VYBERTE SI REGION

Jídla pod taktovkou Itala vaří v Mariani

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.

12.2.2011 2
SDÍLEJ:

Restaurace Mariani v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Jídlo v podniku v brněnských Židenicích hodnotil v dalším pokračování seriálu Brněnského Deníku Rovnost Test restaurací kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka.

V jídelním lístku, který přetéká italskými názvy nechybí ani těstoviny, ani rizoto ani pizza. Tu kuchař připravuje v peci přímo před očima hostů. „Uvádí, že všechna jídla jsou připravovány z originálních italských surovin. Uvidíme. Jídelní lístek je ale rozhodně zajímavý a slibuje chuťový zážitek,“ říká Dlapka při pročítání lístku.

Restaurace s interiérem laděným ve Středomořském duchu, působí klidně a příjemně. Stejně tak jako obsluha. „Doporučil bych ubrat na počtu míst. Nedokáži si tady představit romantickou večeři, když mě do loktů tluče soused od vedlejšího stolu,“ kritizuje rozmístění stolů Dlapka. Je to ale jeho první a poslední kritika, kterou k restauraci Mariani má.

Když číšník přichází s objednanými polévkami, musí odborník ocenit servis. „Jsou to drahé talíře a misky. Je to efektní, působí luxusně,“ chválí Dlapka. krémová fazolová polévka je uvařena z červených fazolí, zakápnuta olivovým olejem a dochucena opraženou slaninkou. Je lahodná, stejně tak jako hříbkové cappuccino. Po dojezení do pěny našlehané polévky zjemněné smetanou má host chuť požádat ještě o jednu misku. Je chuťově dokonalá. „Polévky kuchař připravuje jako minutky. Proto jsme na ně čekali déle. Stojí to ale zato,“ chválí Dlapka.

Při objednání hlavních jídel se testovací tým zaměřuje na typická italská jídla. Špageti carbonare a rybu. „Vadí mě, že v jídelním lístku uvádí čerstvý mořský okoun. za čerstvou rybu já považuji rybu vytaženou z moře. V Brně nikdy nemůže být mořský okoun čerstvý,“ upozorňuje Dlapka na detaily.

Také druhé jídlo a přílohu přináší číšník na talířích různých tvarů. Špagety jsou takové, jaké mají správně být. Uvařené „aldente“ – ani tuhé, ani rozvařené. Jsou spojené žloutkem a dochucené slaninou a máslem. Chybí u nich ale permezán, přestože je v jídelním lístku uveden.

Mořský okoun je správně propečen, Dlapka chválí chuť brambor zasypaných rozmarýnem a artyčoky. „Jsou čerstvé, žádné dřevnaté artyčoky z konzervy,“ podotýká odborník, který vařil v restauracích v Rakousku a Rusku.

Pokud si host nepotrpí na italskou kuchyni, měl by se přesto v Mariani zastavit. Na výborné dezerty. Nabízí jich šest a zcela určitě je host neochutná nikde jinde než v Mariani. „Jsou to speciality šéfkuchaře. Takové dobroty se často nevidí,“ tvrdí Dlapka a ochutnává tiramisu s kávovým Baileys. „Na mě je moc sladké. Čekal bych, že v něm likér zanechá trochu ostrosti,“ říká Dlapka. restauraci Mariani nic nevytýká. Dává za jedna i toaletám. Jsou čisté a hraje na nich hudba.

#nahled|http://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika.jpg|Restaurace Mariani v Brně.#

Autor: Gabriela Peringerová

12.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Rezidentní parkování v Brně se odkládá. Město nestihlo přípravy

Brno – Několik desítek minut objíždí každý večer Petr Bednář okolí svého bydliště v brněnské Grohově ulici, když hledá parkovací místo. Už v dubnu příštího roku mu mělo pomoci rezidentní parkování. Představitelé města jeho start ale odkládají až na září.

Průměrná mzda na jihu Moravy vzrostla o pět procent na 26 413 korun

Brno - Průměrná mzda v Jihomoravském kraji vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o pět procent na 26.413 korun. Zaměstnanci si tak v průměru polepšili o 1261 korun. Reálný růst mezd s ohledem na inflaci dosáhl 4,5 procenta. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

AKTUALIZOVÁNO

Zátah revizorů v rozjezdech: Pozvracím vás, hrozil černý pasažér

Brno /REPORTÁŽ/ – Téměř prázdnými ulicemi nočního Brna se řítí potemnělý autobus. Navzdory tomu, že v něm sedí devět revizorů a osm strážníků, světla v kabině jsou zhasnutá. „Je to proto, aby působil nenápadně," vysvětluje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Autobus totiž jede na další ze zátahů revizorů v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. O víkendu při něm zkontrolovali dvanáct autobusů, chytli téměř sto černých pasažérů. Za jedinou noc revizoři dokáží zkontrolovat až devět set cestujících.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies