VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Espaňola má k jižanské vstřícnosti daleko

Brno - Brněnský restaurant láká na španělské speciality. Polévky a dezerty tam umí výborně, v hlavních chodech a obsluze však mají mezery.

22.6.2008
SDÍLEJ:

Test restaurací Espaňola na BotanickéFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Začátek vypadal slibně. Dobrý dojem z pěkného stylového prostředí a lahodného prvního chodu však rázem vystřídalo rozčarování. Extrémně pomalá a neochotná obsluha, záměna jídla a ke všemu špatná příprava hlavních chodů. Ani povedené dezerty už zklamání z návštěvy brněnsko-španělské restaurace Espaňola nezmenšily.

Kolem poledne je restaurant slušně zaplněn. Naprostou většinu hostů však do podniku v Botanické ulici přilákala obědová menu, která mají se Španělskem pramálo společného. K vyzkoušení toho, jak jdou místnímu kuchaři speciality z Pyrenejského poloostrova, je proto žádost o jídelní lístek nevyhnutelná.

„Budete čekat minimálně hodinu,“ varuje přísným hlasem číšník, který ani vzdáleně neoplývá vstřícnou jižanskou náturou. „Jako by se choval podle hesla Dej si meníčko a neotravuj,“ hodnotí jeho odměřené vystupování šéfkuchař restaurantu Boulevard Ivo Ševčík. Že číšník nemluví jen tak do větru, je po chvíli jasné. Polévky přináší za pětadvacet minut. Čekání však stálo za to. Andaluská polévka s kusy lososa, mořskými plody a zeleninou je výborná a gurmán si na chvilku připadá jako na břehu Středozemního moře.

Chuťově skvělá je i polévka Gazpacho. „Akorát není studená, jak by správně měla být, ale jen vlažná. Takhle si člověk pochutná, ale moc se neosvěží,“ hodnotí Ševčík. Po polévce následuje teplý předkrm. Přestože si šéfkuchař z Boulevardu objednal tygří krevety, na stole se objevují grilovaná filátka ze sardinek. Číšník je přináší položené na mušli svatého Jakuba. „Dekorace je pěkná, ale ta záměna je velký výstřel do tmy. Navíc je to jídlo, které se jí rukama, a tady chybí oplachovátko,“ říká Ševčík.

Nastává další čekání. Hlavní jídla připraví kuchař téměř na minutu přesně za hodinu od objednávky. Tentokrát však už zdlouhavá příprava nemá šťastný konec. Medailonky z pravé hovězí svíčkové, které na talíři doplňuje typická španělská šunka Serrano, kukuřice, kapary a sekaná rajčata, bohužel nejsou křehké, jak by se dalo čekat. „Vybrali snad tu nejtvrdší a nejtužší svíčkovou, co měli. Jde o takzvaný palec, který je dobrý tak na guláš nebo do tataráku,“ říká.

Z druhého jídla je nešťastný ještě víc. Nejen že mu obsluha zapomněla přinést jako přílohu grilovanou zeleninu, ale jehněčí kotletky pečené v krustě z barevného pepře mají zásadní nedostatky. „Je to jedno z dražších jídel a u něj musí být opracování masa bezchybné. Mělo by to vypadat tak, že u kosti bude rovnou váleček masa, ale tady kuchař nechal všechny šlachy. Ten zbytek masa v záplavě šlach a kostí je sice dobře propečený, ale celkově je to hrůza,“ kritizuje šéfkuchař.

Špatný den

Malou šanci na lepší hodnocení restaurace Espaňola dávají dezerty. Přestože se v průběhu oběda podnik téměř vyprázdnil, připravit zmrzlinové kokosové tartufo a pečený ananas s horkými lesními plody zabere kuchaři snad ještě více času, než by to trvalo španělskému kuchtíkovi při tradiční siestě: neuvěřitelnou třičtvrtě hodinu.

„Dezerty vypadají moc hezky a chuťově jsou také povedené, ale celkový dojem už moc zlepšit nemohou. Dnes tady měli hodně špatný den,“ uzavírá Ševčík.

Autor: Petr Škarda

22.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libor Zábranský.

Zábranský pokračuje jako kouč Komety a slibuje: Udělám vše, aby Erat zůstal

Hromadná nehoda kamionů na dálnici D1 u Brna ve směru na Vyškov. Měla tragické následky.
AKTUALIZOVÁNO
21

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

Brno – Úspěch brněnských hokejistů opět upozornil na potřebu nového stadionu, který město slibovalo postavit za Lužánkami. Po skoro ročním jednání nyní Brno uzavřelo dohodu s vlastníkem potřebných pozemků firmou Eiskon Devepol.

AKTUALIZOVÁNO

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Brno /ROZHOVORY UVNITŘ/ – Dotace na dopravu? Ano. Ale zaplať, Brňane, daň! Příspěvky na nákup roční elektronické šalinkarty, které letos začal vyplácet magistrát, podléhají podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zdanění. Redakci to potvrdil finanční úřad.

Zahrádky v historickém centru? Rozhodnutí Brna-středu uleví restauratérům

Brno – Méně práce pro podnikatele, kteří chtějí chtějí v létě otevřít restaurační zahrádku v centru, znamená rozhodnutí radních Brna-středu. Tamní rada zrušila současnou metodiku pro zařizování zahrádek.

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies