VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Heslo Černého medvěda: chutně a moderně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Návštěvníky potěší nejen dobrá jídla, ale i příjemná a ochotná obsluha. Jedinou chybou restaurace je malý výběr vegetariánských pokrmů

3.4.2011 3
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Černý medvěd.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu
Test restaurací najdete ZDE

Moderní vlivy s tradicemi se snaží skloubit v brněnské restauraci Černý medvěd. Do podniku, který ve městě stál už před více než sto lety, láká návštěvníky i digitální obrazovka u vchodu. Promítá fotografie specialit, které restaurace nabízí.

Moderní pojetí je znát i v přípravě pokrmů. „Na talíři není zbytečně velká obloha, která odvádí pozornost od jídla. Vše je hezky upravené. Člověk si pochutná už očima,“ upozorňuje šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka, který restauraci Černý medvěd hodnotil pro Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Po příchodu do podniku návštěvníky vítají historické terče s medvědy a mírné přítmí. „Takové prostředí se mi líbí, působí klidně. Je dobře, že hudba nehraje moc nahlas. Nemám rád, když musím překřikovat rádio,“ upozorňuje na častý problém restaurací šéfkuchař. Spokojený je také se zařízením. „Přestože jsou židle ze dřeva, sedí se na nich pohodlně,“ lebedí s Dlapka.

Další potěšení ho čeká po otevření jídelního lístku. „Je vyvážený. Není toho v něm málo ani moc. Nehrozí, že si návštěvníci nevyberou,“ podotýká kuchař, který nasbíral zkušenosti i v Rusku a Rakousku. Jednu výtku však k jídelníčku přece jen má. Je v něm málo bezmasých jídel – dvě. „To je málo. Do restaurací často chodí vegetariáni. Tady si na své nepřijdou. Přitom není problém nějaká jídla vymyslet. Kuchař může připravovat například zeleninové placky,“ navrhuje Dlapka.

Za to, že podnik na vegetariány nemyslí, mu kuchař strhne jediný bod, o který restaurace v hodnocení přijde. Za nabídku jídel dostane známku dvě. „Ale je to taková lepší dvojka,“ upozorňuje s úsměvem Dlapka. K dalším výtkám kuchař z Černého medvěda nedává důvod. „Polévka je výborná. Knedlíčky v ní jsou opravdu domácí. Jen škoda, že nemají i vlastní nudle. Jenže ty se už vidí málokde,“ posteskne si šéfkuchař.

Vysvědčení brněnské restaurace Černý medvěd.

Spokojený je i se zvěřinovou paštikou. „Už od pohledu je poznat, že je také domácí. Je totiž zabalená ve slanině. Líbí se mi, že zvěřina je poznat i z chuti. Hodně kuchařů ji přerazí kořením,“ tvrdí odborník. Jediné, co se mu na jídle nezdá, je bramborák s pikantními nudličkami. „Bramborák je nevýrazný. Kuchař ho nedokořenil. Ale je pravda, že v kombinaci s ostřejším masem to nevadí,“ podotýká Dlapka.

Zmrzlina s dárkem

Dobré jídlo hodnotitele navnadí, dává si i dezert. Tvarohovou zmrzlinu s medem. Dostává ji v keramickém soudku, který si může nechat. „Kdyby mi číšník neřekl, že je dovezená, klidně bych věřil, že ji vyrábějí. Je moc dobrá,“ libuje si šéfkuchař.

Spokojený je i s obsluhou. „Je nenucená, přitom profesionální. A je poznat, že s kuchařem mluví. Číšník ví, co je domácí a co dovezené, i z jakých surovin jídlo je,“ chválí Dlapka. Kromě malého výběru vegetariánských pokrmů nemá Černému medvědovi co vytknout. „Je tu příjemné prostředí a kuchař umí jídla připravit moderně i chutně. Dá se sem zajít na pracovní oběd i posezení s přáteli,“ říká šéfkuchař.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Jan Němec

Místo události:
3.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Sebevrah skočil z mostu na D1. Náraz přežil, je ale těžce zraněný

Společnost Thermona v Rapoticích vyrábí plynové a elektrické kotle.

Naše práce lidi hřeje, zní z výrobny kotlů. Ročně jich zhotoví 15 tisíc

Šnečí tempo budování dálnic? Hlavně kvůli zpožděnému územnímu plánu, tvrdí

Jižní Morava – Hlavní příčinou současných průtahů při přípravě stavby nových dálnic a silnic první třídy v Jihomoravském kraji je zrušení schválených zásad územního rozvoje před téměř pěti lety. Shodují se na tom zástupci Ředitelství silnic a dálnic i poslanec a místopředseda sněmovního podvýboru pro dopravu Jaroslav Klaška.

Konec červených v noci na semaforech? Rozhodne analýza. Jedou kvůli bezpečnosti

Brno /ANKETA/ - Část řidičů i brněnských politiků chce prověřit celonoční provoz křižovatek řízených semafory. V Brně jich je čtyřiadvacet a zpomalují provoz. Semafory se nevypínají kvůli bezpečnosti.

Historické bitvy: možná beze zbraní. Kvůli nové směrnici Evropské unie

Jižní Morava - Místo divácky atraktivních rekonstrukcí slavných bitev pouze hudba z reproduktorů a pokládání květin na hromadný hrob. Takový scénář podle mnohých nadšenců vojenské historie hrozí tradičním živým připomínkám historických událostí. Může za to nová směrnice Evropské unie, která zakazuje používat některé typy historických zbraní.

Manželství v kostce? S herci Kronerovou a Navrátilem v brněnské premiéře

Brno – Divadlo Komediograf uvede v brněnské premiéře inscenaci Manželství v kostce, v níž autor a režisér Luboš Balák vsadil na komediální talent Zuzany Kronerové a Oldřicha Navrátila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies