VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hotel Comsa Brno Palace: luxus a vysoká cena

Brno - Jídelnímu lístku v zážitkové restauraci lze vytknout jediné: podivnou češtinu. Vysokou cenu jídla vyvažuje jeho chuť a kvalita.

27.6.2009 5
SDÍLEJ:

Hotel Comsa Brno Palace.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přepych a okázalost, napadne hosta, když vstoupí do čtyřhvězdičkového hotelu Comsa Brno Palace na Šilingrově náměstí. V Městském dvoře jsou pryč linolea, dřevotřískové příčky i zaprášená schodiště bývalého stavebního úřadu. Po nynějším schodišti, vyvedeném v leštěném kameni, se v prvním patře vchází do luxusní restaurace.

Šéfkuchař z Nového Zélandu tam připravuje jídla z kategorie zážitkové gastronomie. U jednoho z hlavních jídel však zapomněl na přílohu – rolku cannelloni. A to je podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Iva Ševčíka velká chyba.

„Než dostane host jídlo na stůl, musí v takové restauraci projít trojí kontrolou. Kuchař, šéfkuchař, číšník. Tady něco selhalo,“ konstatuje odborník, který se specializuje na jídla zážitkové a molekulární gastronomie.

Zrcadla, zrcadla

Cestou chodbami k restauraci a také u stolu provázejí hosty zrcadla. Jen v restauraci jich napočítáme deset. V různých rámech, různě velká, všechna dovezená ze Španělska. Pod křišťálovými lustry zahalenými do šedých závojů, u stolů s dlouhými bílými ubrusy a nablýskaným servisem se hostům zvyklým na prostředí běžných restaurací může stát, že neví kam s rukama. Z rozpaků nad vším luxusem je vyvedou číšníci a provozní. Přísně dodržují etiketu servírování, dokáží také vtipně a příjemně se svými hosty pohovořit.

Zároveň restaurací provedou i skupinky těch, kteří se chtějí do zrekonstruovaného paláce v centru Brna jen podívat. „Tady se na vybavení ani trochu nešetřilo,“ komentuje starý komorní styl šéfkuchař Ševčík.

Jídelní lístek je sestavený přesně podle jeho gusta. Otáčí dvě stránky a obdivuje kombinace příloh. „Nabízí jen několik jídel připravených na špičkové úrovni se zárukou toho, že je vše čerstvé. Já bych rozšířil výběr polévek. Dvě – celerová a krevetová – to je málo,“ doporučuje šéfkuchař. Jídelnímu lístku lze vytknout jen jediné. Podivnou češtinu. Každé slovo začíná velkým písmenem, například nad položkou „Výběr Českých Sýrů“ by učitelům mateřštiny vstávaly vlasy hrůzou.

Za předkrm vepřová líčka s malinovými perlami a krémovou celerovou polévku nelze kuchaře pokárat. Jsou výborné. Ještě před tím se může host zakousnout do čtyř druhů rozpečených bagetek s másly. Na neobvyklém servisu pak číšníci přinášejí hlavní chod – steak z tuňáka na čočkovém salátu a filet z tresky.

Tady už šéfkuchař Ševčík svého kolegu napomíná. „Steak je připravený podle mého přání správně krvavý, ale nesmí v něm být šlachy. Tuňák se musí rozebrat, všechna vlákna odstranit, aby měl host na talíři jen čisté maso,“ ukazuje na plátky ryby odborník.

U druhého pokrmu najdeme na talíři bramborové a celerové pyré, špenát, tresku i výtečné opečené artyčoky, jenže chybí již zmíněná rolka cannelloni plněná kachními žaludky. „Přestože je vše chuťově vynikající, gurmána by tato chyba pravděpodobně nepotěšila,“ předpokládá Ševčík.

Lehký a chutný

Vzápětí se samou chválou rozplývá nad desertním lístkem a vybírá k ochutnání mangový cheesecake, což jsou různé druhy sýrů – lučina nebo mascarpone – na malé vrstvě korpusu podávané se sorbetem s příchutí manga. „Lehký, krémový, kvalitní, chutný,“ nešetří chválou Ševčík. Ještě jedna věc je podle něho důležitá. „Žádné zacukrované a zašlehačkované nesmysly,“ dodává.

Určitý problém má šéfkuchař s cenami jídel. Domnívá se, že když jde o zážitkovou restauraci, na Brno jsou dost vysoké. „Doporučil bych tuto restauraci pro hodně slavnostní oběd nebo večeři, protože to jídlo stojí opravdu dost peněz. Vše je ale vyvážené kvalitou,“ opět chválí konkurenční restauraci Ševčík. Drobné chyby podle něj ještě v kuchyni otevřené tři týdny určitě dopilují.

Autor: Gabriela Peringerová

27.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář.
3

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Němec se těší do Norska a vtipkuje: Budu jen jako člen stáda

Brno – Výjezdů k zápasům do zahraničí si v kariéře zatím příliš neužil. Nyní se útočník brněnské Komety Vojtěch Němec vydal s týmem do Skandinávie. Brňany čekají první duely v letošním ročníku Ligy mistrů, ve čtvrtek s norským Stavangerem a v sobotu s Kuopiem. „Určitě to bude kvalitní příprava do extraligové sezony a užiju si to,“ prohlásil jedenatřicetiletý forvard.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Na dálnici D2 narazil kamion do svodidel. Vyteklo z něj 400 litrů nafty

Brno – Zasypávat uniklou a přečerpávat zbývající naftu museli hasiči u nehody, která se stala krátce po polední na prvním kilometru dálnice D2 ve směru na Břeclav. „Při našem příjezdu bylo na dálnici rozlitých asi sto litrů nafty. Proraženou nádrž jsme se snažili ucpat, ale celkem z ní uniklo 400 litrů,˝ popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení