VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Espaňola má k jižanské vstřícnosti daleko

Brno - Brněnský restaurant láká na španělské speciality. Polévky a dezerty tam umí výborně, v hlavních chodech a obsluze však mají mezery.

22.6.2008
SDÍLEJ:

Test restaurací Espaňola na BotanickéFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Začátek vypadal slibně. Dobrý dojem z pěkného stylového prostředí a lahodného prvního chodu však rázem vystřídalo rozčarování. Extrémně pomalá a neochotná obsluha, záměna jídla a ke všemu špatná příprava hlavních chodů. Ani povedené dezerty už zklamání z návštěvy brněnsko-španělské restaurace Espaňola nezmenšily.

Kolem poledne je restaurant slušně zaplněn. Naprostou většinu hostů však do podniku v Botanické ulici přilákala obědová menu, která mají se Španělskem pramálo společného. K vyzkoušení toho, jak jdou místnímu kuchaři speciality z Pyrenejského poloostrova, je proto žádost o jídelní lístek nevyhnutelná.

„Budete čekat minimálně hodinu,“ varuje přísným hlasem číšník, který ani vzdáleně neoplývá vstřícnou jižanskou náturou. „Jako by se choval podle hesla Dej si meníčko a neotravuj,“ hodnotí jeho odměřené vystupování šéfkuchař restaurantu Boulevard Ivo Ševčík. Že číšník nemluví jen tak do větru, je po chvíli jasné. Polévky přináší za pětadvacet minut. Čekání však stálo za to. Andaluská polévka s kusy lososa, mořskými plody a zeleninou je výborná a gurmán si na chvilku připadá jako na břehu Středozemního moře.

Chuťově skvělá je i polévka Gazpacho. „Akorát není studená, jak by správně měla být, ale jen vlažná. Takhle si člověk pochutná, ale moc se neosvěží,“ hodnotí Ševčík. Po polévce následuje teplý předkrm. Přestože si šéfkuchař z Boulevardu objednal tygří krevety, na stole se objevují grilovaná filátka ze sardinek. Číšník je přináší položené na mušli svatého Jakuba. „Dekorace je pěkná, ale ta záměna je velký výstřel do tmy. Navíc je to jídlo, které se jí rukama, a tady chybí oplachovátko,“ říká Ševčík.

Nastává další čekání. Hlavní jídla připraví kuchař téměř na minutu přesně za hodinu od objednávky. Tentokrát však už zdlouhavá příprava nemá šťastný konec. Medailonky z pravé hovězí svíčkové, které na talíři doplňuje typická španělská šunka Serrano, kukuřice, kapary a sekaná rajčata, bohužel nejsou křehké, jak by se dalo čekat. „Vybrali snad tu nejtvrdší a nejtužší svíčkovou, co měli. Jde o takzvaný palec, který je dobrý tak na guláš nebo do tataráku,“ říká.

Z druhého jídla je nešťastný ještě víc. Nejen že mu obsluha zapomněla přinést jako přílohu grilovanou zeleninu, ale jehněčí kotletky pečené v krustě z barevného pepře mají zásadní nedostatky. „Je to jedno z dražších jídel a u něj musí být opracování masa bezchybné. Mělo by to vypadat tak, že u kosti bude rovnou váleček masa, ale tady kuchař nechal všechny šlachy. Ten zbytek masa v záplavě šlach a kostí je sice dobře propečený, ale celkově je to hrůza,“ kritizuje šéfkuchař.

Špatný den

Malou šanci na lepší hodnocení restaurace Espaňola dávají dezerty. Přestože se v průběhu oběda podnik téměř vyprázdnil, připravit zmrzlinové kokosové tartufo a pečený ananas s horkými lesními plody zabere kuchaři snad ještě více času, než by to trvalo španělskému kuchtíkovi při tradiční siestě: neuvěřitelnou třičtvrtě hodinu.

„Dezerty vypadají moc hezky a chuťově jsou také povedené, ale celkový dojem už moc zlepšit nemohou. Dnes tady měli hodně špatný den,“ uzavírá Ševčík.

Autor: Petr Škarda

22.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve vyškovských kasárnách vybuchly granáty, jednoho vojáka roztrhaly a další dva zranily.
AKTUALIZOVÁNO
1 6

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Platební karty. Ilustrační foto.
1

Muži ukradl peněženku přímo z batohu, přišel si na skoro třicet tisíc

V kraji chybí máslo, lidé si vyrábí i vlastní

Jižní Morava /ANKETA/ – Kraj trápí nedostatek másla. V některých obchodech jej zákazníci neseženou vůbec, jinde za něj zaplatí i šedesát korun. Někteří lidé jeho konzumaci omezují, jiní se uchylují k výrobě vlastního.

Tabla prvňáčků: Představí se ZŠ náměstí Míru, Kotlářská a Bakalovo nábřeží

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Hasiči prosí: neparkujte v zatáčkách, nedostaneme se k požáru

    Brno /FOTOGALERIE/ - Jihomoravští hasiči v pondělí ukazovali průjezdnost záchranné techniky brněnskými ulicemi. Při Týdnu evropské mobility tak poukázali na dlouhotrvající problém. Nezřídka se stává, že se cestou vůz zasekne v místě, které blokuje špatně zaparkovaný osobní automobil. Problémovými místy jsou především sídliště. „Proměňuje se to v průběhu dne a jinak jsou stálé lokace jako například velká sídliště. Ráno se vylidní, odpoledne a v noci jsou zase neprůjezdná,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Dodal, že pokud hasiči vyjíždí k požáru večer, velmi často narazí na problém s průjezdem.

Je nám zima, stěžují si lidé z brněnské ulice Heleny Malířové

Brno – Zima. I přesto, že minulý týden začala topná sezóna, radiátory v domech v brněnské ulici Heleny Malířové zůstávají studené. „V pátek jsme chvíli topili. Od té doby to zkoušíme a zatím fungují jen jedny stoupačky. Na dalším topení se rozehřejí jen dvě žebra,“ postěžovala si třeba Olenka Řehůřková, která v ulici žije.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení