VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Giardino si na italskou restauraci hraje

Brno /FOTOGALERIE/ - Giardino Ristorante v brněnských Černých Polích se snaží zaujmout. Do dobré italské restaurace jí ale něco chybí.

9.5.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Giardino.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Studenti brněnské zemědělské univerzity nebo návštěvníci vily Tugendhat to mají do italské restaurace Giardino Ristorante v Černopolní ulici pár kroků. V naleštěném prostředí za nemalý peníz nabízejí pizzu, těstoviny i speciality. Test Brněnského deníku Rovnost však odhalil, že na dobrou a italskou restauraci si zde spíš jen hrají.

Krémovou koženkou polstrované sedačky lavic podél stěn jsou prosezené tak, že host tluče bradou o stůl, který se při každém pohybu kymácí. Jídla v jídelním lístku jsou po podrobném prozkoumání sestavena jen z několika ingrediencí a ani maso nakonec není správně propečené.

Kuchař brněnské restaurace Brabander Ivo Ševčík je v rozpacích. „Kvalita zde hodně pokulhává v porovnání s cenou,“ hodnotí odborník na zážitkovou gastronomii. Rozpaky vyvolává už to, že restaurace, která se tváří jako pravá italská, nabízí třeba mexickou tortilu nebo že italské telecí filety jsou zapečené se šunkou a nivou.

„Když už to má v názvu slovo italské, čekal bych spíš typické italské suroviny – parmskou šunku a gorgonzolu,“ pročítá jídelní lístek Ševčík. Upozorňuje také na fakt, že kuchař v mnoha jídlech používá šunku, slaninu, sýry a špenát, a vyčítá gramatické chyby jako „panacota s jahody“ nebo skutečnost, že carpaccio je zamražené.

Laik to všechno může přehlédnout, restaurace se hosty snaží zaujmout. Rychlou a příjemnou obsluhou a malým předkrmem – výborným domácím chlebem z těsta na pizzu s bylinkovým máslem. Kuchař Ševčík zahání chmury nad silným vývarem z rybího masa. „Velice chutné, i ty kousky masa jsem v něm našel,“ chválí odborník. Chuťové buňky příjemně překvapí i slaný ovčí sýr v kombinaci s čerstvou zeleninou v balkánském salátu.

Zato hlavní jídlo – neapolský vepřový steak kuchaři nevyšel. Podle přání měl být středně propečený, ale o steaku medium si může nechat Ševčík jen zdát. Maso je zcela propečené, bez krvavé šťávy. Přílohu v podobě restované zeleniny pak Ševčík označí za blátíčko. „Je to jedna z nejhorších zelenin, co jsem v testech ochutnal. Co mrazák dal. Mrkev, hrášek i brokolice jsou úplně rozvařené,“ poukazuje kuchař.

Druhé hlavní jídlo – plněná vepřová kotleta – je v pořádku, škoda jen, že v jídelním lístku není ani zmínka o tom, že jde o smažené maso řádně potřené česnekem. „Že je to vlastně plněný řízek, by měl host vědět předem, protože třeba smažené nemůže,“ upozorňuje na další faktickou chybu v jídelním lístku Ševčík. Oceňuje ale to, že porce masa nejsou zasypané klasickou oblohou ze zelného salátu, ale zdobí je lístečky polníčku a tymiánu. Nelíbí se mu design jídla na talíři. Plátky mozzarelly a rajčat rozložené okolo okraje skládá do komínku a několika tahy tak úplně mění vzhled pokrmu. A nutno říct, že k lepšímu.

V italské restauraci by host neměl opomenout italské dezerty. Panacotu (správně s jahodami) a tiramisu. Hrníček klasického moučníku z piškotů, mascarpone a kávy by určitě pochválili i Italové. Panacota, smetanový krém, je postříkaná šlehačkou, obložená jahodami z kompotu a pocukrovaná. „Tak je to vlastně smetana na smetaně. Jahody jsou přece běžně k mání čerstvé,“ poukazuje na další chybu kuchař. Jedno může testovanou restauraci těšit. Plný počet bodů za toalety. Čisté, voňavé, nezanedbané.

Oběd v Giardino Ristorante považuje Ševčík za příjemný a rychlý. Nicméně když má vynést závěrečný soud, chvíli váhá. „Hodnocení lépe formuluji, když jsem spokojený. Můžu návštěvu doporučit, ale s výhradami,“ uzavře nakonec test odborník.

Autor: Gabriela Peringerová

9.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Byt. Ilustrační foto.
1

Prodeje nových bytů v Brně se propadly skoro o půlku

Ilustrační foto
2

Mrtvice patří mezi významné zabijáky v kraji. Může za ni i znečištěný vzduch

Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku

Brno /REPORTÁŽ/ – Ve stínu sedí na gymnastických balónech, sedacích pytlech nebo prostě v trávě děti a společně s rodiči sledují dění na blízkém pódiu. O kousek dál, taktéž ve stínu, jsou postavené stánky, které lemují cestu vedoucí po obvodu zahrady Augustiniánského opatství v Brně. Právě v ní se v sobotu odpoledne koná část festivalu Mendel knows.

Bašta lezení na jižní Moravě je hlavně Moravský kras

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Prozkoumat nová místa a vychutnat si adrenalinový prožitek. Jižní Morava je výjimečná i jedinečnou přírodou, kterou lze po mnohdy nenáročném lezeckém výstupu obdivovat z vrcholků skal. Lezení je věnovaný třetí díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Volno jihomoravských motocyklistů: surfování a jízda po Balkáně

Kazaň, Brno /FOTOGALERIE/ – Motory v mistrovství světa silničních motocyklů na měsíc utichly, ale lenošení není styl jihomoravských jezdců. Závodní víkend Grand Prix v Brně startuje 4. srpna a Karel Abraham nyní plní kondiční přípravu, Jakub Kornfeil se zase prohání na svém oblíbeném jetsurfu. „Hlavně neřeším závody a oddechuju,“ usmíval se závodník z Rohatce na Hodonínsku.

Nehody v kraji? Nejvíc za devět let

Brno /INFOGRAFIKA/ – Cinknutí mobilu ve stojanu na palubní desce přiláká řidičovu pozornost. Ikona hlásí novou zprávu, kterou hned čte. Podvědomě přitom mačká plynový pedál. Když pak vjíždí do zatáčky, nezvládne řízení a auto ve vysoké rychlosti vylétne ze silnice. „Nejčastější příčinou letošních nehod řidičů bylo nevěnování se řízení,“ upozornila mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení