VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Irská restaurace mísí chutě z celého světa

Brno - Prostředí irské hospůdky, pravou irskou whisky, pivo a také kuchyni slibuje restaurace Svatovavřinecký dvůr v brněnských Řečkovicích.

3.1.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Svatovavřinecký dvůr v brněnských Řečkovicích.Foto: DENÍK/Attila Racek

Jenže ve skutečnosti tam typickou náladou v irském hostinci připomíná jen málo. Irská jídla jako je například kuřecí kapsa Cork jsou v jídelníčku pomíchané například s francouzskou cibulačkou, řeckým grilovaným lilkem, českým vepřovým koleno, mexickou topinkou nebo americkým burgerem.

„Řekl bych, že spíš nabízí mezinárodní kuchyni, ale jídelní lístek vypadá dobře, dokonce se mi při čtení sbíhají sliny,“ žertuje zástupce šéfkuchaře Bobycentra Jan Seibert.

Pozorně si prohlíží i desítky zarámovaných fotografií dveří a kostelních věží na stěnách restaurace. „Že by chtěli podnítit představivost hostů? Můžeme přiřazovat věže ke dveřím,“ zaujala výzdoba Seiberta. Měl dokonce chuť obrázky ze stěn sundat a poskládat je na stole k sobě. Přerušila ho číšnice, když přinesla objednanou polévku. také hned vysvětlila, že na fotkách jsou náhodně vybrané dveře v Londýně, které mají jen dokreslit atmosféru hostince z britských ostrovů.

Při výběru polévek dal český kuchař přednost irské zelňačce před jehněčí Stew. „Směs jehněčího masa uvařil kuchař s velkým množstvím zeleniny a brambor. Taková hustá bramboračka, podávají ji v hlubokém talíři, spíše míse a je jí asi litr. Oceňuji, že i takové jídlo zde nabízí, ale ochutnám zelňačku,“ rozhoduje se Seibert. K husté polévce mu chybělo pečivo. Naopak k francouzské cibulačce přináší obsluha tousty zapečené se sýrem.

Přestože polévka zahřála žaludek, do nekuřáckého salónku ve Svatovavřineckém dvoře je potřeba se obléknout. Od zadních dveří totiž ke stolům táhne zima.

Nejvíc ale zaskočí hučení vysavače. „Mohli přece vysát ráno a ne když večeřím,“ zlobí se Seibert nad talířem s rolkou z vepřové panenky s grilovanými kukuřičkami. „Kazí mi tím výborné, šťavnaté a krásně barevně sladěné jídlo,“ dodává kuchař. Ledový salát i polníček v obloze kuchař správně pokapal balsamikovým octem, takže zelenina drží vitamíny.

Poctivé porce

Po domácím hodování o vánočních svátcích většina hostů vynechává přílohy, číšnice přesto nabízí například specialitu bramborové mřížky. Ještě při servírování hlavního jídla připomíná, že přílohu si lidé mohou doobjednat. „Myslím, že to stačí. Kuchař připravuje poctivé porce i bez přílohy,“ opáčí Seibert. Obsluha v riflích a flaušové bundě se mu příliš nelíbí. „Host musí hned poznat, kdo v restauraci obsluhuje,“ říká odborník.

K hodnocení jídla se přidávají i hosté od vedlejšího stolu. Ochutnávají vepřové koleno a salát Coleslaw. „Výborné a pikantní,“ pochutnává si Aleš Vejřil, který prý do Svatovavřineckého dvora chodí často. Hosté mají v řečkovické restauraci plný servis, který nezahrnuje jen občerstvení. Mohou zde například díky bezdrátovému připojení k internetu vyřešit i pracovní povinnosti. Na léto má Svatovavřinecké dvůr ještě jeden bonus – velkou zahrádku s dětským koutkem.

Autor: Gabriela Peringerová

3.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Jak bude vypadat ještě nenarozené dítě? Vědci pracují na ukazování budoucnosti

Fotbalista Miloš Kratochvíl. Ilustrační foto.

Nováčkovskou euforii zažívala i Zbrojovka. Teď ji chce překazit Olomouci

V dopravním uzlu u zoologické zahrady vzniknou veřejné toalety. Budou zdarma

Brno - Už žádné postavy močící porůznu v okolí, žádné zapáchající koutky, žádní lidé nervózně hledající místo pro úlevu. Frekventovaný dopravní uzel u zoologické zahrady v brněnské Bystrci bude mít veřejné toalety. Navíc zdarma. Potřebné zařízení bude součástí rekonstruované prodejny jízdenek dopravního podniku.

Plovoucímu autu odpadly kusy karoserie. Neckyádu ovládl paddleboard pořadatelek

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Tři, dva, jedna start! Dělejte, makejte!, ozývalo se nad brněnskými Černovicemi v sobotu v poledne. I přes déšť obsypali břeh řeky Svitavy diváci. Mladí, starší i rodiny s dětmi se přišli podívat na letošní ročník Neckyády, která je součástí festivalu Překročme řeku. "Počasí nám letos moc nepřeje, ale je to festival v přírodě, s tím se nedá nic dělat," komentuje organizátor akce Ladislav Kotík.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Brno /ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Robot zatím zachraňuje plyšáky. V budoucnu může najít uplatnění i v průmyslu

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ - Učí roboty sbírat plechovky a zachraňovat plyšáky. V budoucnu by tyto chytré stroje mohly najít uplatnění i v průmyslu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení