VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jednička pro Le Grand. Za jídlo i obsluhu

Brno - Některé restaurace se z výsledků testu poučily. Jedna poslala kuchaře na školení, jak připravovat dezerty, další upravily jídelní lístky.

3.1.2010 1
SDÍLEJ:

Resturace Le Grand.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Jedenapadesát brněnských restaurací loni testoval Brněnský deník Rovnost. Čtyři odborníci na gastronomii a šéfkuchaři vyhlášených podniků ochutnávali a hodnotili. Shodli se, že brněnští kuchaři vařit umí. „Sledují trendy a na hostovi jim záleží. Našli jsme ale i hodně nedostatků,“ říká šéfkuchař Brabander Restaurantu Ivo Ševčík.

Prohřešky se týkaly hlavně nekvalitního masa, mražené zeleniny, průmyslově vyrobených dezertů, laxní obsluhy a úrovně toalet. „Poznám, kdy se vaří z levného masa nebo když někdo vydává mražené taštičky jednoho řetězce za domácí,“ upozorňuje Ševčík.

Jedničkou v jídle, obsluze i prostředí se v testu stala zahradní restaurace Le Grand v brněnském Grandhotelu. „Vše bylo vynikající a na úrovni,“ chválí šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek, který připravoval menu při setkání evropských prezidentů.

Vařílek se probírá seznamem testovaných restaurací a shrnuje. „Mile mě překvapili v hospodách U Kyršů, U Chluparů nebo v Severce. Dobře tam vaří. Zážitek v podobě zákusku z pražených moučných červů jsem si odnesl z Klubu cestovatelů nebo z Koishi, kde jsem mohl sledovat japonského mistra kuchaře v akci,“ vzpomíná Vařílek. Komedii na jídlo zažil na sídlišti v Bystrci v restauraci A3 a zklamáním pro něho byl hotel Sharingham. „Krásné prostředí, výborná obsluha, ale špatné, neslané jídlo,“ říká.

Pro šéfkuchaře Restaurantu Cadentes Pavla Pietropaola byl velkým překvapením oběd v Avia Cafe Restaurantu v Botanické ulici. Kuchyni tam podle něho šéfuje člověk, který řemeslu rozumí. „Brnu přidal vůni čistokrevného Středomoří, je to jedna z nejlepších restaurací se středomořskou kuchyní,“ chválí Pietropaolo. Podobně hovoří o novém podniku Kaple 09 v Medlánkách. „Tam zase sledují nejnovější trendy,“ dodává šéfkuchař.

Nešvarem restaurací hlavně v centru Brna je, že v poledne vaří jen obědová menu a host si nemůže vybrat z jídelního lístku. Na to v hodnocení doplatily třeba Karibik, Brevi Manu nebo Panoptikum. „I podle poledního menu ale poznám, co kuchař umí. Například Karibik byla tragédie a nechápu, proč tam lidé chodí na jídlo,“ nešetří kritikou Ševčík, který se specializuje na jídla zážitkové a molekulární gastronomie. Nedostatky má podle něj vychytat i restaurace ve čtyřhvězdičkovém hotelu Comsa Brno Palace. Na talíři tam chyběla jedna z příloh.

Nejlepších pět testovaných
restaurací (podle abecedy)

Avia Cafe Restaurant
Carpe Diem
Kaple 09
Pontos
Zahradní restaurace Le Grand Grandhotel Brno

Nejhorších pět (podle abecedy)
A3 Restaurant
Barracuda
Karibik
Sharingham
Starobrněnskej šenk

Napravit reputaci si mohla koncem roku restaurace, ve které testovací tým jídlo reklamoval a jako v jediné vrátil – Barracuda na Mojmírově náměstí v Králově Poli. „Radši bych chválil, ale hovězí steak a roštěnky byly nepovedené. Nešly ukrojit,“ vzpomíná Jan Seibert, který šéfoval studené kuchyni v hotelu Bobycentrum. Kuchařka tvrdila, že do masa nevidí. Nevyšlo jí to ani o půl roku později. Stejné jídlo – rumpsteak – šlo ukrojit a požvýkat jen obtížně.

„Maso je špatně rozkrojené a není odblaněné. Pokud kuchař neumí připravit steaky, doporučuji použít přípravek na křehčení masa. Není to žádná chemie ani ostuda,“ radí šéfkuchař Ševčík. V Barracudě dobře ohodnotil chuť krevet na česneku a bílém víně i omáčku ze sýra Gorgonzola. Z testu si restaurace vzala alespoň jedno poučení: v jídelním lístku už neuvádí, že krevety podává na avokádu (které kuchař při prvním testu stejně neměl), ale prostě jen na čerstvém salátu.

Poučily se i další restaurace. Třeba majitelé indické restaurace Satyam poslali po otištění testu kuchaře na školení do Německa, kde se učil připravovat dezerty. A alespoň dva do jídelního lístku zařadili.

A co radí šéfkuchaři lidem, když jim jídlo nechutná? „Nestydět se je vrátit. Za to, co zaplatí, má každý právo na dobré jídlo z kvalitních surovin,“ říká Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

3.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Franci Litsingi.

Zbrojovka touží po domácí výhře, kterou v tabulce přeskočí Liberec

O cvičení, zdravé výživě a zážitcích ze soutěže Miss aerobik či z mistrovství republiky ve vzpírání vede třiadvacetiletá Lucie Minářová z Brna blog. Její rady sleduje dvanáct a půl tisíce lidí. S aerobikem začala před osmnácti lety.
6

Soutěžila v Miss aerobik, teď zvedá činky. Její rady sleduje dvanáct tisíc lidí

AKTUALIZOVÁNO

Kometa selhala 2:5 proti Třinci, porazila se vlastními góly

Brno – Jen lepší skóre oddálilo pokles hokejistů brněnské Komety na sedmé místo extraligové tabulky, které znamená pouze předkolo play-off. Kometa v pátečním 49. kole extraligy doma jasně podlehla 2:5 Třinci, Chomutov si připsal bod za porážku 3:4 ve Zlíně po nájezdech. Brňané dál tápou.

Červená světla u železnice? Ženě s třemi dětmi v přecházení nevadila

Brněnsko – Hazard s životy a zdravím předvádělo na železničních přejezdech dvanáct lidí, které zachytili policisté při bezpečnostní akci tento týden. Kontrolovali, jak chodci i řidiči překonávají přejezdy, když svítí výstražná červená světla. „Odstrašujícím případem je počínání osmačtyřicetileté ženy, která v Nedvědici doprovázela trojici dětí. Ženu nezajímala výstražná světla na tamním závorami nechráněném přejezdu," uvedl v pátek policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Z ulic Brna zmizely stovky billboardů

Brno - Více než dvě stovky nelegálních billboardů zmizely loni z brněnských ulic. Úředníci, kteří vyzývali majitele k jejich odstranění, byli dvakrát úspěšnější než v roce 2015. „Předloni jsme jich odstranili asi jen sto," připomněl zastupitel Brna-středu Michal Závodský.

Na dálnici u Tvarožné se srazila dvě auta. Nehoda omezila i dopravu ve Slatině

Tvarožná - Jenom jedním jízdním pruhem mohli řidiči projet dálnicí D1 u Tvarožné ve směru na Vyškov. Na dvě stě sedmém kilometru dálnice se totiž v pátek odpoledne srazila dvě auta. Při nehodě se sice nikdo nezranil, následky ale ovlivnily mnoho řidičů. V páteční odpolední špičce doprava kvůli nehodě kolabovala i v brněnské Slatině.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies