VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Era: jídlo podle rčení V jednoduchosti je krása

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Noblesa první republiky dýchne na návštěvníky kavárny Era v Zemědělské ulici v Brně.

24.9.2011 1
SDÍLEJ:

Funkcionalistická kavárna Era v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Funkcionalistický podnik z roku 1929 od architekta Josefa Kranze je po dlouhých letech chátrání od letošního června otevřený. Kromě čistých křivek moderní architektury nabízí i jedinečný gurmánský zážitek. „Kuchař vymýšlí jednoduché, ale nápadité recepty. To k dokonalosti stačí,“ říká odborník na zážitkovou gastronomii a profesionální šéfkuchař Ivo Ševčík. Ten kavárnu Era zhodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Hosté můžou kromě funkcionalistického interiéru k posezení využít i zahrádku. Ta se velikostí stolků hodí spíš pro odpolední kávu než kompletní obědové menu. Jakmile se ovšem číšník dozvídá, že budeme chtít obědvat, ochotně nám přisouvá druhý malý stůl.

Podnik nemá pevný jídelní lístek. Kuchař připravuje denní nabídku několika chodů, kterou pravidelně obměňuje. To je podle Ševčíka ten nejlepší způsob. Je pak podle něj jasné, že kuchař vaří stoprocentně z čerstvých surovin. A nepoužívá polotovary. Ševčík je spokojený i s aktuální nabídkou. „Na lístku je červené i bílé maso. Navíc nemají kuře jako všude jinde, ale rozhodli se pro králíka. Používají hodně zeleniny. Také nabídka dezertů je pestrá,“ pochvaluje si šéfkuchař.

Jako předkrm si objednává roastbeef z hovězí veverky. To je v řeznické terminologii svalový úpon bránice. Ještě předtím však jako pozornost podniku dostáváme ochutnávku domácího sulcu. Poté už přichází předkrm. „Roastbeef je dobře nakořeněný. Stačí jen sůl a pepř. Je správně propečený a příjemně nachlazený,“ hodnotí kuchař. Toho zaujal i dresing: ochucený listový salát k masu.

Zážitek z podniku podtrhuje i naprosto profesionální a příjemná obsluha. Číšník je obeznámený s nabídkou jídel, umí poradit. Pravidelně se chodí ptát, zda nám něco nechybí. „Je velmi příjemné překvapení, že tak mladí lidé umějí obsluhovat na takto vysoké úrovni. Podnik už se poměrně zaplnil, přesto se o všechny starají v klidu a s grácií,“ hodnotí odborník.

Pak už přicházejí hlavní chody. Hovězí veverka s restovanou zeleninou na víně a králičí směs s bramborovým pyré. Také z něj je Ševčík nadšený. „Králičí hřbet, ledvinky a játra se dají skvěle připravovat jako minutky. Maso je opět jen decentně ochucené solí a pepřem. Vyniká jeho přirozená chuť. A bramborová kaše je připravená přímo z brambor,“ chválí Ševčík.

Nápaditý recept

Recept je podle něj naprosto jednoduchý, ale nápaditý a perfektně připravený. „Protože kuchař chystá jen několik jídel a může se na ně plně soustředit,“ přemýšlí kuchař.

Dojem z oběda nezkazí ani dezerty, hraběnčiny řezy a jablečný táč. „Vytkl bych jedině, že se nemají servírovat rohové části dezertů. Všechny kousky mají být po všech svých stranách seříznuté,“ upozorňuje na drobný nedostatek Ševčík.

Příjemně ho překvapily i ceny jednotlivých jídel. „Eru všem vřele doporučuji. Podnik se hodí pro pracovní oběd, osobní schůzku i posezení s přáteli,“ uzavírá kuchař.

Brněnská kavárna ERA.


Autor: Klára Židková

24.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Magdalena Kožená.

ZUŠ Open: s nadanými dětmi v Brně vystoupí pěvkyně Kožená

Trenér Svatopluk Habanec.
1

Sezona Zbrojovky? Přerod pod novým koučem bolel, navíc končí opory

Kasino povolili v budově soudu. Chyby v čísle domu si při hlasování nevšimli

Brno – Na možnost strávit večer hraním hazardních her ve čtyřhvězdičkovém hotelu Best Western Hotel International Brno si musí lidé ještě počkat. Brněnští zastupitelé totiž minulý týden na zasedání schválili povolení pro kasino kromě Hotelu Grand také pro dům na adrese Husova 15. Jenže luxusní hotel má domovní číslo 16. Na schváleném místě stojí krajský soud. Primátor Petr Vokřál vyhlášku kvůli chybě nepodepsal.

AKTUALIZOVÁNO

První den Zemana na jižní Moravě: rezervace pro aktivisty i milost pro Kajínka

Brno, Ivančice /REPORTÁŽ/ - Prezident Miloš Zeman dorazil na třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. Mistr bonmotů se předvedl hned první den. Výrokem o aktivistech v rezervacích i milostí pro Kajínka.

Dopravní kolaps v okolí Moravského náměstí. Auta komplikovala jízdu i tramvajím

Brno – Velkou dávku trpělivosti potřebovali řidiči, kteří se v pondělí rozhodli projet přes Moravské náměstí. Částečná uzavírka totiž v odpolední špičce zavinila přeplnění silnic přes Moravské náměstí, zejména kolem parku ve směru od Janáčkova divadla směrem k České a dále na Kounicovu ulici.

AKTUALIZOVÁNO

Při nehodě dvou kamionů na D1 zemřel řidič

Domašov /FOTOGALERIE/ – Při nehodě dvou kamionů na dálnici D1 zemřel řidič jednoho z nich. Nákladní auta se srazila na 172. kilometru u Domašova ve směru na Prahu v pondělí krátce po poledni.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies