VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Espaňola má k jižanské vstřícnosti daleko

Brno - Brněnský restaurant láká na španělské speciality. Polévky a dezerty tam umí výborně, v hlavních chodech a obsluze však mají mezery.

22.6.2008
SDÍLEJ:

Test restaurací Espaňola na BotanickéFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Začátek vypadal slibně. Dobrý dojem z pěkného stylového prostředí a lahodného prvního chodu však rázem vystřídalo rozčarování. Extrémně pomalá a neochotná obsluha, záměna jídla a ke všemu špatná příprava hlavních chodů. Ani povedené dezerty už zklamání z návštěvy brněnsko-španělské restaurace Espaňola nezmenšily.

Kolem poledne je restaurant slušně zaplněn. Naprostou většinu hostů však do podniku v Botanické ulici přilákala obědová menu, která mají se Španělskem pramálo společného. K vyzkoušení toho, jak jdou místnímu kuchaři speciality z Pyrenejského poloostrova, je proto žádost o jídelní lístek nevyhnutelná.

„Budete čekat minimálně hodinu,“ varuje přísným hlasem číšník, který ani vzdáleně neoplývá vstřícnou jižanskou náturou. „Jako by se choval podle hesla Dej si meníčko a neotravuj,“ hodnotí jeho odměřené vystupování šéfkuchař restaurantu Boulevard Ivo Ševčík. Že číšník nemluví jen tak do větru, je po chvíli jasné. Polévky přináší za pětadvacet minut. Čekání však stálo za to. Andaluská polévka s kusy lososa, mořskými plody a zeleninou je výborná a gurmán si na chvilku připadá jako na břehu Středozemního moře.

Chuťově skvělá je i polévka Gazpacho. „Akorát není studená, jak by správně měla být, ale jen vlažná. Takhle si člověk pochutná, ale moc se neosvěží,“ hodnotí Ševčík. Po polévce následuje teplý předkrm. Přestože si šéfkuchař z Boulevardu objednal tygří krevety, na stole se objevují grilovaná filátka ze sardinek. Číšník je přináší položené na mušli svatého Jakuba. „Dekorace je pěkná, ale ta záměna je velký výstřel do tmy. Navíc je to jídlo, které se jí rukama, a tady chybí oplachovátko,“ říká Ševčík.

Nastává další čekání. Hlavní jídla připraví kuchař téměř na minutu přesně za hodinu od objednávky. Tentokrát však už zdlouhavá příprava nemá šťastný konec. Medailonky z pravé hovězí svíčkové, které na talíři doplňuje typická španělská šunka Serrano, kukuřice, kapary a sekaná rajčata, bohužel nejsou křehké, jak by se dalo čekat. „Vybrali snad tu nejtvrdší a nejtužší svíčkovou, co měli. Jde o takzvaný palec, který je dobrý tak na guláš nebo do tataráku,“ říká.

Z druhého jídla je nešťastný ještě víc. Nejen že mu obsluha zapomněla přinést jako přílohu grilovanou zeleninu, ale jehněčí kotletky pečené v krustě z barevného pepře mají zásadní nedostatky. „Je to jedno z dražších jídel a u něj musí být opracování masa bezchybné. Mělo by to vypadat tak, že u kosti bude rovnou váleček masa, ale tady kuchař nechal všechny šlachy. Ten zbytek masa v záplavě šlach a kostí je sice dobře propečený, ale celkově je to hrůza,“ kritizuje šéfkuchař.

Špatný den

Malou šanci na lepší hodnocení restaurace Espaňola dávají dezerty. Přestože se v průběhu oběda podnik téměř vyprázdnil, připravit zmrzlinové kokosové tartufo a pečený ananas s horkými lesními plody zabere kuchaři snad ještě více času, než by to trvalo španělskému kuchtíkovi při tradiční siestě: neuvěřitelnou třičtvrtě hodinu.

„Dezerty vypadají moc hezky a chuťově jsou také povedené, ale celkový dojem už moc zlepšit nemohou. Dnes tady měli hodně špatný den,“ uzavírá Ševčík.

Autor: Petr Škarda

22.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Ilustrační foto.

Obžaloba: Připravili ho o byt. Lichva přispěla ke strýcově smrti, bojí se neteř

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Na Valentýna zachránil při cestě na nádraží lidský život. Hasiče teď ocenili

Slavkov u Brna - Když se Jan Dvořáček v osmi letech přidal k brněnským dobrovolným hasičům, uvědomil si, že to chce dělat už celý život. Ve dvaceti letech začal pracovat jako profesionální hasič a už o tři roky později, přesně v úterý, byl člen slavkovské jednotky oceněný velitelem jihomoravských hasičů za statečnost a záchranu života. A to mimo výkon služby.

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Brno - Zlepšení životních podmínek starších lidí slibují brněnští radní. Letos proto rozšíří Seniorbus, spustí službu Tísňové volání nebo proškolí praktické lékaře. V budoucnu navýší kapacity domovů důchodců o dvě stě míst. Shodli se na tom v úterý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies