VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dojem z Pivnice U Čápa zkazilo pivo pod míru

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.

25.9.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Čápa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Umakartový nálevní pult a kouřem zašedlé záclony jsou pryč. Místo toho lze ve vstupu průhledem do sklepa zahlédnout nerezové pivní tanky. Novotou září celý interiér pivnice, v podniku je čisto, přesto tam prázdné stěny na hosty působí spíš studeně než útulně. Pocit neútulnosti nespraví ani kachlová kamna s přichystanými poleny a třískami na podpal.

Do testovacího týmu Rovnosti přibyla tento týden nová tvář. Kuchař Jiří Dlapka vládne v kuchyni brněnské Taverny John Silver. Do Brna se po letech vrátil s mnoha zkušenostmi s mezinárodní kuchyní v Rusku a Rakousku.

Česká klasika

V jídelním lístku pivnice proto odborník oceňuje nabídku klasických českých jídel. „Teplé i studené předkrmy se hodí jako chuťovky k pivu. Svíčková, guláš, vepřový vrabec nebo jitrnice do české pivnice patří. I ryby tady nabízejí jen české. Klasiku – kapra a pstruha,“ probírá jídelní lístek Dlapka.

Objevuje v něm i speciality, které se v jiných restauracích nevidí. Buřty s cibulí, chleba se škvarky, opečený knedlík s vejci, mezi dezerty krupicová kaše a mezi saláty kysané zelí ze škopku. Možná proto se Dlapkovi zdá nabídka jídel příliš obsáhlá. A místy také nerozumně zkombinovaná. „Nejhorší je kuchař s přemírou fantazie. To hlavní na talíři má doplňovat pouze jedna složka. Aby se chutě netloukly,“ vysvětluje kuchař a poukazuje například na kombinaci opečených brambor s pikantní meruňkovou omáčkou a nivovým dipem. „Stačily by buďto meruňky, nebo jen niva,“ říká kuchař.

Obsluha u Čápa je rychlá, u číšníků jen postrádáme víc vstřícnosti k hostům. Na dotaz, co doporučuje k jídlu, krčí totiž obsluha rameny. „Kdyby nám řekl, že třeba guláš se kuchaři povedl, hned má o dvě porce méně,“ upozorňuje Dlapka na nutnost spolupráce obsluhy a kuchyně.

Objednává si domácí slepičí polévku a hned po prvním soustu má k označení „domácí“ výhrady. „Vývar je ochucený přísadou do polévek a nudle používají ty nejjemnější průmyslové. Takže je v ústech skoro necítím,“ říká odborník.

Překvapuje ho také nalévání polévky z nerezových hrnečků před hosty do talíře. „Než host polévku ochutná, tak mu dvakrát zchladne. Jednou v servírovacím hrnku, podruhé v talíři. To není správně,“ upozorňuje Dlapka. Za hranicemi je totiž podle něj základem dobré kuchyně nahřátý talíř.

Místní kuchař u Čápa se nicméně umí otáčet. Objednané hlavní jídlo je na stolech během deseti minut. Chuťově je vynikající, má jen drobné nedostatky. V servisu, protože ke pstruhovi po mlynářsku chybí na stole placatý rybí příbor. A v dozdobení.

Vepřový vrabec s knedlíky a zelím není dochucený opečenou cibulkou. „Jsou to maličkosti, které lze lehce vychytat. Jídlo je jinak vynikající, maso se rozpadá, je šťavnaté,“ uznává kuchař. Pivnici U Čápa chválí za to, že upustila od oblohy a podává jen čistá jídla. „Taková ta úchylná obloha ze zelí, mrkve, rajčat a okurku mě děsí,“ vysvětluje Dlapka.

Přestože je restaurace U Čápa pivnicí, nezapomínají tam na hosty, kteří milují steaky nebo mají rádi sladké. Například i jablka ale balí do pivního těstíčka.

Kuchař ví, co dělá

Dlapka chce v pivnici otestovat, jestli správně točí pivo, a k tomu si místo dezertu objednává tvarůžky nakládané ve smetaně s červenou cibulí. Pěna na pivě drží dlouho, ale do rysky označující půllitr chybí osm milimetrů. „Takže nám přinesli pivo pod míru. To by se stávat nemělo,“ je odborník zklamaný z výkonu výčepního.

Náladu mu spraví tvarůžky. „Smetana sráží agresi tvarůžků a zjemňuje je. Jsou vynikající,“ opět nenachází chybu v jídle Dlapka. Jablka v pivním těstíčku, přestože nejsou příliš sladká, jsou výborná. Jako moučník po jídle by stačila poloviční porce, i tak vracíme do kuchyně prázdný talíř.

V celkovém hodnocení dává Dlapka Pivnici U Čápa známky mezi jedničkou a dvojkou. Horší známku za teplotu jídla, přístup personálu, nabídku jídelníčku a atmosféru podniku. „Možná ještě stěny něčím vyzdobí, zatím je to tady takové studené, syrové,“ říká testující odborník. Pivnici, ve které kuchař rozhodně ví, co dělá, a na stoly posílá chutná jídla, Dlapka doporučuje. Přeje si jen, aby zbytečně nešidila hosty na pivu.

#nahled|http://g.denik.cz/50/de/infografika_pivnice_u_capa_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/de/infografika_pivnice_u_capa.jpg|Pivnice U Čápa.#
Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

25.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační fotografie.

Kasino povolili v budově soudu. Chyby v čísle domu si při hlasování nevšimli

Prezident České republiky Miloš Zeman zavítal v pondělí odpoledne při své návštěvě Jihomoravského kraje také do Ivančic.
AKTUALIZOVÁNO
8 54

První den Zemana na jižní Moravě: rezervace pro aktivisty i milost pro Kajínka

AKTUALIZOVÁNO

Při nehodě dvou kamionů na D1 zemřel řidič

Domašov /FOTOGALERIE/ – Při nehodě dvou kamionů na dálnici D1 zemřel řidič jednoho z nich. Nákladní auta se srazila na 172. kilometru u Domašova ve směru na Prahu v pondělí krátce po poledni.

Stromy v Komíně skáceli nelegálně, řekla inspekce

Brno /FOTOGALERIE/ - Smrtí dvou veverek obecných skončilo kácení stromů v brněnském Komíně, které firma Kaiser provedla na začátku letošního roku. Nejen kvůli tomu se záležitostí zabývá Česká inspekce životního prostředí. Společnosti může udělit až milionovou pokutu.

Starosta se chtěl zbavit nepohodlných, tvrdí odvolaný místostarosta Rosic

Rosice – Bez radních a místostarosty jsou nyní Rosice na Brněnsku. Zastupitelstvo obce je na návrh starosty Jaroslava Světlíka ve čtvrtek odvolalo. „Bylo to účelové. Zastupitelé dostali instrukce, jak hlasovat. Starosta se tak chtěl zbavit nepohodlných radních a zvolit sobě loajální lidi," okomentoval v pondělí odvolaný místostarosta Rosic Petr Ženožička.

AKTUALIZOVÁNO

Poštu v Komárově přepadl ozbrojený muž. Odnesl si desítky tisíc korun

Brno - Se zbraní v ruce zamířil ve čtvrtek navečer do pošty v brněnském Komárově zatím neznámý pachatel. Z přepadení si domů odnesl desítky tisíc korun. Muže policisté stále hledají. V pondělí strážci zákona doplnili informace o popisu muže a jeho fotografie.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies