VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídelní lístek u pivovaru připomíná román

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hlavně na pivo přímo od zdroje láká zákazníky největší restaurace na brněnském Mendlově náměstí. Není divu. Sídlí v jedné z budov pivovaru Starobrno a chlubí se tím i v názvu Pivovarská restaurace.

4.9.2010 1
SDÍLEJ:

Interiér restaurace PivovarskáFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Předchozí díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

O tom, že je restaurace především vlajkovou lodí pivovaru, nemohou návštěvníci zapochybovat už před jejími dveřmi. Uvítá je nejen charakteristický odér pivovaru, ale také zahrádka oděná do firemní tmavozelené barvy.

Zelená nechybí ani uvnitř restaurace. Střídá ji zlatá, hnědá a šedá. „Zařízení je moderní, ale pěkné. Líbí se mi tu,“ řekl hned po příchodu specialista Rovnosti, šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek.

Přestože restaurace nabízí stovky míst u stolů, nepůsobí díky zvoleným barvám a patrovému uspořádání neútulně. „Jenže tu chybí prostor pro větší akce. Nevím, kam bych vměstnal třeba devadesát lidí na oslavu,“ rozhlíží se Vařílek. Moc se mu nelíbí ani několik drobků na stole. „V poledne v době obědů se to přesto dá pochopit,“ tvrdí šéfkuchař.

Při prvním pohledu na jídelní stůl ho nepříjemně překvapil stojan s natištěným obědovým menu. „Á jé. Bohužel nutné zlo v našich restauracích, lidé jsou na meníčka zvyklí,“ povzdychl si Vařílek.

Z obav ho vyvedl číšník, který hned po usednutí ke stolu přispěchal s jídelními lístky. „Oddychl jsem si. Už několikrát se mi stalo, že kuchař odmítl v době obědů vařit něco jiného,“ podotkl specialista.

Úsměv ho po otevření lístku ve stylových tmavozelených deskách přešel. „Na první straně mezinárodní kuchyně. Přesněji italská. K brněnskému pivovaru mi nesedí. Raději bych viděl moravskou kuchyni. Navíc se jídelní lístek podobá románu. O třetinu bych jej proškrtal a kladl důraz na místní jídla,“ řekl odborník.

Hlavou kroutil i nad špagetami s čokoládou a oříšky nebo dezertem ze čtyř druhů sýrů a ovoce. „Také candát s exotickou avokádovou pěnou a parmazánovou bagetkou je nesmysl. Je to přece česká ryba,“ zdůraznil Vařílek.

Pivovarská restaurace Brno.

Nakonec si vybral svíčkovou. I druhé objednané jídlo, pečené kachní stehno s knedlíkem a zelím, patří mezi tradiční. „Dobrý kuchař se pozná právě podle toho, jak uvaří klasiku,“ vysvětlil hodnotitel.

Kuchař Pivovarské restaurace se moc nevytáhl. Už příprava jídla mu trvala neúměrně dlouho. „Pětatřicet minut na hotovku, to je moc dlouho,“ glosoval Vařílek dlouhé čekání.

Ani přinesené jídlo ho nenadchlo. „Není špatné. Jenže není velmi dobré, natož výborné. Od všeho tam chybí trochu. Špetka soli, špetka cukru, trocha smetany, citronu,“ hodnotil Babiččinu svíčkovou.

Velmi dobrá cena

Pečené kachní stehno z průměru nevybočilo. Maso bylo místy suché a kůžička naopak nedosahovala domácí křupavosti.
Dobré karlovarské houskové knedlíky kazilo to, že mezi opečené knedlíky se vloudilo i několik připálených. Dodaly místy nahořklou pachuť. „Na druhé straně je jídlo na talířích velmi úhledně a vkusně poskládané. Také jeho cena je velmi dobrá,“ našel pozitiva Vařílek.

Pochválil i obsluhu. „Číšníci jsou šikovní. Navíc všichni ve stejnokroji. Nemám rád, když po restauraci pobíhá slečna v sukni a chlapec v riflích,“ řekl šéfkuchař.

Pivovarská restaurace přesto podle Vařílka láká k opětovné návštěvě. „Příště ale raději přijdu hlavně na pivo z bohatého výběru a k němu si dám třeba pečené koleno nebo žebra,“ podotkl odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Petr Jeřábek

4.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Nedělní srážka dvou aut na bantické křižovatce si vyžádala dva mrtvé a pět těžce zraněných včetně tří dětí.
AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO
8

Nedání přednosti na bantické křižovatce: tragická nehoda uzavřela silnici smrti

Ilustrační foto.

Ženy na kandidátkách do voleb? Na jižní Moravě stále vzácnost

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Jižní Morava /LÉTO V POHYBU, INFOGRAFIKA/ - Koho by nelákalo chodit po vodě? I na jižní Moravě si zájemci mohou aspoň vzdáleně vyzkoušet, jaké to je. Na čtyřech místech v regionu lze otestovat aquazorbing, tedy pohyb v nafouknuté plastové kouli na hladině. Věnuje se mu sedmý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Náměstek pro dopravu Hollan: Selžu, jen pokud rezidentní zóny nebudou

Brno - Peníze na rezidentní parkování v Brně náměstek pro dopravu Matěj Hollan od ministerstva dopravy nedokázal získat. S kolegy se mu totiž nepodařilo prokázat jeho pozitivní vliv na dopravu. „Přínos je ale jasný. Vznikne mnohem více možností k parkování pro obyvatele Brna,“ brání se Hollan.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

OBRAZEM: Ochutnávali 250 druhů vína. Ale jen ze zemí, kde bojoval Napoleon

Brno /VIDEO/ – Nádvoří Ditrichsteinského paláce na Zelném trhu v Brně v sobotu zaplnili milovníci vína. Ochutnávali dvě stě padesát druhů z několika zemí. Pravou moravskou atmosféru utvořila i cimbálová muzika a tanečníči Věčně mladý Danaj ze Strážnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení