VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Empire 1: netušená rozkoš pro mlsné jazýčky

Brno - Restaurace v Josefské ulici si se svojí „dvojkou“ z náměstí Svobody v ničem nezadá. Chladnou atmosféru vyvažuje znamenitými jídly.

2.8.2008
SDÍLEJ:

Restaurace v Josefské ulici Empire 1.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pojízdné schody vyváží den co den hladové Brňany do prvního patra E-pasáže v centru města. Sídlí tam restaurace s honosným názvem Empire 1. V češtině to může znamenat třeba říši. A po počátečním zklamání z neosobního prostředí podniku se hosté skutečně mohou cítit jako v říši labužníků. Chutě místních specialit totiž dokáží nadchnout i ostříleného restauračního jedlíka.

„Atmosféra tady není nic moc, je to taková klasická restaurace z obchodního domu. Cítím se lépe v podniku, který je něčím výjimečný, má svého ducha,“ soudí hned po příchodu šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, který loni vařil šestnácti evropským prezidentům při brněnském summitu.

Atmosféru Empiru 1 vylepšuje terasa s výhledem na rušnou Josefskou ulici, a také snaživá obsluha. Barevné jídelní lístky přináší servírka okamžitě. „Líbí se mi, že jsou v nich fotky některých jídel. Snad budou stejně dobrá, jak vypadají,“ těší se šéfkuchař.

Po objednávce se v kuchyni rozjíždí „kuchařský sprint“. Hlavní jídla jsou totiž na stole už za čtvrthodinku. Vařílek se tak může pustit do pokrmu s názvem Prkno Empire, neboli marinovaných grilovaných filet vepřové panenky servírovaných na dřevěném prkénku s tzatziky a lutěnicí.

„Maso je středně propečené, přesně jak jsem si objednal. Navíc je perfektně šťavnaté. Kuchař to trefil opravdu skvěle. Jsem příjemně překvapený, protože tak výtečné jídlo jsem tady nečekal,“ rozplývá se Vařílek. Chválí také přílohu v podobě bramborových plátků s příchutí kari.

Ani druhé testované jídlo nemá chybu. Dvousetgramový steak z hovězí roštěné, Chilli Mexicana, mizí z talíře stejně bleskovou rychlostí, jakou ho místní kuchař připravil. Pořádný kus masa přelitý omáčkou z chilli, fazolí a klobásy ocení hlavně hosté, kteří si potrpí na ostřejší chutě.

„Ze všech testů restaurací, na kterých jsem byl, jsem tady s jídlem spokojený nejvíce,“ oceňuje hlavního chod Vařílek.

Obsluha, ač sympatická, však na rozdíl od kuchaře mezi elitu nepatří. Proti etiketě se sice prohřešuje jen jednou, zato poměrně výrazně: jednomu z hostů odnáší talíř ještě předtím, než druhý u stolu stačil dojíst.

Ovocná tečka

Po kulinářském zážitku z masových pochoutek, přichází řada na otestování moučníků. Jejich příprava trvá déle než u hlavních jídel, čekání se ale vyplácí. Výběr broskve plněné sýrem Ricotta sice může být tak trochu cestou do neznáma, výsledek však potvrzuje rčení, že risk je zisk.

Oslazený italský sýr Ricotta, něco mezi známějším mascarpone a tvarohem, vytváří společně s broskví a malinovou omáčkou úžasnou kombinaci. „Je dobře, že použili sterilovanou broskev. Ta se k takovému moučníku hodí víc než čerstvá,“ říká Vařílek.

Volbu sterilovaného ovoce už tolik neoceňuje u druhého dezertu, marinované hrušky se zmrzlinou a čokoládou. „Tady by určitě více prospěla čerstvá hruška. Dezert je dobrý, ale není to takový zážitek. Z celého oběda však převládá spokojenost. Kvalita jídel mě hodně příjemně překvapila,“ hodnotí šéfkuchař kulinářské umění z restaurace Empire 1.

Autor: Petr Škarda

2.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brňané v Líšni v parku pod zastávkou Masarova v neděli slavnostně zahnali zimu.
20

OBRAZEM: Brňané zaháněli zimu a upalovali čarodějnice

Záchytné parkoviště v Bílovicích vznikne pravděpodobně na místě současných stavebnin (na snímku).
4 7

Záchytné parkoviště? V Bílovicích jsou pro

AKTUALIZOVÁNO

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Brněnsko – Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu dodávka sjela do svodidel a otočila se na bok. Při havárii, která se stala před tři čtvrtě na čtyři ráno, se zranilo šest cizinců. Událost omezila provoz v obou směrech dálnice. „Na místo vyjeli hasiči z Rosic a Velké Bíteše, kteří raněné posádce poskytli první pomoc. Poté místo zásahu osvětlili a zajistili proti požáru," popsal postup hasičů jejich krajský mluvčí Jaroslav Mikoška.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies