VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Empire 1: netušená rozkoš pro mlsné jazýčky

Brno - Restaurace v Josefské ulici si se svojí „dvojkou“ z náměstí Svobody v ničem nezadá. Chladnou atmosféru vyvažuje znamenitými jídly.

2.8.2008
SDÍLEJ:

Restaurace v Josefské ulici Empire 1.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pojízdné schody vyváží den co den hladové Brňany do prvního patra E-pasáže v centru města. Sídlí tam restaurace s honosným názvem Empire 1. V češtině to může znamenat třeba říši. A po počátečním zklamání z neosobního prostředí podniku se hosté skutečně mohou cítit jako v říši labužníků. Chutě místních specialit totiž dokáží nadchnout i ostříleného restauračního jedlíka.

„Atmosféra tady není nic moc, je to taková klasická restaurace z obchodního domu. Cítím se lépe v podniku, který je něčím výjimečný, má svého ducha,“ soudí hned po příchodu šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, který loni vařil šestnácti evropským prezidentům při brněnském summitu.

Atmosféru Empiru 1 vylepšuje terasa s výhledem na rušnou Josefskou ulici, a také snaživá obsluha. Barevné jídelní lístky přináší servírka okamžitě. „Líbí se mi, že jsou v nich fotky některých jídel. Snad budou stejně dobrá, jak vypadají,“ těší se šéfkuchař.

Po objednávce se v kuchyni rozjíždí „kuchařský sprint“. Hlavní jídla jsou totiž na stole už za čtvrthodinku. Vařílek se tak může pustit do pokrmu s názvem Prkno Empire, neboli marinovaných grilovaných filet vepřové panenky servírovaných na dřevěném prkénku s tzatziky a lutěnicí.

„Maso je středně propečené, přesně jak jsem si objednal. Navíc je perfektně šťavnaté. Kuchař to trefil opravdu skvěle. Jsem příjemně překvapený, protože tak výtečné jídlo jsem tady nečekal,“ rozplývá se Vařílek. Chválí také přílohu v podobě bramborových plátků s příchutí kari.

Ani druhé testované jídlo nemá chybu. Dvousetgramový steak z hovězí roštěné, Chilli Mexicana, mizí z talíře stejně bleskovou rychlostí, jakou ho místní kuchař připravil. Pořádný kus masa přelitý omáčkou z chilli, fazolí a klobásy ocení hlavně hosté, kteří si potrpí na ostřejší chutě.

„Ze všech testů restaurací, na kterých jsem byl, jsem tady s jídlem spokojený nejvíce,“ oceňuje hlavního chod Vařílek.

Obsluha, ač sympatická, však na rozdíl od kuchaře mezi elitu nepatří. Proti etiketě se sice prohřešuje jen jednou, zato poměrně výrazně: jednomu z hostů odnáší talíř ještě předtím, než druhý u stolu stačil dojíst.

Ovocná tečka

Po kulinářském zážitku z masových pochoutek, přichází řada na otestování moučníků. Jejich příprava trvá déle než u hlavních jídel, čekání se ale vyplácí. Výběr broskve plněné sýrem Ricotta sice může být tak trochu cestou do neznáma, výsledek však potvrzuje rčení, že risk je zisk.

Oslazený italský sýr Ricotta, něco mezi známějším mascarpone a tvarohem, vytváří společně s broskví a malinovou omáčkou úžasnou kombinaci. „Je dobře, že použili sterilovanou broskev. Ta se k takovému moučníku hodí víc než čerstvá,“ říká Vařílek.

Volbu sterilovaného ovoce už tolik neoceňuje u druhého dezertu, marinované hrušky se zmrzlinou a čokoládou. „Tady by určitě více prospěla čerstvá hruška. Dezert je dobrý, ale není to takový zážitek. Z celého oběda však převládá spokojenost. Kvalita jídel mě hodně příjemně překvapila,“ hodnotí šéfkuchař kulinářské umění z restaurace Empire 1.

Autor: Petr Škarda

2.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na stěnu nedávno znovuotevřené, opravené zastávky na Obilním trhu někdo nakreslil nápisy.
17

Měsíc opravenou zastávku na Obilním trhu někdo počmáral

Marta Kurková u soudu.
AKTUALIZOVÁNO

Nezletilé na útěku ubytovávali za prostituci. Soud je poslal na 8 let do vězení

AKTUALIZOVÁNO

Mohou zachránit život. Nová SOS tlačítka přivolají pomoc díky GPS navigaci

Brno /FOTO/ – Malé tlačítko může zachraňovat životy. Tísňové volání pomocí nových SOS tlačítek, o kterém už dřív informoval Brněnský deník Rovnost, se mezi Brňany rozšíří od prvního července. Představilo ho město Brno ve spolupráci s organizací Centrum sociálních služeb a městskou policií.

SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na slepou degustaci českých ležáků v Brně

Brno /SOUTĚŽ/ - Soutěžte s Deníkem Rovnost a Piváriem Zelená kočka o vstupenky na výjimečnou slepou degustaci českých ležáků v pivním baru na brněnské Dvořákově ulici.

Přehrady drží stavy řek, zvěř ale ohrožují tropy

Jižní Morava /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Sázky na to, kam až vystoupá rtuť v teploměrech, by mohli v posledních dnech uzavírat Jihomoravané. Pod třicet stupňů se totiž nejvyšší denní teploty nepodívaly a ani v nejbližších dnech pravděpodobně nepodívají.

Hluk při demonstracích? Odpovědnost ponesou místo radnice organizátoři

Brno – Vykřičet své názory z plných plic mohou lidé na shromážděních na brněnském náměstí Svobody. Minulý týden totiž Krajský soud v Brně rozhodl, že radnice Brna-středu nemůže organizátorům demonstrací nařizovat, jak moc mohou být hluční. „Nemůžeme do shromáždění svolavatelům nijak zasahovat ani omezovat," potvrdil redakci Brněnského deníku Rovnost tajemník radnice Petr Štika.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies