VYBERTE SI REGION

Klub cestovatelů: dieta z harému i snídaně s beduíny

Brno /FOTOGALERIE/ - Kuchyni vládne Syřan, v jídelním lístku restaurace Klub cestovatelů je také lančmít nebo rozsezená müsli tyčinka.

30.5.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Restaurace Klub cestovatelů v Králově Poli.

Restaurace Klub cestovatelů v Králově Poli.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Procestovat za pomoci chuťových buněk Indii, Libanon, Sýrii, Egypt, Alžírsko a Jordánsko, posnídat s beduíny, ochutnat dietu harémových tanečnic nebo sultánovu svačinku. To všechno lze v Brně v restauraci Klub cestovatelů v Králově Poli.

Pestrou, kořeněnou kuchyni, kterou jsou tyto země známé, doporučuje i šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. „Je potřeba ochutnat taky něco jiného než vepřové nebo svíčkovou,“ říká před vchodem do restaurace s orientální výzdobou. Té vévodí obrovská mapa světa s poznámkami a tečkami těch, kteří již za hranice vyrazili.

Také díky jídelnímu lístku host procestuje mnoho zemí. Stránky doplňují fotografie z tržišť a jídelen asijských i arabských zemí. Host si vybírá z kuřecího, jehněčího nebo mletého masa, zeleniny na několik způsobů či z desítek druhů černých, zelených a bílých čajů. Ochutnat může i původní jídla cestovatelů – lančmít, turisťák a rozsezenou müsli tyčinku. A po jídle si objednat vodní dýmku s tabákem.

Pokud host v jídelním lístku plném cizích názvů tápe, obsluha mu podle přání doporučí, co ochutnat. Třeba čtyři libanonské pokrmy z tábora beduínů – taštičku s kyselou špenátovou náplní, dva druhy taštiček plněných mletým jehněčím, cibulí, bulgurem a piniovými oříšky i pastu z cizrny.

„Chuť je průměrná, trochu mi to připomíná hrachovou kaši,“ konstatuje nad pastou z cizrny šéfkuchař Vařílek. Zároveň upozorňuje, že jeho specialitou jsou česká jídla a v Orientu nikdy nebyl, takže se mu indická a arabská kuchyně těžko posuzuje. Jedničku dává kvůli nevšední chuti špenátové taštičce.

Nic pro Čecha

Kuchyni v Klubu cestovatelů vládne Syřan, podle ochotné servírky by totiž Čech taková jídla neuvařil. Na talíře s velbloudem vkusně naservíroval kousky kuřecího i jehněčího masa připraveného na grilu spolu s cibulí a rajčaty. K tomu se podává tradiční chléb pita. „Maso je propečené, celkově se mi zdá suché. Placku bych podával teplou. Zelenina je připravena výborně,“ říká Vařílek.

Ve velkém zmrzlinovém poháru Egypt odborník nic orientálního nevidí. Zato tradiční medové a sezamové pečivo libanonská baklava a chalva chutnají nevšedně. „Baklava vypadá jako náš štrúdl s ořechy, ale chuť je zcela jiná,“ přiznává Vařílek. Také možnost okusit silnou arabskou kávu připravenou v nádobě džezva je zážitek, který české restaurace nenabízejí.

Přání ochutnat něco nevšedního se šéfkuchaři od Královny Elišky splní na závěr oběda. Servírka přináší specialitu: karamel s opraženými moučnými červy. „Jsou to macci,“ usmívá se šéfkuchař nad tlustými centimetrovými červy, kteří vykukují z karamelu.

Klub cestovatelů má kromě exotického jídla a prostředí ještě jedno plus. V šortkách a s batohem tam nikoho nepohoršíte. Škoda jen, že i návštěva toalety je cestou po Asii, které nepomůže ani nová barva na zdech a dveřích.

Autor: Gabriela Peringerová

30.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bruslařskou dálnici na Brněnské přehradě využívají o víkendu davy lidí.
2 23

Bruslařská dálnice. Na přehradě si lidé užívali dvoukilometrového okruhu

Ilustrační foto.

Pozor. Řidičák musí na jižní Moravě vyměnit 82 tisíc lidí

Na ledě ve společném dresu. Hokejový tým tří univerzit sbírá podporu

Brno – HC Univerzita Brno. Tak by mohl znít název společného hokejového týmu hráčů z Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického a Mendelovy univerzity. Sportovci třech největších brněnských vysokých škol by pod jednotnou barvou dresu rádi bojovali v druhé lize.

Auto skončilo v řece. Nehoda uzavřela silnici mezi Bílovicemi a Adamovem

Bílovice nad Svitavou – Silnici mezi Bílovicemi nad Svitavou a Adamovem zablokovala v sobotu odpoledne dopravní nehoda. Krátce před druhou hodinou osobní auto sjelo do příkopu a skončilo v řece. Záchranáři odvezli do nemocnice jednu ženu. Podle prvních informací nejde o vážné zranění.

Jistota školky? Nově blízko domova. Brno zavede spádové oblasti

Brno – Každé ráno vyjíždí Martina Kratochvílová z brněnské Bystrce se svou čtyřletou dcerou. „Jelikož pracuji v centru, malou dávám do školky kousek od práce. Je to pro mě pohodlnější. Když skončím, dceru vyzvednu. Kdybych ji musela vyzvedávat v Bystrci, často bych to nestíhala," přiznala matka. Po zavedení takzvaných spádových oblastí, by Kratochvílová mohla mít s umístěním dcery v centru Brna problém. Při letošním zápise si rodiče sice mateřinku vyberou podle zaměření nebo kvality. Hlavním kritériem pro přijetí ale bude místo trvalého bydliště. Brno musí spádové oblasti zavést kvůli novele z ministerstva školství.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies