VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chuťové buňky potěší africké jezero v Žabovřeskách

Brno /FOTOGALERIE/ - Kromě piva teče v restauraci Tanganika z pípy i mezi dětmi oblíbená žlutá limonáda Kombajnérka.

13.6.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Tanganika.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Klopeným tmavým vchodem host vpadne z ulice přímo do zakouřeného a tmavého prostoru k baru.

Takové přivítání mnohé od posezení v restauraci Tanganika v brněnských Žabovřeskách odradí. Ty, kteří projdou první částí restaurace, čeká nová, dřevem obložená místnost pro nekuřáky. Také velká zahrádka s posezením jako doma na dvorku, pod střechou a slunečníky. Tmavému vchodu se vyhnou jen cyklisté. S těmi v Tanganice počítají, vjet mohou vraty z boční ulice a kola pověsit na připravené háky. Pocit domáckého prostředí umocní pán domu – pes, který hosty u stolů přívětivě očichá a olíže.

Při vybírání jména restaurace její majitelé stříleli naslepo, jezero na hranicích Konga a Tanzanie totiž hospůdka s křiklavou oranžovou fasádou ničím nepřipomíná. Výzdobou ani nabídkou v jídelním lístku.

Několikastránkový lístek nabízí jídla ze všech druhů mas a speciality podniku. Při podrobnějším pročtení host zjistí, že ingredience se v nabízených jídlech často opakují. „V bramboráku nabízejí kuřecí i vepřové maso a také specialitu Plněný bramborák Tanganika. Kuchař by měl přijít s něčím zajímavým,“ myslí si šéfkuchař restaurace Na Ranči Jan Seibert.

Zastavený čas

Co se týká jídelního lístku, zastavil se zde čas. Potvrzuje to i nabídka dezertů: obligátní palačinky na několik způsobů doplňuje jen štrúdl.
Šéfkuchař Seibert se rozhoduje ochutnat tradiční česnekovou polévku a už zmiňovaný plněný bramborák nazvaný podle restaurace. Zajímá jej také, čím se bude od ostatních masových špízů lišit Tanganika.

Servírka při objednávání působí strnule. Na dotaz, co by ke špízu doporučila jako přílohu, říká s pokrčením ramen: „Na co máte chuť.“
Horká česneková polévka v misce plné nahrubo nastrouhaného sýra, šunky a opečeného chleba podle Seiberta potěší chuťové buňky i náročného gurmána. „Je silná, připravená na dobrém základě. Skoro bych ji označil za domácí česnečku od babičky,“ usmívá se nad lžící plnou táhnoucího se sýra Seibert.

Přestože v jídelním lístku si host přečte upozornění, že na minutkové jídlo bude asi třicet minut čekat, půl hodiny příprava jídel kuchaři netrvá.
Kdo by na začátku léta čekal k hlavnímu jídlu oblohu plnou vitaminů a barev, v Tanganice se jí nedočká. Na kraji talíře leží plátky rajčete, okurky, papriky a podivně ochucený salát ze zelí a mrkve. „Musím kuchaře pochválit za to, že okurka je bez slupky, okrájená. Na druhou stranu to mrkvové zelí mohl vynechat a místo toho přidat k obloze kousek něčeho exotického a barevného,“ poznamenal Seibert.

Bramboráku ani masu nemůže odborník nic vytknout. Těsto je zaručeně připravené zde v kuchyni, žádný polotovar, maso šťavnaté a chutné.
Také maso na špízu mezi cibulí a slaninou je propečené a bez chyby. Exotiku a nádech dálek má jídlu přidat ananas. S dost slanou masovou šťávou však nemá toto spojení očekávaný chuťový efekt. Kuchař udělal velkou chybu v servírování přílohy. Krokety nechal rozložené na talíři pod masem a z poloviny křupavých bramborových kuliček se staly rozměklé placičky.

Restaurace Tanganika.

Nakonec se usmála

Oběd v Tanganice nakonec Seibert hodnotí známkami jako ve škole, v rozmezí od jedné do tří. „Slušná kuchyně, domácí prostředí. Na svém žebříčku bych tuto restauraci zařadil do kategorie vyhovující. I číšnice se na nás na závěr usmála,“ dodává Seibert.

Kladem podniku je, že nabízí velký výběr chuťovek k pivu a vínu, saláty a čepuje mezi dětmi oblíbenou žlutou limonádu Kombajnérku.

Autor: Gabriela Peringerová

13.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Matěj Hollan.
6

Proti kasinům jsme nebyli, tvrdí náměstek primátora Matěj Hollan

Národní přírodní památka Stránská skála.
16

Muž se chtěl zabít skokem ze Stránské skály. Zabránili mu v tom policisté

Strážníci posílí dohled na brněnských ohňostrojích

Brno – Až šest set strážníků bude dohlížet na akce festivalu Brno - město uprostřed Evropy. Při soutěžních ohňostrojích festivalu Ignis Brunensis jich bude dohlížet na dopravu i bezpečí lidí téměř osmdesát.

AKTUALIZOVÁNO

Unesli a znásilňovali dívku v kempu. Tři muži dostali dohromady 30 let vězení

Brno, Domamil – Chtěli sexuální otrokyni, místo toho dostali třicet let vězení. O vině tří mužů, kteří loni v srpnu z autobusové zastávky na Jihlavsku unesli osmnáctiletou dívku a poté ji v kempu na Hodonínsku znásilnili, rozhodl ve středu brněnský krajský soud. Rozsudek zatím není pravomocný.

VIDEO: V tramvajích znělo jódlování, lidovky i zpěv v romštině

Brno – Od večera do rána, muzika nám vyhrává, zpívalo se ve středu v jedné z brněnských tramvají. Začal totiž umělecký projekt Brňanky Kateřiny Šedé Šalina Music Tour. Hudebníci tak zpříjemnili lidem cestu tramvají.

AKTUALIZOVÁNO

Léčba lidských očí: za některé pacienty vysazují lékaři strom

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Hned za dveřmi vedoucími na oční kliniku NeoVize v prvním patře polikliniky v brněnských Židenicích visí na stěně několik certifikátů, diplomů a ocenění z mezinárodních i domácích kongresů. Klinika i lékaři, kteří tam pracují, je získali za zákroky, díky nimž pacienti žijí bez brýlí nebo kontaktních čoček. Poprat se umí i s šedým zákalem. Zákrok, který vyléčí nejdůležitější smysl člověka, přitom trvá jen patnáct minut.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies