu ale šéfkuchaře překvapil. Ani jedno ze dvou jídel není z řecké kuchyně. „To je snad hřích dávat si v takové restauraci sekanou s bramborovou kaší. Chápu ale, že se restaurace musí přizpůsobit chutím českého strávníka,“ konstatuje Ševčík.

Jídelnímu lístku vévodí řecké názvy, každé jídlo je popsáno i v češtině. Z řecké kuchyně nabízí v Zorbasu polévky, studené i teplé předkrmy, těstoviny, různé druhy masa, plody moře a ryby. Vinné listy plněné rýží, které si Ševčík objednal jako předkrm, chutnají stejně jako v pravé řecké taverně. „Jsou famózní,“ nešetří chválou odborník. Oceňuje i druhý předkrm – salát z lilků s česnekem a olivovým olejem.

Složité dobroty

„Je udělaný jako kaviárová pasta a taková příprava je časově dost náročná. Lilek se musí upéct, vydlabat, znovu prohřát, dochutit na olivovém oleji a vychladit,“ popisuje šéfkuchař složitou přípravu řeckého jídla. Ve většině restaurací s poledními menu, obsluha předem hosty upozorňuje, že na jídla vybraná z jídelního lístku, musí dlouho čekat. V Zorbasu je to jiné. Na hlavní chod se ani v době oběda nečeká.

Suvlaki Arni, jehněčí maso na špízu, je perfektně šťavnaté. Nastrouhané okurky s jogurtem, neboli tradiční řecké tzatziki ozdobené olivami, jsou husté tak, že se dá do misky postavit lžíce. Vše kuchař posypal troškou oregána. Na talíři s Mega gyrosem zase jedlíci najdou vše, co k opékanému masu patří. Čerstvou zeleninu, hranolky, chléb pita i tzatziki.

Mezi dezerty hosté nenajdou žádné klasické tiramisu, palačinky nebo zmrzlinový pohár. Zorbas totiž nabízí výhradně řecké zákusky z medu, jogurtu, ořechů nebo sezamu. U dezertu Chalvas si šéfkuchař Ševčík pochutnává na výtečném krému i piškotu a rozplývá se nad hustou sladkou řeckou kávu podávanou v nádobě džezva.

„Jsem nadmíru spokojen, restaurace má výborné renomé a myslím, že dnes to potvrdila. Překvapil mě velký výběr ryb, mušlí, krevet a chobotnic. Zajímala by mě příprava humra. Já ho umím na francouzský způsob, po řecku jsem ho ještě nejedl,“ uzavírá Ševčík.

Při příští návštěvě si nejspíš bude muset místo u stolu zamluvit. Brňané totiž restauraci Zorbas znají a každý večer ji zcela zaplní. A užívají si tam tradiční řecké prostředí, které trochu kazí snad jen toalety, které na rozdíl od všeho ostatního nepatří k brněnské špičce.

Hodnocení restaurace Zorbas.

Autor: Gabriela Peringerová

6.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranáři, hasiči i policisté vyrazili v úterý krátce před jedenáctou hodinou k železničnímu přejezdu nedaleko vracovské základní školy. Po srážce vlaku s osobním autem tam zahynul člověk.
AKTUALIZOVÁNO
12

Po srážce s vlakem ve Vracově zemřel řidič osobního auta

Stěrače.Ilustrační foto.
2

Ulamoval stěrače. Strážníkům se prokázal vojenskou knížkou s obrázkem modelky

VIDEO: Mistři jsou na ledě. Kometa začíná s přípravou na letní duely

Brno /ANKETA/ – Po více jak třech měsících jsou opět v plném zápřahu. Tedy myšleno na ledě, šestitýdenní suchou přípravu už mají hokejisté mistrovské Komety za sebou. V úterý se sešla většina týmu k tréninku na ledě po dovolené. „Kluci měli individuální plán a plnili ho perfektně. Zatím jsou tréninky o bruslení a zase bruslení. Snažíme se zapojit i herní prvky, aby nešlo jen o ježdění dokola. Ale není to nic příjemného, bolí to,“ uvědomuje si kouč Komety a bývalý obránce Libor Zábranský.

Zbrojovka vstoupí do sezony s pěti zahraničními fotbalisty. Čeká je doučování

Brno - Sezona 2010/2011 přinesla Zbrojovce hned dva milníky. V jejím kádru se objevilo sedm fotbalistů, kteří neměli v kolonce národnost uvedenou Českou nebo Slovenskou republiku. Ani cizinecká legie však neodvrátila sestup z nejvyšší soutěže, který brněnský celek postihl po devatenácti letech.

VIDEO: Mladík napadl dva vrstevníky čekající na rozjezd. Kvůli pohledu

Brno – Místo aby mohli dva mladíci poklidně čekat na noční rozjezd od hlavního nádraží, museli se bránit útoku. Napadl je jejich osmnáctiletý vrstevník, který šel kolem. „Zeptal se jich, proč se na něj dívají a jednoho ze sedících udeřil pěstí do hlavy,“ popsal případ z noci na pondělí mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení