VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Heslo Černého medvěda: chutně a moderně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Návštěvníky potěší nejen dobrá jídla, ale i příjemná a ochotná obsluha. Jedinou chybou restaurace je malý výběr vegetariánských pokrmů

3.4.2011 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Brněnská restaurace Černý medvěd.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu
Test restaurací najdete ZDE

Moderní vlivy s tradicemi se snaží skloubit v brněnské restauraci Černý medvěd. Do podniku, který ve městě stál už před více než sto lety, láká návštěvníky i digitální obrazovka u vchodu. Promítá fotografie specialit, které restaurace nabízí.

Moderní pojetí je znát i v přípravě pokrmů. „Na talíři není zbytečně velká obloha, která odvádí pozornost od jídla. Vše je hezky upravené. Člověk si pochutná už očima,“ upozorňuje šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka, který restauraci Černý medvěd hodnotil pro Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Po příchodu do podniku návštěvníky vítají historické terče s medvědy a mírné přítmí. „Takové prostředí se mi líbí, působí klidně. Je dobře, že hudba nehraje moc nahlas. Nemám rád, když musím překřikovat rádio,“ upozorňuje na častý problém restaurací šéfkuchař. Spokojený je také se zařízením. „Přestože jsou židle ze dřeva, sedí se na nich pohodlně,“ lebedí s Dlapka.

Další potěšení ho čeká po otevření jídelního lístku. „Je vyvážený. Není toho v něm málo ani moc. Nehrozí, že si návštěvníci nevyberou,“ podotýká kuchař, který nasbíral zkušenosti i v Rusku a Rakousku. Jednu výtku však k jídelníčku přece jen má. Je v něm málo bezmasých jídel – dvě. „To je málo. Do restaurací často chodí vegetariáni. Tady si na své nepřijdou. Přitom není problém nějaká jídla vymyslet. Kuchař může připravovat například zeleninové placky,“ navrhuje Dlapka.

Za to, že podnik na vegetariány nemyslí, mu kuchař strhne jediný bod, o který restaurace v hodnocení přijde. Za nabídku jídel dostane známku dvě. „Ale je to taková lepší dvojka,“ upozorňuje s úsměvem Dlapka. K dalším výtkám kuchař z Černého medvěda nedává důvod. „Polévka je výborná. Knedlíčky v ní jsou opravdu domácí. Jen škoda, že nemají i vlastní nudle. Jenže ty se už vidí málokde,“ posteskne si šéfkuchař.

Vysvědčení brněnské restaurace Černý medvěd.

Spokojený je i se zvěřinovou paštikou. „Už od pohledu je poznat, že je také domácí. Je totiž zabalená ve slanině. Líbí se mi, že zvěřina je poznat i z chuti. Hodně kuchařů ji přerazí kořením,“ tvrdí odborník. Jediné, co se mu na jídle nezdá, je bramborák s pikantními nudličkami. „Bramborák je nevýrazný. Kuchař ho nedokořenil. Ale je pravda, že v kombinaci s ostřejším masem to nevadí,“ podotýká Dlapka.

Zmrzlina s dárkem

Dobré jídlo hodnotitele navnadí, dává si i dezert. Tvarohovou zmrzlinu s medem. Dostává ji v keramickém soudku, který si může nechat. „Kdyby mi číšník neřekl, že je dovezená, klidně bych věřil, že ji vyrábějí. Je moc dobrá,“ libuje si šéfkuchař.

Spokojený je i s obsluhou. „Je nenucená, přitom profesionální. A je poznat, že s kuchařem mluví. Číšník ví, co je domácí a co dovezené, i z jakých surovin jídlo je,“ chválí Dlapka. Kromě malého výběru vegetariánských pokrmů nemá Černému medvědovi co vytknout. „Je tu příjemné prostředí a kuchař umí jídla připravit moderně i chutně. Dá se sem zajít na pracovní oběd i posezení s přáteli,“ říká šéfkuchař.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Jan Němec

Místo události:
3.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Kontejnerů na sklo bude v Brně polovina. Lidé do nich ale vyhodí oba druhy skla

Fotbalista Boris Tašči.

Zbrojovka je pro mě stoprocentně dobrá volba, říká ukrajinská posila Tašči

Sádrokarton vysypal v lese, viděli ho svědci. Muži hrozí pokuta až 75 tisíc

Brno – Obálku s předvoláním ke správnímu řízení může brzy čekat muž, který v pondělí odpoledne založil v brněnských Černovicích černou sládku. „Aniž by o tom věděl, při vykládání polystyrenu, sádrokartonu a dalšího materiálu na lesní cestu ho pozorovali hned dva svědci," konstatoval v úterý mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

OBRAZEM: Chytré technologie i expozice Merkur. Výstaviště pohltila věda a výzkum

Brno – Technické inovace a zajímavosti ze světa vědy a výzkumu mohou od úterka zhlédnout návštěvníci brněnského výstaviště. Začal tam Veletrh Věda Výzkum Inovace.

AKTUALIZOVÁNO

Vražda důchodce: státní zástupkyně navrhla trojici obžalovaných výjimečný trest

Brno – Šli loupit, soudí je ale za vraždu. Trojice mužů se na podzim 2015 nejdříve vloupala do domu v Lysicích na Blanensku, kde svázala jeho majitele a odnesla si desítky tisíc korun. Jen několik měsíců potom, den před Štědrým dnem, se vloupali do dalšího domu, tentokrát v Ivančicích na Brněnsku. Devadesátiletý důchodce jejich řádění ale nepřežil.

Jak se chovat na hřbitově? Dětem to mají vysvětlit rodiče, říká farář z Oslavan

Oslavany /ROZHOVOR/ – Místo posledního odpočinku si spletli s hřištěm a nacvičovali tam parkour, tedy běh spojený s překonáváním překážek. Po sociálních sítích kolovalo video, na kterém tři školáci z Oslavan na Brněnsku řádili na místním hřbitově. Brněnský deník Rovnost o případu informoval v pondělí a nyní se zeptal na názor místního římskokatolického faráře Jaromíra Gargoše.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies