VYBERTE SI REGION

Od Shreka a Fiony se odchází s plným břichem

Brno - Dětský koutek, který má přilákat rodiny s dětmi, a nekuřácké prostředí. To jsou výhody Pohádkové hospůdky v Dobrovského ulici. Ceny jídel a nápojů ale na rodinu příliš nemyslí, spíš vybízí k myšlenkám na zvýšení rodičovského příspěvku. Velké porce ovšem chmury nad útratou zaženou, z Pohádkové hospůdky odchází hosté s plnými břichy.

20.9.2008
SDÍLEJ:

Pohádková hospůdkaFoto: DENÍK/Tomáš Škoda

„To snad není možné,“ diví se hned po usednutí ke stolu šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, který loni s Livií Klausovou dával dohromady jídelníček pro šestnáct evropských prezidentů.

„Nenabízí tu polední menu, to se dnes nevidí. A je to dobře. Meníčka restauraci zabíjí. Kuchaři nemají čas věnovat se nabídce z jídelníčku,“ tvrdí odborník.

Jídelní lístek přináší v plném lokálu servírka okamžitě. A hned následují objednané nápoje. Testovací tým ovšem neví, jak se tvářit na servírčino zvolání „Jéžišmarjá“. Netuší, zda servírka vytušila test, něco rozlila nebo reaguje na dunění sbíječek, se kterými pracují dělníci na fasádě restaurace. „Rifle, zástěra a červené galoše. Takhle ne,“ škaredí se nad oblečením servírky s moderními gumovými nazouváky Vařílek. Později přizná, že personál není oblečený podle předpisů, ale je schopný.

Jídelní lístek podle šéfkuchaře nic převratného nenabízí, hosté alespoň roztají nad výzdobou restaurace. Cítí se v ní, díky obrázkům na stěně, jako na výpravě se Shrekem a Oslíkem za záchranou princeznu Fionu. Nesní ale dlouho. Jídla na velkých talířích s bohatou oblohou přináší obsluha během deseti minut.

„Vypadá to dobře, je toho hodně,“ konstatuje kuchař nad pohádkovým pikantním kuřecím steakem s rozpuštěnou nivou, smetanou a česnekem. Druhý steak, bačův s brynzou, cibulkou a anglickou slaninou, není slaninou jen „postrašen“, ale pěkně překryt tlustými kusy. Marinovaná roštěná je propečena opravdu doměkka. „Ovšem baby karotka se zásadně podává teplá. Studená chutná jako bláto,“ zvedá vidličku s mrkví z oblohy Vařílek.

Drahé, ale dobré

„Neznám nikoho, kdo nemá rád tiramisu,“ hlásá Oslík v pohádce. Tiramisu je i první v nabídce něčeho pohádkově sladkého. „Na tiramisu bych si pochutnal v italské restauraci. Tady si dám palačinky s tvarohem,“ vybírá šéfkuchař. A chuť chválí. „Jen bych talíř ozdobil kouskem ovoce a třeba lístečky máty,“ doporučuje doladit estetiku pokrmu i při pohledu na talíř se smaženým ananasem.

O Pohádkové hospůdce Brňané vědí. Ve všední den byly na většině stolů již ve tři hodiny odpoledne rezervace na večer. „Je to tu drahé, ale chutné. Chybí ale specialita. Názvy mají vymyšlené hezky, ale v jídle nápad nemají,“ uzavírá návštěvu podniku Vařílek. Broučkovo papáníčko, Otesánkův dlabanec, Myšákovy speciality nebo saláty z Krtkovy zahrádky odborníka nenadchly, určitě ale pobaví děti. A na závěr zde prostřednictvím koupě pohlednic mohou hosté přispět na brněnský kojenecký ústav.

Autor: Gabriela Peringerová

20.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.
1

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Poraněné děti: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda tří aut

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Z plamenů vynesli muže i děti. Strážníci vběhli do hořícího panelového domu

Brno – Evakuovali lidi při požárech nebo zneškodňovali muže, který na dělníky házel nože. Dvojice brněnských strážníků Jiří Tomášek a Dušan Kuba 26. prosince loňského roku jako první dorazili k hořícímu paneláku ve Slavíčkově ulici na Lesné. „Když jsme přijeli, z okna v osmém patře už šlehaly asi čtyřmetrové plameny," popsal dvaačtyřicetiletý strážník Kuba.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies