VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Důkaz z Kupé: i menu může chutnat skvěle

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Vegetariánská orientální restaurace potěší hosty netradičním, podomácku připraveným jídlem. A také velmi příjemnou atmosférou.

12.11.2011 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Restaurace Kupé v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jídlo v orientální restauraci Kupé v brněnské Veveří ulici je zážitek, i když si člověk objedná jen menu. Po dobu oběda jídla z klasického jídelního lístku nenabízí. Kvůli velkému náporu lidí. Kuchař vaří exotickou vegetariánskou kuchyni, tomu je přizpůsobené i menu. „Jídla zaujmou už názvy. Jsem zvědavý, jak budou chutnat. Je to velmi oživující. Ve většině restaurací se menu nesou pořád dokola v duchu smažených sýrů,“ říká šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Restauraci Kupé hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Přestože se podnik soustředí na vegetariánskou kuchyni z orientálních zemí, není stylizovaný do žádné z nich. Základem interiéru je kamenná klenba sklepního prostoru. Zařízení je jednoduché. Část křesel, stolků i nádobí upomíná na předrevoluční zařízení českých bytů. Například sklenice od hořčice s barevným grafickým potiskem. „Je tu příjemná domácká atmosféra. Ani hudba není vtíravá,“ hodnotí Rimpler.

U menu si zákazník může k hlavnímu chodu vybrat polévku nebo dezert. Volíme dezert. Jako hlavní chod má hodnotitel zapékané zeleninové těstoviny s libanonským slaným sýrem akawi zdobené listy rukoly a vinaigrettem. „Těstoviny jsou správně uvařené, jídlo příjemně okořeněné. Směs má velmi jemnou chuť,“ komentuje šéfkuchař. Upozorňuje jen na drobný detail. Listy rukoly je podle něho lepší víc otrhat a servírovat bez dlouhé stopky.

Rimpler je spokojený i s velikostí porce. „Je to přesně tolik, abych se najedl. Není nutné, aby jídlo přepadávalo přes okraj talíře. To je další zlozvyk jiných restaurací,“ upozorňuje odborník.

Dezert se jmenuje helvali rulo. Podle lístku jde o pečený řez fillo těsta plněný slunečnicovou a sezamovou chalvou a lískovými oříšky. „Také zákusku není co vytknout. Arabské dezerty jsou hodně medové a oříškové. Jako tento,“ říká kuchař. Obsluha se nás však podle něho mohla zeptat, jestli si k dezertu dáme kávu.

Objednáváme si ji dodatečně a je výtečná. „Nemusí být tak skromní. Mají vynikající kávu, tak nám ji obsluha může nabídnout. Podniky o sobě musí dávat vědět hlasitěji, aby obstály v konkurenci,“ myslí si Rimpler.

Lístek jako kniha

Rimpler ještě nahlíží do stálého jídelního lístku. Každý pokrm je doplněný popisem a fotografií. „Lístek je krásný. Vypadá jako kniha. Delší popis jídla i obrázek jsou dobré. Lidé hned uvidí, co se skrývá za exotickými názvy,“ říká šéfkuchař.

V tomto případě mu ani nevadí, že je jídelní lístek hodně rozsáhlý. „Recepty se neopakují a přiblíží lidem vegetariánskou orientální kuchyni ze všech úhlů. Je to něco jiného, než když je na lístku deset jídel z kuřecího a deset z vepřového,“ srovnává.

Restaurace Kupé podle něho může zaujmout i ty, kteří se jinak masu nevyhýbají. „O žádném takovém podniku v Brně zatím nevím. V okolí jsou jen klasické meníčkové vývařovny. Kdybych pracoval blízko, určitě bych sem tak jednou týdně na oběd rád zašel,“ uzavírá Rimpler.

Restaurace Kupé.

Autor: Klára Židková

12.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.
7

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Přídavky uživí celou rodinu. Papírování bylo psychicky náročné, říká matka

Jižní Morava /ANKETA/ - Skoro tři měsíce šetřila na nosítko pro dítě, v současné době spoří na lepší bydlení. S pomocí státních přídavků živí celou rodinu Brňanka Barbora Fölklová. „Připadá mi ale, jako by se poslední dobou stále snižovaly," podotýká osmadvacetiletá žena.

AKTUALIZOVÁNO

Úder pěstí do obličeje a krvavé zranění. Kvůli balíčku gumových medvídků

Brno – Rázní a smělí a s hrdými čely nejsou jen gumídci ze známého animovaného seriálu, ale i mladík, který se pustil do boje kvůli balíčku gumových medvídků. Bohužel však nepatřili jemu a osmnáctiletý muž kvůli nim skončil v rukou policie. Kauza "velké gumídkové loupeže" se stala ve středu odpoledne v centru Brna.

Modrotisk usiluje o zapsání na seznam UNESCO. Na jižní Moravě zůstaly dvě dílny

Olešnice, Strážnice – Modrotisk je tradiční metoda zdobení textilu, kterou v České republice používají už pouze ve dvou dílnách. Obě jsou na jihu Moravy – v Olešnici na Blanensku a ve Strážnici na Hodonínsku. O zápis modrotisku na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO požádal v pondělí ministr kultury Daniel Herman.

AKTUALIZOVÁNO

Chodci přišli v Husově ulici o část podloubí. Kvůli prodejně

Brno /FOTO/ – Podloubí domu v Husově ulici číslo 7 sloužilo chodcům dlouhou dobu. Od začátku března jej však vlastník domu částečně uzavřel, což se mnoha Brňanům nelíbí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies