VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Espaňola má k jižanské vstřícnosti daleko

Brno - Brněnský restaurant láká na španělské speciality. Polévky a dezerty tam umí výborně, v hlavních chodech a obsluze však mají mezery.

22.6.2008
SDÍLEJ:

Test restaurací Espaňola na BotanickéFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Začátek vypadal slibně. Dobrý dojem z pěkného stylového prostředí a lahodného prvního chodu však rázem vystřídalo rozčarování. Extrémně pomalá a neochotná obsluha, záměna jídla a ke všemu špatná příprava hlavních chodů. Ani povedené dezerty už zklamání z návštěvy brněnsko-španělské restaurace Espaňola nezmenšily.

Kolem poledne je restaurant slušně zaplněn. Naprostou většinu hostů však do podniku v Botanické ulici přilákala obědová menu, která mají se Španělskem pramálo společného. K vyzkoušení toho, jak jdou místnímu kuchaři speciality z Pyrenejského poloostrova, je proto žádost o jídelní lístek nevyhnutelná.

„Budete čekat minimálně hodinu,“ varuje přísným hlasem číšník, který ani vzdáleně neoplývá vstřícnou jižanskou náturou. „Jako by se choval podle hesla Dej si meníčko a neotravuj,“ hodnotí jeho odměřené vystupování šéfkuchař restaurantu Boulevard Ivo Ševčík. Že číšník nemluví jen tak do větru, je po chvíli jasné. Polévky přináší za pětadvacet minut. Čekání však stálo za to. Andaluská polévka s kusy lososa, mořskými plody a zeleninou je výborná a gurmán si na chvilku připadá jako na břehu Středozemního moře.

Chuťově skvělá je i polévka Gazpacho. „Akorát není studená, jak by správně měla být, ale jen vlažná. Takhle si člověk pochutná, ale moc se neosvěží,“ hodnotí Ševčík. Po polévce následuje teplý předkrm. Přestože si šéfkuchař z Boulevardu objednal tygří krevety, na stole se objevují grilovaná filátka ze sardinek. Číšník je přináší položené na mušli svatého Jakuba. „Dekorace je pěkná, ale ta záměna je velký výstřel do tmy. Navíc je to jídlo, které se jí rukama, a tady chybí oplachovátko,“ říká Ševčík.

Nastává další čekání. Hlavní jídla připraví kuchař téměř na minutu přesně za hodinu od objednávky. Tentokrát však už zdlouhavá příprava nemá šťastný konec. Medailonky z pravé hovězí svíčkové, které na talíři doplňuje typická španělská šunka Serrano, kukuřice, kapary a sekaná rajčata, bohužel nejsou křehké, jak by se dalo čekat. „Vybrali snad tu nejtvrdší a nejtužší svíčkovou, co měli. Jde o takzvaný palec, který je dobrý tak na guláš nebo do tataráku,“ říká.

Z druhého jídla je nešťastný ještě víc. Nejen že mu obsluha zapomněla přinést jako přílohu grilovanou zeleninu, ale jehněčí kotletky pečené v krustě z barevného pepře mají zásadní nedostatky. „Je to jedno z dražších jídel a u něj musí být opracování masa bezchybné. Mělo by to vypadat tak, že u kosti bude rovnou váleček masa, ale tady kuchař nechal všechny šlachy. Ten zbytek masa v záplavě šlach a kostí je sice dobře propečený, ale celkově je to hrůza,“ kritizuje šéfkuchař.

Špatný den

Malou šanci na lepší hodnocení restaurace Espaňola dávají dezerty. Přestože se v průběhu oběda podnik téměř vyprázdnil, připravit zmrzlinové kokosové tartufo a pečený ananas s horkými lesními plody zabere kuchaři snad ještě více času, než by to trvalo španělskému kuchtíkovi při tradiční siestě: neuvěřitelnou třičtvrtě hodinu.

„Dezerty vypadají moc hezky a chuťově jsou také povedené, ale celkový dojem už moc zlepšit nemohou. Dnes tady měli hodně špatný den,“ uzavírá Ševčík.

Autor: Petr Škarda

22.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Silničáři před časem uzavřeli nájezd na D1 na Prahu u Ostrovačic na Brněnsku.
7

Nájezd na dálnici D1 u Ostrovačic při Velké ceně zůstane uzavřený

Telefonování v zahraničí (ilustrační snímek)
9

Máte nevyžádaný hovor ze zahraničí? Nevolejte zpět, jde o podvod

Dvě děti zmizely z domu. Policie po sourozencích pátrá

Brno - Policisté v Brně hledají čtrnáctiletého Adama Taha a jeho dvouletou sestru Mariam. Zmizení dětí z bydliště ve Voroněžské ulici zjistila jejich matka v úterý odpoledne po návratu z práce domů. „Žena kontaktovala syna telefonicky, ale ten jí odmítl říct, kde se se sestrou nachází,“ sdělila policistka Andrea Cejnková.

Deník Rovnost fandí Zbrojovce: 24 stran ke startu fotbalové ligy

Brno – Fandíte Zbrojovce a nemůžete se dočkat startu nového ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže? Právě brněnským fanouškům přichystal Deník Rovnost ve spolupráci s prvoligovým klubem speciální přílohu před začátkem ligy s názvem Deník Rovnost fandí Zbrojovce.

Kraj získal přes miliardu na opravu silnic

Brno – S kličkováním mezi dírami se mohou řidiči v okolí Brna na některých silnicích první a druhé třídy pomalu rozloučit. Jihomoravský kraj totiž získal více než jednu miliardu korun na jejich opravu. „Do první výzvy Integrovaného regionálního operačního programu jsme přihlásili celkem třiadvacet projektů. Dotaci nám potvrdili na všechny,“ informoval Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu.

AKTUALIZOVÁNO

Po srážce s vlakem ve Vracově zemřel řidič auta. Koleje přejížděl na červenou

Vracov /FOTOGALERIE/ – Záchranáři, hasiči i policisté vyrazili v úterý krátce před jedenáctou hodinou k železničnímu přejezdu nedaleko základní školy ve Vracově na Hodonínsku. Po srážce vlaku s osobním autem tam zahynul člověk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení