VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je libo zebru či krokodýla? Africana uspokojí

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté v Africaně najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry.

12.6.2010 2
SDÍLEJ:

Restaurace Africana.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Oáza klidu ve středu města nebo také oáza hojnosti v poušti na africkém kontinentu. To představuje brněnská restaurace ve dvorním traktu domu číslo šestnáct v Orlí ulici. Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry. Jako přílohy nabízí pokrmy z typických afrických plodin jako kukuřičnou kaši, kuskus, arabské placky nebo sladké brambory batáty.

„Jídelníček je dost obsáhlý, zřejmě proto, aby v něm byla všechna africká masa. Pro české hosty mohou být zajímavá. Například v mase pštrosa, krokodýla i antilopy kudu je vysoké množství bílkovin a nízké množství tuku. Obsahují navíc extrémně málo cholesterolu,“ říká šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík.

Originální suroviny

Líbí se mu také oddělená jídla české kuchyně, polévky a předkrmy přizpůsobené Africe. I v horkém letním počasí se host v restauraci Africana osvěží. Nejen nápoji, ale i díky posezení na nádvoří domu a terase v patře.

Uvnitř restaurace na návštěvníky dýchne atmosféra Afriky a klimatizované prostory překvapí výzdobou. Nad tmavými dřevěnými stoly jsou elegantní bambusové stříšky, můžete si tam podrobně prostudovat i mapu černého kontinentu.

Nad výběrem jídel může někdo možná trochu přemýšlet. Maso z afrických zvířat není nejlevnější a pokud chce host ochutnat například krokodýla, zaplatí za porci přes čtyři sta korun. Testující šéfkuchař Ševčík krokodýlí maso zná, volí proto steak z antilopy kudu se švestkovo-vínovou omáčkou a lososa aloko s grilovanými banány. „Krokodýlí maso je zvláštní. Je to plaz, proto má jeho maso pevnější strukturu, ale zároveň je cítit rybinou. Kuchaři ho nemají moc rádi. Když ho totiž dáte na gril, je to, jako když pečete bahno,“ podává Ševčík užitečné informace.

Při objednávání číšník doporučuje steak z antilopy připravit propečený. „Pokud je to steak z kýty, poradil mi dobře a nenechal mě trápit se tuhým krvavým masem,“ chválí číšníka Ševčík.

Restaurace Africana.

Ještě před hlavním jídlem přináší obsluha rajčatovou polévku s kokosem a s banány. Nad stolem okamžitě krásně zavoní. „Chutná výborně, kombinaci rajčat a kokosu beru jako africkou specialitu,“ říká Ševčík. Jako odborník na zážitkovou gastronomii je zvyklý na nezvyklé kombinace ingrediencí. Do polévky doporučuje pro zvýraznění chuti kápnout kokosové mléko nebo pár kapek likéru Malibu, aby se kokos víc rozležel. Proti banánu v polévce nic nenamítá, podle něj ji zjemní a provoní.

Na hlavní jídlo hodnotící tým v restauraci Africana čekal přes tři čtvrtě hodiny. Jídlo však bylo dobré. „Steak z antilopy nemusel být tak propečený, protože maso bylo měkké. Bylo jen osolené, aby nic nepřerazilo chuť masa. Omáčka, správně připravená ze švestek a vína, byla výborná a dodala masu šmrnc,“ popisuje steak Ševčík.

Ceny vyváží kvalita

Také grilovaná zelenina odborníka nadchne. Každý kousek je jiným způsobem kořeněný. Na talíři leží lilek, cuketa, rajče, paprika a dva druhy cibule. Stejně jako steak je i losos přepečený. Je suchý, rozlomí se a plátkuje. „Ryba má být uprostřed trochu syrová, aby byla šťavnatá. Ale opět je dobře nakořeněný,“ upozorňuje Ševčík. Na talíři nacházíme ještě grilovaný banán, ananas, nakrájenou papriku, rajče, okurek a kiwi. Při hodnocení nešetří Ševčík chválou. „Je to dražší, ale lidem, kteří mají rádi exotické přílohy a netradiční druhy mas, restauraci doporučuji,“ uzavírá šéfkuchař.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
12.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Bývalý hokejový reprezentant František Ševčík.
4

Legendární pravé křídlo Komety František Ševčík zemřel ve věku 75 let

Ilustrační foto.
2

Bikepark v Lesné chtějí stovky lidí

Prodeje nových bytů v Brně se propadly skoro o půlku

Brno - Lidé v Brně stále chtějí bydlet, nemají však kde. Podle analýzy developerské společnosti Trikaya v prvním letošním pololetí zájemci nakoupili 518 bytů, ve stejném období loni jich ale bylo 907 a volných zbývá jen 277. „Lidé mají peníze, chtěli by si nové bydlení pořídit, ale nemají si v Brně z čeho vybírat,“ komentoval výsledky ředitel Trikaya Alexej Veselý.

Mrtvice patří mezi významné zabijáky v kraji. Může za ni i znečištěný vzduch

Jižní Morava - Vzniká náhle, z plného zdraví. Projevuje se například potížemi s mluvením, problémy se zrakem či bolestí hlavy. Cévní mozková příhoda patří mezi významné zabijáky na jižní Moravě. Tuto nemoc si dnes proto lidé připomínají u příležitosti Světového dne mozku.

Chátrající kapli svatého Václava v Žabovřeskách opraví. Do Vánoc ji také otevřou

Brno /FOTOGALERIE/ - Pod opravenou střechou a za zvuku nových varhan budou již za několik měsíců sloužit salesiáni mše v brněnských Žabovřeskách. Dělníci již začali opravovat kapli svatého Václava na Burianově náměstí. Zástupci místní radnice očekávají, že kapli lidé navštíví už letos o Vánocích.

Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku

Brno /REPORTÁŽ/ – Ve stínu sedí na gymnastických balónech, sedacích pytlech nebo prostě v trávě děti a společně s rodiči sledují dění na blízkém pódiu. O kousek dál, taktéž ve stínu, jsou postavené stánky, které lemují cestu vedoucí po obvodu zahrady Augustiniánského opatství v Brně. Právě v ní se v sobotu odpoledne koná část festivalu Mendel knows.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení