VYBERTE SI REGION

Hosty Satyamu čekají silně kořeněné zážitky

Brno - /FOTOGALERIE/ Z letitých indických receptů a díky tradičnímu aromatickému koření nabízí restaurace Satyam v brněnské Křížkovského ulici labužnický zážitek. Okořeněný navíc luxusním prostředím.

10.1.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Indická restaurace Satyam.

Indická restaurace Satyam.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Tak jako Indie omračuje a při návštěvě této země se nechce věřit že místa jako Ranakpur, Váranásí nebo Tádž Mahál vytvořila lidská ruka, omráčí hosty svými oblouky a věžičkami i členitý interiér brněnské restaurace. Hosty rozsazuje obsluha podle toho, zda chtějí sedět u stolů s popelníkem nebo nekouří.

Z jídelního lístku se laikům nevybírá lehce. „Máme před sebou stovku indických názvů. A všechno je podle lístku tradiční,“ listuje lístkem šéfkuchař brněnské restaurace Boulevard Ivo Ševčík a podotýká, že v indické kuchyni se vaří jedny z nejzdravějších jídel na světě.

Z chuti jihoindické čočkové polévky s citrónem a kokosem je nadšen. „Byla by výborná i v létě na studeno. Jen ten kokos škrábe v krku, takže bych jej vyměnil za kokosové mléko. Našel jsem inspiraci,“ pochvaluje si odborník.

Jedno po druhém přináší obsluha na stůl hlavní chod. Jí se zde na tradičním českém porcelánu, ovšem jídlo podávají v přihřívaných měděných miskách nebo syčící a dopékající se na litinovém plátu. „Servis je skutečně efektní,“ chválí Ševčík a sleduje kouř z masa na cibuli a litině.

Díky marinádě z jogurtu má kuřecí maso pečené v indické lávové peci Tandoor chuť šunky. Stejně tak jako čočková polévka je i druhé jídlo jehněčí ve špenátu na kari ochuceno citrónem, což dává jídlu svěží a nevšední chuť. „Maso je šťavnaté, máslové placky jako příloha čerstvě upečené. Výborné,“ chválí indického kuchaře Ševčík

Zklamáním je ovšem míchaný salát z čerstvé zeleniny a speciálním indickým salátovým kořením Hara salad. „Řekl bych, že to je šopák s jiným kořením,“ komentuje nepřiměřeně k obsahu talíře drahou neexotickou přílohu Ševčík.

Málo exotická je v restauraci Satyam i obsluha. Znuděně se tvářící číšnice dojem nevylepšila ani dotazem, zda je s jídlem vše v pořádku. Ten spíš vyzněl tak, že se ptá z povinnosti a ne ze zájmu, jestli hostům opravdu nic nechybí. Neumí ani vysvětlit, která jídla jsou kořeněná ostře a na žádost o desert reaguje tak, že se zeptá, jestli kuchař nemá ještě nějaké „takové ty kuličky v kokosu“.

Právě něco sladkého nakonec chybí šéfkuchaři Ševčíkovi v jídelním lístku restaurace Satyam. „Nevěřím, že Indové nemají žádný tradiční sladký pokrm. Ale pořád je to lepší, než kdyby nám nabídli marlenku,“ usmívá se a nakonec se spokojí s pravou keňskou kávou. „Silná a výborná, stejně tak jako jídlo a komfortní prostředí,“ hodnotí Ševčík. Při příští návštěvě zde by rád ochutnal lososa, kterého vynechal protože je po Vánocích a ryb už bylo dost.

Co však příště nevynechá je pravý kořeněný indický čaj s mlékem a medem. „Po ostrém jídle, které indická kuchyně také nabízí totiž neskonale pohladí spálené chuťové pohárky,“ konstatuje odborník.

Na závěr oběda, který kuchař připravoval jen pro dva hosty, přistanou na stole pohárky s hustým mangovým džusem a pozvánka na páteční večer, kdy se mezi stoly prochází tanečnice a hosty oslňuje břišním tancem.

Vysvědčení.

Autor: Gabriela Peringerová

10.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.
1

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Poraněné děti: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda tří aut

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Z plamenů vynesli muže i děti. Strážníci vběhli do hořícího panelového domu

Brno – Evakuovali lidi při požárech nebo zneškodňovali muže, který na dělníky házel nože. Dvojice brněnských strážníků Jiří Tomášek a Dušan Kuba 26. prosince loňského roku jako první dorazili k hořícímu paneláku ve Slavíčkově ulici na Lesné. „Když jsme přijeli, z okna v osmém patře už šlehaly asi čtyřmetrové plameny," popsal dvaačtyřicetiletý strážník Kuba.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies