VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla pod taktovkou Itala vaří v Mariani

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.

12.2.2011 2
SDÍLEJ:

Restaurace Mariani v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Jídlo v podniku v brněnských Židenicích hodnotil v dalším pokračování seriálu Brněnského Deníku Rovnost Test restaurací kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka.

V jídelním lístku, který přetéká italskými názvy nechybí ani těstoviny, ani rizoto ani pizza. Tu kuchař připravuje v peci přímo před očima hostů. „Uvádí, že všechna jídla jsou připravovány z originálních italských surovin. Uvidíme. Jídelní lístek je ale rozhodně zajímavý a slibuje chuťový zážitek,“ říká Dlapka při pročítání lístku.

Restaurace s interiérem laděným ve Středomořském duchu, působí klidně a příjemně. Stejně tak jako obsluha. „Doporučil bych ubrat na počtu míst. Nedokáži si tady představit romantickou večeři, když mě do loktů tluče soused od vedlejšího stolu,“ kritizuje rozmístění stolů Dlapka. Je to ale jeho první a poslední kritika, kterou k restauraci Mariani má.

Když číšník přichází s objednanými polévkami, musí odborník ocenit servis. „Jsou to drahé talíře a misky. Je to efektní, působí luxusně,“ chválí Dlapka. krémová fazolová polévka je uvařena z červených fazolí, zakápnuta olivovým olejem a dochucena opraženou slaninkou. Je lahodná, stejně tak jako hříbkové cappuccino. Po dojezení do pěny našlehané polévky zjemněné smetanou má host chuť požádat ještě o jednu misku. Je chuťově dokonalá. „Polévky kuchař připravuje jako minutky. Proto jsme na ně čekali déle. Stojí to ale zato,“ chválí Dlapka.

Při objednání hlavních jídel se testovací tým zaměřuje na typická italská jídla. Špageti carbonare a rybu. „Vadí mě, že v jídelním lístku uvádí čerstvý mořský okoun. za čerstvou rybu já považuji rybu vytaženou z moře. V Brně nikdy nemůže být mořský okoun čerstvý,“ upozorňuje Dlapka na detaily.

Také druhé jídlo a přílohu přináší číšník na talířích různých tvarů. Špagety jsou takové, jaké mají správně být. Uvařené „aldente“ – ani tuhé, ani rozvařené. Jsou spojené žloutkem a dochucené slaninou a máslem. Chybí u nich ale permezán, přestože je v jídelním lístku uveden.

Mořský okoun je správně propečen, Dlapka chválí chuť brambor zasypaných rozmarýnem a artyčoky. „Jsou čerstvé, žádné dřevnaté artyčoky z konzervy,“ podotýká odborník, který vařil v restauracích v Rakousku a Rusku.

Pokud si host nepotrpí na italskou kuchyni, měl by se přesto v Mariani zastavit. Na výborné dezerty. Nabízí jich šest a zcela určitě je host neochutná nikde jinde než v Mariani. „Jsou to speciality šéfkuchaře. Takové dobroty se často nevidí,“ tvrdí Dlapka a ochutnává tiramisu s kávovým Baileys. „Na mě je moc sladké. Čekal bych, že v něm likér zanechá trochu ostrosti,“ říká Dlapka. restauraci Mariani nic nevytýká. Dává za jedna i toaletám. Jsou čisté a hraje na nich hudba.

#nahled|http://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika.jpg|Restaurace Mariani v Brně.#

Autor: Gabriela Peringerová

12.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Soutěžte o vstupenky na domácí zápasy fotbalové Zbrojovky v sezoně 2017/2018!

rekonstruované podkroví

V podkroví můžete mít své království

Fotbalista Zbrojovky Michal Škoda odpoví online čtenářům Deníku Rovnost

Brno – Zkusil si vysněné zahraniční angažmá, ale z norského Lilleströmu se fotbalista Michal Škoda vrátil zpět do Zbrojovky. Hostování na severu Evropy si představoval určitě jinak, ze třinácti utkání nastoupil pouze třikrát v základní sestavě a jedinou branku vstřelil hned při své premiéře.

Střecha ve tvaru vlny. Stavba akvaparku za Lužánkami začne za dva roky, zní plán

Brno /VIZUALIZACE, ANKETA/ – Představitelé Brna vybrali podobu akvaparku za Lužánkami. Jeho střecha má připomínat vlnu. Předpokládaná cena je kolem půl miliardy korun. Už letos přibude wellness centrum.

Pohřešované děti z Brna našla policie v Budapešti. Chtěly navštívit otce

Brno – Policie odvolala pátrání po pohřešovaném čtrnáctiletém chlapci a jeho dvouleté sestře, o kterém jsme informovali v úterý večer. „Obě děti vypátrala maďarská policie na letišti v Budapešti. Jsou v naprostém pořádku a řešíme jejich převzetí rodiči. Podle prvotních informací děti chtěly navštívit svého otce, který bydlí v zahraničí,“ informovala policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Nájezd na dálnici D1 u Ostrovačic při Velké ceně zůstane uzavřený

Ostrovačice /FOTOGALERIE/ – Odjezd návštěvníků letošní Velké ceny České republiky silničních motocyklů z Brna bude stejně jako loni zkomplikovaný opravami na dálnici D1. Silničáři totiž před časem uzavřeli nájezd na Prahu u Ostrovačic na Brněnsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení