VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Irská restaurace mísí chutě z celého světa

Brno - Prostředí irské hospůdky, pravou irskou whisky, pivo a také kuchyni slibuje restaurace Svatovavřinecký dvůr v brněnských Řečkovicích.

3.1.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Svatovavřinecký dvůr v brněnských Řečkovicích.Foto: DENÍK/Attila Racek

Jenže ve skutečnosti tam typickou náladou v irském hostinci připomíná jen málo. Irská jídla jako je například kuřecí kapsa Cork jsou v jídelníčku pomíchané například s francouzskou cibulačkou, řeckým grilovaným lilkem, českým vepřovým koleno, mexickou topinkou nebo americkým burgerem.

„Řekl bych, že spíš nabízí mezinárodní kuchyni, ale jídelní lístek vypadá dobře, dokonce se mi při čtení sbíhají sliny,“ žertuje zástupce šéfkuchaře Bobycentra Jan Seibert.

Pozorně si prohlíží i desítky zarámovaných fotografií dveří a kostelních věží na stěnách restaurace. „Že by chtěli podnítit představivost hostů? Můžeme přiřazovat věže ke dveřím,“ zaujala výzdoba Seiberta. Měl dokonce chuť obrázky ze stěn sundat a poskládat je na stole k sobě. Přerušila ho číšnice, když přinesla objednanou polévku. také hned vysvětlila, že na fotkách jsou náhodně vybrané dveře v Londýně, které mají jen dokreslit atmosféru hostince z britských ostrovů.

Při výběru polévek dal český kuchař přednost irské zelňačce před jehněčí Stew. „Směs jehněčího masa uvařil kuchař s velkým množstvím zeleniny a brambor. Taková hustá bramboračka, podávají ji v hlubokém talíři, spíše míse a je jí asi litr. Oceňuji, že i takové jídlo zde nabízí, ale ochutnám zelňačku,“ rozhoduje se Seibert. K husté polévce mu chybělo pečivo. Naopak k francouzské cibulačce přináší obsluha tousty zapečené se sýrem.

Přestože polévka zahřála žaludek, do nekuřáckého salónku ve Svatovavřineckém dvoře je potřeba se obléknout. Od zadních dveří totiž ke stolům táhne zima.

Nejvíc ale zaskočí hučení vysavače. „Mohli přece vysát ráno a ne když večeřím,“ zlobí se Seibert nad talířem s rolkou z vepřové panenky s grilovanými kukuřičkami. „Kazí mi tím výborné, šťavnaté a krásně barevně sladěné jídlo,“ dodává kuchař. Ledový salát i polníček v obloze kuchař správně pokapal balsamikovým octem, takže zelenina drží vitamíny.

Poctivé porce

Po domácím hodování o vánočních svátcích většina hostů vynechává přílohy, číšnice přesto nabízí například specialitu bramborové mřížky. Ještě při servírování hlavního jídla připomíná, že přílohu si lidé mohou doobjednat. „Myslím, že to stačí. Kuchař připravuje poctivé porce i bez přílohy,“ opáčí Seibert. Obsluha v riflích a flaušové bundě se mu příliš nelíbí. „Host musí hned poznat, kdo v restauraci obsluhuje,“ říká odborník.

K hodnocení jídla se přidávají i hosté od vedlejšího stolu. Ochutnávají vepřové koleno a salát Coleslaw. „Výborné a pikantní,“ pochutnává si Aleš Vejřil, který prý do Svatovavřineckého dvora chodí často. Hosté mají v řečkovické restauraci plný servis, který nezahrnuje jen občerstvení. Mohou zde například díky bezdrátovému připojení k internetu vyřešit i pracovní povinnosti. Na léto má Svatovavřinecké dvůr ještě jeden bonus – velkou zahrádku s dětským koutkem.

Autor: Gabriela Peringerová

3.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

Ilustrační foto

Úmrtnost dětí po úrazech klesá. Pomáhá prevence

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Z titulu Komety jsem měl plný facebook celý týden, usmívá se Kempný

České Budějovice, Brno /ROZHOVOR/ – Za čtyřicet dní odehrál jen čtyři utkání. Dvě v závěru základní části NHL, jedno v play-off a ve čtvrtek opět oblékl reprezentační dres. Obránce Michal Kempný má velkou chuť, v závěru letošní sezony v Chicagu Blackhawks příliš prostoru nedostal, teď se těší na mistrovství světa. „Po dlouhé době zase v nároďáku a před českým publikem, o to víc jsem rád, že jsme vyhráli," vrací se šestadvacetiletý bývalý bek Komety k výhře 3:2 nad Finy v Českých Budějovicích. V sobotu nastoupí proti Švédům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Místo, aby se zápasem uklidnili, ocitli se po něm pod mnohem větším tlakem. Brněnští fotbalisté včera v 26. kole první ligy padli 0:3 v Jihlavě a jejich záchrana v nejvyšší soutěži není vůbec jasná. V neúplné tabulce sice Zbrojovka zůstala dvanáctá a dál drží pětibodový náskok na sestupové pozice, ale mohla být daleko klidnější. „Je ohromná ostuda prohrát v Jihlavě 0:3, za celé jaro jsme nehráli tak špatně v defenzivě," utrousil brněnský stratég Svatopluk Habanec.

S operací Afghánky jsme museli počkat na manžela, popisuje anestezioložka

V Etiopii jezdila od vesnice k vesnici a léčila, v Afghánistánu podávala anestézii. Zbavit se pohodlí a jít do rozvojových zemí pomáhat je pro většinu lidí nepředstavitelné. Ne však pro brněnskou anestezioložku Irenu Janouškovou, která s Lékaři bez hranic na misích strávila téměř rok.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies