VYBERTE SI REGION

Jídlo je v Bohémě na jedničku. Najít záchody však trvá

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kuchařský pořad Ano, šéfe ukázal hrubé nedostatky a mnohé Brňany od návštěvy Bohémy odradil. Teď se tam mohou v klidu vrátit.

10.11.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Restaurace Bohéma v Brně.

Restaurace Bohéma v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Posledním hřebíkem do rakve byla pro restauraci Bohéma loňská návštěva kuchaře Zdeňka Pohlreicha. Odmítl tam sníst lososa, protože páchl, a provozovatele nekompromisně zkritizoval. Brzy poté majitelé s dluhy podnik zavřeli. Teď restaurace v Janáčkově divadle znovu otevřela. Pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací ji hodnotil odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík.

Obsluha je pozorná hned od začátku. Číšník bere hostům kabáty a ukládá je do šatny. Širokým průzorem je z restaurace vidět do kuchyně. Ševčík oceňuje, že kuchař má na hlavě čepici. „Mají tam čisto. Ale pro kuchaře okno výhody nemá. Potřebuje se někdy vyvztekat," směje se odborník.

S jídelním lístkem je spokojený. Líbí se mu, že je krátký. Obsluhují ho mladé servírky a číšník. Dívky nosí vínové šaty se zástěrou, které ladí s vybavením restaurace. Ta vypadá podobně jako za předchozích majitelů. Větší změnou jsou sloupy natřené na červeno.

Číšnice prostírá příbory v bílé rukavici. Její kolegyně přichází pro objednávku. Jídla zadává do přenosného terminálu. „Zrychlí to objednávku," popisuje výhody Ševčík.

Zvěřinovou paštiku, kterou si dal jako předkrm, si pochvaluje. I bramborový krém je vynikající. Hustá polévka v podzimním dnu příjemně zahřeje. Má výraznou chuť, která připomíná poctivou svíčkovou omáčku připravenou z kořenové zeleniny. „K paštice i polévce postrádám pečivo," upozorňuje Ševčík. Všímá si toho i číšník, který se přichází zeptat, jestli je vše v pořádku. „Stala se malá chyba," omlouvá se a pokládá na stůl košík s pečivem. Naaranžování jídla se kuchaři líbí. „Nejsou tam žádné lopuchy salátu," pokyvuje spokojeně hlavou.

I hlavní chod se mu zamlouvá. Objednal si hovězí jazyk. „Úplně se rozplývá," pochvaluje si Ševčík. Křenová omáčka se mu zdá příliš jemná, víc by ji dochutil. „Ale nedá se říct, že by to byla chyba," říká.

Oceňuje, že mu číšník přinesl část omáčky v omáčníku. Jídlo podle něj nevypadá na talíři v omáčce utopeně a zákazník si ji tam později přidá sám.

Lasagne se sýrem Grano Padano také vypadají dobře. Jen jsou trochu suché. Chyby se číšník dopouští, když předčasně odnáší talíř od hovězího jazyka. „Správně má počkat, až dojedí všichni u stolu. Ale je to malá chyba, dělají ji prakticky všude," poznamenává.

Po dobrém jídle si chce dát dezert. Servírka znovu přináší jídelní lístky a nabízí, že představí domácí dezerty. Přináší velký talíř a popisuje několik druhů sladkostí. Ševčík volí smetanovou terinku. Druhý dezert je košíček s malinovou pěnou z aktuální nabídky. Kuchaři se líbí, jak je číšnice informovaná. Dezert Ševčíkovi chutná. Chválí pečlivost kuchaře, který nezapomněl pocukrovat ani snítku máty.

Záchody jsou čisté, ale tak dobře schované, že je problém je najít. Je nutné zeptat se obsluhy. Na dveřích jsou cedulky s ozdobným nápisem toalety. Za nimi je silueta tanečníka nebo primabaleríny. Symbol ale vedle zdobného písma zaniká a návštěvník ho musí chvíli studovat, aby zjistil, do kterých dveří vejít.

S rychlostí přípravy jídla je odborník spokojený. Před druhou hodinou odpoledne je restaurace skoro prázdná a tříchodový oběd i s kávou trval hodinu. „Otázka je, jak to tady vypadá, když sem přijde tři sta lidí po skončení opery," poznamenává. Bohéma dostává samé jedničky. „Udělali obrovský kus práce," říká Ševčík.

INFOGRAFIKA: Restaurace Bohéma v Brně.

ČTĚTE TAKÉ: Po Bohémě zbyly jen dluhy

Autor: Kateřina Foltánková

10.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies