VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Klidný a dobrý oběd v nové Muzejce

Brno /FOTOGALERIE/ - Velké prostory, výhled na nejrušnější brněnské ulice, výborné jídlo a dobré ceny. To je dlouho zavřená brněnská restaurace Muzejka, která se nyní převlékla do nového kabátu.

28.3.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Muzejka.Foto: DENÍK/Attila Racek

Pod klenutými stropy posedí hosté v restauraci, u prostorných stolů v pivnici, sklep se proměnil v hudební klub a své místo našlo v domě na rohu Moravského náměstí i bistro.

Nekuřácké prostředí restaurace je přes poledne zaplněné, hosté ale mohou vyjít do patra a poobědvat v pivnici. Číšnice přináší na první pohled stejný, ale hned na ten druhý, jiný, jídelní lístek. Hosté pivnice a restaurace vybírají z odlišných předkrmů, polévek i desertů.

„S předkrmy jsou spojená studená jídla a porce jsou větší. Je to klasický pivnicový lístek,“ pročítá jídelníček kuchař vyhlášené brněnské restaurace Brabander Ivo Ševčík. Host si ale v jídelním lístku rychle najde to pravé ořechové, zarazit ho může jen podivný název kuřecího masa se šunkou a sýrem Gordon blue. „Je to hovadina, ale najdete ji v devadesáti procentech českých restaurací. Správně se toto jídlo nazývá cordon bleu – modrá stuha, což je nejvyšší francouzské ocenění pro kuchaře,“ vysvětluje Ševčík, který má za sebou kuchařskou stáž ve Francii.

Přestože s jídly musí číšnice vyběhnout několik desítek schodů, usmívají se a servírují předkrm uzený jazyk s křenem a česnekovou polévku. Jazyk je uvařený doměkka, dobře ochucený a odborník jej chválí. Nahlíží i do polévky a z ní už tak nadšený není. „Sýr je v ní navíc. Ten patří do cibulačky. Česneková polévka se podává jen s brambory a chlebovými krutony,“ vysvětluje.

Brada hostům padá při pohledu na talíře s hlavním jídlem. Tedy alespoň těm, kteří mají rádi velkou oblohu. Salát, zelí, rajčata, paprika, okurek, pórek a pomeranč jsou sice pastvou pro oči, ale žaludek přivádí do rozpaků. „Méně někdy znamená více,“ konstatuje Ševčík a zeleninu na talíři označuje za lebedu, kterou nikdo nejí, ale Češi jsou z ní nadšení, protože mají plné talíře.

Kuchaře za přípravu vepřové panenky s nivovou omáčkou a špenátem odborník chválí. „Omáčka je opravdu ze sýru niva a ne z prášku, maso šťavnaté a chutné ,“ konstatuje. Také vegetariáni mohou být v Muzejce spokojeni a domů odcházet s plným břichem. Dva kusy uzeného sýru v bramboráku jsou hodně i pro velkého jedlíka. Sýr je navíc dobře prosmažený a z bramborového obalu, který není mastný a je pravděpodobně osušený na grilu a v ubrousku, správně po rozkrojení vytéká. Servírka měla jen při objednávce tohoto jídla upozornit hosty na fakt, že díky velké obloze není třeba objednávat si k jídlu ještě salát z čerstvé zeleniny.

Při výběru sladké tečky na konec dává Ševčík přednost domácímu štrúdlu a doporučuje čokoládové tartufo, což je zmrzlina v těstíčku. Oproti hlavnímu jídlu rozmístění desertu na talíři i ozdobu v podobě lístečku máty a čokoládových stříkanců oceňuje. „Takhle by to mělo vypadat. Jsem nadšený, že vše na talíři – štrúdl, zmrzlina i šlehačka má svoji chuť a není to zasypané cukrem,“ dodává.

Ocenění v Muzejce zaslouží také přístup obsluhy, když s každou novou objednávkou nápoje přináší číšnice i čistou skleničku a rozestavění stolů, kdy má host stále pocit dostatečného soukromí. A také cena. Tříchodový oběd pro dvě osoby a káva vyšla na šest set korun. „Je vidět, že i v pivnici se dá dobře a klidně poobědvat,“ hodnotí Muzejku na závěr Ševčík.

Restaurace Muzejka - hodnocení.

Autor: Gabriela Peringerová

28.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Poštu v Komárově přepadl ozbrojený muž. Odnesl si desítky tisíc korun

Dvacátý ročník Mezinárodního policejního mistrovství v jezdectví se konal v brněnské Panské Líše. Nechyběl ani doprovodný program s policejními ukázkami.
39

Koně bojovali s ohněm, vodou i davem. Na policejním mistrovství

Sklo v asfaltu podle vědců z Brna zpevní cesty. Výzkum zajímá silničáře

Jižní Morava – Zatímco řidiči se sklu na silnici vyhýbají jako čert kříži, pro brněnské vědce je sklo v asfaltu zajímavou možností, jak zlepšit kvalitu českých silnic. Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost odborníci z brněnského Vysokého učení technického s těmito materiály experimentují.

AKTUALIZOVÁNO

Hollan jako Hitler. Aktivisté vyvěsili na maketu Německého domu fotku náměstka

Brno /FOTOGALERIE/ – Velká fotografie brněnského náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) se v sobotu dopoledne objevila na instalaci na Moravském náměstí, která je centrem festivalu Meeting Brno. Plakát vyvěsili aktivisté z hnutí Slušní lidé. Na videu, které publikovali na sociální síti, označili Hollana za neonacistu.

Už mi není dvacet, abych lítal po republice, říká navrátilec Svoboda

Brno /ANKETA/ – Vytáhl se na západě Čech, a tak ho Kometa neváhala stáhnout z hostování zpět. Hokejový útočník Tomáš Svoboda nyní vstřebává dávky v letní přípravě brněnského týmu a chce si vybojovat stálé místo v sestavě. „Příjemný návrat. Každý, kdo mě zná, ví, že to tady mám rád," pousmál se třicetiletý křídelní forvard.

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Brno - Odsouzený a omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek bydlí v brněnské Bystrci. Sousedům většinou nevadí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies