VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Každý den napečeme tři a půl tisíce bochníků chleba, říká vlastník pekárny

Bílovice nad Svitavou /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Koupit si v sedm hodin ráno chleba v obchodě? Většina lidí to vnímá jako samozřejmost. Nad tím, kolik zabere práce, než se oblíbené pečivo dostane až na prodejní pult, už ale přemýšlí málokdo. Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne. Každý den upečou tři a půl tisíce bochníků, z toho více než třetinu vyváží do šestatřiceti prodejen obchodního řetězce Albert v Brně a okolí. Přípravě pečiva se věnuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

9.11.2016 1 AKTUALIZOVÁNO 10.11.2016
SDÍLEJ:

Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne. Foto: DENÍK/Attila Racek

V Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku má majitel pekárny Tomáš Hájek také prodejnu. Nabízí jako ostatní desítky druhů pečiva, ale specializuje se hlavně na výrobu chleba, buchet a vánoček. „Budeme radši péct tři druhy kvalitně než padesát s nedostatky," vysvětluje motto vlastník pekárny.

Na jednu směnu dochází šest až sedm zaměstnanců, celkově jich je pětadvacet. „Jedna paní, která pekla buchty, chodila na směnu každý den o půl třetí ráno celkem pětadvacet let. Říkala, že jí to tak vyhovuje a má přes den víc času," usmívá se Hájek.

Ze všech zaměstnanců, kteří dnes v pekárně pracují, jsou jen dva vyučení pekaři. Ostatní se učili připravovat oblíbené potraviny za chodu. „Hlavním pekařem je pan Engelhart. Ten se například vyučil kovářem," dodává Hájek.

Bílovická pekárna
• Pekaři z Bílovic nad Svitavou upečou denně tři a půl tisíce bochníků chleba.
• Z toho třetina vyváží do obchodního řetězce.
• Bílovická pekárna vyváží kvasový chléb, buchty a vánočky.
• Na jedné směně pracuje šest až sedm zaměstnanců.
• Kvas na chleba zraje okolo devíti hodin.

Bílovičtí pekaři pracují v malé dílně v Žižkově ulici. K práci potřebují hlavně sedmipatrovou pec a osm díží s kvasem. „Každý chleba je stáčený ručně, potom ho dáváme do rákosové ošatky, kde nakyne, a nakonec do pece," popisuje výrobu chleba majitel pekárny. Každou hodinu upečou novou várku chlebů. Jejich základem je kvas, o který se pekaři starají devět hodin, než ho mohou použít.

Podle Hájka se lidé vracejí k poctivým výrobkům. „V poslední době začali jíst zdravě a zákazníci si za dobrý chleba radši připlatí. Příkladem může být i celožitný chleba, který je na svou velikost poměrně drahý," vypráví majitel.

Podobně jako bílovická funguje i pekárna v hypermarketu Albert v brněnské Vídeňské ulici. Na jedné směně zde v malém rukodělném zařízení přímo v prodejně pracuje pět pekařů. Denně zde zaměstnanci upečou na dva tisíce kusů pečiva, na rozdíl od Bílovické pekárny ale vyrobí několik desítek druhů. „Pečeme sice v malém množství, ale tak, aby si zákazník vždycky mohl vybrat," vysvětluje vedoucí místní pekárny Veronika Jelínková.

Že se pečivo vyrábí přímo v obchodě, podle Jelínkové lidé oceňují. „Jezdí sem dokonce jedna paní z druhého konce města, která si u nás kupuje čerstvé anglické rohlíky a sýrové bulky," chlubí se Jelínková.

Celá česká síť hypermarketů Albert spolupracuje se šedesáti regionálními dodavateli. „Vybíráme je hlavně na základě ochutnávání a porovnávání cen jejich výrobků," upřesňuje Tomáš Beran, který má v síti obchodů Albert na starosti pečivo.

HANA DRAHOKOUPILOVÁ

Autor: Redakce

9.11.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Sexuálně se uspokojoval u Brněnské přehrady. Při onanování ho viděly i děti

Nedělní srážka dvou aut na bantické křižovatce si vyžádala dva mrtvé a pět těžce zraněných včetně tří dětí.
AKTUALIZOVÁNO
8

Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

Ženy na kandidátkách do voleb? Na jižní Moravě stále vzácnost

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Šestadvacet politických stran a hnutí chce na podzim kandidovat v Jihomoravském kraji ve volbách do poslanecké sněmovny. Brněnský deník Rovnost zanalyzoval kandidátky desítky stran, které mají podle posledních průzkumů šanci získat alespoň tři procenta hlasů.

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Jižní Morava /LÉTO V POHYBU, INFOGRAFIKA/ - Koho by nelákalo chodit po vodě? I na jižní Moravě si zájemci mohou aspoň vzdáleně vyzkoušet, jaké to je. Na čtyřech místech v regionu lze otestovat aquazorbing, tedy pohyb v nafouknuté plastové kouli na hladině. Věnuje se mu sedmý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Náměstek pro dopravu Hollan: Selžu, jen pokud rezidentní zóny nebudou

Brno - Peníze na rezidentní parkování v Brně náměstek pro dopravu Matěj Hollan od ministerstva dopravy nedokázal získat. S kolegy se mu totiž nepodařilo prokázat jeho pozitivní vliv na dopravu. „Přínos je ale jasný. Vznikne mnohem více možností k parkování pro obyvatele Brna,“ brání se Hollan.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení