VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chutné štěstí zasytí i největšího jedlíka

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Modrá omítka zvenčí, plně obsazené stoly uvnitř a obrovské porce výborného jídla. Taková je stručná charakteristika brněnské čínské restaurace Chutné štěstí v Lidické ulici.

18.12.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Restaurace Chutné štěstí v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Další díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

Přes poledne nabízí návštěvníkům i menu, které je naprosto odlišné od ostatních restaurací v širokém okolí – drží se totiž svého zaměření a neuhýbá k evropským jídlům ani v době největšího návalu.

Vliv České republiky je přesto v restauraci znát. „Prostředí na první pohled vypadá spíš evropsky. Pak si ale člověk všimne detailů, jako jsou výjevy z čínské přírody na prostírání a na zdech nebo čínská hudba. Působí to na mně příjemně,“ chválí šéfkuchař restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek v dalším díle pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Příjemná je i obsluha, drobná Číňanka, která okamžitě po příchodu dorazí ke stolu, podává jídelní lístek a ptá se na pití. Jídelní lístek je polední verze, zelené listy papíru zatavené do fólie. Na večer mají v restauraci připravenou luxusnější a větší vázanou variantu.

Jídla jsou v lístku rozdělená podle druhu masa, ze kterého se připravují. „Asi si dám kuře. Je tu sice i hovězí, ale s ním experimentovat nebudu. Je nějak podezřele levné,“ utrousí Vařílek a nakonec se očima zastaví nad kuřecími nudličkami pěti vůní.

Při vybírání se několikrát u stolu zastaví servírka. Přináší presso, zelený čaj a polévku Tan – Wan s masovými knedlíčky. Polévka je výborná, plavou v ní kousky čínského zelí a hrášek, jen knedlíčky by mohly být menší. Při nabírání se totiž skoro ani nevejdou na lžíci.

Káva podle Vařílka nenadchne, ani neurazí. „Je to prostě takové levnější presso. Zajímavé je, že čaj přinesli v čínském porcelánu, zatímco káva je v obyčejném hrnečku. Vypadalo by mnohem stylověji, kdyby byl aspoň zdobený podle čínského vzoru,“ kritizuje Vařílek mírně servis.

Zato s jídlem je spokojený nesmírně. Obsluha přináší na jednom talíři kuřecí nudličky, na druhém vepřové maso na kari. Přílohy, smaženou rýži a smažené nudle, pokládá na stůl na zvláštních talířích. Na požádání přináší i hůlky.

Místo oblohy typické pro mnoho českých restaurací, kde na talíři odpočívá několik kousků unaveného rajčete a okurky, doplňuje jídlo v Chutném štěstí jen hromádka zelí. „Tohle mám na asijské kuchyni rád. Kuchaři totiž zelí umí naprosto perfektně ochutit,“ chválí Vařílek.

Chválit nepřestává šéfkuchař ani při jídle. „Pět vůní i chutí tam určitě je. Cítím třeba zázvor a badyán. I když možná je těch pět chutí až moc, běžnému člověku to může splývat dohromady,“ podotýká Vařílek. K nudlím nemá co dodat, jsou podle něj perfektní.

Také vepřové maso na kari je bez chyby. Zelenina nakrájená na velké kousky je očividně čerstvá a udělaná tak ideálně, aby byla zároveň křupavá a křehká, maso je výtečně udělané i ochucené.

#nahled|http://g.denik.cz/50/4b/restaurace_chutne_stesti_brno_infografika_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/4b/restaurace_chutne_stesti_brno_infografika.jpg|Restaurace Chutné štěstí v Brně.#

Vařílek tak nakonec vytýká pouze velikost porcí. Ty jsou totiž tak ohromné, že téměř není možné jídlo dojíst. „Je očividné, že vaří spíš pro žravé Čechy a ne pro Asiaty,“ usmívá se Vařílek.

Částečně nespokojený je nakonec šéfkuchař jen s obsluhou. „Je sice ochotná, ale až moc. Myslím si, že to přehání, nemusí sem chodit každou chvíli. Někomu to může být i nepříjemné,“ upozorňuje Vařílek.

Chutné štěstí je podle něj dobré zpestření nabídky restaurací v Brně. „Nejdůležitější je, že je to skutečná restaurace s výborným jídlem a příjemným prostředím ne jen asijské bistro, kterých jsou tu desítky,“ uzavírá Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Markéta Forró

18.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Brno dům ulice Vranovská č.p. 22
6 10

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Ilustrační foto.

Kometa půjde do další bitvy, prověří ji "Bedýnka"

AKTUALIZOVÁNO

Zavadil zůstal na tribuně a Zbrojovka bez něj zklamala, v poháru končí

Opava /FOTOGALERIE/ – Měli dokázat, že se zvedají, jenže ani tohle se jim nepovedlo. Fotbalisté Zbrojovky po nevýrazných výkonech v nejvyšší soutěži nepřesvědčili ani v domácím poháru. Ve čtvrtfinále se utkali jako jediní s druholigovým protivníkem, jenže v Opavě prohráli 1:2 a v Mol Cupu končí. „Opava podala velice dobrý výkon. Její postup je zasloužený," uznal brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

Brno - Na nový parkovací dům čekají lékaři, návštěvníci a pacienti Masarykova onkologického ústavu zoufale. Kromě něj ale u zařízení může vyrůst také sběrné středisko odpadu. Radní Brna se v úterý rozhodli nechat tuto možnost prověřit úředníky.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

OBRAZEM: Dětské zboží? Lidé ho vybírali na veletrhu ProDítě

Brno – Petra Moučková s přítelem čekají první dítě. „Vybíráme právě kočárek a tady na veletrhu jich je docela dost. Možná tu jeden i koupíme," vysvětlila Moučková, proč na veletrh ProDítě přišla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies