Místo zděného domku zůstal na nádvoří brněnského Špilberku jen cihlový pahorek. Nádrž na vodu s kruhovým ochozem v podzemí se ale zachovala ve stejné podobě. Ivo Macháň z Muzea města Brna odemyká železná dvířka cisterny. S přenosnou svítilnou v ruce se vydává po zrezivělých stupadlech do podzemí. „Studna je hluboká, kdežto v cisterně byla voda hned po ruce. Uvnitř je nádrž zhruba na osmadvacet kubíků vody," popisuje Macháň.

Cisterna je hluboká asi pět metrů. V polovině sestupu do ní je malý výklenek ústící do nádrže, po jejímž obvodu je kruhový ochoz. „U stropu jsou vidět kamenná koryta, jimiž se sváděla voda ze střech. Navazovaly na ně měděné roury, které vedly do nádrže," ukazuje Macháň na strop ochozu.

Zbytek vody do nádrže dočerpávali tehdejší vězni ze studny. Nad ní stával domek s dřevěným kolem. „Šlapali v něm vězni. Vytažení jednoho džberu se čtyřiceti litry vody trvalo asi patnáct minut," vypráví pracovník muzea. Podle historických dokumentů se za den při práci vystřídalo osm vězňů. Studniční domek zbořili Němci při opravách nádvoří v letech 1939 až 1941.

O samotné cisterně mají pracovníci muzea málo informací. Podle historika Jiřího Vaňka se o ní poprvé zmínil v roce 1713 moravský zemský hejtman František Josef hrabě Oppersdorf. Náklady na její zřízení vyšly zhruba na dva tisíce zlatých. Podle jiných materiálů už cisterna existovala dřív, ale potřebovala zrekonstruovat.

cisterna na vodu- zhruba tři sta let stará nádrž se nachází na velkém nádvoří hradu Špilberk
- vodu ze střech do ní sváděl systém měděných okapů, zbytek dočerpávali vězni ze studny
- na vrchu cisterny dříve stával zděný domek s věžičkou
- zasypanou nádrž objevili archeologové při průzkumu v osmdesátých letech minulého století

Před příchodem Němců už cisternu nikdo nepoužíval a byla pravděpodobně zasypaná. „Archeologové ji objevili při průzkumu v osmdesátých letech. Nádrž byla poničená a zasypaná, ale ochoz se zachoval," popisuje Macháň. Nynější podobu získala po opravách v devadesátých letech.

Nyní je v nádrži pár centimetrů dešťové vody. „Po rekonstrukci jsme ji chtěli používat jako zásobárnu vody pro hasiče, protože tu je nízký tlak. Ukázalo se, že není pořádně utěsněná a památkáři nám nedovolí použít vložku z moderních materiálů. Stále proto potřebujeme požární nádrž pro hasiče," dodává.

Do podzemní nádrže se Brňané podívali zatím jen jednou na dni otevřených dveří před třemi lety. Při slézání po kovovém žebříku je jistili horolezci. „Máme tu asi dalších osm prostorů v podzemí. Kvůli bezpečnosti je ale nemůžeme lidem zpřístupnit. Rádi bychom v nich natočili krátká 3D videa, která bychom návštěvníkům promítali," nastínil plány Macháň.