VYBERTE SI REGION

Era: jídlo podle rčení V jednoduchosti je krása

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Noblesa první republiky dýchne na návštěvníky kavárny Era v Zemědělské ulici v Brně.

24.9.2011 1
SDÍLEJ:

Funkcionalistická kavárna Era v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Funkcionalistický podnik z roku 1929 od architekta Josefa Kranze je po dlouhých letech chátrání od letošního června otevřený. Kromě čistých křivek moderní architektury nabízí i jedinečný gurmánský zážitek. „Kuchař vymýšlí jednoduché, ale nápadité recepty. To k dokonalosti stačí,“ říká odborník na zážitkovou gastronomii a profesionální šéfkuchař Ivo Ševčík. Ten kavárnu Era zhodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Hosté můžou kromě funkcionalistického interiéru k posezení využít i zahrádku. Ta se velikostí stolků hodí spíš pro odpolední kávu než kompletní obědové menu. Jakmile se ovšem číšník dozvídá, že budeme chtít obědvat, ochotně nám přisouvá druhý malý stůl.

Podnik nemá pevný jídelní lístek. Kuchař připravuje denní nabídku několika chodů, kterou pravidelně obměňuje. To je podle Ševčíka ten nejlepší způsob. Je pak podle něj jasné, že kuchař vaří stoprocentně z čerstvých surovin. A nepoužívá polotovary. Ševčík je spokojený i s aktuální nabídkou. „Na lístku je červené i bílé maso. Navíc nemají kuře jako všude jinde, ale rozhodli se pro králíka. Používají hodně zeleniny. Také nabídka dezertů je pestrá,“ pochvaluje si šéfkuchař.

Jako předkrm si objednává roastbeef z hovězí veverky. To je v řeznické terminologii svalový úpon bránice. Ještě předtím však jako pozornost podniku dostáváme ochutnávku domácího sulcu. Poté už přichází předkrm. „Roastbeef je dobře nakořeněný. Stačí jen sůl a pepř. Je správně propečený a příjemně nachlazený,“ hodnotí kuchař. Toho zaujal i dresing: ochucený listový salát k masu.

Zážitek z podniku podtrhuje i naprosto profesionální a příjemná obsluha. Číšník je obeznámený s nabídkou jídel, umí poradit. Pravidelně se chodí ptát, zda nám něco nechybí. „Je velmi příjemné překvapení, že tak mladí lidé umějí obsluhovat na takto vysoké úrovni. Podnik už se poměrně zaplnil, přesto se o všechny starají v klidu a s grácií,“ hodnotí odborník.

Pak už přicházejí hlavní chody. Hovězí veverka s restovanou zeleninou na víně a králičí směs s bramborovým pyré. Také z něj je Ševčík nadšený. „Králičí hřbet, ledvinky a játra se dají skvěle připravovat jako minutky. Maso je opět jen decentně ochucené solí a pepřem. Vyniká jeho přirozená chuť. A bramborová kaše je připravená přímo z brambor,“ chválí Ševčík.

Nápaditý recept

Recept je podle něj naprosto jednoduchý, ale nápaditý a perfektně připravený. „Protože kuchař chystá jen několik jídel a může se na ně plně soustředit,“ přemýšlí kuchař.

Dojem z oběda nezkazí ani dezerty, hraběnčiny řezy a jablečný táč. „Vytkl bych jedině, že se nemají servírovat rohové části dezertů. Všechny kousky mají být po všech svých stranách seříznuté,“ upozorňuje na drobný nedostatek Ševčík.

Příjemně ho překvapily i ceny jednotlivých jídel. „Eru všem vřele doporučuji. Podnik se hodí pro pracovní oběd, osobní schůzku i posezení s přáteli,“ uzavírá kuchař.

Brněnská kavárna ERA.


Autor: Klára Židková

24.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Fotbalista Tomáš Jablonský v posilovně.

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.
33

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Brno – Tragické následky měla ve čtvrtek odpoledne srážka muže a vlaku v úseku mezi brněnskými Židenicemi a Královým Polem. „Indicent se stal přibližně v půl třetí odpoledne. Dopravu na trati jsme přerušili. Aktuálně předpokládáme, že to potrvá zhruba do půl páté večer, bližší podrobnosti ale bohužel zatím nemůžeme sdělit," sdělil za České dráhy Petr Šťáhlavský.

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Brno – Fotografie podřezaného zápěstí přišla v noci na středu na mobilní telefon mladé ženě od jejího pětadvacetiletého známého z Brna. S obavami o jeho život se svěřila přátelům, kteří ihned informovali policii.

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Brno /INFOGRAFIKA/ - Spokojenost lidí s posledními brněnskými adventními trhy zjišťoval průzkum. Lidem se trhy líbily, nové na Dominikánském náměstí ale často obešli.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies