VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídelní lístek u pivovaru připomíná román

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hlavně na pivo přímo od zdroje láká zákazníky největší restaurace na brněnském Mendlově náměstí. Není divu. Sídlí v jedné z budov pivovaru Starobrno a chlubí se tím i v názvu Pivovarská restaurace.

4.9.2010 1
SDÍLEJ:

Interiér restaurace PivovarskáFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Předchozí díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

O tom, že je restaurace především vlajkovou lodí pivovaru, nemohou návštěvníci zapochybovat už před jejími dveřmi. Uvítá je nejen charakteristický odér pivovaru, ale také zahrádka oděná do firemní tmavozelené barvy.

Zelená nechybí ani uvnitř restaurace. Střídá ji zlatá, hnědá a šedá. „Zařízení je moderní, ale pěkné. Líbí se mi tu,“ řekl hned po příchodu specialista Rovnosti, šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek.

Přestože restaurace nabízí stovky míst u stolů, nepůsobí díky zvoleným barvám a patrovému uspořádání neútulně. „Jenže tu chybí prostor pro větší akce. Nevím, kam bych vměstnal třeba devadesát lidí na oslavu,“ rozhlíží se Vařílek. Moc se mu nelíbí ani několik drobků na stole. „V poledne v době obědů se to přesto dá pochopit,“ tvrdí šéfkuchař.

Při prvním pohledu na jídelní stůl ho nepříjemně překvapil stojan s natištěným obědovým menu. „Á jé. Bohužel nutné zlo v našich restauracích, lidé jsou na meníčka zvyklí,“ povzdychl si Vařílek.

Z obav ho vyvedl číšník, který hned po usednutí ke stolu přispěchal s jídelními lístky. „Oddychl jsem si. Už několikrát se mi stalo, že kuchař odmítl v době obědů vařit něco jiného,“ podotkl specialista.

Úsměv ho po otevření lístku ve stylových tmavozelených deskách přešel. „Na první straně mezinárodní kuchyně. Přesněji italská. K brněnskému pivovaru mi nesedí. Raději bych viděl moravskou kuchyni. Navíc se jídelní lístek podobá románu. O třetinu bych jej proškrtal a kladl důraz na místní jídla,“ řekl odborník.

Hlavou kroutil i nad špagetami s čokoládou a oříšky nebo dezertem ze čtyř druhů sýrů a ovoce. „Také candát s exotickou avokádovou pěnou a parmazánovou bagetkou je nesmysl. Je to přece česká ryba,“ zdůraznil Vařílek.

Pivovarská restaurace Brno.

Nakonec si vybral svíčkovou. I druhé objednané jídlo, pečené kachní stehno s knedlíkem a zelím, patří mezi tradiční. „Dobrý kuchař se pozná právě podle toho, jak uvaří klasiku,“ vysvětlil hodnotitel.

Kuchař Pivovarské restaurace se moc nevytáhl. Už příprava jídla mu trvala neúměrně dlouho. „Pětatřicet minut na hotovku, to je moc dlouho,“ glosoval Vařílek dlouhé čekání.

Ani přinesené jídlo ho nenadchlo. „Není špatné. Jenže není velmi dobré, natož výborné. Od všeho tam chybí trochu. Špetka soli, špetka cukru, trocha smetany, citronu,“ hodnotil Babiččinu svíčkovou.

Velmi dobrá cena

Pečené kachní stehno z průměru nevybočilo. Maso bylo místy suché a kůžička naopak nedosahovala domácí křupavosti.
Dobré karlovarské houskové knedlíky kazilo to, že mezi opečené knedlíky se vloudilo i několik připálených. Dodaly místy nahořklou pachuť. „Na druhé straně je jídlo na talířích velmi úhledně a vkusně poskládané. Také jeho cena je velmi dobrá,“ našel pozitiva Vařílek.

Pochválil i obsluhu. „Číšníci jsou šikovní. Navíc všichni ve stejnokroji. Nemám rád, když po restauraci pobíhá slečna v sukni a chlapec v riflích,“ řekl šéfkuchař.

Pivovarská restaurace přesto podle Vařílka láká k opětovné návštěvě. „Příště ale raději přijdu hlavně na pivo z bohatého výběru a k němu si dám třeba pečené koleno nebo žebra,“ podotkl odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Petr Jeřábek

4.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Poškozená dlažba v parku před Janáčkovým divadlem.
5

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Ilustrační foto

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno /ANKETA/ - Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Brno – Stavební stroje a hluk oprav se brněnské Křenové ulici o prázdninách nakonec vyhnou. Jak už dříve Brněnský deník Rovnost informoval, dopravní podnik plánoval přes léto opravovat tamní koleje. „Termín zahájení této rekonstrukce jsme posunuli v koordinaci s ředitelstvím silnic a dálnic, které až do srpna bude opravovat Hladíkovu ulici. Souběh obou staveb by výrazně zkomplikoval dopravu v dané lokalitě," vysvětlil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies