VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídlo bez chuti mezi rytíři v Brně v Sharinghamu

Brno /FOTOGALERIE/ - Středověkou krčmou převlečenou do luxusu je brněnská restaurace Sharingham na Vídeňskéulici.

21.3.2009 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Restaurace Sharingham ve Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Brnění, meče, sekery a všudypřítomní kamenní rytíři shlížejí na hosty u stolů. Po testu ale Sharinghamu doporučuje šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek vyměnit kuchaře.

„Jeho výkon nekoresponduje s prostředím,“ kritizuje odborník. Ve snaze dát svému jídlu alespoň trochu chuti na něj totiž musel vysypat solničku.

Pokud dají hosté na první dojem, čekají od Sharingamu jen to nejlepší. Velké parkoviště před restaurací poblíž centra města, zajímavý a do detailu propracovaný interiér a dobře připravený jídelní lístek jsou klady restaurace. „Jídelníček není přeplácaný, je srozumitelný, nabízí také speciality podniku,“ říká Vařílek.

Při objednání jídel číšník profesionálně radí, jakou přílohu zvolit k vybranému masu. Dojem luxusní restaurace dotváří velký mořský krab rozložený na ledové tříšti přímo u stolů. O příborech, které přináší číšník po objednání, Vařílek tvrdí, že jsou kvalitní a elegantní.

Při jídle však všechna nej padají. Příbory se svojí úzkou a kulatou rukojetí mezi prsty kloužou, nedrží ani položené na talíři a padají do omáček. Nad talířem s Toskánským soté Vařílek už po prvním soustu začíná obracet oči. Rýpe se v masu a zelenině a tváří se podobně jako maturant u nezdařeného pokusu o zkoušku dospělosti. „To je nějaká nápaditost? Ohřát zeleninu a přelít smetanou umí i ve školní jídelně,“ zlobí se šéfkuchař Vařílek.

V Toskánském soté z vepřové panenky by kromě smetany čekal bylinky, které se pěstují v této italské oblasti. „Nemá to chuť a přitom by stačilo přidat bazalku. A hlavně podlít bílým vínem,“ doporučuje. Šťouchané brambory s cibulkou jsou také bez chuti a šéfkuchař je posypává vrstvou soli. Nakonec většinu porce nechává na talíři a kuchaři vzkazuje, že to nebylo ono.

Specialita podniku guláš Sharingham je naopak chuťově vynikající, hovězí maso šťavnaté a přitom propečené. Botu ale kuchař udělal i v přípravě tohoto jídla. Doprostřed gulášové omáčky a masa posadil salát a rajče. „Na guláš vůbec obloha ze zeleniny nepatří, možná tak jen posypat cibulí,“ konstatuje Vařílek.

Spravit si chuť ale mohou hosté na desertech. Vařílek chválí jejich nabídku, před kakaovou bábovičkou, tiramisu a ovocnými knedlíky dává přednost Thajskému banánu a je spokojený. „Není rozmočený a je dochucený karamelem a chilly,“ popisuje zajímavou kombinaci.

Dojem ze zákusku i výborně připraveného vanilkového krému Creme brulle s cukrovou krustou na povrchu kazí káva. Sprejová šlehačka na vídeňské kávě totiž po zanoření lžičky do sklenice padá. A odborník se mračí. „Přes vodu vaří líp,“ hodnotí na závěr a doporučuje restauraci Gingilla na druhé straně řeky Svratky, která prošla testem před třemi týdny.

Autor: Gabriela Peringerová

21.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brno dům ulice Vranovská č.p. 22
3 10

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Masarykův onkologický ústav. Ilustrační foto.

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

Zbrojovka zklamala na hřišti druholigové Opavy a z poháru vypadla

Opava - Druholigová Opava se stává katem ligistů. Po Slovácku a Plzni ukončil výběr trenéra Romana Skuhravého putování MOL cupem i brněnské Zbrojovce. Opavští po výborném výkonu udolali favorita 2:1 a postoupili mezi nejlepší čtyři týmy.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

OBRAZEM: Dětské zboží? Lidé ho vybírali na veletrhu ProDítě

Brno – Petra Moučková s přítelem čekají první dítě. „Vybíráme právě kočárek a tady na veletrhu jich je docela dost. Možná tu jeden i koupíme," vysvětlila Moučková, proč na veletrh ProDítě přišla.

Z kolejí nás vystěhují příliš brzy, stěžují si studenti

Brno /FOTOGALERIE/ – Pro Brňany prestiž, pro některé vysokoškoláky starost o střechu nad hlavou. Kvůli červnové Olympiádě dětí a mládeže přijede do Brna téměř 4700 sportovců, kterým nabízí ubytování koleje Vysokého učení technického. Své pokoje tak někteří studenti musí opustit dříve. Vedení univerzity však potvrdilo, že drtivou většinu z nich olympiáda neovlivní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies