VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Důkaz z Kupé: i menu může chutnat skvěle

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Vegetariánská orientální restaurace potěší hosty netradičním, podomácku připraveným jídlem. A také velmi příjemnou atmosférou.

12.11.2011 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Restaurace Kupé v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jídlo v orientální restauraci Kupé v brněnské Veveří ulici je zážitek, i když si člověk objedná jen menu. Po dobu oběda jídla z klasického jídelního lístku nenabízí. Kvůli velkému náporu lidí. Kuchař vaří exotickou vegetariánskou kuchyni, tomu je přizpůsobené i menu. „Jídla zaujmou už názvy. Jsem zvědavý, jak budou chutnat. Je to velmi oživující. Ve většině restaurací se menu nesou pořád dokola v duchu smažených sýrů,“ říká šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Restauraci Kupé hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Přestože se podnik soustředí na vegetariánskou kuchyni z orientálních zemí, není stylizovaný do žádné z nich. Základem interiéru je kamenná klenba sklepního prostoru. Zařízení je jednoduché. Část křesel, stolků i nádobí upomíná na předrevoluční zařízení českých bytů. Například sklenice od hořčice s barevným grafickým potiskem. „Je tu příjemná domácká atmosféra. Ani hudba není vtíravá,“ hodnotí Rimpler.

U menu si zákazník může k hlavnímu chodu vybrat polévku nebo dezert. Volíme dezert. Jako hlavní chod má hodnotitel zapékané zeleninové těstoviny s libanonským slaným sýrem akawi zdobené listy rukoly a vinaigrettem. „Těstoviny jsou správně uvařené, jídlo příjemně okořeněné. Směs má velmi jemnou chuť,“ komentuje šéfkuchař. Upozorňuje jen na drobný detail. Listy rukoly je podle něho lepší víc otrhat a servírovat bez dlouhé stopky.

Rimpler je spokojený i s velikostí porce. „Je to přesně tolik, abych se najedl. Není nutné, aby jídlo přepadávalo přes okraj talíře. To je další zlozvyk jiných restaurací,“ upozorňuje odborník.

Dezert se jmenuje helvali rulo. Podle lístku jde o pečený řez fillo těsta plněný slunečnicovou a sezamovou chalvou a lískovými oříšky. „Také zákusku není co vytknout. Arabské dezerty jsou hodně medové a oříškové. Jako tento,“ říká kuchař. Obsluha se nás však podle něho mohla zeptat, jestli si k dezertu dáme kávu.

Objednáváme si ji dodatečně a je výtečná. „Nemusí být tak skromní. Mají vynikající kávu, tak nám ji obsluha může nabídnout. Podniky o sobě musí dávat vědět hlasitěji, aby obstály v konkurenci,“ myslí si Rimpler.

Lístek jako kniha

Rimpler ještě nahlíží do stálého jídelního lístku. Každý pokrm je doplněný popisem a fotografií. „Lístek je krásný. Vypadá jako kniha. Delší popis jídla i obrázek jsou dobré. Lidé hned uvidí, co se skrývá za exotickými názvy,“ říká šéfkuchař.

V tomto případě mu ani nevadí, že je jídelní lístek hodně rozsáhlý. „Recepty se neopakují a přiblíží lidem vegetariánskou orientální kuchyni ze všech úhlů. Je to něco jiného, než když je na lístku deset jídel z kuřecího a deset z vepřového,“ srovnává.

Restaurace Kupé podle něho může zaujmout i ty, kteří se jinak masu nevyhýbají. „O žádném takovém podniku v Brně zatím nevím. V okolí jsou jen klasické meníčkové vývařovny. Kdybych pracoval blízko, určitě bych sem tak jednou týdně na oběd rád zašel,“ uzavírá Rimpler.

Restaurace Kupé.

Autor: Klára Židková

12.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
11

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Požár hal s matracemi v Černovicích: výše škody narostla na 127 milionů

Brno – Vyšetřovatelé podstatně zvýšili odhad škody po zářijovém požáru hal na výrobu matrací v Brně-Černovicích, a to na více než 127 milionů korun. Podle prvotních odhadů šlo o třicet milionů, následně o několik desítek milionů. "Příčina je stále v šetření," uvedl v pondělí mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Firma stále nevyrábí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies