VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chutě v Zorbasu? Řecké a famózní

Brno - V brněnské restauraci se zaradují milovníci řeckých specialit. Připadat si mohou jako ve skutečné taverně.

6.12.2008 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Řecký restaurant Zorbas.Foto: DENÍK/Attila Racek

Kaliméra! Řecký pozdrav se dere hostům na jazyk ve dveřích restaurace Zorbas. Vstupují totiž do modrobílé taverny s jídelníčkem plným řeckých specialit. Za zády jim přitom nešumí moře, neleží písek ani nesvítí slunce, ale jezdí auta po brněnské Sokolské ulici. Řek Zorba, kterého v legendárním filmu ze šedesátých let ztvárnil hollywoodský herec Anthony Quinn, by se přesto ve „své“ restauraci cítil jako doma u Středozemního moře.

Šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík se při návštěvě restaurace Zorbas vrací ve vzpomínkách o půl roku zpět na slunnou Krétu, kde trávil dovolenou. „V Řecku jsem ochutnal snad všechna jejich tradiční jídla. Už vím, co mi nejvíc chutnalo, takže si určitě dám jehněčí a tzatziki,“ plánuje Ševčík ještě před rozevřením jídelního lístku.

Letmý pohled na nabídku poledního menu ale šéfkuchaře překvapil. Ani jedno ze dvou jídel není z řecké kuchyně. „To je snad hřích dávat si v takové restauraci sekanou s bramborovou kaší. Chápu ale, že se restaurace musí přizpůsobit chutím českého strávníka,“ konstatuje Ševčík.

Jídelnímu lístku vévodí řecké názvy, každé jídlo je popsáno i v češtině. Z řecké kuchyně nabízí v Zorbasu polévky, studené i teplé předkrmy, těstoviny, různé druhy masa, plody moře a ryby. Vinné listy plněné rýží, které si Ševčík objednal jako předkrm, chutnají stejně jako v pravé řecké taverně. „Jsou famózní,“ nešetří chválou odborník. Oceňuje i druhý předkrm – salát z lilků s česnekem a olivovým olejem.

Složité dobroty

„Je udělaný jako kaviárová pasta a taková příprava je časově dost náročná. Lilek se musí upéct, vydlabat, znovu prohřát, dochutit na olivovém oleji a vychladit,“ popisuje šéfkuchař složitou přípravu řeckého jídla. Ve většině restaurací s poledními menu, obsluha předem hosty upozorňuje, že na jídla vybraná z jídelního lístku, musí dlouho čekat. V Zorbasu je to jiné. Na hlavní chod se ani v době oběda nečeká.

Suvlaki Arni, jehněčí maso na špízu, je perfektně šťavnaté. Nastrouhané okurky s jogurtem, neboli tradiční řecké tzatziki ozdobené olivami, jsou husté tak, že se dá do misky postavit lžíce. Vše kuchař posypal troškou oregána. Na talíři s Mega gyrosem zase jedlíci najdou vše, co k opékanému masu patří. Čerstvou zeleninu, hranolky, chléb pita i tzatziki.

Mezi dezerty hosté nenajdou žádné klasické tiramisu, palačinky nebo zmrzlinový pohár. Zorbas totiž nabízí výhradně řecké zákusky z medu, jogurtu, ořechů nebo sezamu. U dezertu Chalvas si šéfkuchař Ševčík pochutnává na výtečném krému i piškotu a rozplývá se nad hustou sladkou řeckou kávu podávanou v nádobě džezva.

„Jsem nadmíru spokojen, restaurace má výborné renomé a myslím, že dnes to potvrdila. Překvapil mě velký výběr ryb, mušlí, krevet a chobotnic. Zajímala by mě příprava humra. Já ho umím na francouzský způsob, po řecku jsem ho ještě nejedl,“ uzavírá Ševčík.

Při příští návštěvě si nejspíš bude muset místo u stolu zamluvit. Brňané totiž restauraci Zorbas znají a každý večer ji zcela zaplní. A užívají si tam tradiční řecké prostředí, které trochu kazí snad jen toalety, které na rozdíl od všeho ostatního nepatří k brněnské špičce.

Hodnocení restaurace Zorbas.

Autor: Gabriela Peringerová

6.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mít v ruce lidskou lebku nebo stehenní kost je pro studenty lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity běžné. Chodí si pro ně do školní půjčovny.

Kosti? Budoucí lékaři si pro ně chodí do školní půjčovny

Svatopluk Bartík.
AKTUALIZOVÁNO
4

Kontrolní výbor projednává levné volání. Je to pokus o veřejné lynčování, tvrdí Bartík

Platy řidičů autobusů: 11 dopravců kývlo na nabídku kraje, čtyři se nevyjádřili

Brno – Krajští radní na svém středečním zasedání schvalovali dodatky smluv s autobusovými dopravci. Ti si už dříve stěžovali, že nemají dostatek peněz na navýšení platů svých řidičů, které jim přikazuje loňské nařízení vlády. „Nabídli jsme dopravcům navýšení plateb o 2,85 korun na kilometr. Jedenáct firem z patnácti na nabídku přistoupilo, čtyři se ještě nevyjádřily," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Syna zpopelnili bez jejího vědomí. Matka mluví o vraždě a žaluje pohřební službu

Brno – Mrtvolu syna mi pohřební služba spálila dřív, než jsem s tím souhlasila, rozhořčila se Brňanka Simona Janů a podala žalobu na Pohřební službu města Brna. Soudní jednání ve věci, která se stala v květnu 2013, začalo ve středu u brněnského městského soudu.

Zvolte s Deníkem Rovnost největšího sportovního sympaťáka jižní Moravy roku 2016

Brno /ANKETA/ – Oceňovaní jsou nejen za svoje výkony, ale také přístup ke sportu, odezvu vůči divákům i médiím a smysl pro fair play. Setkání s nimi baví fanoušky na hřišti i mimo něj. Také kvůli nim lidé do hlediště chodí. Pokud máte mezi takovými sportovci favorita, hlasujte pro něj.

Pobodaný chtěl přivolat pomoc, žena mu proto bodla do hrudníku další nůž

Brno – Ošklivou jizvou na srdci mohla skončit hádka páru v Brně. Doslova. Když se čtyřiačtyřicetiletá žena vracela s dlouhodobým druhem z oslavy, začala se s ním hádat. Podle mužova tvrzení ho kvůli žárlivosti nejprve zfackovala a pak do něj strčila. Její partner ztratil rovnováhu, narazil do dveří a rozbil skleněnou výplň. Žena poté vzala kuchyňský nůž a bodla ho do hrudníku. „Poraněný si chtěl přivolat pomoc a telefonoval na záchranku. To ovšem ženu rozčílilo natolik, že vzala další nůž a muže bodla ještě jednou," popsala scénu ve středu policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies