VYBERTE SI REGION

Dojem z Pivnice U Čápa zkazilo pivo pod míru

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.

25.9.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Čápa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Umakartový nálevní pult a kouřem zašedlé záclony jsou pryč. Místo toho lze ve vstupu průhledem do sklepa zahlédnout nerezové pivní tanky. Novotou září celý interiér pivnice, v podniku je čisto, přesto tam prázdné stěny na hosty působí spíš studeně než útulně. Pocit neútulnosti nespraví ani kachlová kamna s přichystanými poleny a třískami na podpal.

Do testovacího týmu Rovnosti přibyla tento týden nová tvář. Kuchař Jiří Dlapka vládne v kuchyni brněnské Taverny John Silver. Do Brna se po letech vrátil s mnoha zkušenostmi s mezinárodní kuchyní v Rusku a Rakousku.

Česká klasika

V jídelním lístku pivnice proto odborník oceňuje nabídku klasických českých jídel. „Teplé i studené předkrmy se hodí jako chuťovky k pivu. Svíčková, guláš, vepřový vrabec nebo jitrnice do české pivnice patří. I ryby tady nabízejí jen české. Klasiku – kapra a pstruha,“ probírá jídelní lístek Dlapka.

Objevuje v něm i speciality, které se v jiných restauracích nevidí. Buřty s cibulí, chleba se škvarky, opečený knedlík s vejci, mezi dezerty krupicová kaše a mezi saláty kysané zelí ze škopku. Možná proto se Dlapkovi zdá nabídka jídel příliš obsáhlá. A místy také nerozumně zkombinovaná. „Nejhorší je kuchař s přemírou fantazie. To hlavní na talíři má doplňovat pouze jedna složka. Aby se chutě netloukly,“ vysvětluje kuchař a poukazuje například na kombinaci opečených brambor s pikantní meruňkovou omáčkou a nivovým dipem. „Stačily by buďto meruňky, nebo jen niva,“ říká kuchař.

Obsluha u Čápa je rychlá, u číšníků jen postrádáme víc vstřícnosti k hostům. Na dotaz, co doporučuje k jídlu, krčí totiž obsluha rameny. „Kdyby nám řekl, že třeba guláš se kuchaři povedl, hned má o dvě porce méně,“ upozorňuje Dlapka na nutnost spolupráce obsluhy a kuchyně.

Objednává si domácí slepičí polévku a hned po prvním soustu má k označení „domácí“ výhrady. „Vývar je ochucený přísadou do polévek a nudle používají ty nejjemnější průmyslové. Takže je v ústech skoro necítím,“ říká odborník.

Překvapuje ho také nalévání polévky z nerezových hrnečků před hosty do talíře. „Než host polévku ochutná, tak mu dvakrát zchladne. Jednou v servírovacím hrnku, podruhé v talíři. To není správně,“ upozorňuje Dlapka. Za hranicemi je totiž podle něj základem dobré kuchyně nahřátý talíř.

Místní kuchař u Čápa se nicméně umí otáčet. Objednané hlavní jídlo je na stolech během deseti minut. Chuťově je vynikající, má jen drobné nedostatky. V servisu, protože ke pstruhovi po mlynářsku chybí na stole placatý rybí příbor. A v dozdobení.

Vepřový vrabec s knedlíky a zelím není dochucený opečenou cibulkou. „Jsou to maličkosti, které lze lehce vychytat. Jídlo je jinak vynikající, maso se rozpadá, je šťavnaté,“ uznává kuchař. Pivnici U Čápa chválí za to, že upustila od oblohy a podává jen čistá jídla. „Taková ta úchylná obloha ze zelí, mrkve, rajčat a okurku mě děsí,“ vysvětluje Dlapka.

Přestože je restaurace U Čápa pivnicí, nezapomínají tam na hosty, kteří milují steaky nebo mají rádi sladké. Například i jablka ale balí do pivního těstíčka.

Kuchař ví, co dělá

Dlapka chce v pivnici otestovat, jestli správně točí pivo, a k tomu si místo dezertu objednává tvarůžky nakládané ve smetaně s červenou cibulí. Pěna na pivě drží dlouho, ale do rysky označující půllitr chybí osm milimetrů. „Takže nám přinesli pivo pod míru. To by se stávat nemělo,“ je odborník zklamaný z výkonu výčepního.

Náladu mu spraví tvarůžky. „Smetana sráží agresi tvarůžků a zjemňuje je. Jsou vynikající,“ opět nenachází chybu v jídle Dlapka. Jablka v pivním těstíčku, přestože nejsou příliš sladká, jsou výborná. Jako moučník po jídle by stačila poloviční porce, i tak vracíme do kuchyně prázdný talíř.

V celkovém hodnocení dává Dlapka Pivnici U Čápa známky mezi jedničkou a dvojkou. Horší známku za teplotu jídla, přístup personálu, nabídku jídelníčku a atmosféru podniku. „Možná ještě stěny něčím vyzdobí, zatím je to tady takové studené, syrové,“ říká testující odborník. Pivnici, ve které kuchař rozhodně ví, co dělá, a na stoly posílá chutná jídla, Dlapka doporučuje. Přeje si jen, aby zbytečně nešidila hosty na pivu.

#nahled|http://g.denik.cz/50/de/infografika_pivnice_u_capa_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/de/infografika_pivnice_u_capa.jpg|Pivnice U Čápa.#
Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

25.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Vive la France! Bitvu tří císařů opět ovládli Napoleonovi vojáci

Tvarožná /REPORTÁŽ/ – Po 211 letech se historie na Slavkovském bojišti v sobotu odpoledne zopakovala. Přibližně tisícovka vojáků oděných do dobových uniforem před zraky několika tisíců lidí svedla boj připomínající Napoleonovo vítězství v bitvě tří císařů z roku 1805.

AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies