VYBERTE SI REGION

Empire 1: netušená rozkoš pro mlsné jazýčky

Brno - Restaurace v Josefské ulici si se svojí „dvojkou“ z náměstí Svobody v ničem nezadá. Chladnou atmosféru vyvažuje znamenitými jídly.

2.8.2008
SDÍLEJ:

Restaurace v Josefské ulici Empire 1.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pojízdné schody vyváží den co den hladové Brňany do prvního patra E-pasáže v centru města. Sídlí tam restaurace s honosným názvem Empire 1. V češtině to může znamenat třeba říši. A po počátečním zklamání z neosobního prostředí podniku se hosté skutečně mohou cítit jako v říši labužníků. Chutě místních specialit totiž dokáží nadchnout i ostříleného restauračního jedlíka.

„Atmosféra tady není nic moc, je to taková klasická restaurace z obchodního domu. Cítím se lépe v podniku, který je něčím výjimečný, má svého ducha,“ soudí hned po příchodu šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, který loni vařil šestnácti evropským prezidentům při brněnském summitu.

Atmosféru Empiru 1 vylepšuje terasa s výhledem na rušnou Josefskou ulici, a také snaživá obsluha. Barevné jídelní lístky přináší servírka okamžitě. „Líbí se mi, že jsou v nich fotky některých jídel. Snad budou stejně dobrá, jak vypadají,“ těší se šéfkuchař.

Po objednávce se v kuchyni rozjíždí „kuchařský sprint“. Hlavní jídla jsou totiž na stole už za čtvrthodinku. Vařílek se tak může pustit do pokrmu s názvem Prkno Empire, neboli marinovaných grilovaných filet vepřové panenky servírovaných na dřevěném prkénku s tzatziky a lutěnicí.

„Maso je středně propečené, přesně jak jsem si objednal. Navíc je perfektně šťavnaté. Kuchař to trefil opravdu skvěle. Jsem příjemně překvapený, protože tak výtečné jídlo jsem tady nečekal,“ rozplývá se Vařílek. Chválí také přílohu v podobě bramborových plátků s příchutí kari.

Ani druhé testované jídlo nemá chybu. Dvousetgramový steak z hovězí roštěné, Chilli Mexicana, mizí z talíře stejně bleskovou rychlostí, jakou ho místní kuchař připravil. Pořádný kus masa přelitý omáčkou z chilli, fazolí a klobásy ocení hlavně hosté, kteří si potrpí na ostřejší chutě.

„Ze všech testů restaurací, na kterých jsem byl, jsem tady s jídlem spokojený nejvíce,“ oceňuje hlavního chod Vařílek.

Obsluha, ač sympatická, však na rozdíl od kuchaře mezi elitu nepatří. Proti etiketě se sice prohřešuje jen jednou, zato poměrně výrazně: jednomu z hostů odnáší talíř ještě předtím, než druhý u stolu stačil dojíst.

Ovocná tečka

Po kulinářském zážitku z masových pochoutek, přichází řada na otestování moučníků. Jejich příprava trvá déle než u hlavních jídel, čekání se ale vyplácí. Výběr broskve plněné sýrem Ricotta sice může být tak trochu cestou do neznáma, výsledek však potvrzuje rčení, že risk je zisk.

Oslazený italský sýr Ricotta, něco mezi známějším mascarpone a tvarohem, vytváří společně s broskví a malinovou omáčkou úžasnou kombinaci. „Je dobře, že použili sterilovanou broskev. Ta se k takovému moučníku hodí víc než čerstvá,“ říká Vařílek.

Volbu sterilovaného ovoce už tolik neoceňuje u druhého dezertu, marinované hrušky se zmrzlinou a čokoládou. „Tady by určitě více prospěla čerstvá hruška. Dezert je dobrý, ale není to takový zážitek. Z celého oběda však převládá spokojenost. Kvalita jídel mě hodně příjemně překvapila,“ hodnotí šéfkuchař kulinářské umění z restaurace Empire 1.

Autor: Petr Škarda

2.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Podnapilý důchodce chtěl v parfumerii baterie. Obsluze hrozil plynovou pistolí

Ilustrační foto.
2

Pro rohlíky jen do supermarketu. Okrajové části trápí nedostatek menších obchodů

AKTUALIZOVÁNO

Porouchané auto zablokovalo Husovický tunel. Linky MHD měly půlhodinová zpoždění

Brno – Se zdržením museli v pondělí ráno počítat nejen řidiči jedoucí přes Husovický tunel, ale i cestující linek hromadné dopravy, kteří jeli přes Tomkovo náměstí. Porouchané auto totiž způsobilo v dopravně vytížené oblasti kolony.

Anger Room: zájem o ničení mají hlavně ženy

Brno – Vidina zábavného dárku, možnost uklidnění a odreagování i zvědavost z novinky převážily u Nikol Tkadlecové, která se svým přítelem navštívila novou brněnskou atrakci Anger Room v Příční ulici, o jejímž spuštění již Rovnost informovala.

Někteří hráči jsou bázliví, musejí přidat, říká kouč Habanec

Brno – Ani jeden z trenérů jihomoravských celků v zimní Tipsport lize neměl z vystoupení svých svěřenců příliš radost, ale méně starostí přinesl sobotní program skupiny C určitě brněnskému kouči Svatopluku Habancovi. Zbrojovka remizovala se slovenskou Skalicou 3:3. Znojemský soubor kouče Radima Kučery podlehl Pardubicím 1:2.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies