VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobré jídlo a cena U Štíra: ideální rodinná kombinace

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kde se v Brně dobře a levně nají celá rodina? U zoologické zahrady. Pár kroků od brány má každý den otevřeno restaurace U Štíra. Na vybavení restaurace i jídelním lístku je vidět, že počítá s malými strávníky, kterým kručí v žaludku po procházce mezi zvířaty v zoo. Zvířata je neopustí ani v restauraci. Pod štítem se štírem se v akváriu prohání rybičky a na zdech visí obrázky lvů, žiraf nebo opic.

29.8.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Štíra.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Šéfkuchař Restaurantu Brabander living Pavel Pietropaolo chválí klimatizované a čisté místnosti i jídelní lístek, který obsahuje originální jídla restaurace jako Rakovecký talíř nebo řízek Bystrčan. „Je to klasický jídelní lístek tohoto typu restaurací. Je hodně obsáhlý, hodně věcí se v něm opakuje, pro kuchaře i hosta je toho zbytečně moc. Ani jsem jej nedočetl,“ poukazuje na jedinou chybu šéfkuchař.

V lístku pro test vybírá právě specialitu podniku smažený řízek Bystrčan, vepřová játra Wanthai a rozhodne se ochutnat šunkovou rolku. „Naposledy jsem ji jedl na učňáku, ale myslím, že sladkou šlehačkou by šunku kuchař plnit neměl,“ upozorňuje po prvních soustech. Šunka je čerstvá a chutná, křen štipká na jazyku přiměřeně, ale vše kazí právě sladká šlehačka. „V tomto případě je ideální použít vyšlehanou neslazenou smetanu,“ poučuje Pietropaolo.

Ochotná servírka přináší objednaná hlavní jídla během čtvrthodiny. Kuchař se v kuchyni opravdu musí otáčet, chvíli po poledni je restaurace plná. Řízek se salámem a sýrem vysmažený v cornflakes je podle jídelního lístku receptem jedné nejmenované bystrcké kuchyně. „Je to zajímavý nápad, ale cornflakesy chuťově nic zvláštního masu nepřidají. Maso je dobré, šťavnaté,“ popisuje hlavní chod šéfkuchař.

Játra na cibulce, kmínu a pepři chválí. „Jsou dobře připravená, u jater je důležité dlouho je nedusit. Jen kuličky pepře bych rozdrtil,“ připomíná odborník pravidlo nepoužívat celé koření v minutkové kuchyni.

#nahled|http://g.denik.cz/50/70/test_restaurace_u_stira_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/70/test_restaurace_u_stira_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Štíra.#

Mezi opékanými brambory si host může vybrat mezi domácími a kupovaným polotovarem. Těm domácím nic nechybí a šéfkuchař z Brabanderu je chválí.

Děti U Štíra potěší celá stránka s deserty. Od hotových dortů typu medovník nabízí kuchař od Štíra zmrzlinové i ovocné poháry, banány na různé způsoby nebo palačinky.

„Je to restaurace s dobrou kuchyní a cenou. Těží hodně z místa, blízkosti zoo. Ale abych sem jel za gastronomickým zážitkem, to ne,“ hodnotí restauraci šéfkuchař Pietropaolo a upozorňuje na v restauracích nezvyklý jev. „Sleduje nás kamera, asi aby nám na stole nic nechybělo,“ ukazuje do rohu místnosti.

Autor: Gabriela Peringerová

29.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poškozená dlažba v parku před Janáčkovým divadlem.
5

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Ilustrační foto

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno /ANKETA/ - Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Brno – Stavební stroje a hluk oprav se brněnské Křenové ulici o prázdninách nakonec vyhnou. Jak už dříve Brněnský deník Rovnost informoval, dopravní podnik plánoval přes léto opravovat tamní koleje. „Termín zahájení této rekonstrukce jsme posunuli v koordinaci s ředitelstvím silnic a dálnic, které až do srpna bude opravovat Hladíkovu ulici. Souběh obou staveb by výrazně zkomplikoval dopravu v dané lokalitě," vysvětlil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies