VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je libo zebru či krokodýla? Africana uspokojí

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté v Africaně najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry.

12.6.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Restaurace Africana.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Oáza klidu ve středu města nebo také oáza hojnosti v poušti na africkém kontinentu. To představuje brněnská restaurace ve dvorním traktu domu číslo šestnáct v Orlí ulici. Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry. Jako přílohy nabízí pokrmy z typických afrických plodin jako kukuřičnou kaši, kuskus, arabské placky nebo sladké brambory batáty.

„Jídelníček je dost obsáhlý, zřejmě proto, aby v něm byla všechna africká masa. Pro české hosty mohou být zajímavá. Například v mase pštrosa, krokodýla i antilopy kudu je vysoké množství bílkovin a nízké množství tuku. Obsahují navíc extrémně málo cholesterolu,“ říká šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík.

Originální suroviny

Líbí se mu také oddělená jídla české kuchyně, polévky a předkrmy přizpůsobené Africe. I v horkém letním počasí se host v restauraci Africana osvěží. Nejen nápoji, ale i díky posezení na nádvoří domu a terase v patře.

Uvnitř restaurace na návštěvníky dýchne atmosféra Afriky a klimatizované prostory překvapí výzdobou. Nad tmavými dřevěnými stoly jsou elegantní bambusové stříšky, můžete si tam podrobně prostudovat i mapu černého kontinentu.

Nad výběrem jídel může někdo možná trochu přemýšlet. Maso z afrických zvířat není nejlevnější a pokud chce host ochutnat například krokodýla, zaplatí za porci přes čtyři sta korun. Testující šéfkuchař Ševčík krokodýlí maso zná, volí proto steak z antilopy kudu se švestkovo-vínovou omáčkou a lososa aloko s grilovanými banány. „Krokodýlí maso je zvláštní. Je to plaz, proto má jeho maso pevnější strukturu, ale zároveň je cítit rybinou. Kuchaři ho nemají moc rádi. Když ho totiž dáte na gril, je to, jako když pečete bahno,“ podává Ševčík užitečné informace.

Při objednávání číšník doporučuje steak z antilopy připravit propečený. „Pokud je to steak z kýty, poradil mi dobře a nenechal mě trápit se tuhým krvavým masem,“ chválí číšníka Ševčík.

Restaurace Africana.

Ještě před hlavním jídlem přináší obsluha rajčatovou polévku s kokosem a s banány. Nad stolem okamžitě krásně zavoní. „Chutná výborně, kombinaci rajčat a kokosu beru jako africkou specialitu,“ říká Ševčík. Jako odborník na zážitkovou gastronomii je zvyklý na nezvyklé kombinace ingrediencí. Do polévky doporučuje pro zvýraznění chuti kápnout kokosové mléko nebo pár kapek likéru Malibu, aby se kokos víc rozležel. Proti banánu v polévce nic nenamítá, podle něj ji zjemní a provoní.

Na hlavní jídlo hodnotící tým v restauraci Africana čekal přes tři čtvrtě hodiny. Jídlo však bylo dobré. „Steak z antilopy nemusel být tak propečený, protože maso bylo měkké. Bylo jen osolené, aby nic nepřerazilo chuť masa. Omáčka, správně připravená ze švestek a vína, byla výborná a dodala masu šmrnc,“ popisuje steak Ševčík.

Ceny vyváží kvalita

Také grilovaná zelenina odborníka nadchne. Každý kousek je jiným způsobem kořeněný. Na talíři leží lilek, cuketa, rajče, paprika a dva druhy cibule. Stejně jako steak je i losos přepečený. Je suchý, rozlomí se a plátkuje. „Ryba má být uprostřed trochu syrová, aby byla šťavnatá. Ale opět je dobře nakořeněný,“ upozorňuje Ševčík. Na talíři nacházíme ještě grilovaný banán, ananas, nakrájenou papriku, rajče, okurek a kiwi. Při hodnocení nešetří Ševčík chválou. „Je to dražší, ale lidem, kteří mají rádi exotické přílohy a netradiční druhy mas, restauraci doporučuji,“ uzavírá šéfkuchař.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
12.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
1

Pod Kozí horou postaví rodinné domy. Proti cestě k nim lidé z Komína protestují

Důchodkyni v bezvědomí a s vážnými popáleninami vynesli z hořícího bytu hasiči ve středu krátce před šestou večer. Do bytu v kuřimské Jungmannově ulici museli vniknout násilím.
AKTUALIZUJEME

Z hořícího bytu v Kuřimi vynesli starší ženu s vážnými popáleninami

AKTUALIZOVÁNO

Stávka bude. DPMB se k ní nepřipojí. Kdo stávkovat bude, ukáží další dny

Jižní Morava – Rozhodování, zda jet do práce autobusem nebo vlakem, mnohým Jihomoravanům příští čtvrtek odpadne. Odborový svaz autobusové dopravy totiž na ten den vyhlásil stávku. Někteří řidiči tak na pravidelné linky nevyjedou.

Kolony v Jugoslávské ulici trápí řidiče. Projíždí tudy i dvacet minut

Brno /FOTOGALERIE/ – Dlouhé kolony a nervózní čekající řidiči. Redaktoři Brněnského deníku Rovnost zjišťovali, jak po týdnu vypadá situace v rozkopané brněnské Jugoslávské ulici, kde dělníci od minulého týdne opravují inženýrské sítě.

Útočník Škoda se dočkal. Ze Zbrojovky odchází na hostování do Norska

Brno – Přeje jen se raduje z vytouženého zahraničního angažmá. Fotbalový útočník Michal Škoda opouští brněnskou Zbrojovku a míří na hostování s opcí do norského klubu Lillestrøm.

Musíme ji vytáhnout, řekly si. Oceněné školačky zachránily malou holčičku z řeky

Brno /FOTOGALERIE/ – Malé dítě uviděly v ledové řece. Dvě spolužačky z brněnské základní školy neváhaly ani minutu a okamžitě dvouletou holčičku vytáhly ven. Ve středu je za jejich hrdinský čin z letošního ledna ocenil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies