VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla pod taktovkou Itala vaří v Mariani

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.

12.2.2011 2
SDÍLEJ:

Restaurace Mariani v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Jídlo v podniku v brněnských Židenicích hodnotil v dalším pokračování seriálu Brněnského Deníku Rovnost Test restaurací kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka.

V jídelním lístku, který přetéká italskými názvy nechybí ani těstoviny, ani rizoto ani pizza. Tu kuchař připravuje v peci přímo před očima hostů. „Uvádí, že všechna jídla jsou připravovány z originálních italských surovin. Uvidíme. Jídelní lístek je ale rozhodně zajímavý a slibuje chuťový zážitek,“ říká Dlapka při pročítání lístku.

Restaurace s interiérem laděným ve Středomořském duchu, působí klidně a příjemně. Stejně tak jako obsluha. „Doporučil bych ubrat na počtu míst. Nedokáži si tady představit romantickou večeři, když mě do loktů tluče soused od vedlejšího stolu,“ kritizuje rozmístění stolů Dlapka. Je to ale jeho první a poslední kritika, kterou k restauraci Mariani má.

Když číšník přichází s objednanými polévkami, musí odborník ocenit servis. „Jsou to drahé talíře a misky. Je to efektní, působí luxusně,“ chválí Dlapka. krémová fazolová polévka je uvařena z červených fazolí, zakápnuta olivovým olejem a dochucena opraženou slaninkou. Je lahodná, stejně tak jako hříbkové cappuccino. Po dojezení do pěny našlehané polévky zjemněné smetanou má host chuť požádat ještě o jednu misku. Je chuťově dokonalá. „Polévky kuchař připravuje jako minutky. Proto jsme na ně čekali déle. Stojí to ale zato,“ chválí Dlapka.

Při objednání hlavních jídel se testovací tým zaměřuje na typická italská jídla. Špageti carbonare a rybu. „Vadí mě, že v jídelním lístku uvádí čerstvý mořský okoun. za čerstvou rybu já považuji rybu vytaženou z moře. V Brně nikdy nemůže být mořský okoun čerstvý,“ upozorňuje Dlapka na detaily.

Také druhé jídlo a přílohu přináší číšník na talířích různých tvarů. Špagety jsou takové, jaké mají správně být. Uvařené „aldente“ – ani tuhé, ani rozvařené. Jsou spojené žloutkem a dochucené slaninou a máslem. Chybí u nich ale permezán, přestože je v jídelním lístku uveden.

Mořský okoun je správně propečen, Dlapka chválí chuť brambor zasypaných rozmarýnem a artyčoky. „Jsou čerstvé, žádné dřevnaté artyčoky z konzervy,“ podotýká odborník, který vařil v restauracích v Rakousku a Rusku.

Pokud si host nepotrpí na italskou kuchyni, měl by se přesto v Mariani zastavit. Na výborné dezerty. Nabízí jich šest a zcela určitě je host neochutná nikde jinde než v Mariani. „Jsou to speciality šéfkuchaře. Takové dobroty se často nevidí,“ tvrdí Dlapka a ochutnává tiramisu s kávovým Baileys. „Na mě je moc sladké. Čekal bych, že v něm likér zanechá trochu ostrosti,“ říká Dlapka. restauraci Mariani nic nevytýká. Dává za jedna i toaletám. Jsou čisté a hraje na nich hudba.

#nahled|http://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika.jpg|Restaurace Mariani v Brně.#

Autor: Gabriela Peringerová

12.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
35

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Restaurační zahrádka na dvoří Místodržitelského paláce na Moravském náměstí.
3 10

Zahrádky v historickém centru? Rozhodnutí Brna-středu uleví restauratérům

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

Zůstane v Kometě? Zvážím to, říká nadšený reprezentant Krejčík

Brno /ANKETA/ – Po roční pauze opět nejspíš zažije atmosféru hokejového mistrovství světa. Obránce Jakub Krejčík si o účast na květnovém šampionátu v Kolíně nad Rýnem a Paříži výrazně řekl výkony v Kometě, se kterou slavil extraligový titul a na pozvánku kouče Josefa Jandače do přípravy reprezentace kývl. „Neváhal jsem, to se neodmítá," usmívá se pětadvacetiletý bek.

AKTUALIZOVÁNO

Kašnu Parnas opět naplní voda. Po dvou letech

Brno /FOTOGALERIE/ – Symbol brněnského Zelného trhu, barokní kašnu Parnas, lidé v těchto dnech opět uvidí v plné kráse. Napuštěnou. Voda se do kašny vrátí po dvou letech.

Zbrojovka víc střílí góly, ale body jí chybí. Nadále proto bojuje o záchranu

Brno – Zlepšili, co se jim vytýkalo, jenže efekt se nedostavil. Při čtyřech bezbrankových remízách nedali ani gól, přesto fotbalisté Zbrojovky získali čtyři body. V posledních třech zápasech nejvyšší soutěže vstřelili pokaždé dvě branky, ale body brali jen tři. „Víc pilujeme koncovku, ale také góly dostáváme, takže je to zase na remízu," hlesl brněnský kapitán Pavel Zavadil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies