VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dojem z Pivnice U Čápa zkazilo pivo pod míru

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.

25.9.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Čápa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Umakartový nálevní pult a kouřem zašedlé záclony jsou pryč. Místo toho lze ve vstupu průhledem do sklepa zahlédnout nerezové pivní tanky. Novotou září celý interiér pivnice, v podniku je čisto, přesto tam prázdné stěny na hosty působí spíš studeně než útulně. Pocit neútulnosti nespraví ani kachlová kamna s přichystanými poleny a třískami na podpal.

Do testovacího týmu Rovnosti přibyla tento týden nová tvář. Kuchař Jiří Dlapka vládne v kuchyni brněnské Taverny John Silver. Do Brna se po letech vrátil s mnoha zkušenostmi s mezinárodní kuchyní v Rusku a Rakousku.

Česká klasika

V jídelním lístku pivnice proto odborník oceňuje nabídku klasických českých jídel. „Teplé i studené předkrmy se hodí jako chuťovky k pivu. Svíčková, guláš, vepřový vrabec nebo jitrnice do české pivnice patří. I ryby tady nabízejí jen české. Klasiku – kapra a pstruha,“ probírá jídelní lístek Dlapka.

Objevuje v něm i speciality, které se v jiných restauracích nevidí. Buřty s cibulí, chleba se škvarky, opečený knedlík s vejci, mezi dezerty krupicová kaše a mezi saláty kysané zelí ze škopku. Možná proto se Dlapkovi zdá nabídka jídel příliš obsáhlá. A místy také nerozumně zkombinovaná. „Nejhorší je kuchař s přemírou fantazie. To hlavní na talíři má doplňovat pouze jedna složka. Aby se chutě netloukly,“ vysvětluje kuchař a poukazuje například na kombinaci opečených brambor s pikantní meruňkovou omáčkou a nivovým dipem. „Stačily by buďto meruňky, nebo jen niva,“ říká kuchař.

Obsluha u Čápa je rychlá, u číšníků jen postrádáme víc vstřícnosti k hostům. Na dotaz, co doporučuje k jídlu, krčí totiž obsluha rameny. „Kdyby nám řekl, že třeba guláš se kuchaři povedl, hned má o dvě porce méně,“ upozorňuje Dlapka na nutnost spolupráce obsluhy a kuchyně.

Objednává si domácí slepičí polévku a hned po prvním soustu má k označení „domácí“ výhrady. „Vývar je ochucený přísadou do polévek a nudle používají ty nejjemnější průmyslové. Takže je v ústech skoro necítím,“ říká odborník.

Překvapuje ho také nalévání polévky z nerezových hrnečků před hosty do talíře. „Než host polévku ochutná, tak mu dvakrát zchladne. Jednou v servírovacím hrnku, podruhé v talíři. To není správně,“ upozorňuje Dlapka. Za hranicemi je totiž podle něj základem dobré kuchyně nahřátý talíř.

Místní kuchař u Čápa se nicméně umí otáčet. Objednané hlavní jídlo je na stolech během deseti minut. Chuťově je vynikající, má jen drobné nedostatky. V servisu, protože ke pstruhovi po mlynářsku chybí na stole placatý rybí příbor. A v dozdobení.

Vepřový vrabec s knedlíky a zelím není dochucený opečenou cibulkou. „Jsou to maličkosti, které lze lehce vychytat. Jídlo je jinak vynikající, maso se rozpadá, je šťavnaté,“ uznává kuchař. Pivnici U Čápa chválí za to, že upustila od oblohy a podává jen čistá jídla. „Taková ta úchylná obloha ze zelí, mrkve, rajčat a okurku mě děsí,“ vysvětluje Dlapka.

Přestože je restaurace U Čápa pivnicí, nezapomínají tam na hosty, kteří milují steaky nebo mají rádi sladké. Například i jablka ale balí do pivního těstíčka.

Kuchař ví, co dělá

Dlapka chce v pivnici otestovat, jestli správně točí pivo, a k tomu si místo dezertu objednává tvarůžky nakládané ve smetaně s červenou cibulí. Pěna na pivě drží dlouho, ale do rysky označující půllitr chybí osm milimetrů. „Takže nám přinesli pivo pod míru. To by se stávat nemělo,“ je odborník zklamaný z výkonu výčepního.

Náladu mu spraví tvarůžky. „Smetana sráží agresi tvarůžků a zjemňuje je. Jsou vynikající,“ opět nenachází chybu v jídle Dlapka. Jablka v pivním těstíčku, přestože nejsou příliš sladká, jsou výborná. Jako moučník po jídle by stačila poloviční porce, i tak vracíme do kuchyně prázdný talíř.

V celkovém hodnocení dává Dlapka Pivnici U Čápa známky mezi jedničkou a dvojkou. Horší známku za teplotu jídla, přístup personálu, nabídku jídelníčku a atmosféru podniku. „Možná ještě stěny něčím vyzdobí, zatím je to tady takové studené, syrové,“ říká testující odborník. Pivnici, ve které kuchař rozhodně ví, co dělá, a na stoly posílá chutná jídla, Dlapka doporučuje. Přeje si jen, aby zbytečně nešidila hosty na pivu.

#nahled|http://g.denik.cz/50/de/infografika_pivnice_u_capa_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/de/infografika_pivnice_u_capa.jpg|Pivnice U Čápa.#
Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

25.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Deník - Naši prvňáci

Představíme prvňáky z Tyršovy ZŠ, v Tuháčkově ulici, Bednářově či ZŠ v Troubsku

Výstava Brno dýchej
1 5

Výstava Ovzduší nemá hranice varuje Brňany před škodlivými látkami

Starostům městských částí vadí Hollan i doprava ve městě

Brno /ANKETA/ - Problémy v dopravě představitelé města řeší pomalu a s náměstkem pro dopravu Matějem Hollanem se velmi špatně jedná. Tak zní hlavní výtky starostů brněnských městských částí vůči magistrátu. Zjistil to Brněnský deník Rovnost, který je všechny oslovil. Kromě dopravy jim vadí také tahanice o územní plán.

Zadeh manželovi vyhrožoval a nechal ho unést, tvrdí svědkyně

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků za 2,5 miliardy a údajného ovlivňování svědka v pondělí opět stanul před Krajským soudem v Brně. Soud vyslýchal bývalou zaměstnankyni firmy, kde byl Zadeh investor. „Manželovi vyhrožoval a nutil ho účastnit se daňových úniků. Také ho nechal unést a poté nás jeho lidé sledovali,“ řekla svědkyně Milena Fajfrová.

Zdravotní sestry dostanou přidáno. Kraj rozdělí nemocnicím 35 milionů

Jižní Morava – Dva tisíce navíc k hrubé výplatě dostávají nelékařští pracovníci už od července. Peníze pro nemocnice na zvýšení platů třeba zdravotním sestrám nyní schválili krajští zastupitelé na svém posledním jednání.

Z vraždy ve vlaku viní kriminalisté 39letého střelce. Je ve vazbě

Brněnsko – Vlak na trati mezi Brnem a Adamovem už v pátek večer vyjížděl z nádraží v Bílovicích nad Svitavou, když jej zastavila záchranná brzda. V jednom z vozů totiž po střelbě zůstal ležet nehybný muž, který při události zemřel. Jak už Deník Rovnost informoval, podezřelého z vraždy policisté dopadli, v pondělí pak oznámili, že je ve vazbě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení