Zamíchat s rozložením zastupitelských křesel dolnokounické radnice chtějí dvě nové strany: Kounice pro všechny a Můj domov Dolní Kounice. „Po minulých volbách jsme začali pořádat různé akce pro mladé i starší lidi. Vedení města nám ale házelo klacky pod nohy. Spíše nás podporovali starostové okolních obcí," uvedla Dagmar Schweizer, která kandiduje za Můj domov Dolní Kounice.

Nové straně se nelíbí ani zacházení s rozpočtem. „Měli jsme problémy získávat informace. Když jsme chtěli třeba vědět, kdo se účastnil projektů zahraniční spolupráce, které stály 1,5 milionu korun, opakovaně nám údaje neposkytli. Ani placení městských zakázek není košér," upozornila Schweizer.Pro zvětšení klikněte.

Místostarosta Martin Frei podobné spekulace odmítá. „Je skupina tří nebo čtyř lidí, kteří nám posílají žádosti o informace podle zákona. Všechny jsme zodpověděli, i když jich přišlo víc, než třeba Ivančicím a Moravskému Krumlovu dohromady. Jména účastníků akcí zahraniční spolupráce jsme neposkytli, protože šlo v devadesáti procentech o děti a mládež," řekl místostarosta.

Mezi nejdůležitější akce patřily podle Freie opravy chodníků a silnic i zateplení a výměna oken u základní školy. „Splnili jsme všechny body volebního programu, jen bankomat chybí, protože by stál moc peněz," dodal.

Opravy komunikací obyvatelé důkladně pocítili při každodenním procházení ulicemi. „Chodníky dávají dohromady jen ve městě, kde je to nejvíc vidět. V ulicích na druhé straně už tak dobré nejsou. Nelíbí se mi ani jednání s městským úřadem. Bydlím v obecním bytě, teče mi bojler a nechtějí ho opravit," řekl šestapadesátiletý Jindřich Procházka.

Místní dobrovolní hasiči si komunikaci s městem pochvalují. Radnice jim přispívá na vybavení i na nové auto. „Vychází nám vstříc a my na oplátku obci občas vypomůžeme. Kulturních akcí máme možná až moc," podotkl velitel výjezdové jednotky hasičů David Pavlíkovský.

Chválou nešetří ani kněz z dolnokounické farnosti Karel Obrdlík. „Spolupráci hodnotím jen dobře. Opravujeme poutní kapli a město nám přispívá, stejně jako na údržbu dalších památek," řekl kněz.

Náhodně oslovení lidé v Pohořelicích k vedení obce výhrady neměli. „Bydlím tady přes šedesát let a líbí se mi u nás všechno. Pořád se něco děje. Teď to máme rozkopané, ale až se to dokončí, určitě budeme spokojení," řekla například Miloslava Hlavsová. Jediné, co jí chybí, je dům pro staré lidi, kteří potřebují péči.Pro zvětšení klikněte.

Radnice v současné době opravuje autobusové nádraží. „V posledních čtyřech letech jsme dotahovali několik investičních akcí. Dělali jsme kanalizaci i část vodovodu," sdělil starosta Josef Svoboda.

Do budoucna jsou ještě v plánu protipovodňová opatření kvůli blízkosti řeky Jihlavy. Také pohořelickou školku přes prázdniny rozšířili. „Chtělo by to už jen víc pracovních míst, jinak mi tu nic nechybí," sdělila pohořelická obyvatelka Anna Ferbyová.

Členové vedení obce jsou i v obecních institucích. A tak nemá žádné problémy škola nebo třeba sportovní hala. „Před ní se konají slavnosti, i proto se ji snaží udržovat hezkou. Ale stojí už patnáct let, takže opravu a zateplení by potřebovala," řekl jeden ze správců haly Miroslav Juha.

Spolupráci s obcí si pochvaluje také Moravský rybářský svaz Pohořelice. „Zaměřujeme se na životní prostředí a čistou vodu. Město je rádo a přispívá nám na mládež. Je to pro nás oboustranně výhodné," poznamenal předseda svazu Petr Sedlák.

S radnicí spolupracují i dobrovolní hasiči, kteří pořádají akce pro děti i dospělé. „Máme ve sboru mladé lidi. Obec nám vychází vstříc a přispívá, ale něco si musíme zajišťovat sami," řekl starosta pohořelického Sboru dobrovolných hasičů Vít Blaha.

PETRA HANZLOVÁ

TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ