VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídlo je v Bohémě na jedničku. Najít záchody však trvá

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kuchařský pořad Ano, šéfe ukázal hrubé nedostatky a mnohé Brňany od návštěvy Bohémy odradil. Teď se tam mohou v klidu vrátit.

10.11.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Restaurace Bohéma v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Posledním hřebíkem do rakve byla pro restauraci Bohéma loňská návštěva kuchaře Zdeňka Pohlreicha. Odmítl tam sníst lososa, protože páchl, a provozovatele nekompromisně zkritizoval. Brzy poté majitelé s dluhy podnik zavřeli. Teď restaurace v Janáčkově divadle znovu otevřela. Pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací ji hodnotil odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík.

Obsluha je pozorná hned od začátku. Číšník bere hostům kabáty a ukládá je do šatny. Širokým průzorem je z restaurace vidět do kuchyně. Ševčík oceňuje, že kuchař má na hlavě čepici. „Mají tam čisto. Ale pro kuchaře okno výhody nemá. Potřebuje se někdy vyvztekat," směje se odborník.

S jídelním lístkem je spokojený. Líbí se mu, že je krátký. Obsluhují ho mladé servírky a číšník. Dívky nosí vínové šaty se zástěrou, které ladí s vybavením restaurace. Ta vypadá podobně jako za předchozích majitelů. Větší změnou jsou sloupy natřené na červeno.

Číšnice prostírá příbory v bílé rukavici. Její kolegyně přichází pro objednávku. Jídla zadává do přenosného terminálu. „Zrychlí to objednávku," popisuje výhody Ševčík.

Zvěřinovou paštiku, kterou si dal jako předkrm, si pochvaluje. I bramborový krém je vynikající. Hustá polévka v podzimním dnu příjemně zahřeje. Má výraznou chuť, která připomíná poctivou svíčkovou omáčku připravenou z kořenové zeleniny. „K paštice i polévce postrádám pečivo," upozorňuje Ševčík. Všímá si toho i číšník, který se přichází zeptat, jestli je vše v pořádku. „Stala se malá chyba," omlouvá se a pokládá na stůl košík s pečivem. Naaranžování jídla se kuchaři líbí. „Nejsou tam žádné lopuchy salátu," pokyvuje spokojeně hlavou.

I hlavní chod se mu zamlouvá. Objednal si hovězí jazyk. „Úplně se rozplývá," pochvaluje si Ševčík. Křenová omáčka se mu zdá příliš jemná, víc by ji dochutil. „Ale nedá se říct, že by to byla chyba," říká.

Oceňuje, že mu číšník přinesl část omáčky v omáčníku. Jídlo podle něj nevypadá na talíři v omáčce utopeně a zákazník si ji tam později přidá sám.

Lasagne se sýrem Grano Padano také vypadají dobře. Jen jsou trochu suché. Chyby se číšník dopouští, když předčasně odnáší talíř od hovězího jazyka. „Správně má počkat, až dojedí všichni u stolu. Ale je to malá chyba, dělají ji prakticky všude," poznamenává.

Po dobrém jídle si chce dát dezert. Servírka znovu přináší jídelní lístky a nabízí, že představí domácí dezerty. Přináší velký talíř a popisuje několik druhů sladkostí. Ševčík volí smetanovou terinku. Druhý dezert je košíček s malinovou pěnou z aktuální nabídky. Kuchaři se líbí, jak je číšnice informovaná. Dezert Ševčíkovi chutná. Chválí pečlivost kuchaře, který nezapomněl pocukrovat ani snítku máty.

Záchody jsou čisté, ale tak dobře schované, že je problém je najít. Je nutné zeptat se obsluhy. Na dveřích jsou cedulky s ozdobným nápisem toalety. Za nimi je silueta tanečníka nebo primabaleríny. Symbol ale vedle zdobného písma zaniká a návštěvník ho musí chvíli studovat, aby zjistil, do kterých dveří vejít.

S rychlostí přípravy jídla je odborník spokojený. Před druhou hodinou odpoledne je restaurace skoro prázdná a tříchodový oběd i s kávou trval hodinu. „Otázka je, jak to tady vypadá, když sem přijde tři sta lidí po skončení opery," poznamenává. Bohéma dostává samé jedničky. „Udělali obrovský kus práce," říká Ševčík.

INFOGRAFIKA: Restaurace Bohéma v Brně.

ČTĚTE TAKÉ: Po Bohémě zbyly jen dluhy

Autor: Kateřina Foltánková

10.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Udusily se, nebo je zabily výkaly? V rybníce u Předklášteří zemřely stovky ryb

Nejsem dobrý hlavičkář, smál se autor vítězné trefy proti Liberci Řezníček

Brno – Když se trefí, Zbrojovka zákonitě boduje. V letošním ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže sice útočník Jakub Řezníček vstřelil teprve čtvrtou branku z osmnácti utkání, ale Zbrojovka z těchto duelů brala osm bodů. V sobotu poprvé v aktuálním ročníku skóroval na domácím stadionu v Srbské ulici a jeho hlavička přinesla nesmírně důležitou výhru 1:0 s Libercem.

Při ničení okna se pořezal. Chtěl obvaz, proto ještě rozbil výplň dveří obchodu

Kobynice – Přezdívku Old Shatterhand si zřejmě nevyslouží dvaadvacetiletý vandal, který v noci řádil v Kobylnicích.

AKTUALIZOVÁNO

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Brno – Kraj potřebuje chytré mozky a šikovné ruce, nemá je ale jak sem dostat. Tak se dá shrnout závěr pondělní diskuse, kterou pořádal Deník Rovnost. Debatovali v ní jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák a další hosté. Hlavními tématy byla doprava, zásady územního rozvoje a jižní Morava jako kraj vyspělých technologií. Celou panelovou debatu jste mohli také sledovat online.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies