VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Divá Bára umí zvěřinu, v přílohách má guláš

Brno - Divá Bára se ve stejnojmenné povídce Boženy Němcové zamilovala do myslivce a vzala si ho za muže. I když o tom známá česká spisovatelka nepíše, Bára, jako správná manželka hajného, určitě musela umět připravovat jídla ze zvěřiny. Na to sází i v brněnské restauraci Divá Bára ve Štefánikově ulici. Zvěřinové pokrmy tam nabízejí i mimo loveckou sezónu.

17.5.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Divá Bára.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Hned při vstupu do restaurace zaujme testovací tým brněnského Deníku Rovnost v čele s bývalým šéfkuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem nezvykle řešený dvoupatrový interiér s cihlovými klenbami, mnoha schůdky a několika boxy po pár stolech oddělenými masivním dřevem. „Je tady hodně členitý terén, obsluha to určitě nemá jednoduché,“ poznamenává na úvod Ježek.

Mladá servírka se však i s komplikovaným pracovním prostorem vypořádává lehce a v okamžiku přináší jídelní lístek. Ten nabízí na deseti stranách jídla nejen ze zvěřiny, ale i z drůbežího, vepřového, hovězího, rybího a telecího masa a těstovin. „Na mě je jídelní lístek příliš obsáhlý a složitý. Mám radši jednodušší, abych se v něm rychle vyznal a nemusel ho dlouho studovat,“ říká bývalý šéfkuchař.

Divoký řízek

Přestože je v nabídce předkrmů například i taková lahůdka jako uzená kachna, testovací tým volí místní zvěřinové speciality. Volba padá na zvěřinový guláš s bramborovými noky zabalenými ve slanině a kančí řízek s vařenými brambory.

„Jsem zvědavý, jestli to bude skutečně kanec. V některých restauracích ho nahrazují jinou zvěřinou. Když ji naloží a potřou česnekem, nikdo nic nepozná,“ neskrývá Ježek mírnou nedůvěru.

Hned první sousto však pochybnosti rozmetá. Kuchař připravil řízek opravdu z divočáka. „Maso je výborné, křehké,“ hodnotí Ježek.

Tajemství dobře udělané zvěřiny i mimo loveckou sezónu podle něj tkví v důkladném zamražení masa a naložení. „Nejlepší je zamrazit zvěřinu šokem, co nejrychleji. Pak chutná jako čerstvá. Před přípravou je také důležité maso alespoň na čtyřiadvacet hodin naložit. I obyčejná sůl masem krásně prostoupí a zjemní ho,“ radí bývalý šéf kuchyně Grandhotelu.

Nadšený je z oblohy, se kterou si kuchař opravdu vyhrál. Z plátků pomeranče a žlutého melounu, cherry rajčátek, mrkve, okurky i plodu netradiční moruše vytvořil na talíři menší umělecké dílo.

Slabina: přílohy

U druhého testovaného jídla, zvěřinového guláše, sice není zeleninová obloha tolik propracovaná, ale i tak vylepšuje dojem z jeho překvapivě málo pikantní chuti. Kromě nezbytných koleček cibule si tak strávník alespoň může pokrm zostřit feferonkami, které kuchař položil na salátový list.

Jakkoli se při přípravě zvěřiny nechávají v restaurační kuchyni inspirovat předpokládaným kulinářským uměním myslivcovy divé ženy Báry, přílohy tam chystá spíš jiná postava z díla Boženy Němcové – poblázněná Viktorka. Jsou totiž v podniku naproti hudebnímu klubu Fléda největší slabinou.

„Je to úplně obráceně. K řízku jsem dostal tolik brambor, že by se z toho najedla čínská armáda. Ke guláši jsou čtyři noky nabodnuté na špízu málo,“ kritizuje Ježek.

Noky zabalené ve slanině by podle něj měly být spíš jako bonus a jako přílohu by hostům nabízel buď klasické knedlíky nebo bramboráčky. „Navíc na stole chybí ošatka chleba, což je zásadní chyba,“ dodává Ježek.

I přes trampoty s přílohami však může testovací tým Divou Báru doporučit.

K netradičnímu a příjemnému prostředí i kvalitní a chutně připravené zvěřině se snad příště přidá i kuchařův lepší odhad.

Autor: Petr Škarda

17.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na panelovou diskuzi už dorazil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.
SLEDUJEME ON-LINE
3

Sledujte ONLINE zpravodajství ze setkání s jihomoravským hejtmanem Šimkem

Ilustrační foto.

Fakultní nemocnice? Univerzita odpovědnost převezme až bez dluhů

Věnoval se klimatizaci a vjel na přejezd. Vzápětí musel prorazit závoru

Brno – Na větší opatrnost řidičů při projíždění železničními přejezdy upozorňují jihomoravští policisté. V pondělí proto připomněli nebezpečnou situaci z loňského prosince. Řidič nákladního auta se tehdy v brněnské Kaštanové ulici směrem na Tuřany věnoval nastavení klimatizace a nepostřehl, že se blíží k přejezdu i přes to, že přejezdové signalizační zařízení blikalo červenými světly. „Zvonku si řidič všiml až v době, kdy bylo pozdě," popsal případ policejní mluvčí Pavel Šváb.

Před 140 lety se narodil jihomoravský badatel Absolon

Brno /FOTOGALERIE/ - Manažer i strůjce velkých vizí. Karel Absolon. Život i dílo jedné z nejvýznamnějších postav evropské archeologie první poloviny 20. století připomíná na nové výstavě Moravské zemské muzeum v Brně. Výstavu hostí Dietrichsteinský palác na Zelném trhu v Brně, a to u příležitosti letošního 140. výročí Absolonova narození.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Takový zápas nám určitě zvedne sebevědomí, věří Čiliak

Liberec - Sezona Komety Brno sice neprobíhá zcela v souladu s vysokými očekáváními a představami vedení klubu, přesto může mužstvo vedené kapitánem Leošem Čermákem hřát výtečná bilance ze zápasů proti obhájci titulu Liberci. Kometa z nich vytěžila deset bodů z 12 možných a díky nedělní výhře 2:1 pod Ještědem drží těsně šestou příčku před dotírajícím Chomutovem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies