VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Giardino si na italskou restauraci hraje

Brno /FOTOGALERIE/ - Giardino Ristorante v brněnských Černých Polích se snaží zaujmout. Do dobré italské restaurace jí ale něco chybí.

9.5.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Giardino.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Studenti brněnské zemědělské univerzity nebo návštěvníci vily Tugendhat to mají do italské restaurace Giardino Ristorante v Černopolní ulici pár kroků. V naleštěném prostředí za nemalý peníz nabízejí pizzu, těstoviny i speciality. Test Brněnského deníku Rovnost však odhalil, že na dobrou a italskou restauraci si zde spíš jen hrají.

Krémovou koženkou polstrované sedačky lavic podél stěn jsou prosezené tak, že host tluče bradou o stůl, který se při každém pohybu kymácí. Jídla v jídelním lístku jsou po podrobném prozkoumání sestavena jen z několika ingrediencí a ani maso nakonec není správně propečené.

Kuchař brněnské restaurace Brabander Ivo Ševčík je v rozpacích. „Kvalita zde hodně pokulhává v porovnání s cenou,“ hodnotí odborník na zážitkovou gastronomii. Rozpaky vyvolává už to, že restaurace, která se tváří jako pravá italská, nabízí třeba mexickou tortilu nebo že italské telecí filety jsou zapečené se šunkou a nivou.

„Když už to má v názvu slovo italské, čekal bych spíš typické italské suroviny – parmskou šunku a gorgonzolu,“ pročítá jídelní lístek Ševčík. Upozorňuje také na fakt, že kuchař v mnoha jídlech používá šunku, slaninu, sýry a špenát, a vyčítá gramatické chyby jako „panacota s jahody“ nebo skutečnost, že carpaccio je zamražené.

Laik to všechno může přehlédnout, restaurace se hosty snaží zaujmout. Rychlou a příjemnou obsluhou a malým předkrmem – výborným domácím chlebem z těsta na pizzu s bylinkovým máslem. Kuchař Ševčík zahání chmury nad silným vývarem z rybího masa. „Velice chutné, i ty kousky masa jsem v něm našel,“ chválí odborník. Chuťové buňky příjemně překvapí i slaný ovčí sýr v kombinaci s čerstvou zeleninou v balkánském salátu.

Zato hlavní jídlo – neapolský vepřový steak kuchaři nevyšel. Podle přání měl být středně propečený, ale o steaku medium si může nechat Ševčík jen zdát. Maso je zcela propečené, bez krvavé šťávy. Přílohu v podobě restované zeleniny pak Ševčík označí za blátíčko. „Je to jedna z nejhorších zelenin, co jsem v testech ochutnal. Co mrazák dal. Mrkev, hrášek i brokolice jsou úplně rozvařené,“ poukazuje kuchař.

Druhé hlavní jídlo – plněná vepřová kotleta – je v pořádku, škoda jen, že v jídelním lístku není ani zmínka o tom, že jde o smažené maso řádně potřené česnekem. „Že je to vlastně plněný řízek, by měl host vědět předem, protože třeba smažené nemůže,“ upozorňuje na další faktickou chybu v jídelním lístku Ševčík. Oceňuje ale to, že porce masa nejsou zasypané klasickou oblohou ze zelného salátu, ale zdobí je lístečky polníčku a tymiánu. Nelíbí se mu design jídla na talíři. Plátky mozzarelly a rajčat rozložené okolo okraje skládá do komínku a několika tahy tak úplně mění vzhled pokrmu. A nutno říct, že k lepšímu.

V italské restauraci by host neměl opomenout italské dezerty. Panacotu (správně s jahodami) a tiramisu. Hrníček klasického moučníku z piškotů, mascarpone a kávy by určitě pochválili i Italové. Panacota, smetanový krém, je postříkaná šlehačkou, obložená jahodami z kompotu a pocukrovaná. „Tak je to vlastně smetana na smetaně. Jahody jsou přece běžně k mání čerstvé,“ poukazuje na další chybu kuchař. Jedno může testovanou restauraci těšit. Plný počet bodů za toalety. Čisté, voňavé, nezanedbané.

Oběd v Giardino Ristorante považuje Ševčík za příjemný a rychlý. Nicméně když má vynést závěrečný soud, chvíli váhá. „Hodnocení lépe formuluji, když jsem spokojený. Můžu návštěvu doporučit, ale s výhradami,“ uzavře nakonec test odborník.

Autor: Gabriela Peringerová

9.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Začínají Brněnské dny pro zdraví. Nabídnou lukostřelbu i masáže

Ilustrační foto.
1

Na fotbalový stadion dohlédne šest nových kamer. Časem jich bude přibývat

Skřeti na Špilberku. Temný fantasy svět láká na boj i rituální pohřeb šamana

Brno /FOTOGALERIE/ – Řev skřetů, střelba z kuše či rituální pohřeb šamana. Na to a mnohem více se mohou těšit Brňané již tuto sobotu na Špilberku. Začíná totiž zcela nová výstava pod názvem Jeden kmen, při níž se fanoušci fantasy ponoří do světa skřetího kmene Snaga.

Noční závod 5|10 mil Brnem zavede bežce s čelovkami na Špilberk

Brno – Při pohledu z dálky si nejspíš někdo řekne, že na hrad Špilberk útočí světlušky. Přitom se na brněnskou dominantu v sobotu večer budou škrábat pouze účastníci Nočního běhu 5|10 mil Brnem. Už čtvrtý ročník závodu opět provede aktéry historickým centrem města přes Špilberk, Petrov, Zelný trh i Starou a Novou radnici.

Výbuch v kasárnách: munice neměla v administrativní budově co dělat

Vyškov - Armáda ve čtvrtek potvrdila, že v ubytovně Jugo ve vyškovské vojenské posádce byla munice nelegálně. Při explozi tam v úterý zemřel jeden voják.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení