VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Klidný a dobrý oběd v nové Muzejce

Brno /FOTOGALERIE/ - Velké prostory, výhled na nejrušnější brněnské ulice, výborné jídlo a dobré ceny. To je dlouho zavřená brněnská restaurace Muzejka, která se nyní převlékla do nového kabátu.

28.3.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Muzejka.Foto: DENÍK/Attila Racek

Pod klenutými stropy posedí hosté v restauraci, u prostorných stolů v pivnici, sklep se proměnil v hudební klub a své místo našlo v domě na rohu Moravského náměstí i bistro.

Nekuřácké prostředí restaurace je přes poledne zaplněné, hosté ale mohou vyjít do patra a poobědvat v pivnici. Číšnice přináší na první pohled stejný, ale hned na ten druhý, jiný, jídelní lístek. Hosté pivnice a restaurace vybírají z odlišných předkrmů, polévek i desertů.

„S předkrmy jsou spojená studená jídla a porce jsou větší. Je to klasický pivnicový lístek,“ pročítá jídelníček kuchař vyhlášené brněnské restaurace Brabander Ivo Ševčík. Host si ale v jídelním lístku rychle najde to pravé ořechové, zarazit ho může jen podivný název kuřecího masa se šunkou a sýrem Gordon blue. „Je to hovadina, ale najdete ji v devadesáti procentech českých restaurací. Správně se toto jídlo nazývá cordon bleu – modrá stuha, což je nejvyšší francouzské ocenění pro kuchaře,“ vysvětluje Ševčík, který má za sebou kuchařskou stáž ve Francii.

Přestože s jídly musí číšnice vyběhnout několik desítek schodů, usmívají se a servírují předkrm uzený jazyk s křenem a česnekovou polévku. Jazyk je uvařený doměkka, dobře ochucený a odborník jej chválí. Nahlíží i do polévky a z ní už tak nadšený není. „Sýr je v ní navíc. Ten patří do cibulačky. Česneková polévka se podává jen s brambory a chlebovými krutony,“ vysvětluje.

Brada hostům padá při pohledu na talíře s hlavním jídlem. Tedy alespoň těm, kteří mají rádi velkou oblohu. Salát, zelí, rajčata, paprika, okurek, pórek a pomeranč jsou sice pastvou pro oči, ale žaludek přivádí do rozpaků. „Méně někdy znamená více,“ konstatuje Ševčík a zeleninu na talíři označuje za lebedu, kterou nikdo nejí, ale Češi jsou z ní nadšení, protože mají plné talíře.

Kuchaře za přípravu vepřové panenky s nivovou omáčkou a špenátem odborník chválí. „Omáčka je opravdu ze sýru niva a ne z prášku, maso šťavnaté a chutné ,“ konstatuje. Také vegetariáni mohou být v Muzejce spokojeni a domů odcházet s plným břichem. Dva kusy uzeného sýru v bramboráku jsou hodně i pro velkého jedlíka. Sýr je navíc dobře prosmažený a z bramborového obalu, který není mastný a je pravděpodobně osušený na grilu a v ubrousku, správně po rozkrojení vytéká. Servírka měla jen při objednávce tohoto jídla upozornit hosty na fakt, že díky velké obloze není třeba objednávat si k jídlu ještě salát z čerstvé zeleniny.

Při výběru sladké tečky na konec dává Ševčík přednost domácímu štrúdlu a doporučuje čokoládové tartufo, což je zmrzlina v těstíčku. Oproti hlavnímu jídlu rozmístění desertu na talíři i ozdobu v podobě lístečku máty a čokoládových stříkanců oceňuje. „Takhle by to mělo vypadat. Jsem nadšený, že vše na talíři – štrúdl, zmrzlina i šlehačka má svoji chuť a není to zasypané cukrem,“ dodává.

Ocenění v Muzejce zaslouží také přístup obsluhy, když s každou novou objednávkou nápoje přináší číšnice i čistou skleničku a rozestavění stolů, kdy má host stále pocit dostatečného soukromí. A také cena. Tříchodový oběd pro dvě osoby a káva vyšla na šest set korun. „Je vidět, že i v pivnici se dá dobře a klidně poobědvat,“ hodnotí Muzejku na závěr Ševčík.

Restaurace Muzejka - hodnocení.

Autor: Gabriela Peringerová

28.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranáři, hasiči i policisté vyrazili v úterý krátce před jedenáctou hodinou k železničnímu přejezdu nedaleko vracovské základní školy. Po srážce vlaku s osobním autem tam zahynul člověk.
AKTUALIZOVÁNO
12

Po srážce s vlakem ve Vracově zemřel řidič osobního auta

Stěrače.Ilustrační foto.
2

Ulamoval stěrače. Strážníkům se prokázal vojenskou knížkou s obrázkem modelky

VIDEO: Mistři jsou na ledě. Kometa začíná s přípravou na letní duely

Brno /ANKETA/ – Po více jak třech měsících jsou opět v plném zápřahu. Tedy myšleno na ledě, šestitýdenní suchou přípravu už mají hokejisté mistrovské Komety za sebou. V úterý se sešla většina týmu k tréninku na ledě po dovolené. „Kluci měli individuální plán a plnili ho perfektně. Zatím jsou tréninky o bruslení a zase bruslení. Snažíme se zapojit i herní prvky, aby nešlo jen o ježdění dokola. Ale není to nic příjemného, bolí to,“ uvědomuje si kouč Komety a bývalý obránce Libor Zábranský.

Zbrojovka vstoupí do sezony s pěti zahraničními fotbalisty. Čeká je doučování

Brno - Sezona 2010/2011 přinesla Zbrojovce hned dva milníky. V jejím kádru se objevilo sedm fotbalistů, kteří neměli v kolonce národnost uvedenou Českou nebo Slovenskou republiku. Ani cizinecká legie však neodvrátila sestup z nejvyšší soutěže, který brněnský celek postihl po devatenácti letech.

VIDEO: Mladík napadl dva vrstevníky čekající na rozjezd. Kvůli pohledu

Brno – Místo aby mohli dva mladíci poklidně čekat na noční rozjezd od hlavního nádraží, museli se bránit útoku. Napadl je jejich osmnáctiletý vrstevník, který šel kolem. „Zeptal se jich, proč se na něj dívají a jednoho ze sedících udeřil pěstí do hlavy,“ popsal případ z noci na pondělí mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení