VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hosty Satyamu čekají silně kořeněné zážitky

Brno - /FOTOGALERIE/ Z letitých indických receptů a díky tradičnímu aromatickému koření nabízí restaurace Satyam v brněnské Křížkovského ulici labužnický zážitek. Okořeněný navíc luxusním prostředím.

10.1.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Indická restaurace Satyam.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Tak jako Indie omračuje a při návštěvě této země se nechce věřit že místa jako Ranakpur, Váranásí nebo Tádž Mahál vytvořila lidská ruka, omráčí hosty svými oblouky a věžičkami i členitý interiér brněnské restaurace. Hosty rozsazuje obsluha podle toho, zda chtějí sedět u stolů s popelníkem nebo nekouří.

Z jídelního lístku se laikům nevybírá lehce. „Máme před sebou stovku indických názvů. A všechno je podle lístku tradiční,“ listuje lístkem šéfkuchař brněnské restaurace Boulevard Ivo Ševčík a podotýká, že v indické kuchyni se vaří jedny z nejzdravějších jídel na světě.

Z chuti jihoindické čočkové polévky s citrónem a kokosem je nadšen. „Byla by výborná i v létě na studeno. Jen ten kokos škrábe v krku, takže bych jej vyměnil za kokosové mléko. Našel jsem inspiraci,“ pochvaluje si odborník.

Jedno po druhém přináší obsluha na stůl hlavní chod. Jí se zde na tradičním českém porcelánu, ovšem jídlo podávají v přihřívaných měděných miskách nebo syčící a dopékající se na litinovém plátu. „Servis je skutečně efektní,“ chválí Ševčík a sleduje kouř z masa na cibuli a litině.

Díky marinádě z jogurtu má kuřecí maso pečené v indické lávové peci Tandoor chuť šunky. Stejně tak jako čočková polévka je i druhé jídlo jehněčí ve špenátu na kari ochuceno citrónem, což dává jídlu svěží a nevšední chuť. „Maso je šťavnaté, máslové placky jako příloha čerstvě upečené. Výborné,“ chválí indického kuchaře Ševčík

Zklamáním je ovšem míchaný salát z čerstvé zeleniny a speciálním indickým salátovým kořením Hara salad. „Řekl bych, že to je šopák s jiným kořením,“ komentuje nepřiměřeně k obsahu talíře drahou neexotickou přílohu Ševčík.

Málo exotická je v restauraci Satyam i obsluha. Znuděně se tvářící číšnice dojem nevylepšila ani dotazem, zda je s jídlem vše v pořádku. Ten spíš vyzněl tak, že se ptá z povinnosti a ne ze zájmu, jestli hostům opravdu nic nechybí. Neumí ani vysvětlit, která jídla jsou kořeněná ostře a na žádost o desert reaguje tak, že se zeptá, jestli kuchař nemá ještě nějaké „takové ty kuličky v kokosu“.

Právě něco sladkého nakonec chybí šéfkuchaři Ševčíkovi v jídelním lístku restaurace Satyam. „Nevěřím, že Indové nemají žádný tradiční sladký pokrm. Ale pořád je to lepší, než kdyby nám nabídli marlenku,“ usmívá se a nakonec se spokojí s pravou keňskou kávou. „Silná a výborná, stejně tak jako jídlo a komfortní prostředí,“ hodnotí Ševčík. Při příští návštěvě zde by rád ochutnal lososa, kterého vynechal protože je po Vánocích a ryb už bylo dost.

Co však příště nevynechá je pravý kořeněný indický čaj s mlékem a medem. „Po ostrém jídle, které indická kuchyně také nabízí totiž neskonale pohladí spálené chuťové pohárky,“ konstatuje odborník.

Na závěr oběda, který kuchař připravoval jen pro dva hosty, přistanou na stole pohárky s hustým mangovým džusem a pozvánka na páteční večer, kdy se mezi stoly prochází tanečnice a hosty oslňuje břišním tancem.

Vysvědčení.

Autor: Gabriela Peringerová

10.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brno dům ulice Vranovská č.p. 22
6 10

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Ilustrační foto.

Kometa půjde do další bitvy, prověří ji "Bedýnka"

AKTUALIZOVÁNO

Zavadil zůstal na tribuně a Zbrojovka bez něj zklamala, v poháru končí

Opava /FOTOGALERIE/ – Měli dokázat, že se zvedají, jenže ani tohle se jim nepovedlo. Fotbalisté Zbrojovky po nevýrazných výkonech v nejvyšší soutěži nepřesvědčili ani v domácím poháru. Ve čtvrtfinále se utkali jako jediní s druholigovým protivníkem, jenže v Opavě prohráli 1:2 a v Mol Cupu končí. „Opava podala velice dobrý výkon. Její postup je zasloužený," uznal brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

Brno - Na nový parkovací dům čekají lékaři, návštěvníci a pacienti Masarykova onkologického ústavu zoufale. Kromě něj ale u zařízení může vyrůst také sběrné středisko odpadu. Radní Brna se v úterý rozhodli nechat tuto možnost prověřit úředníky.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

OBRAZEM: Dětské zboží? Lidé ho vybírali na veletrhu ProDítě

Brno – Petra Moučková s přítelem čekají první dítě. „Vybíráme právě kočárek a tady na veletrhu jich je docela dost. Možná tu jeden i koupíme," vysvětlila Moučková, proč na veletrh ProDítě přišla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies