VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídlo bez chuti mezi rytíři v Brně v Sharinghamu

Brno /FOTOGALERIE/ - Středověkou krčmou převlečenou do luxusu je brněnská restaurace Sharingham na Vídeňskéulici.

21.3.2009 3
SDÍLEJ:

Restaurace Sharingham ve Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Brnění, meče, sekery a všudypřítomní kamenní rytíři shlížejí na hosty u stolů. Po testu ale Sharinghamu doporučuje šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek vyměnit kuchaře.

„Jeho výkon nekoresponduje s prostředím,“ kritizuje odborník. Ve snaze dát svému jídlu alespoň trochu chuti na něj totiž musel vysypat solničku.

Pokud dají hosté na první dojem, čekají od Sharingamu jen to nejlepší. Velké parkoviště před restaurací poblíž centra města, zajímavý a do detailu propracovaný interiér a dobře připravený jídelní lístek jsou klady restaurace. „Jídelníček není přeplácaný, je srozumitelný, nabízí také speciality podniku,“ říká Vařílek.

Při objednání jídel číšník profesionálně radí, jakou přílohu zvolit k vybranému masu. Dojem luxusní restaurace dotváří velký mořský krab rozložený na ledové tříšti přímo u stolů. O příborech, které přináší číšník po objednání, Vařílek tvrdí, že jsou kvalitní a elegantní.

Při jídle však všechna nej padají. Příbory se svojí úzkou a kulatou rukojetí mezi prsty kloužou, nedrží ani položené na talíři a padají do omáček. Nad talířem s Toskánským soté Vařílek už po prvním soustu začíná obracet oči. Rýpe se v masu a zelenině a tváří se podobně jako maturant u nezdařeného pokusu o zkoušku dospělosti. „To je nějaká nápaditost? Ohřát zeleninu a přelít smetanou umí i ve školní jídelně,“ zlobí se šéfkuchař Vařílek.

V Toskánském soté z vepřové panenky by kromě smetany čekal bylinky, které se pěstují v této italské oblasti. „Nemá to chuť a přitom by stačilo přidat bazalku. A hlavně podlít bílým vínem,“ doporučuje. Šťouchané brambory s cibulkou jsou také bez chuti a šéfkuchař je posypává vrstvou soli. Nakonec většinu porce nechává na talíři a kuchaři vzkazuje, že to nebylo ono.

Specialita podniku guláš Sharingham je naopak chuťově vynikající, hovězí maso šťavnaté a přitom propečené. Botu ale kuchař udělal i v přípravě tohoto jídla. Doprostřed gulášové omáčky a masa posadil salát a rajče. „Na guláš vůbec obloha ze zeleniny nepatří, možná tak jen posypat cibulí,“ konstatuje Vařílek.

Spravit si chuť ale mohou hosté na desertech. Vařílek chválí jejich nabídku, před kakaovou bábovičkou, tiramisu a ovocnými knedlíky dává přednost Thajskému banánu a je spokojený. „Není rozmočený a je dochucený karamelem a chilly,“ popisuje zajímavou kombinaci.

Dojem ze zákusku i výborně připraveného vanilkového krému Creme brulle s cukrovou krustou na povrchu kazí káva. Sprejová šlehačka na vídeňské kávě totiž po zanoření lžičky do sklenice padá. A odborník se mračí. „Přes vodu vaří líp,“ hodnotí na závěr a doporučuje restauraci Gingilla na druhé straně řeky Svratky, která prošla testem před třemi týdny.

Autor: Gabriela Peringerová

21.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Místo stromů bytový dům. Lidé chtějí náhradní zeleň

Kapitán Josef Chládek.
1

Jednou jsme nechtíc utopili rudl alkoholu, říká kapitán brněnské lodi Stuttgart

Legendární pravé křídlo Komety František Ševčík zemřel ve věku 75 let

Brno – Český hokej přišel o legendu. V sobotu ve věku 75 let po dlouhé a těžké nemoci zesnul bývalý skvělý útočník Komety František Ševčík. Hokejista, kterému se přezdívalo „Ježek“, vybojoval v brněnském dresu pět mistrovských titulů.

Bikepark v Lesné chtějí stovky lidí

Brno - Klopené zatáčky a adrenalinové skoky si podle návrhu v projektu města Dáme na vás mají užít nadšenci z jízdy na kolech i zájemci o extrémní sporty. Nový bikepark v Lesné chce zřídit Marek Valeský.

Prodeje nových bytů v Brně se propadly skoro o půlku

Brno - Lidé v Brně stále chtějí bydlet, nemají však kde. Podle analýzy developerské společnosti Trikaya v prvním letošním pololetí zájemci nakoupili 518 bytů, ve stejném období loni jich ale bylo 907 a volných zbývá jen 277. „Lidé mají peníze, chtěli by si nové bydlení pořídit, ale nemají si v Brně z čeho vybírat,“ komentoval výsledky ředitel Trikaya Alexej Veselý.

Mrtvice patří mezi významné zabijáky v kraji. Může za ni i znečištěný vzduch

Jižní Morava - Vzniká náhle, z plného zdraví. Projevuje se například potížemi s mluvením, problémy se zrakem či bolestí hlavy. Cévní mozková příhoda patří mezi významné zabijáky na jižní Moravě. Tuto nemoc si dnes proto lidé připomínají u příležitosti Světového dne mozku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení