VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Klidný a dobrý oběd v nové Muzejce

Brno /FOTOGALERIE/ - Velké prostory, výhled na nejrušnější brněnské ulice, výborné jídlo a dobré ceny. To je dlouho zavřená brněnská restaurace Muzejka, která se nyní převlékla do nového kabátu.

28.3.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Brněnská restaurace Muzejka.Foto: DENÍK/Attila Racek

Pod klenutými stropy posedí hosté v restauraci, u prostorných stolů v pivnici, sklep se proměnil v hudební klub a své místo našlo v domě na rohu Moravského náměstí i bistro.

Nekuřácké prostředí restaurace je přes poledne zaplněné, hosté ale mohou vyjít do patra a poobědvat v pivnici. Číšnice přináší na první pohled stejný, ale hned na ten druhý, jiný, jídelní lístek. Hosté pivnice a restaurace vybírají z odlišných předkrmů, polévek i desertů.

„S předkrmy jsou spojená studená jídla a porce jsou větší. Je to klasický pivnicový lístek,“ pročítá jídelníček kuchař vyhlášené brněnské restaurace Brabander Ivo Ševčík. Host si ale v jídelním lístku rychle najde to pravé ořechové, zarazit ho může jen podivný název kuřecího masa se šunkou a sýrem Gordon blue. „Je to hovadina, ale najdete ji v devadesáti procentech českých restaurací. Správně se toto jídlo nazývá cordon bleu – modrá stuha, což je nejvyšší francouzské ocenění pro kuchaře,“ vysvětluje Ševčík, který má za sebou kuchařskou stáž ve Francii.

Přestože s jídly musí číšnice vyběhnout několik desítek schodů, usmívají se a servírují předkrm uzený jazyk s křenem a česnekovou polévku. Jazyk je uvařený doměkka, dobře ochucený a odborník jej chválí. Nahlíží i do polévky a z ní už tak nadšený není. „Sýr je v ní navíc. Ten patří do cibulačky. Česneková polévka se podává jen s brambory a chlebovými krutony,“ vysvětluje.

Brada hostům padá při pohledu na talíře s hlavním jídlem. Tedy alespoň těm, kteří mají rádi velkou oblohu. Salát, zelí, rajčata, paprika, okurek, pórek a pomeranč jsou sice pastvou pro oči, ale žaludek přivádí do rozpaků. „Méně někdy znamená více,“ konstatuje Ševčík a zeleninu na talíři označuje za lebedu, kterou nikdo nejí, ale Češi jsou z ní nadšení, protože mají plné talíře.

Kuchaře za přípravu vepřové panenky s nivovou omáčkou a špenátem odborník chválí. „Omáčka je opravdu ze sýru niva a ne z prášku, maso šťavnaté a chutné ,“ konstatuje. Také vegetariáni mohou být v Muzejce spokojeni a domů odcházet s plným břichem. Dva kusy uzeného sýru v bramboráku jsou hodně i pro velkého jedlíka. Sýr je navíc dobře prosmažený a z bramborového obalu, který není mastný a je pravděpodobně osušený na grilu a v ubrousku, správně po rozkrojení vytéká. Servírka měla jen při objednávce tohoto jídla upozornit hosty na fakt, že díky velké obloze není třeba objednávat si k jídlu ještě salát z čerstvé zeleniny.

Při výběru sladké tečky na konec dává Ševčík přednost domácímu štrúdlu a doporučuje čokoládové tartufo, což je zmrzlina v těstíčku. Oproti hlavnímu jídlu rozmístění desertu na talíři i ozdobu v podobě lístečku máty a čokoládových stříkanců oceňuje. „Takhle by to mělo vypadat. Jsem nadšený, že vše na talíři – štrúdl, zmrzlina i šlehačka má svoji chuť a není to zasypané cukrem,“ dodává.

Ocenění v Muzejce zaslouží také přístup obsluhy, když s každou novou objednávkou nápoje přináší číšnice i čistou skleničku a rozestavění stolů, kdy má host stále pocit dostatečného soukromí. A také cena. Tříchodový oběd pro dvě osoby a káva vyšla na šest set korun. „Je vidět, že i v pivnici se dá dobře a klidně poobědvat,“ hodnotí Muzejku na závěr Ševčík.

Restaurace Muzejka - hodnocení.

Autor: Gabriela Peringerová

28.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Hokejista Richard Jarůšek.

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik koupí 60 autobusů na plyn. Cestující potěší klimatizace

Brno – Šedesát nových autobusů na stlačený zemní plyn nakoupí do konce příštího roku brněnský dopravní podnik. Příjemnou novinkou bude jejich klimatizace. „Chceme, aby každý nově pořízený trolejbus nebo autobus měl klimatizaci takzvaného salónu, čili prostoru pro cestující. Kromě toho, že jsme vyslyšeli jejich prosby, také usilujeme o moderní hromadnou dopravu, kterou bude lidé rádi jezdit," okomentovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies