VYBERTE SI REGION

Jídlo bez chuti mezi rytíři v Brně v Sharinghamu

Brno /FOTOGALERIE/ - Středověkou krčmou převlečenou do luxusu je brněnská restaurace Sharingham na Vídeňskéulici.

21.3.2009 3
SDÍLEJ:

Restaurace Sharingham ve Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Brnění, meče, sekery a všudypřítomní kamenní rytíři shlížejí na hosty u stolů. Po testu ale Sharinghamu doporučuje šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek vyměnit kuchaře.

„Jeho výkon nekoresponduje s prostředím,“ kritizuje odborník. Ve snaze dát svému jídlu alespoň trochu chuti na něj totiž musel vysypat solničku.

Pokud dají hosté na první dojem, čekají od Sharingamu jen to nejlepší. Velké parkoviště před restaurací poblíž centra města, zajímavý a do detailu propracovaný interiér a dobře připravený jídelní lístek jsou klady restaurace. „Jídelníček není přeplácaný, je srozumitelný, nabízí také speciality podniku,“ říká Vařílek.

Při objednání jídel číšník profesionálně radí, jakou přílohu zvolit k vybranému masu. Dojem luxusní restaurace dotváří velký mořský krab rozložený na ledové tříšti přímo u stolů. O příborech, které přináší číšník po objednání, Vařílek tvrdí, že jsou kvalitní a elegantní.

Při jídle však všechna nej padají. Příbory se svojí úzkou a kulatou rukojetí mezi prsty kloužou, nedrží ani položené na talíři a padají do omáček. Nad talířem s Toskánským soté Vařílek už po prvním soustu začíná obracet oči. Rýpe se v masu a zelenině a tváří se podobně jako maturant u nezdařeného pokusu o zkoušku dospělosti. „To je nějaká nápaditost? Ohřát zeleninu a přelít smetanou umí i ve školní jídelně,“ zlobí se šéfkuchař Vařílek.

V Toskánském soté z vepřové panenky by kromě smetany čekal bylinky, které se pěstují v této italské oblasti. „Nemá to chuť a přitom by stačilo přidat bazalku. A hlavně podlít bílým vínem,“ doporučuje. Šťouchané brambory s cibulkou jsou také bez chuti a šéfkuchař je posypává vrstvou soli. Nakonec většinu porce nechává na talíři a kuchaři vzkazuje, že to nebylo ono.

Specialita podniku guláš Sharingham je naopak chuťově vynikající, hovězí maso šťavnaté a přitom propečené. Botu ale kuchař udělal i v přípravě tohoto jídla. Doprostřed gulášové omáčky a masa posadil salát a rajče. „Na guláš vůbec obloha ze zeleniny nepatří, možná tak jen posypat cibulí,“ konstatuje Vařílek.

Spravit si chuť ale mohou hosté na desertech. Vařílek chválí jejich nabídku, před kakaovou bábovičkou, tiramisu a ovocnými knedlíky dává přednost Thajskému banánu a je spokojený. „Není rozmočený a je dochucený karamelem a chilly,“ popisuje zajímavou kombinaci.

Dojem ze zákusku i výborně připraveného vanilkového krému Creme brulle s cukrovou krustou na povrchu kazí káva. Sprejová šlehačka na vídeňské kávě totiž po zanoření lžičky do sklenice padá. A odborník se mračí. „Přes vodu vaří líp,“ hodnotí na závěr a doporučuje restauraci Gingilla na druhé straně řeky Svratky, která prošla testem před třemi týdny.

Autor: Gabriela Peringerová

21.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: zranilo se pět mladých lidí, nezletilou dívku převezli na ARO

Lomnička – Pět zraněných mladých lidí, taková je bilance dopravní nehody ze čtvrtečního rána za obcí Lomnička na Brněnsku. Srazilo se tam nákladní auto s osobním. „Nejvážněji se zranila nezletilá dívka, která utrpěla vážný úraz hlavy. Záchranáři jí poskytli kompletní přednemocniční péči a na řízené ventilaci ji převezli na ARO do Dětské nemocnice v Brně," popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies