VYBERTE SI REGION

Důkaz z Kupé: i menu může chutnat skvěle

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Vegetariánská orientální restaurace potěší hosty netradičním, podomácku připraveným jídlem. A také velmi příjemnou atmosférou.

12.11.2011 3
SDÍLEJ:

Restaurace Kupé v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jídlo v orientální restauraci Kupé v brněnské Veveří ulici je zážitek, i když si člověk objedná jen menu. Po dobu oběda jídla z klasického jídelního lístku nenabízí. Kvůli velkému náporu lidí. Kuchař vaří exotickou vegetariánskou kuchyni, tomu je přizpůsobené i menu. „Jídla zaujmou už názvy. Jsem zvědavý, jak budou chutnat. Je to velmi oživující. Ve většině restaurací se menu nesou pořád dokola v duchu smažených sýrů,“ říká šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Restauraci Kupé hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Přestože se podnik soustředí na vegetariánskou kuchyni z orientálních zemí, není stylizovaný do žádné z nich. Základem interiéru je kamenná klenba sklepního prostoru. Zařízení je jednoduché. Část křesel, stolků i nádobí upomíná na předrevoluční zařízení českých bytů. Například sklenice od hořčice s barevným grafickým potiskem. „Je tu příjemná domácká atmosféra. Ani hudba není vtíravá,“ hodnotí Rimpler.

U menu si zákazník může k hlavnímu chodu vybrat polévku nebo dezert. Volíme dezert. Jako hlavní chod má hodnotitel zapékané zeleninové těstoviny s libanonským slaným sýrem akawi zdobené listy rukoly a vinaigrettem. „Těstoviny jsou správně uvařené, jídlo příjemně okořeněné. Směs má velmi jemnou chuť,“ komentuje šéfkuchař. Upozorňuje jen na drobný detail. Listy rukoly je podle něho lepší víc otrhat a servírovat bez dlouhé stopky.

Rimpler je spokojený i s velikostí porce. „Je to přesně tolik, abych se najedl. Není nutné, aby jídlo přepadávalo přes okraj talíře. To je další zlozvyk jiných restaurací,“ upozorňuje odborník.

Dezert se jmenuje helvali rulo. Podle lístku jde o pečený řez fillo těsta plněný slunečnicovou a sezamovou chalvou a lískovými oříšky. „Také zákusku není co vytknout. Arabské dezerty jsou hodně medové a oříškové. Jako tento,“ říká kuchař. Obsluha se nás však podle něho mohla zeptat, jestli si k dezertu dáme kávu.

Objednáváme si ji dodatečně a je výtečná. „Nemusí být tak skromní. Mají vynikající kávu, tak nám ji obsluha může nabídnout. Podniky o sobě musí dávat vědět hlasitěji, aby obstály v konkurenci,“ myslí si Rimpler.

Lístek jako kniha

Rimpler ještě nahlíží do stálého jídelního lístku. Každý pokrm je doplněný popisem a fotografií. „Lístek je krásný. Vypadá jako kniha. Delší popis jídla i obrázek jsou dobré. Lidé hned uvidí, co se skrývá za exotickými názvy,“ říká šéfkuchař.

V tomto případě mu ani nevadí, že je jídelní lístek hodně rozsáhlý. „Recepty se neopakují a přiblíží lidem vegetariánskou orientální kuchyni ze všech úhlů. Je to něco jiného, než když je na lístku deset jídel z kuřecího a deset z vepřového,“ srovnává.

Restaurace Kupé podle něho může zaujmout i ty, kteří se jinak masu nevyhýbají. „O žádném takovém podniku v Brně zatím nevím. V okolí jsou jen klasické meníčkové vývařovny. Kdybych pracoval blízko, určitě bych sem tak jednou týdně na oběd rád zašel,“ uzavírá Rimpler.

Restaurace Kupé.

Autor: Klára Židková

12.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies