VYBERTE SI REGION

Jídlo je v Bohémě na jedničku. Najít záchody však trvá

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kuchařský pořad Ano, šéfe ukázal hrubé nedostatky a mnohé Brňany od návštěvy Bohémy odradil. Teď se tam mohou v klidu vrátit.

10.11.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Restaurace Bohéma v Brně.

Restaurace Bohéma v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Posledním hřebíkem do rakve byla pro restauraci Bohéma loňská návštěva kuchaře Zdeňka Pohlreicha. Odmítl tam sníst lososa, protože páchl, a provozovatele nekompromisně zkritizoval. Brzy poté majitelé s dluhy podnik zavřeli. Teď restaurace v Janáčkově divadle znovu otevřela. Pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací ji hodnotil odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík.

Obsluha je pozorná hned od začátku. Číšník bere hostům kabáty a ukládá je do šatny. Širokým průzorem je z restaurace vidět do kuchyně. Ševčík oceňuje, že kuchař má na hlavě čepici. „Mají tam čisto. Ale pro kuchaře okno výhody nemá. Potřebuje se někdy vyvztekat," směje se odborník.

S jídelním lístkem je spokojený. Líbí se mu, že je krátký. Obsluhují ho mladé servírky a číšník. Dívky nosí vínové šaty se zástěrou, které ladí s vybavením restaurace. Ta vypadá podobně jako za předchozích majitelů. Větší změnou jsou sloupy natřené na červeno.

Číšnice prostírá příbory v bílé rukavici. Její kolegyně přichází pro objednávku. Jídla zadává do přenosného terminálu. „Zrychlí to objednávku," popisuje výhody Ševčík.

Zvěřinovou paštiku, kterou si dal jako předkrm, si pochvaluje. I bramborový krém je vynikající. Hustá polévka v podzimním dnu příjemně zahřeje. Má výraznou chuť, která připomíná poctivou svíčkovou omáčku připravenou z kořenové zeleniny. „K paštice i polévce postrádám pečivo," upozorňuje Ševčík. Všímá si toho i číšník, který se přichází zeptat, jestli je vše v pořádku. „Stala se malá chyba," omlouvá se a pokládá na stůl košík s pečivem. Naaranžování jídla se kuchaři líbí. „Nejsou tam žádné lopuchy salátu," pokyvuje spokojeně hlavou.

I hlavní chod se mu zamlouvá. Objednal si hovězí jazyk. „Úplně se rozplývá," pochvaluje si Ševčík. Křenová omáčka se mu zdá příliš jemná, víc by ji dochutil. „Ale nedá se říct, že by to byla chyba," říká.

Oceňuje, že mu číšník přinesl část omáčky v omáčníku. Jídlo podle něj nevypadá na talíři v omáčce utopeně a zákazník si ji tam později přidá sám.

Lasagne se sýrem Grano Padano také vypadají dobře. Jen jsou trochu suché. Chyby se číšník dopouští, když předčasně odnáší talíř od hovězího jazyka. „Správně má počkat, až dojedí všichni u stolu. Ale je to malá chyba, dělají ji prakticky všude," poznamenává.

Po dobrém jídle si chce dát dezert. Servírka znovu přináší jídelní lístky a nabízí, že představí domácí dezerty. Přináší velký talíř a popisuje několik druhů sladkostí. Ševčík volí smetanovou terinku. Druhý dezert je košíček s malinovou pěnou z aktuální nabídky. Kuchaři se líbí, jak je číšnice informovaná. Dezert Ševčíkovi chutná. Chválí pečlivost kuchaře, který nezapomněl pocukrovat ani snítku máty.

Záchody jsou čisté, ale tak dobře schované, že je problém je najít. Je nutné zeptat se obsluhy. Na dveřích jsou cedulky s ozdobným nápisem toalety. Za nimi je silueta tanečníka nebo primabaleríny. Symbol ale vedle zdobného písma zaniká a návštěvník ho musí chvíli studovat, aby zjistil, do kterých dveří vejít.

S rychlostí přípravy jídla je odborník spokojený. Před druhou hodinou odpoledne je restaurace skoro prázdná a tříchodový oběd i s kávou trval hodinu. „Otázka je, jak to tady vypadá, když sem přijde tři sta lidí po skončení opery," poznamenává. Bohéma dostává samé jedničky. „Udělali obrovský kus práce," říká Ševčík.

INFOGRAFIKA: Restaurace Bohéma v Brně.

ČTĚTE TAKÉ: Po Bohémě zbyly jen dluhy

Autor: Kateřina Foltánková

10.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Ilustrační foto

Poraněné dítě: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda

Odvážná čísla akrobacie? V nové show Grandhotel Hong Kong

Brno – Dívka zpodobňující hada, šokující akrobacie na rukou. A také žongléři s obrovskými vázami či kouzlení. Tato a další čísla jsou součástí pitoreskního Grandhotelu Hong Kong – představení, které v úterý v Brně premiérově uvede Čínský národní cirkus.

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies