VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je libo zebru či krokodýla? Africana uspokojí

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté v Africaně najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry.

12.6.2010 2
SDÍLEJ:

Restaurace Africana.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Oáza klidu ve středu města nebo také oáza hojnosti v poušti na africkém kontinentu. To představuje brněnská restaurace ve dvorním traktu domu číslo šestnáct v Orlí ulici. Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry. Jako přílohy nabízí pokrmy z typických afrických plodin jako kukuřičnou kaši, kuskus, arabské placky nebo sladké brambory batáty.

„Jídelníček je dost obsáhlý, zřejmě proto, aby v něm byla všechna africká masa. Pro české hosty mohou být zajímavá. Například v mase pštrosa, krokodýla i antilopy kudu je vysoké množství bílkovin a nízké množství tuku. Obsahují navíc extrémně málo cholesterolu,“ říká šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík.

Originální suroviny

Líbí se mu také oddělená jídla české kuchyně, polévky a předkrmy přizpůsobené Africe. I v horkém letním počasí se host v restauraci Africana osvěží. Nejen nápoji, ale i díky posezení na nádvoří domu a terase v patře.

Uvnitř restaurace na návštěvníky dýchne atmosféra Afriky a klimatizované prostory překvapí výzdobou. Nad tmavými dřevěnými stoly jsou elegantní bambusové stříšky, můžete si tam podrobně prostudovat i mapu černého kontinentu.

Nad výběrem jídel může někdo možná trochu přemýšlet. Maso z afrických zvířat není nejlevnější a pokud chce host ochutnat například krokodýla, zaplatí za porci přes čtyři sta korun. Testující šéfkuchař Ševčík krokodýlí maso zná, volí proto steak z antilopy kudu se švestkovo-vínovou omáčkou a lososa aloko s grilovanými banány. „Krokodýlí maso je zvláštní. Je to plaz, proto má jeho maso pevnější strukturu, ale zároveň je cítit rybinou. Kuchaři ho nemají moc rádi. Když ho totiž dáte na gril, je to, jako když pečete bahno,“ podává Ševčík užitečné informace.

Při objednávání číšník doporučuje steak z antilopy připravit propečený. „Pokud je to steak z kýty, poradil mi dobře a nenechal mě trápit se tuhým krvavým masem,“ chválí číšníka Ševčík.

Restaurace Africana.

Ještě před hlavním jídlem přináší obsluha rajčatovou polévku s kokosem a s banány. Nad stolem okamžitě krásně zavoní. „Chutná výborně, kombinaci rajčat a kokosu beru jako africkou specialitu,“ říká Ševčík. Jako odborník na zážitkovou gastronomii je zvyklý na nezvyklé kombinace ingrediencí. Do polévky doporučuje pro zvýraznění chuti kápnout kokosové mléko nebo pár kapek likéru Malibu, aby se kokos víc rozležel. Proti banánu v polévce nic nenamítá, podle něj ji zjemní a provoní.

Na hlavní jídlo hodnotící tým v restauraci Africana čekal přes tři čtvrtě hodiny. Jídlo však bylo dobré. „Steak z antilopy nemusel být tak propečený, protože maso bylo měkké. Bylo jen osolené, aby nic nepřerazilo chuť masa. Omáčka, správně připravená ze švestek a vína, byla výborná a dodala masu šmrnc,“ popisuje steak Ševčík.

Ceny vyváží kvalita

Také grilovaná zelenina odborníka nadchne. Každý kousek je jiným způsobem kořeněný. Na talíři leží lilek, cuketa, rajče, paprika a dva druhy cibule. Stejně jako steak je i losos přepečený. Je suchý, rozlomí se a plátkuje. „Ryba má být uprostřed trochu syrová, aby byla šťavnatá. Ale opět je dobře nakořeněný,“ upozorňuje Ševčík. Na talíři nacházíme ještě grilovaný banán, ananas, nakrájenou papriku, rajče, okurek a kiwi. Při hodnocení nešetří Ševčík chválou. „Je to dražší, ale lidem, kteří mají rádi exotické přílohy a netradiční druhy mas, restauraci doporučuji,“ uzavírá šéfkuchař.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
12.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Koupaliště v Tišnově.
15

Koupaliště na Brněnsku se chystají na sezonu. V Tišnově vznikl dětský bazén

Nové schodiště vznikne z Bašt pod Petrovem do Nádražní ulice.
3 8

Radnice: Už žádné nebezpečné zkracování si cesty. Postaví schodiště na Bašty

Zelené mosty na jižní Moravě chybí. Migrační trasy zvířatům blokují cesty

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ručička na tachometru ukazuje rychlost devadesát kilometrů za hodinu. Najednou však řidič zahlédne těsně před autem srnu, která vyběhla z lesa lemujícího cestu. Za okamžik se ozve rána a zvíře pod koly umírá a ani řidič nevyvázne bez zranění. Dramatickým okamžikům přitom mohou zabránit průchody pro zvířata pod nebo nad dálnicemi a silnicemi. Těch je ale na jihomoravských cestách málo. A ekodukt, což je most propojující migrační trasy rozdělené silnicí, žádný.

Oběti holocaustu a odbojáře připomínají v ulicích Brna další kameny zmizelých

Brno /FOTOGALERIE/ – V domě číslo dvanáct v Radnické ulici kdysi žili Oskar a Marta Löfflerovi. Brněnští Židé. Jejich životy ukončili nacisté, když je v roce 1942 poslali jedním z transportů Židů z Brna do Terezína a později do polského tábora Izbica. Tam oba zemřeli. V ulici dvojici nově připomínají zlaté kameny zasazené v chodníku.

AKTUALIZOVÁNO

Opilý řidič naboural do rodinného domu. Vjel přímo do ložnice

Malešovice /FOTOGALERIE/ – Do ložnice rodinného domu se strefil mladý řidič, který v noci na neděli boural v Malešovicích na Pohořelicku. Byl opilý.

V brněnské úrazovce vznikne nové oddělení urologie

Brno – Lidem s urologickými problémy pomohou možná už letos lékaři v Úrazové nemocnici Brno. Při rekonstrukci druhého patra totiž představitelé města plánují zřídit urologický zákrokový sál i místnost pro ultrazvukové vyšetření a další oddělenou vyšetřovnu. „Stavět chceme od září do prosince letošního roku. Do té doby budeme připravovat projekt," sdělil náměstek primátora pro zdravotnictví Petr Hladík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies