VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídlo bez chuti mezi rytíři v Brně v Sharinghamu

Brno /FOTOGALERIE/ - Středověkou krčmou převlečenou do luxusu je brněnská restaurace Sharingham na Vídeňskéulici.

21.3.2009 3
SDÍLEJ:

Restaurace Sharingham ve Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Brnění, meče, sekery a všudypřítomní kamenní rytíři shlížejí na hosty u stolů. Po testu ale Sharinghamu doporučuje šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek vyměnit kuchaře.

„Jeho výkon nekoresponduje s prostředím,“ kritizuje odborník. Ve snaze dát svému jídlu alespoň trochu chuti na něj totiž musel vysypat solničku.

Pokud dají hosté na první dojem, čekají od Sharingamu jen to nejlepší. Velké parkoviště před restaurací poblíž centra města, zajímavý a do detailu propracovaný interiér a dobře připravený jídelní lístek jsou klady restaurace. „Jídelníček není přeplácaný, je srozumitelný, nabízí také speciality podniku,“ říká Vařílek.

Při objednání jídel číšník profesionálně radí, jakou přílohu zvolit k vybranému masu. Dojem luxusní restaurace dotváří velký mořský krab rozložený na ledové tříšti přímo u stolů. O příborech, které přináší číšník po objednání, Vařílek tvrdí, že jsou kvalitní a elegantní.

Při jídle však všechna nej padají. Příbory se svojí úzkou a kulatou rukojetí mezi prsty kloužou, nedrží ani položené na talíři a padají do omáček. Nad talířem s Toskánským soté Vařílek už po prvním soustu začíná obracet oči. Rýpe se v masu a zelenině a tváří se podobně jako maturant u nezdařeného pokusu o zkoušku dospělosti. „To je nějaká nápaditost? Ohřát zeleninu a přelít smetanou umí i ve školní jídelně,“ zlobí se šéfkuchař Vařílek.

V Toskánském soté z vepřové panenky by kromě smetany čekal bylinky, které se pěstují v této italské oblasti. „Nemá to chuť a přitom by stačilo přidat bazalku. A hlavně podlít bílým vínem,“ doporučuje. Šťouchané brambory s cibulkou jsou také bez chuti a šéfkuchař je posypává vrstvou soli. Nakonec většinu porce nechává na talíři a kuchaři vzkazuje, že to nebylo ono.

Specialita podniku guláš Sharingham je naopak chuťově vynikající, hovězí maso šťavnaté a přitom propečené. Botu ale kuchař udělal i v přípravě tohoto jídla. Doprostřed gulášové omáčky a masa posadil salát a rajče. „Na guláš vůbec obloha ze zeleniny nepatří, možná tak jen posypat cibulí,“ konstatuje Vařílek.

Spravit si chuť ale mohou hosté na desertech. Vařílek chválí jejich nabídku, před kakaovou bábovičkou, tiramisu a ovocnými knedlíky dává přednost Thajskému banánu a je spokojený. „Není rozmočený a je dochucený karamelem a chilly,“ popisuje zajímavou kombinaci.

Dojem ze zákusku i výborně připraveného vanilkového krému Creme brulle s cukrovou krustou na povrchu kazí káva. Sprejová šlehačka na vídeňské kávě totiž po zanoření lžičky do sklenice padá. A odborník se mračí. „Přes vodu vaří líp,“ hodnotí na závěr a doporučuje restauraci Gingilla na druhé straně řeky Svratky, která prošla testem před třemi týdny.

Autor: Gabriela Peringerová

21.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Robert Gottwald u Krajského soudu v Brně.
AKTUALIZUJEME

Syna bývalého místopředsedy fotbalového svazu poslal soud do vězení na 5 let

Tipy Deníku
1

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Vládci druhohor v brněnské zoo. Zahrada láká na dinosaury v životní velikosti

Brno /FOTOGALERIE/ - Ocitnout se na chvíli v pravěkých druhohorách a prohlédnout si jejich tehdejší obyvatele dinosaury mohou návštěvníci brněnské zoologické zahrady. V té se od úterý zabydleli tři ještěři, kteří představují ochutnávku nové expozice plánované na příští rok.

Volal na černochy strážníky. Jeho strana teď zaplatila výjezd městské policie

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Necelých padesát příznivců přišlo ve středu podpořit zastupitele Romana Sedlačíka, který na sebe v posledních dnech připoutal pozornost kvůli incidentu s cizinci v Hodoníně. Na černošský pár zavolal hlídku městské policie. Situaci se kandidát do sněmovny za Řád národa rozhodl vysvětlit osobně, šéf hnutí předal na radnici šek na tisíc korun.

Policisté dopadli muže, který s pistolí v ruce přepadl pošty v Brně a Mutěnicích

Brno, Hodonínsko - Počkal, až z pošty odejdou lidé, potom vnikl otvorem pro vkládání balíků za přepážku a se zbraní v ruce požadoval peníze. Z poboček v brněnském Komárově a v Mutěnicích na Hodonínsku si na konci května a na začátku července odnesl lupič desítky tisíc korun. Jedenačtyřicetiletého muže, který z místa loupeže odjížděl taxíkem, dopadli ve středu večer hodonínští kriminalisté.

RegioJet zlevnil autobusové jízdenky do Prahy. Reaguje na FlixBus

Brno – V den, kdy narostla konkurence na autobusové lince z Brna do Prahy, se rozhodl brněnský dopravce RegioJet snížit ceny jízdného. „Od čtvrtka nabízíme jízdenky od 149 korun,“ informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení