VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídlo bez chuti mezi rytíři v Brně v Sharinghamu

Brno /FOTOGALERIE/ - Středověkou krčmou převlečenou do luxusu je brněnská restaurace Sharingham na Vídeňskéulici.

21.3.2009 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Restaurace Sharingham ve Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Brnění, meče, sekery a všudypřítomní kamenní rytíři shlížejí na hosty u stolů. Po testu ale Sharinghamu doporučuje šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek vyměnit kuchaře.

„Jeho výkon nekoresponduje s prostředím,“ kritizuje odborník. Ve snaze dát svému jídlu alespoň trochu chuti na něj totiž musel vysypat solničku.

Pokud dají hosté na první dojem, čekají od Sharingamu jen to nejlepší. Velké parkoviště před restaurací poblíž centra města, zajímavý a do detailu propracovaný interiér a dobře připravený jídelní lístek jsou klady restaurace. „Jídelníček není přeplácaný, je srozumitelný, nabízí také speciality podniku,“ říká Vařílek.

Při objednání jídel číšník profesionálně radí, jakou přílohu zvolit k vybranému masu. Dojem luxusní restaurace dotváří velký mořský krab rozložený na ledové tříšti přímo u stolů. O příborech, které přináší číšník po objednání, Vařílek tvrdí, že jsou kvalitní a elegantní.

Při jídle však všechna nej padají. Příbory se svojí úzkou a kulatou rukojetí mezi prsty kloužou, nedrží ani položené na talíři a padají do omáček. Nad talířem s Toskánským soté Vařílek už po prvním soustu začíná obracet oči. Rýpe se v masu a zelenině a tváří se podobně jako maturant u nezdařeného pokusu o zkoušku dospělosti. „To je nějaká nápaditost? Ohřát zeleninu a přelít smetanou umí i ve školní jídelně,“ zlobí se šéfkuchař Vařílek.

V Toskánském soté z vepřové panenky by kromě smetany čekal bylinky, které se pěstují v této italské oblasti. „Nemá to chuť a přitom by stačilo přidat bazalku. A hlavně podlít bílým vínem,“ doporučuje. Šťouchané brambory s cibulkou jsou také bez chuti a šéfkuchař je posypává vrstvou soli. Nakonec většinu porce nechává na talíři a kuchaři vzkazuje, že to nebylo ono.

Specialita podniku guláš Sharingham je naopak chuťově vynikající, hovězí maso šťavnaté a přitom propečené. Botu ale kuchař udělal i v přípravě tohoto jídla. Doprostřed gulášové omáčky a masa posadil salát a rajče. „Na guláš vůbec obloha ze zeleniny nepatří, možná tak jen posypat cibulí,“ konstatuje Vařílek.

Spravit si chuť ale mohou hosté na desertech. Vařílek chválí jejich nabídku, před kakaovou bábovičkou, tiramisu a ovocnými knedlíky dává přednost Thajskému banánu a je spokojený. „Není rozmočený a je dochucený karamelem a chilly,“ popisuje zajímavou kombinaci.

Dojem ze zákusku i výborně připraveného vanilkového krému Creme brulle s cukrovou krustou na povrchu kazí káva. Sprejová šlehačka na vídeňské kávě totiž po zanoření lžičky do sklenice padá. A odborník se mračí. „Přes vodu vaří líp,“ hodnotí na závěr a doporučuje restauraci Gingilla na druhé straně řeky Svratky, která prošla testem před třemi týdny.

Autor: Gabriela Peringerová

21.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bohumil Šimek.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

O svém boji s rakovinou píše na internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

OBRAZEM: V obchodním centru lidé postavili Eiffelovu věž i Koloseum. Z puzzle

Brno – Společně postavit třeba šikmou věž v Pise nebo newyorskou Empire State Building se podařilo o víkendu rodinám v brněnském nákupním centru Avion. Součástí tamní výstavy staveb vytvořených z 3D puzzle byla totiž rodinná soutěž ve stavění podobných modelů.

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Brno /ROZHOVOR/ – Přední český klimatolog Pavel Prošek díky své práci procestoval Arktidu i Antarktidu. Na mrazivém světadílu pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici. „Je to vlastně takový dobře zateplený panelák z dřevoštěpky. Ale dodnes stojí a funguje bezvadně," říká o stanici s nadsázkou. Celkově se do těch míst zúčastnil osmi výprav a pomáhal tam založit klimatologický program.

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brno – V létě pomáhala léčit nemocné v uprchlickém táboře v Aténách, nyní se poohlíží po budoucí kariéře. Martina Žižlavská studuje všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně šestým rokem. „Odchod do zahraničí neplánuju. Domov, rodinu a přátele mám tady. Neznamená to ale, že jsem se stávajícími podmínkami spokojená," podotýká.

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

Brno – Sedm až osm měsíců ročně jezdí za zaměstnáním na kole informatik Pavel Flajšman. I když je pro něj cesta na Nové sady kolem rušného nádraží náročná, v jednom má štěstí jeho firma zařídila sprchu na pracovišti. „Zaměstnavatel je vstřícný k cyklistům. Máme vyřešené také bezpečné stání kol v garážích," poznamenal Flajšman. Cyklistů, které po příjezdu do práce čeká sprcha, zřejmě přibude. Brněnský plán mobility je totiž navrhuje podpořit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies