VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Divá Bára umí zvěřinu, v přílohách má guláš

Brno - Divá Bára se ve stejnojmenné povídce Boženy Němcové zamilovala do myslivce a vzala si ho za muže. I když o tom známá česká spisovatelka nepíše, Bára, jako správná manželka hajného, určitě musela umět připravovat jídla ze zvěřiny. Na to sází i v brněnské restauraci Divá Bára ve Štefánikově ulici. Zvěřinové pokrmy tam nabízejí i mimo loveckou sezónu.

17.5.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Divá Bára.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Hned při vstupu do restaurace zaujme testovací tým brněnského Deníku Rovnost v čele s bývalým šéfkuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem nezvykle řešený dvoupatrový interiér s cihlovými klenbami, mnoha schůdky a několika boxy po pár stolech oddělenými masivním dřevem. „Je tady hodně členitý terén, obsluha to určitě nemá jednoduché,“ poznamenává na úvod Ježek.

Mladá servírka se však i s komplikovaným pracovním prostorem vypořádává lehce a v okamžiku přináší jídelní lístek. Ten nabízí na deseti stranách jídla nejen ze zvěřiny, ale i z drůbežího, vepřového, hovězího, rybího a telecího masa a těstovin. „Na mě je jídelní lístek příliš obsáhlý a složitý. Mám radši jednodušší, abych se v něm rychle vyznal a nemusel ho dlouho studovat,“ říká bývalý šéfkuchař.

Divoký řízek

Přestože je v nabídce předkrmů například i taková lahůdka jako uzená kachna, testovací tým volí místní zvěřinové speciality. Volba padá na zvěřinový guláš s bramborovými noky zabalenými ve slanině a kančí řízek s vařenými brambory.

„Jsem zvědavý, jestli to bude skutečně kanec. V některých restauracích ho nahrazují jinou zvěřinou. Když ji naloží a potřou česnekem, nikdo nic nepozná,“ neskrývá Ježek mírnou nedůvěru.

Hned první sousto však pochybnosti rozmetá. Kuchař připravil řízek opravdu z divočáka. „Maso je výborné, křehké,“ hodnotí Ježek.

Tajemství dobře udělané zvěřiny i mimo loveckou sezónu podle něj tkví v důkladném zamražení masa a naložení. „Nejlepší je zamrazit zvěřinu šokem, co nejrychleji. Pak chutná jako čerstvá. Před přípravou je také důležité maso alespoň na čtyřiadvacet hodin naložit. I obyčejná sůl masem krásně prostoupí a zjemní ho,“ radí bývalý šéf kuchyně Grandhotelu.

Nadšený je z oblohy, se kterou si kuchař opravdu vyhrál. Z plátků pomeranče a žlutého melounu, cherry rajčátek, mrkve, okurky i plodu netradiční moruše vytvořil na talíři menší umělecké dílo.

Slabina: přílohy

U druhého testovaného jídla, zvěřinového guláše, sice není zeleninová obloha tolik propracovaná, ale i tak vylepšuje dojem z jeho překvapivě málo pikantní chuti. Kromě nezbytných koleček cibule si tak strávník alespoň může pokrm zostřit feferonkami, které kuchař položil na salátový list.

Jakkoli se při přípravě zvěřiny nechávají v restaurační kuchyni inspirovat předpokládaným kulinářským uměním myslivcovy divé ženy Báry, přílohy tam chystá spíš jiná postava z díla Boženy Němcové – poblázněná Viktorka. Jsou totiž v podniku naproti hudebnímu klubu Fléda největší slabinou.

„Je to úplně obráceně. K řízku jsem dostal tolik brambor, že by se z toho najedla čínská armáda. Ke guláši jsou čtyři noky nabodnuté na špízu málo,“ kritizuje Ježek.

Noky zabalené ve slanině by podle něj měly být spíš jako bonus a jako přílohu by hostům nabízel buď klasické knedlíky nebo bramboráčky. „Navíc na stole chybí ošatka chleba, což je zásadní chyba,“ dodává Ježek.

I přes trampoty s přílohami však může testovací tým Divou Báru doporučit.

K netradičnímu a příjemnému prostředí i kvalitní a chutně připravené zvěřině se snad příště přidá i kuchařův lepší odhad.

Autor: Petr Škarda

17.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jednání u olomouckého vrchního soudu v případu čtyřnásobné vraždy s obviněným Kevinem Dahlgrenem.
1

Rozsudek doživotí pro Dahlgrena? Místo překládání tlumočnice odešla na procházku

Kamerunský basový mág Richard Bona přezdívaný „africký Sting“ vystoupí ve společném večeru s Danem Bártou v Janáčkově divadle.

Corea, Bona i Diana Krall. Na brněnský JazzFest míří světoznámé hvězdy

Národní divadlo Brno láká do Reduty na jednorožce se ztopořeným penisem

Brno - Národní divadlo Brno chystá v Divadle Reduta na Zelném trhu novou inscenaci Strach jíst duši a vyzývá diváky: "Pokud Vás už nebaví fronty na selfie pod Joštem na Moraváku, stavte si udělat fotku k nám. V Redutě to vidíme růžově!" Tato krátká výzva doplňuje snímky zveřejněné na sociální síti Facebook, na nichž je nahý muž s hlavou jednorožce. Rekvizita je zabarvená do růžova a diváka upoutá zejména zvýrazeněním penisu.

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Brno – Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.

Pomohou s jazykem, děláním úkolů, výběrem školy. Brno dá na doučování 50 milionů

Brno – Cizinci, kteří neovládají dobře český jazyk, školáci ze sociálně slabších rodin i děti, kterým nejde třeba matematika. Škála žáků, kteří potřebují doučování, je široká. Vedení města Brna je od srpna plánuje podpořit. Na doučování a kariérové poradenství získalo v pondělí od ministerstva školství dotaci padesát milionů korun.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Pasohlávky – Největší akvapark v České republice, Aqualand Moravia u Pasohlávek, se v následujících dvou letech ještě rozroste. Práce za stovky milionů korun začnou už letos.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies