VYBERTE SI REGION

Klub cestovatelů: dieta z harému i snídaně s beduíny

Brno /FOTOGALERIE/ - Kuchyni vládne Syřan, v jídelním lístku restaurace Klub cestovatelů je také lančmít nebo rozsezená müsli tyčinka.

30.5.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Klub cestovatelů v Králově Poli.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Procestovat za pomoci chuťových buněk Indii, Libanon, Sýrii, Egypt, Alžírsko a Jordánsko, posnídat s beduíny, ochutnat dietu harémových tanečnic nebo sultánovu svačinku. To všechno lze v Brně v restauraci Klub cestovatelů v Králově Poli.

Pestrou, kořeněnou kuchyni, kterou jsou tyto země známé, doporučuje i šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. „Je potřeba ochutnat taky něco jiného než vepřové nebo svíčkovou,“ říká před vchodem do restaurace s orientální výzdobou. Té vévodí obrovská mapa světa s poznámkami a tečkami těch, kteří již za hranice vyrazili.

Také díky jídelnímu lístku host procestuje mnoho zemí. Stránky doplňují fotografie z tržišť a jídelen asijských i arabských zemí. Host si vybírá z kuřecího, jehněčího nebo mletého masa, zeleniny na několik způsobů či z desítek druhů černých, zelených a bílých čajů. Ochutnat může i původní jídla cestovatelů – lančmít, turisťák a rozsezenou müsli tyčinku. A po jídle si objednat vodní dýmku s tabákem.

Pokud host v jídelním lístku plném cizích názvů tápe, obsluha mu podle přání doporučí, co ochutnat. Třeba čtyři libanonské pokrmy z tábora beduínů – taštičku s kyselou špenátovou náplní, dva druhy taštiček plněných mletým jehněčím, cibulí, bulgurem a piniovými oříšky i pastu z cizrny.

„Chuť je průměrná, trochu mi to připomíná hrachovou kaši,“ konstatuje nad pastou z cizrny šéfkuchař Vařílek. Zároveň upozorňuje, že jeho specialitou jsou česká jídla a v Orientu nikdy nebyl, takže se mu indická a arabská kuchyně těžko posuzuje. Jedničku dává kvůli nevšední chuti špenátové taštičce.

Nic pro Čecha

Kuchyni v Klubu cestovatelů vládne Syřan, podle ochotné servírky by totiž Čech taková jídla neuvařil. Na talíře s velbloudem vkusně naservíroval kousky kuřecího i jehněčího masa připraveného na grilu spolu s cibulí a rajčaty. K tomu se podává tradiční chléb pita. „Maso je propečené, celkově se mi zdá suché. Placku bych podával teplou. Zelenina je připravena výborně,“ říká Vařílek.

Ve velkém zmrzlinovém poháru Egypt odborník nic orientálního nevidí. Zato tradiční medové a sezamové pečivo libanonská baklava a chalva chutnají nevšedně. „Baklava vypadá jako náš štrúdl s ořechy, ale chuť je zcela jiná,“ přiznává Vařílek. Také možnost okusit silnou arabskou kávu připravenou v nádobě džezva je zážitek, který české restaurace nenabízejí.

Přání ochutnat něco nevšedního se šéfkuchaři od Královny Elišky splní na závěr oběda. Servírka přináší specialitu: karamel s opraženými moučnými červy. „Jsou to macci,“ usmívá se šéfkuchař nad tlustými centimetrovými červy, kteří vykukují z karamelu.

Klub cestovatelů má kromě exotického jídla a prostředí ještě jedno plus. V šortkách a s batohem tam nikoho nepohoršíte. Škoda jen, že i návštěva toalety je cestou po Asii, které nepomůže ani nová barva na zdech a dveřích.

Autor: Gabriela Peringerová

30.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies