VYBERTE SI REGION

Klidný a dobrý oběd v nové Muzejce

Brno /FOTOGALERIE/ - Velké prostory, výhled na nejrušnější brněnské ulice, výborné jídlo a dobré ceny. To je dlouho zavřená brněnská restaurace Muzejka, která se nyní převlékla do nového kabátu.

28.3.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Muzejka.Foto: DENÍK/Attila Racek

Pod klenutými stropy posedí hosté v restauraci, u prostorných stolů v pivnici, sklep se proměnil v hudební klub a své místo našlo v domě na rohu Moravského náměstí i bistro.

Nekuřácké prostředí restaurace je přes poledne zaplněné, hosté ale mohou vyjít do patra a poobědvat v pivnici. Číšnice přináší na první pohled stejný, ale hned na ten druhý, jiný, jídelní lístek. Hosté pivnice a restaurace vybírají z odlišných předkrmů, polévek i desertů.

„S předkrmy jsou spojená studená jídla a porce jsou větší. Je to klasický pivnicový lístek,“ pročítá jídelníček kuchař vyhlášené brněnské restaurace Brabander Ivo Ševčík. Host si ale v jídelním lístku rychle najde to pravé ořechové, zarazit ho může jen podivný název kuřecího masa se šunkou a sýrem Gordon blue. „Je to hovadina, ale najdete ji v devadesáti procentech českých restaurací. Správně se toto jídlo nazývá cordon bleu – modrá stuha, což je nejvyšší francouzské ocenění pro kuchaře,“ vysvětluje Ševčík, který má za sebou kuchařskou stáž ve Francii.

Přestože s jídly musí číšnice vyběhnout několik desítek schodů, usmívají se a servírují předkrm uzený jazyk s křenem a česnekovou polévku. Jazyk je uvařený doměkka, dobře ochucený a odborník jej chválí. Nahlíží i do polévky a z ní už tak nadšený není. „Sýr je v ní navíc. Ten patří do cibulačky. Česneková polévka se podává jen s brambory a chlebovými krutony,“ vysvětluje.

Brada hostům padá při pohledu na talíře s hlavním jídlem. Tedy alespoň těm, kteří mají rádi velkou oblohu. Salát, zelí, rajčata, paprika, okurek, pórek a pomeranč jsou sice pastvou pro oči, ale žaludek přivádí do rozpaků. „Méně někdy znamená více,“ konstatuje Ševčík a zeleninu na talíři označuje za lebedu, kterou nikdo nejí, ale Češi jsou z ní nadšení, protože mají plné talíře.

Kuchaře za přípravu vepřové panenky s nivovou omáčkou a špenátem odborník chválí. „Omáčka je opravdu ze sýru niva a ne z prášku, maso šťavnaté a chutné ,“ konstatuje. Také vegetariáni mohou být v Muzejce spokojeni a domů odcházet s plným břichem. Dva kusy uzeného sýru v bramboráku jsou hodně i pro velkého jedlíka. Sýr je navíc dobře prosmažený a z bramborového obalu, který není mastný a je pravděpodobně osušený na grilu a v ubrousku, správně po rozkrojení vytéká. Servírka měla jen při objednávce tohoto jídla upozornit hosty na fakt, že díky velké obloze není třeba objednávat si k jídlu ještě salát z čerstvé zeleniny.

Při výběru sladké tečky na konec dává Ševčík přednost domácímu štrúdlu a doporučuje čokoládové tartufo, což je zmrzlina v těstíčku. Oproti hlavnímu jídlu rozmístění desertu na talíři i ozdobu v podobě lístečku máty a čokoládových stříkanců oceňuje. „Takhle by to mělo vypadat. Jsem nadšený, že vše na talíři – štrúdl, zmrzlina i šlehačka má svoji chuť a není to zasypané cukrem,“ dodává.

Ocenění v Muzejce zaslouží také přístup obsluhy, když s každou novou objednávkou nápoje přináší číšnice i čistou skleničku a rozestavění stolů, kdy má host stále pocit dostatečného soukromí. A také cena. Tříchodový oběd pro dvě osoby a káva vyšla na šest set korun. „Je vidět, že i v pivnici se dá dobře a klidně poobědvat,“ hodnotí Muzejku na závěr Ševčík.

Restaurace Muzejka - hodnocení.

Autor: Gabriela Peringerová

28.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Mikuláš rozdával dobroty odvážným dětem na náměstí Svobody

Brno – Děti v centru Brna po roce opět přivítaly Mikuláše spolu s jejich pomocníky anděly a čerty, kteří dorazili na náměstí Svobody v pondělí krátce po setmění. „Akce začala na Zelném trhu, kde byl velký sraz Mikulášů. Odtud se spolu vydali na náměstí Svobody, kde farář Tomáš Koumal dětem vysvětlil třeba to, proč si svatého Mikuláše připomínáme," řekla mluvčí brněnského turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Na Orlí v nákupní galerii vyrostl Strom splněných přání

Brno – Malá Rozálie z Domova svaté Markéty pro matky a děti v tísni si přeje letos k Vánocům mluvícího medvídka. Splnit přání jí a dalším třiašedesáti dětem z tohoto domova mohou zájemci prostřednictvím Stromu splněných přání v Obchodní Galerii Orlí. „Lidé, kteří přicházejí do galerie, mohou přáníčko ze stromu vzít a zakoupit na jeho základě dárky dětem z rodin, které si je nemohou dovolit. Dárky pak přinesou zpět pod stromeček," uvedla vedoucí domova Monika Žewucká.

Sjezdovka u přehrady: pozemek stále chybí

Brno - Lyžařská sjezdovka snadno dostupná z Brna a sportovní vyžití pro děti a mládež versus snaha zachovat lesní porost v už tak přetížené rekreační oblasti v době boje se suchem. Podnikatel Pavel Trčala plánující vybudovat lyžařský areál na kopci Chochola nad Roklí u Brněnské přehrady a majitel pozemku Lesy České republiky ani více než rok od představení záměru nenašli společnou řeč. Brňané se tak sjezdovky u přehrady zatím nedočkají. Trčala se snaží získat podporu Brna i kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies