VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Od Shreka a Fiony se odchází s plným břichem

Brno - Dětský koutek, který má přilákat rodiny s dětmi, a nekuřácké prostředí. To jsou výhody Pohádkové hospůdky v Dobrovského ulici. Ceny jídel a nápojů ale na rodinu příliš nemyslí, spíš vybízí k myšlenkám na zvýšení rodičovského příspěvku. Velké porce ovšem chmury nad útratou zaženou, z Pohádkové hospůdky odchází hosté s plnými břichy.

20.9.2008
SDÍLEJ:

Pohádková hospůdkaFoto: DENÍK/Tomáš Škoda

„To snad není možné,“ diví se hned po usednutí ke stolu šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, který loni s Livií Klausovou dával dohromady jídelníček pro šestnáct evropských prezidentů.

„Nenabízí tu polední menu, to se dnes nevidí. A je to dobře. Meníčka restauraci zabíjí. Kuchaři nemají čas věnovat se nabídce z jídelníčku,“ tvrdí odborník.

Jídelní lístek přináší v plném lokálu servírka okamžitě. A hned následují objednané nápoje. Testovací tým ovšem neví, jak se tvářit na servírčino zvolání „Jéžišmarjá“. Netuší, zda servírka vytušila test, něco rozlila nebo reaguje na dunění sbíječek, se kterými pracují dělníci na fasádě restaurace. „Rifle, zástěra a červené galoše. Takhle ne,“ škaredí se nad oblečením servírky s moderními gumovými nazouváky Vařílek. Později přizná, že personál není oblečený podle předpisů, ale je schopný.

Jídelní lístek podle šéfkuchaře nic převratného nenabízí, hosté alespoň roztají nad výzdobou restaurace. Cítí se v ní, díky obrázkům na stěně, jako na výpravě se Shrekem a Oslíkem za záchranou princeznu Fionu. Nesní ale dlouho. Jídla na velkých talířích s bohatou oblohou přináší obsluha během deseti minut.

„Vypadá to dobře, je toho hodně,“ konstatuje kuchař nad pohádkovým pikantním kuřecím steakem s rozpuštěnou nivou, smetanou a česnekem. Druhý steak, bačův s brynzou, cibulkou a anglickou slaninou, není slaninou jen „postrašen“, ale pěkně překryt tlustými kusy. Marinovaná roštěná je propečena opravdu doměkka. „Ovšem baby karotka se zásadně podává teplá. Studená chutná jako bláto,“ zvedá vidličku s mrkví z oblohy Vařílek.

Drahé, ale dobré

„Neznám nikoho, kdo nemá rád tiramisu,“ hlásá Oslík v pohádce. Tiramisu je i první v nabídce něčeho pohádkově sladkého. „Na tiramisu bych si pochutnal v italské restauraci. Tady si dám palačinky s tvarohem,“ vybírá šéfkuchař. A chuť chválí. „Jen bych talíř ozdobil kouskem ovoce a třeba lístečky máty,“ doporučuje doladit estetiku pokrmu i při pohledu na talíř se smaženým ananasem.

O Pohádkové hospůdce Brňané vědí. Ve všední den byly na většině stolů již ve tři hodiny odpoledne rezervace na večer. „Je to tu drahé, ale chutné. Chybí ale specialita. Názvy mají vymyšlené hezky, ale v jídle nápad nemají,“ uzavírá návštěvu podniku Vařílek. Broučkovo papáníčko, Otesánkův dlabanec, Myšákovy speciality nebo saláty z Krtkovy zahrádky odborníka nenadchly, určitě ale pobaví děti. A na závěr zde prostřednictvím koupě pohlednic mohou hosté přispět na brněnský kojenecký ústav.

Autor: Gabriela Peringerová

20.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZUJEME
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvoří se kolony

Popůvky – Se zdržením musí počítat řidiči, kteří chtějí jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvoří kolony.

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies