VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Flammante je výletem do brazilské kuchyně

Brno /FOTOGALERIE/ - Za necelých šest set korun může host sníst, co hrdlo ráčí a žaludek zmůže. Na jídelním lístku je čtrnáct druhů mas, ryby a přílohy.

25.4.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Restaurace Flammante v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Výlet do úplně jiné gastronomie slibuje brazilská restaurace Flammante na brněnské Palackého třídě. Zapomeňte zde na klasický jídelní lístek, ze kterého si host vybere jeden předkrm, jedno hlavní jídlo, jednu přílohu a jeden dezert.

Ve Flamante máte šanci ochutnat vše. Ze studeného bufetu sushi, krevety, olivy, marinovaného lososa, roastbeefovou rolku, pečený lilek a nepřeberné množství ovocných a zeleninových salátů. V hlavním menu pak hosty čeká čtrnáct mas připravených na různé způsoby, ryby, grilovaný sýr, banán nebo ananas a pět příloh. To vše za necelých šest set korun. Ve Flamante si navíc můžete neustále přidávat a jíst třeba pět hodin. Prostě za jednotnou cenu sníst co hrdlo ráčí a žaludek zmůže.

„Jestli opravdu ochutnáme všechno, budeme mít v žaludku zmatek,“ obává se kuchař Restaurantu Brabander Ivo Ševčík a přistupuje k salátovému baru Salada Buffé a z misek na ledové tříšti si nabírá předkrm. Ochutnává a překvapují jej zvláštní kombinace lilku se sýrem feta a roastbeefu s mrkví. Zkušeně také odhaduje, že sushi je opravdu čerstvě připravené. „Všechno mě chutnalo. Nemusel jsem se upřít na jednu věc, ale zobnout od každého kousek. Na všem je vidět pečlivost v přípravě,“ chválí studený bufet Ševčík.

Host, který je ve Flammante nováčkem, může na začátku oběda nad jídelním lístkem zcela tápat. Systém objednávání menu mu ale obsluha podrobně vysvětlí a dvě desítky hlavních chodů jsou velkým gastronomickým zážitkem.

Číšník s profesionálním přístupem, zručně a postupně odkrajuje z velkých špízů na rožnění jednotlivé druhy mas. Každé jídlo představí a dbá na to, aby tempo servírování pokrmů hostům vyhovovalo. Mezi prvními se na talíři objeví kachní prsíčka, kuřecí křidélka, vepřová kýta, jehněčí, kuřecí srdíčka a hrb z argentinského býka. „Každý druh masa má jinou chuť, vše je šťavnaté a musím přiznat, že tak dobrý kus hovězího jsem už dlouho nejedl,“ rozplývá se odborník a upozorňuje na rozdíl mezi masem české krávy a argentinského nebo brazilského býka. „Já říkám, že v tom mase je cítit bílkovina. Česká kráva, kterou nejdříve vydojíme a pak porazíme, tomuto speciálnímu plemenu chovanému pro maso nemůže konkurovat,“ dodává. Nadchnou jej také brazilské chlebové kuličky s parmezánem, domácí hranolky nebo divoká rýže s fazolemi.

Na řadu přichází výměna talířů a ryby – losos, candát a pangasius a dary moře – kalamáry a krevety. A Ševčík doporučuje změnit postup servírování. „Přestože ten candát je výborný, může se po hovězím masu zdát chuť ryby fádní. S rybami by měli začínat.“

Číšník ještě doporučuje ochutnat vrchní a vnitřní část hovězí kýty kořeněnou hrubou solí, svíčkovou a vepřovou panenku. Mezitím přináší grilovaný banán, ananas a kukuřičný klas v bylinkovém másle. Kdykoliv během oběda se host může vrátit k salátovému baru a přidat si.

Poslední tři chody už ale testovací tým Brněnského Deníku Rovnost odmítá. „Už je toho moc, ale vegetariána to ze mě neudělá,“ směje se kuchař. Restaurace založená na degustaci masa jej nadchla. „Doufám, že si své zákazníky najde a v Brně se udrží. Byla by jí škoda,“ říká Ševčík a restauraci Flamante doporučuje hostům, kteří ocení dobré maso.

Dojem kazí jen fádní interiér sklepní restaurace. Ten totiž kromě nápisů v portugalštině příliš brazilskou restauraci nepřipomíná. Myslí ale na hosty s malými dětmi. Ty si mohou při čekání na číšníka a mezi kousky masa pohrát v dětském koutku.

Autor: Gabriela Peringerová

25.4.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejista Martin Nečas.

Osmnáctiletý Nečas: Jsem mladý, ale to neznamená, že budu jen odhazovat puky

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Kvůli kotlíkové dotaci si vzal dovolenou. Žádost odeslal hned první den

Divoké ráno na dálnici D1: nehoda zahraničního auta s kamionem i hořící motor

Luleč - Nehoda osobního auta a kamionu zkomplikovala cestu do práce řidičům jedoucím ve čtvrtek ráno po dálnici D1 ve směru z Vyškova na Brno. Kvůli střetu dvou aut byla dálnice u obce Luleč na Vyškovsku na čas uzavřená a tvořily se kolony.

AKTUALIZOVÁNO

Zbytek zápasu jsem strávil u onlajnu, říká Němec. Z faulu vyvázl bez trestu

Hradec Králové /ROZHOVOR/ – Obvykle válčí na ledě do poslední minuty. Dvě třetiny středečního semifinálového zápasu však seděl útočník brněnské Komety Vojtěch Němec v kabině a v civilu, očima přilepený ne online reportážích o utkání. „Televizi v šatně neměli," vyprávěl jedenatřicetiletý útočník o netradičním prožívání zápasu.

Krajské zásady územního rozvoje chtějí aktualizovat do konce volebního období

Jižní Morava – S odřenýma ušima stihne současné vedení Jihomoravského kraje termín do roku 2020 a aktualizuje zásady územního rozvoje. Informoval o tom ve středu náměstek hejtmana pro oblast územního plánování Martin Maleček. „Bude ale záležet na tom, kolik budou mít lidé připomínek," prohlásil Maleček.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa je o krok před Hradcem. První bod série vystřelila Nečasova brusle

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ - Dlouhou dobu připomínal výsledek spíš fotbalové utkání. Hokejisté brněnské Komety v prvním duelu semifinálové série play-off extraligy na ledě Hradce Králové hráli s domácími až do 43. minuty bez branek. Poté se jako zdatný fotbalista projevil Martin Nečas. Odraz puku od jeho brusle pomohl k prvnímu bodu v sérii. Výhru 2:0 pečetil do prázdné branky Marek Kvapil. „Asi šlo o doposud nejdůležitější gól kariéry. Byl vítězný," těšilo osmnáctiletého útočníka Nečase.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies