Je obecně známo, že úroky na kreditních kartách se pohybují v rozmezí 17 až 28 procent ročně. To by například v USA považovali za zcela nemožné, jelikož tamní banky byly opravdu rády, když klienti přijali sazbu okolo 13 procent.

Jak všichni víme, u kreditních karet máme poměrně dlouhé bezúročné období, bohužel podle průzkumů toto období „propásne" více jak 80 procent lidí.

Navíc podle dostupných průzkumů se dokázalo, že klienti, kteří mají tuto plastovou kartičku v peněžence, daleko více utrácejí. Poměrem je to až o 40 procent více, než-li formou hotovosti.

Sluha pro Přikrylovi

V minulosti jsem se setkal s rodinou Přikrylovou, která využívala tohoto velmi drahého sluhu.

Klient potřeboval vyřídit trvalé příkazy ve své bance a pracovnice na přepážce mu nabídla kreditní kartu s limitem čtyřicet tisíc korun bez dokazování příjmů, s bezúročnou dobou dvaapadesát dní a bez poplatku za vystavení a vedení.

Zdálo se to jako velmi zajímavá nabídka, a proto klient neváhal. Jak jinak a lehce přijít k takovým penězům, že ano? Klient ovšem odcházel od přepážky ještě s penzijním spořením na měsíční platbu tisíc korun.

Po určité době využil celý limit plastové kartičky. Účel jeho „výhodného" nákupu byl prostý, šlo o dovolenou v Chorvatsku. Kvůli ní bohužel zatížil rodinný rozpočet na více než 1200 korun měsíčně s úrokem, který jen těžko nesl konkrétně 25 procent ročně. V podstatě celých 1200 korun měsíčně šlo vždy jen na úroky.

Pokud porovnáme penzijní spoření, tak v této chvíli je vidět, jak bezpředmětný produkt to je, kde reálné zhodnocení máme přibližně dvě procenta. Na kreditní kartě ovšem máme úrok více než desetkrát větší, konkrétně pětadvacet procent ročně.

Zastavte nesmysl

Proto klient ihned po mém doporučení pozastavil platby na své penzijní spoření a manželčino. Hlavním cílem bylo tento „plastový nesmysl" co nejdříve doplatit a ulehčit tak rodinnému rozpočtu a hlavně již doslova nevyhazovat z okna peníze.

Do třičtvrtě roku rodina Přikrylových kreditní kartu doplatila a na mé doporučení ji ihned rozstříhala a zrušila. Poté samozřejmě obnovili platby na své penzijní spoření.

Kreditní karty jsou v dnešní době nabízeny ve velkém a masivně. Ať už vám do poštovní schránky přijde předschválená kreditní karta s limitem čerpání, anebo v supermarketu vám obchodník nutí jejich „výhodnou" kartu či při odpolední cestě domů na ulici vás osloví prodejce, těchto „plastových bomb".

Řešení a ochrana oproti kreditním kartám je jednoduchá: žádné si nebrat, a pokud nyní náhodou nějakou kreditní kartu vlastním, tak ji co nejdříve doplatit a okamžitě zrušit.

Několik jednoduchých rad na závěr:

1) Na co nemám, tak to si nekoupím (nepůjčím si na to).
2) Žiji pod své poměry (možnosti).
3) Utrácím méně, než vydělávám.
4) Peníze se dají mnohem snáze ušetřit, nežli vydělat.
5) Nepoužívám plastová lákadla (kreditní bomby).


Jan Dragon, finanční expert