VYBERTE SI REGION

Je libo zebru či krokodýla? Africana uspokojí

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté v Africaně najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry.

12.6.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Restaurace Africana.

Restaurace Africana.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Oáza klidu ve středu města nebo také oáza hojnosti v poušti na africkém kontinentu. To představuje brněnská restaurace ve dvorním traktu domu číslo šestnáct v Orlí ulici. Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry. Jako přílohy nabízí pokrmy z typických afrických plodin jako kukuřičnou kaši, kuskus, arabské placky nebo sladké brambory batáty.

„Jídelníček je dost obsáhlý, zřejmě proto, aby v něm byla všechna africká masa. Pro české hosty mohou být zajímavá. Například v mase pštrosa, krokodýla i antilopy kudu je vysoké množství bílkovin a nízké množství tuku. Obsahují navíc extrémně málo cholesterolu,“ říká šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík.

Originální suroviny

Líbí se mu také oddělená jídla české kuchyně, polévky a předkrmy přizpůsobené Africe. I v horkém letním počasí se host v restauraci Africana osvěží. Nejen nápoji, ale i díky posezení na nádvoří domu a terase v patře.

Uvnitř restaurace na návštěvníky dýchne atmosféra Afriky a klimatizované prostory překvapí výzdobou. Nad tmavými dřevěnými stoly jsou elegantní bambusové stříšky, můžete si tam podrobně prostudovat i mapu černého kontinentu.

Nad výběrem jídel může někdo možná trochu přemýšlet. Maso z afrických zvířat není nejlevnější a pokud chce host ochutnat například krokodýla, zaplatí za porci přes čtyři sta korun. Testující šéfkuchař Ševčík krokodýlí maso zná, volí proto steak z antilopy kudu se švestkovo-vínovou omáčkou a lososa aloko s grilovanými banány. „Krokodýlí maso je zvláštní. Je to plaz, proto má jeho maso pevnější strukturu, ale zároveň je cítit rybinou. Kuchaři ho nemají moc rádi. Když ho totiž dáte na gril, je to, jako když pečete bahno,“ podává Ševčík užitečné informace.

Při objednávání číšník doporučuje steak z antilopy připravit propečený. „Pokud je to steak z kýty, poradil mi dobře a nenechal mě trápit se tuhým krvavým masem,“ chválí číšníka Ševčík.

Restaurace Africana.

Ještě před hlavním jídlem přináší obsluha rajčatovou polévku s kokosem a s banány. Nad stolem okamžitě krásně zavoní. „Chutná výborně, kombinaci rajčat a kokosu beru jako africkou specialitu,“ říká Ševčík. Jako odborník na zážitkovou gastronomii je zvyklý na nezvyklé kombinace ingrediencí. Do polévky doporučuje pro zvýraznění chuti kápnout kokosové mléko nebo pár kapek likéru Malibu, aby se kokos víc rozležel. Proti banánu v polévce nic nenamítá, podle něj ji zjemní a provoní.

Na hlavní jídlo hodnotící tým v restauraci Africana čekal přes tři čtvrtě hodiny. Jídlo však bylo dobré. „Steak z antilopy nemusel být tak propečený, protože maso bylo měkké. Bylo jen osolené, aby nic nepřerazilo chuť masa. Omáčka, správně připravená ze švestek a vína, byla výborná a dodala masu šmrnc,“ popisuje steak Ševčík.

Ceny vyváží kvalita

Také grilovaná zelenina odborníka nadchne. Každý kousek je jiným způsobem kořeněný. Na talíři leží lilek, cuketa, rajče, paprika a dva druhy cibule. Stejně jako steak je i losos přepečený. Je suchý, rozlomí se a plátkuje. „Ryba má být uprostřed trochu syrová, aby byla šťavnatá. Ale opět je dobře nakořeněný,“ upozorňuje Ševčík. Na talíři nacházíme ještě grilovaný banán, ananas, nakrájenou papriku, rajče, okurek a kiwi. Při hodnocení nešetří Ševčík chválou. „Je to dražší, ale lidem, kteří mají rádi exotické přílohy a netradiční druhy mas, restauraci doporučuji,“ uzavírá šéfkuchař.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
12.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.
1

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Poraněné děti: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda tří aut

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Z plamenů vynesli muže i děti. Strážníci vběhli do hořícího panelového domu

Brno – Evakuovali lidi při požárech nebo zneškodňovali muže, který na dělníky házel nože. Dvojice brněnských strážníků Jiří Tomášek a Dušan Kuba 26. prosince loňského roku jako první dorazili k hořícímu paneláku ve Slavíčkově ulici na Lesné. „Když jsme přijeli, z okna v osmém patře už šlehaly asi čtyřmetrové plameny," popsal dvaačtyřicetiletý strážník Kuba.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies