VYBERTE SI REGION

Od Shreka a Fiony se odchází s plným břichem

Brno - Dětský koutek, který má přilákat rodiny s dětmi, a nekuřácké prostředí. To jsou výhody Pohádkové hospůdky v Dobrovského ulici. Ceny jídel a nápojů ale na rodinu příliš nemyslí, spíš vybízí k myšlenkám na zvýšení rodičovského příspěvku. Velké porce ovšem chmury nad útratou zaženou, z Pohádkové hospůdky odchází hosté s plnými břichy.

20.9.2008
SDÍLEJ:

Pohádková hospůdkaFoto: DENÍK/Tomáš Škoda

„To snad není možné,“ diví se hned po usednutí ke stolu šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, který loni s Livií Klausovou dával dohromady jídelníček pro šestnáct evropských prezidentů.

„Nenabízí tu polední menu, to se dnes nevidí. A je to dobře. Meníčka restauraci zabíjí. Kuchaři nemají čas věnovat se nabídce z jídelníčku,“ tvrdí odborník.

Jídelní lístek přináší v plném lokálu servírka okamžitě. A hned následují objednané nápoje. Testovací tým ovšem neví, jak se tvářit na servírčino zvolání „Jéžišmarjá“. Netuší, zda servírka vytušila test, něco rozlila nebo reaguje na dunění sbíječek, se kterými pracují dělníci na fasádě restaurace. „Rifle, zástěra a červené galoše. Takhle ne,“ škaredí se nad oblečením servírky s moderními gumovými nazouváky Vařílek. Později přizná, že personál není oblečený podle předpisů, ale je schopný.

Jídelní lístek podle šéfkuchaře nic převratného nenabízí, hosté alespoň roztají nad výzdobou restaurace. Cítí se v ní, díky obrázkům na stěně, jako na výpravě se Shrekem a Oslíkem za záchranou princeznu Fionu. Nesní ale dlouho. Jídla na velkých talířích s bohatou oblohou přináší obsluha během deseti minut.

„Vypadá to dobře, je toho hodně,“ konstatuje kuchař nad pohádkovým pikantním kuřecím steakem s rozpuštěnou nivou, smetanou a česnekem. Druhý steak, bačův s brynzou, cibulkou a anglickou slaninou, není slaninou jen „postrašen“, ale pěkně překryt tlustými kusy. Marinovaná roštěná je propečena opravdu doměkka. „Ovšem baby karotka se zásadně podává teplá. Studená chutná jako bláto,“ zvedá vidličku s mrkví z oblohy Vařílek.

Drahé, ale dobré

„Neznám nikoho, kdo nemá rád tiramisu,“ hlásá Oslík v pohádce. Tiramisu je i první v nabídce něčeho pohádkově sladkého. „Na tiramisu bych si pochutnal v italské restauraci. Tady si dám palačinky s tvarohem,“ vybírá šéfkuchař. A chuť chválí. „Jen bych talíř ozdobil kouskem ovoce a třeba lístečky máty,“ doporučuje doladit estetiku pokrmu i při pohledu na talíř se smaženým ananasem.

O Pohádkové hospůdce Brňané vědí. Ve všední den byly na většině stolů již ve tři hodiny odpoledne rezervace na večer. „Je to tu drahé, ale chutné. Chybí ale specialita. Názvy mají vymyšlené hezky, ale v jídle nápad nemají,“ uzavírá návštěvu podniku Vařílek. Broučkovo papáníčko, Otesánkův dlabanec, Myšákovy speciality nebo saláty z Krtkovy zahrádky odborníka nenadchly, určitě ale pobaví děti. A na závěr zde prostřednictvím koupě pohlednic mohou hosté přispět na brněnský kojenecký ústav.

Autor: Gabriela Peringerová

20.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

O Seniorbus je enormní zájem. Na jízdu lidé čekají i šest týdnů

Brno /FOTOGALERIE/ – Seniorbus, který usnadňuje cestování brněnským seniorům či lidem s postižením, jezdí už půl roku. Měsíčně přepraví okolo devíti stovek lidí. „U pětaosmdesáti procent cestujících jde o seniory, zbylých patnáct tvoří lidé se zdravotním postižením," vyčíslila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Učí děti zpívat, celému souboru ušila kroje

Bílovice nad Svitavou - Osmnáctým rokem zpívají děti koledy ve folklorním souboru Bystrouška pod vedením Bohuslavy Hamákové. Letos se zpěvem a tancem připojí k akci Česko zpívá koledy pořádané Deníkem po celé republice. Společně s pěveckým sborem Bach a divadelním spolkem Bota rozezní Bystrouška své hlasy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku potřetí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies