VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hosty Satyamu čekají silně kořeněné zážitky

Brno - /FOTOGALERIE/ Z letitých indických receptů a díky tradičnímu aromatickému koření nabízí restaurace Satyam v brněnské Křížkovského ulici labužnický zážitek. Okořeněný navíc luxusním prostředím.

10.1.2009
SDÍLEJ:

Indická restaurace Satyam.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Tak jako Indie omračuje a při návštěvě této země se nechce věřit že místa jako Ranakpur, Váranásí nebo Tádž Mahál vytvořila lidská ruka, omráčí hosty svými oblouky a věžičkami i členitý interiér brněnské restaurace. Hosty rozsazuje obsluha podle toho, zda chtějí sedět u stolů s popelníkem nebo nekouří.

Z jídelního lístku se laikům nevybírá lehce. „Máme před sebou stovku indických názvů. A všechno je podle lístku tradiční,“ listuje lístkem šéfkuchař brněnské restaurace Boulevard Ivo Ševčík a podotýká, že v indické kuchyni se vaří jedny z nejzdravějších jídel na světě.

Z chuti jihoindické čočkové polévky s citrónem a kokosem je nadšen. „Byla by výborná i v létě na studeno. Jen ten kokos škrábe v krku, takže bych jej vyměnil za kokosové mléko. Našel jsem inspiraci,“ pochvaluje si odborník.

Jedno po druhém přináší obsluha na stůl hlavní chod. Jí se zde na tradičním českém porcelánu, ovšem jídlo podávají v přihřívaných měděných miskách nebo syčící a dopékající se na litinovém plátu. „Servis je skutečně efektní,“ chválí Ševčík a sleduje kouř z masa na cibuli a litině.

Díky marinádě z jogurtu má kuřecí maso pečené v indické lávové peci Tandoor chuť šunky. Stejně tak jako čočková polévka je i druhé jídlo jehněčí ve špenátu na kari ochuceno citrónem, což dává jídlu svěží a nevšední chuť. „Maso je šťavnaté, máslové placky jako příloha čerstvě upečené. Výborné,“ chválí indického kuchaře Ševčík

Zklamáním je ovšem míchaný salát z čerstvé zeleniny a speciálním indickým salátovým kořením Hara salad. „Řekl bych, že to je šopák s jiným kořením,“ komentuje nepřiměřeně k obsahu talíře drahou neexotickou přílohu Ševčík.

Málo exotická je v restauraci Satyam i obsluha. Znuděně se tvářící číšnice dojem nevylepšila ani dotazem, zda je s jídlem vše v pořádku. Ten spíš vyzněl tak, že se ptá z povinnosti a ne ze zájmu, jestli hostům opravdu nic nechybí. Neumí ani vysvětlit, která jídla jsou kořeněná ostře a na žádost o desert reaguje tak, že se zeptá, jestli kuchař nemá ještě nějaké „takové ty kuličky v kokosu“.

Právě něco sladkého nakonec chybí šéfkuchaři Ševčíkovi v jídelním lístku restaurace Satyam. „Nevěřím, že Indové nemají žádný tradiční sladký pokrm. Ale pořád je to lepší, než kdyby nám nabídli marlenku,“ usmívá se a nakonec se spokojí s pravou keňskou kávou. „Silná a výborná, stejně tak jako jídlo a komfortní prostředí,“ hodnotí Ševčík. Při příští návštěvě zde by rád ochutnal lososa, kterého vynechal protože je po Vánocích a ryb už bylo dost.

Co však příště nevynechá je pravý kořeněný indický čaj s mlékem a medem. „Po ostrém jídle, které indická kuchyně také nabízí totiž neskonale pohladí spálené chuťové pohárky,“ konstatuje odborník.

Na závěr oběda, který kuchař připravoval jen pro dva hosty, přistanou na stole pohárky s hustým mangovým džusem a pozvánka na páteční večer, kdy se mezi stoly prochází tanečnice a hosty oslňuje břišním tancem.

Vysvědčení.

Autor: Gabriela Peringerová

10.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání 26. kola první fotbalové ligy mezi FC Vysočina Jihlava a FC Zbrojovka Brno, 28. dubna v Jihlavě.
AKTUALIZOVÁNO
2 10

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Irena Janoušková.

S operací Afghánky jsme museli počkat na manžela, popisuje anestezioložka

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Brno /FOTOGALERIE/ – Mezi stromy v brněnských Pisárkách se pomalu prochází studenti. Jejich pohled směřuje do země, jako by hledali hřiby. Místo nich však pomocí metody vlajkování pátrají po klíšťatech. Přestože byly v pátek dopoledne pouze tři stupně nad nulou, posbírali odborníci z Masarykovy univerzity za necelou hodinu sedm klíšťat. Ta následně otestují v laboratoři, zda nepřenáší klíšťovou encefalitidu.

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies