VYBERTE SI REGION

Dobré jídlo a cena U Štíra: ideální rodinná kombinace

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kde se v Brně dobře a levně nají celá rodina? U zoologické zahrady. Pár kroků od brány má každý den otevřeno restaurace U Štíra. Na vybavení restaurace i jídelním lístku je vidět, že počítá s malými strávníky, kterým kručí v žaludku po procházce mezi zvířaty v zoo. Zvířata je neopustí ani v restauraci. Pod štítem se štírem se v akváriu prohání rybičky a na zdech visí obrázky lvů, žiraf nebo opic.

29.8.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Brněnská restaurace U Štíra.

Brněnská restaurace U Štíra.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Šéfkuchař Restaurantu Brabander living Pavel Pietropaolo chválí klimatizované a čisté místnosti i jídelní lístek, který obsahuje originální jídla restaurace jako Rakovecký talíř nebo řízek Bystrčan. „Je to klasický jídelní lístek tohoto typu restaurací. Je hodně obsáhlý, hodně věcí se v něm opakuje, pro kuchaře i hosta je toho zbytečně moc. Ani jsem jej nedočetl,“ poukazuje na jedinou chybu šéfkuchař.

V lístku pro test vybírá právě specialitu podniku smažený řízek Bystrčan, vepřová játra Wanthai a rozhodne se ochutnat šunkovou rolku. „Naposledy jsem ji jedl na učňáku, ale myslím, že sladkou šlehačkou by šunku kuchař plnit neměl,“ upozorňuje po prvních soustech. Šunka je čerstvá a chutná, křen štipká na jazyku přiměřeně, ale vše kazí právě sladká šlehačka. „V tomto případě je ideální použít vyšlehanou neslazenou smetanu,“ poučuje Pietropaolo.

Ochotná servírka přináší objednaná hlavní jídla během čtvrthodiny. Kuchař se v kuchyni opravdu musí otáčet, chvíli po poledni je restaurace plná. Řízek se salámem a sýrem vysmažený v cornflakes je podle jídelního lístku receptem jedné nejmenované bystrcké kuchyně. „Je to zajímavý nápad, ale cornflakesy chuťově nic zvláštního masu nepřidají. Maso je dobré, šťavnaté,“ popisuje hlavní chod šéfkuchař.

Játra na cibulce, kmínu a pepři chválí. „Jsou dobře připravená, u jater je důležité dlouho je nedusit. Jen kuličky pepře bych rozdrtil,“ připomíná odborník pravidlo nepoužívat celé koření v minutkové kuchyni.

#nahled|http://g.denik.cz/50/70/test_restaurace_u_stira_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/70/test_restaurace_u_stira_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Štíra.#

Mezi opékanými brambory si host může vybrat mezi domácími a kupovaným polotovarem. Těm domácím nic nechybí a šéfkuchař z Brabanderu je chválí.

Děti U Štíra potěší celá stránka s deserty. Od hotových dortů typu medovník nabízí kuchař od Štíra zmrzlinové i ovocné poháry, banány na různé způsoby nebo palačinky.

„Je to restaurace s dobrou kuchyní a cenou. Těží hodně z místa, blízkosti zoo. Ale abych sem jel za gastronomickým zážitkem, to ne,“ hodnotí restauraci šéfkuchař Pietropaolo a upozorňuje na v restauracích nezvyklý jev. „Sleduje nás kamera, asi aby nám na stole nic nechybělo,“ ukazuje do rohu místnosti.

Autor: Gabriela Peringerová

29.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bruslařskou dálnici na Brněnské přehradě využívají o víkendu davy lidí.
2 23

Bruslařská dálnice. Na přehradě si lidé užívali dvoukilometrového okruhu

Ilustrační foto.

Pozor. Řidičák musí na jižní Moravě vyměnit 82 tisíc lidí

Na ledě ve společném dresu. Hokejový tým tří univerzit sbírá podporu

Brno – HC Univerzita Brno. Tak by mohl znít název společného hokejového týmu hráčů z Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického a Mendelovy univerzity. Sportovci třech největších brněnských vysokých škol by pod jednotnou barvou dresu rádi bojovali v druhé lize.

Auto skončilo v řece. Nehoda uzavřela silnici mezi Bílovicemi a Adamovem

Bílovice nad Svitavou – Silnici mezi Bílovicemi nad Svitavou a Adamovem zablokovala v sobotu odpoledne dopravní nehoda. Krátce před druhou hodinou osobní auto sjelo do příkopu a skončilo v řece. Záchranáři odvezli do nemocnice jednu ženu. Podle prvních informací nejde o vážné zranění.

Jistota školky? Nově blízko domova. Brno zavede spádové oblasti

Brno – Každé ráno vyjíždí Martina Kratochvílová z brněnské Bystrce se svou čtyřletou dcerou. „Jelikož pracuji v centru, malou dávám do školky kousek od práce. Je to pro mě pohodlnější. Když skončím, dceru vyzvednu. Kdybych ji musela vyzvedávat v Bystrci, často bych to nestíhala," přiznala matka. Po zavedení takzvaných spádových oblastí, by Kratochvílová mohla mít s umístěním dcery v centru Brna problém. Při letošním zápise si rodiče sice mateřinku vyberou podle zaměření nebo kvality. Hlavním kritériem pro přijetí ale bude místo trvalého bydliště. Brno musí spádové oblasti zavést kvůli novele z ministerstva školství.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies