VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hosty Satyamu čekají silně kořeněné zážitky

Brno - /FOTOGALERIE/ Z letitých indických receptů a díky tradičnímu aromatickému koření nabízí restaurace Satyam v brněnské Křížkovského ulici labužnický zážitek. Okořeněný navíc luxusním prostředím.

10.1.2009
SDÍLEJ:

Indická restaurace Satyam.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Tak jako Indie omračuje a při návštěvě této země se nechce věřit že místa jako Ranakpur, Váranásí nebo Tádž Mahál vytvořila lidská ruka, omráčí hosty svými oblouky a věžičkami i členitý interiér brněnské restaurace. Hosty rozsazuje obsluha podle toho, zda chtějí sedět u stolů s popelníkem nebo nekouří.

Z jídelního lístku se laikům nevybírá lehce. „Máme před sebou stovku indických názvů. A všechno je podle lístku tradiční,“ listuje lístkem šéfkuchař brněnské restaurace Boulevard Ivo Ševčík a podotýká, že v indické kuchyni se vaří jedny z nejzdravějších jídel na světě.

Z chuti jihoindické čočkové polévky s citrónem a kokosem je nadšen. „Byla by výborná i v létě na studeno. Jen ten kokos škrábe v krku, takže bych jej vyměnil za kokosové mléko. Našel jsem inspiraci,“ pochvaluje si odborník.

Jedno po druhém přináší obsluha na stůl hlavní chod. Jí se zde na tradičním českém porcelánu, ovšem jídlo podávají v přihřívaných měděných miskách nebo syčící a dopékající se na litinovém plátu. „Servis je skutečně efektní,“ chválí Ševčík a sleduje kouř z masa na cibuli a litině.

Díky marinádě z jogurtu má kuřecí maso pečené v indické lávové peci Tandoor chuť šunky. Stejně tak jako čočková polévka je i druhé jídlo jehněčí ve špenátu na kari ochuceno citrónem, což dává jídlu svěží a nevšední chuť. „Maso je šťavnaté, máslové placky jako příloha čerstvě upečené. Výborné,“ chválí indického kuchaře Ševčík

Zklamáním je ovšem míchaný salát z čerstvé zeleniny a speciálním indickým salátovým kořením Hara salad. „Řekl bych, že to je šopák s jiným kořením,“ komentuje nepřiměřeně k obsahu talíře drahou neexotickou přílohu Ševčík.

Málo exotická je v restauraci Satyam i obsluha. Znuděně se tvářící číšnice dojem nevylepšila ani dotazem, zda je s jídlem vše v pořádku. Ten spíš vyzněl tak, že se ptá z povinnosti a ne ze zájmu, jestli hostům opravdu nic nechybí. Neumí ani vysvětlit, která jídla jsou kořeněná ostře a na žádost o desert reaguje tak, že se zeptá, jestli kuchař nemá ještě nějaké „takové ty kuličky v kokosu“.

Právě něco sladkého nakonec chybí šéfkuchaři Ševčíkovi v jídelním lístku restaurace Satyam. „Nevěřím, že Indové nemají žádný tradiční sladký pokrm. Ale pořád je to lepší, než kdyby nám nabídli marlenku,“ usmívá se a nakonec se spokojí s pravou keňskou kávou. „Silná a výborná, stejně tak jako jídlo a komfortní prostředí,“ hodnotí Ševčík. Při příští návštěvě zde by rád ochutnal lososa, kterého vynechal protože je po Vánocích a ryb už bylo dost.

Co však příště nevynechá je pravý kořeněný indický čaj s mlékem a medem. „Po ostrém jídle, které indická kuchyně také nabízí totiž neskonale pohladí spálené chuťové pohárky,“ konstatuje odborník.

Na závěr oběda, který kuchař připravoval jen pro dva hosty, přistanou na stole pohárky s hustým mangovým džusem a pozvánka na páteční večer, kdy se mezi stoly prochází tanečnice a hosty oslňuje břišním tancem.

Vysvědčení.

Autor: Gabriela Peringerová

10.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odpočívat v upravené krajině s výhledem na zámek budou již příští rok lidé v Židlochovicích. V blízkosti barokní památky totiž vznikne nový park. Bude v něm i unikátní vodní prvek inspirovaný vodním příkopem a schodiště.
1 3

Nový židlochovický park ozdobí fontána ve tvaru vodního příkopu

Ilustrační foto
2

Možná poslední tropický víkend. Teploty vystoupají až na 34 stupňů

Odletěla soukromým letadlem pro první body. Kometa zahajuje Ligu mistrů

Brno /VIDEO/ – Připlatili si za pohodlí. Hokejová Kometa v čele s majitelem a koučem Liborem Zábranským zajistila hráčům soukromé letadlo na severské turné. Brňané vstoupí do Ligy mistrů a zahrají si ji poprvé od jejího vzniku před třemi lety. Ve čtvrtek vyjedou v půl sedmé večer na led norského mistra Stavangeru. „Libor Zábranský chtěl, aby hráči měli veškerý komfort. Když hrával, věděl, jak je složité cestování,“ řekl jeho asistent Kamil Pokorný.

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Pohořelice – Kvokání slepic se už brzy přestane rozléhat v části chovu společnosti AG Maiwald v Pohořelicích. Společnost zde slepice chová ve čtyřech halách, ve třech z nich ovšem ve středu veterináři našli bakterie salmonely. „Bude potřeba utratit pětašedesát tisíc nosnic. Firma vejce dodávala do řetězce Lidl. Nyní je stahuje z prodeje,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Hodonínsko – Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář. Z policejního šetření vyplývá, že k nehodě přispěla jeho riziková jízda. Kolize, které se účastnila ještě dvě osobní auta, se stala kolem šestnácté hodiny.

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení