VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Divá Bára umí zvěřinu, v přílohách má guláš

Brno - Divá Bára se ve stejnojmenné povídce Boženy Němcové zamilovala do myslivce a vzala si ho za muže. I když o tom známá česká spisovatelka nepíše, Bára, jako správná manželka hajného, určitě musela umět připravovat jídla ze zvěřiny. Na to sází i v brněnské restauraci Divá Bára ve Štefánikově ulici. Zvěřinové pokrmy tam nabízejí i mimo loveckou sezónu.

17.5.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Divá Bára.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Hned při vstupu do restaurace zaujme testovací tým brněnského Deníku Rovnost v čele s bývalým šéfkuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem nezvykle řešený dvoupatrový interiér s cihlovými klenbami, mnoha schůdky a několika boxy po pár stolech oddělenými masivním dřevem. „Je tady hodně členitý terén, obsluha to určitě nemá jednoduché,“ poznamenává na úvod Ježek.

Mladá servírka se však i s komplikovaným pracovním prostorem vypořádává lehce a v okamžiku přináší jídelní lístek. Ten nabízí na deseti stranách jídla nejen ze zvěřiny, ale i z drůbežího, vepřového, hovězího, rybího a telecího masa a těstovin. „Na mě je jídelní lístek příliš obsáhlý a složitý. Mám radši jednodušší, abych se v něm rychle vyznal a nemusel ho dlouho studovat,“ říká bývalý šéfkuchař.

Divoký řízek

Přestože je v nabídce předkrmů například i taková lahůdka jako uzená kachna, testovací tým volí místní zvěřinové speciality. Volba padá na zvěřinový guláš s bramborovými noky zabalenými ve slanině a kančí řízek s vařenými brambory.

„Jsem zvědavý, jestli to bude skutečně kanec. V některých restauracích ho nahrazují jinou zvěřinou. Když ji naloží a potřou česnekem, nikdo nic nepozná,“ neskrývá Ježek mírnou nedůvěru.

Hned první sousto však pochybnosti rozmetá. Kuchař připravil řízek opravdu z divočáka. „Maso je výborné, křehké,“ hodnotí Ježek.

Tajemství dobře udělané zvěřiny i mimo loveckou sezónu podle něj tkví v důkladném zamražení masa a naložení. „Nejlepší je zamrazit zvěřinu šokem, co nejrychleji. Pak chutná jako čerstvá. Před přípravou je také důležité maso alespoň na čtyřiadvacet hodin naložit. I obyčejná sůl masem krásně prostoupí a zjemní ho,“ radí bývalý šéf kuchyně Grandhotelu.

Nadšený je z oblohy, se kterou si kuchař opravdu vyhrál. Z plátků pomeranče a žlutého melounu, cherry rajčátek, mrkve, okurky i plodu netradiční moruše vytvořil na talíři menší umělecké dílo.

Slabina: přílohy

U druhého testovaného jídla, zvěřinového guláše, sice není zeleninová obloha tolik propracovaná, ale i tak vylepšuje dojem z jeho překvapivě málo pikantní chuti. Kromě nezbytných koleček cibule si tak strávník alespoň může pokrm zostřit feferonkami, které kuchař položil na salátový list.

Jakkoli se při přípravě zvěřiny nechávají v restaurační kuchyni inspirovat předpokládaným kulinářským uměním myslivcovy divé ženy Báry, přílohy tam chystá spíš jiná postava z díla Boženy Němcové – poblázněná Viktorka. Jsou totiž v podniku naproti hudebnímu klubu Fléda největší slabinou.

„Je to úplně obráceně. K řízku jsem dostal tolik brambor, že by se z toho najedla čínská armáda. Ke guláši jsou čtyři noky nabodnuté na špízu málo,“ kritizuje Ježek.

Noky zabalené ve slanině by podle něj měly být spíš jako bonus a jako přílohu by hostům nabízel buď klasické knedlíky nebo bramboráčky. „Navíc na stole chybí ošatka chleba, což je zásadní chyba,“ dodává Ježek.

I přes trampoty s přílohami však může testovací tým Divou Báru doporučit.

K netradičnímu a příjemnému prostředí i kvalitní a chutně připravené zvěřině se snad příště přidá i kuchařův lepší odhad.

Autor: Petr Škarda

17.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Špalíček veršů a pohádek.

Radost rozehrála Hrubínův Špalíček veršů

Brněnská přehrada. Povodně 2002.

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

AKTUALIZUJEME

Vlak mezi Královým Polem a Kuřimí srazil člověka. Spoje jezdí po jedné koleji

Brno – Místo pokojné jízdy do cíle své cesty zažili cestující ve vlaku z Kuřimi do Brna před tři čtvrtě na jedenáct dopoledne nouzové brždění. „Na širé trati vlak srazil člověka," vysvětlila důvod mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Žena se po hádce chtěla pomstít druhovi. Z okna v sedmém patře vyhodila štěně

Hrušovany u Brna – Smrtí tříměsíčního štěněte skončila hádka opilých partnerů v Hrušovanech u Brna. Na začátku května tam policisté našli tělo křížence na trávníku před domem. „Vyšetřováním policisté zjistili, že zvíře někdo vyhodil z okna bytu v sedmém patře domu," sdělil v pátek policejní mluvčí Bohumil Malášek.

V Brně se lidé svezou parní tramvají Caroline. Bučovice zvou na bitvu a jarmark

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ - Dým a hukot provází legendární parní tramvaj Caroline, která v sobotu sveze návštěvníky Dopravní nostalgie. Na náměstí Svobody navíc lidé uvidí další historické tramvaje a autobusy. „Ve stejné době budou stát historické trolejbusy v Brandlově ulici," uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Opravy psychiatrie v bohunické nemocnici: cena půl miliardy, vznikne i park

Brno – Kvalitnější prostředí nám umožní léčit psychiatrické pacienty úspěšněji, zní z Fakultní nemocnice Brno. Kvůli špatnému technickému stavu plánuje její vedení kompletně opravit psychiatrickou kliniku v budově G. Práce mohou začít už v následujícím roce. Trvat mají zhruba dva a půl roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies