VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla pod taktovkou Itala vaří v Mariani

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.

12.2.2011 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Restaurace Mariani v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Jídlo v podniku v brněnských Židenicích hodnotil v dalším pokračování seriálu Brněnského Deníku Rovnost Test restaurací kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka.

V jídelním lístku, který přetéká italskými názvy nechybí ani těstoviny, ani rizoto ani pizza. Tu kuchař připravuje v peci přímo před očima hostů. „Uvádí, že všechna jídla jsou připravovány z originálních italských surovin. Uvidíme. Jídelní lístek je ale rozhodně zajímavý a slibuje chuťový zážitek,“ říká Dlapka při pročítání lístku.

Restaurace s interiérem laděným ve Středomořském duchu, působí klidně a příjemně. Stejně tak jako obsluha. „Doporučil bych ubrat na počtu míst. Nedokáži si tady představit romantickou večeři, když mě do loktů tluče soused od vedlejšího stolu,“ kritizuje rozmístění stolů Dlapka. Je to ale jeho první a poslední kritika, kterou k restauraci Mariani má.

Když číšník přichází s objednanými polévkami, musí odborník ocenit servis. „Jsou to drahé talíře a misky. Je to efektní, působí luxusně,“ chválí Dlapka. krémová fazolová polévka je uvařena z červených fazolí, zakápnuta olivovým olejem a dochucena opraženou slaninkou. Je lahodná, stejně tak jako hříbkové cappuccino. Po dojezení do pěny našlehané polévky zjemněné smetanou má host chuť požádat ještě o jednu misku. Je chuťově dokonalá. „Polévky kuchař připravuje jako minutky. Proto jsme na ně čekali déle. Stojí to ale zato,“ chválí Dlapka.

Při objednání hlavních jídel se testovací tým zaměřuje na typická italská jídla. Špageti carbonare a rybu. „Vadí mě, že v jídelním lístku uvádí čerstvý mořský okoun. za čerstvou rybu já považuji rybu vytaženou z moře. V Brně nikdy nemůže být mořský okoun čerstvý,“ upozorňuje Dlapka na detaily.

Také druhé jídlo a přílohu přináší číšník na talířích různých tvarů. Špagety jsou takové, jaké mají správně být. Uvařené „aldente“ – ani tuhé, ani rozvařené. Jsou spojené žloutkem a dochucené slaninou a máslem. Chybí u nich ale permezán, přestože je v jídelním lístku uveden.

Mořský okoun je správně propečen, Dlapka chválí chuť brambor zasypaných rozmarýnem a artyčoky. „Jsou čerstvé, žádné dřevnaté artyčoky z konzervy,“ podotýká odborník, který vařil v restauracích v Rakousku a Rusku.

Pokud si host nepotrpí na italskou kuchyni, měl by se přesto v Mariani zastavit. Na výborné dezerty. Nabízí jich šest a zcela určitě je host neochutná nikde jinde než v Mariani. „Jsou to speciality šéfkuchaře. Takové dobroty se často nevidí,“ tvrdí Dlapka a ochutnává tiramisu s kávovým Baileys. „Na mě je moc sladké. Čekal bych, že v něm likér zanechá trochu ostrosti,“ říká Dlapka. restauraci Mariani nic nevytýká. Dává za jedna i toaletám. Jsou čisté a hraje na nich hudba.

#nahled|http://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika.jpg|Restaurace Mariani v Brně.#

Autor: Gabriela Peringerová

12.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Slezský FC Opava - FC Zbrojovka Brno 2:1
6

Zbrojovka zklamala na hřišti druholigové Opavy a z poháru vypadla

Vít Kalvoda.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

OBRAZEM: Dětské zboží? Lidé ho vybírali na veletrhu ProDítě

Brno – Petra Moučková s přítelem čekají první dítě. „Vybíráme právě kočárek a tady na veletrhu jich je docela dost. Možná tu jeden i koupíme," vysvětlila Moučková, proč na veletrh ProDítě přišla.

Z kolejí nás vystěhují příliš brzy, stěžují si studenti

Brno /FOTOGALERIE/ – Pro Brňany prestiž, pro některé vysokoškoláky starost o střechu nad hlavou. Kvůli červnové Olympiádě dětí a mládeže přijede do Brna téměř 4700 sportovců, kterým nabízí ubytování koleje Vysokého učení technického. Své pokoje tak někteří studenti musí opustit dříve. Vedení univerzity však potvrdilo, že drtivou většinu z nich olympiáda neovlivní.

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Brno /FOTOGALERIE/ – Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici. „Rozbory potvrdily, že je benzin výrazně mimo normy. Buď s ním někdo manipuloval, nebo mohlo dojít i k záměně. Protože šlo o vážný případ, rozhodli jsme o zapečetění tankovacích pistolí," okomentoval mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

Brno – V noci na neděli začíná platit středoevropský letní čas. Ručičky hodinek se ve dvě ráno posunou o hodinu vpřed. Změna se dotkne především hromadné dopravy. V Brně bude o jedno spojení nočních autobusových linek méně. Zcela se ruší spoj noční linky 91 čtyři minuty před půl čtvrtou ráno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies