VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Klub cestovatelů: dieta z harému i snídaně s beduíny

Brno /FOTOGALERIE/ - Kuchyni vládne Syřan, v jídelním lístku restaurace Klub cestovatelů je také lančmít nebo rozsezená müsli tyčinka.

30.5.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Restaurace Klub cestovatelů v Králově Poli.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Procestovat za pomoci chuťových buněk Indii, Libanon, Sýrii, Egypt, Alžírsko a Jordánsko, posnídat s beduíny, ochutnat dietu harémových tanečnic nebo sultánovu svačinku. To všechno lze v Brně v restauraci Klub cestovatelů v Králově Poli.

Pestrou, kořeněnou kuchyni, kterou jsou tyto země známé, doporučuje i šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. „Je potřeba ochutnat taky něco jiného než vepřové nebo svíčkovou,“ říká před vchodem do restaurace s orientální výzdobou. Té vévodí obrovská mapa světa s poznámkami a tečkami těch, kteří již za hranice vyrazili.

Také díky jídelnímu lístku host procestuje mnoho zemí. Stránky doplňují fotografie z tržišť a jídelen asijských i arabských zemí. Host si vybírá z kuřecího, jehněčího nebo mletého masa, zeleniny na několik způsobů či z desítek druhů černých, zelených a bílých čajů. Ochutnat může i původní jídla cestovatelů – lančmít, turisťák a rozsezenou müsli tyčinku. A po jídle si objednat vodní dýmku s tabákem.

Pokud host v jídelním lístku plném cizích názvů tápe, obsluha mu podle přání doporučí, co ochutnat. Třeba čtyři libanonské pokrmy z tábora beduínů – taštičku s kyselou špenátovou náplní, dva druhy taštiček plněných mletým jehněčím, cibulí, bulgurem a piniovými oříšky i pastu z cizrny.

„Chuť je průměrná, trochu mi to připomíná hrachovou kaši,“ konstatuje nad pastou z cizrny šéfkuchař Vařílek. Zároveň upozorňuje, že jeho specialitou jsou česká jídla a v Orientu nikdy nebyl, takže se mu indická a arabská kuchyně těžko posuzuje. Jedničku dává kvůli nevšední chuti špenátové taštičce.

Nic pro Čecha

Kuchyni v Klubu cestovatelů vládne Syřan, podle ochotné servírky by totiž Čech taková jídla neuvařil. Na talíře s velbloudem vkusně naservíroval kousky kuřecího i jehněčího masa připraveného na grilu spolu s cibulí a rajčaty. K tomu se podává tradiční chléb pita. „Maso je propečené, celkově se mi zdá suché. Placku bych podával teplou. Zelenina je připravena výborně,“ říká Vařílek.

Ve velkém zmrzlinovém poháru Egypt odborník nic orientálního nevidí. Zato tradiční medové a sezamové pečivo libanonská baklava a chalva chutnají nevšedně. „Baklava vypadá jako náš štrúdl s ořechy, ale chuť je zcela jiná,“ přiznává Vařílek. Také možnost okusit silnou arabskou kávu připravenou v nádobě džezva je zážitek, který české restaurace nenabízejí.

Přání ochutnat něco nevšedního se šéfkuchaři od Královny Elišky splní na závěr oběda. Servírka přináší specialitu: karamel s opraženými moučnými červy. „Jsou to macci,“ usmívá se šéfkuchař nad tlustými centimetrovými červy, kteří vykukují z karamelu.

Klub cestovatelů má kromě exotického jídla a prostředí ještě jedno plus. V šortkách a s batohem tam nikoho nepohoršíte. Škoda jen, že i návštěva toalety je cestou po Asii, které nepomůže ani nová barva na zdech a dveřích.

Autor: Gabriela Peringerová

30.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hráči Komety Brno Martin Zaťovič (vlevo) a Marcel Haščák.

Dlouhé volno? Můžeme si za něj sami, culí se Zaťovič

Jednání u olomouckého vrchního soudu v případu čtyřnásobné vraždy s obviněným Kevinem Dahlgrenem.
1

Rozsudek doživotí pro Dahlgrena? Místo překládání tlumočnice odešla na procházku

Corea, Bona i Diana Krall. Na brněnský JazzFest míří světoznámé hvězdy

Brno – Swingující Joe Lovano, afrokubánský Richard Bona i inteligentně popový Dan Bárta. Šestnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno nabídne jazz mnoha podob a v interpretaci těch nejlepších hudebníků.

Národní divadlo Brno láká do Reduty na jednorožce se ztopořeným penisem

Brno - Národní divadlo Brno chystá v Divadle Reduta na Zelném trhu novou inscenaci Strach jíst duši a vyzývá diváky: "Pokud Vás už nebaví fronty na selfie pod Joštem na Moraváku, stavte si udělat fotku k nám. V Redutě to vidíme růžově!" Tato krátká výzva doplňuje snímky zveřejněné na sociální síti Facebook, na nichž je nahý muž s hlavou jednorožce. Rekvizita je zabarvená do růžova a diváka upoutá zejména zvýrazeněním penisu.

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Brno – Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.

Pomohou s jazykem, děláním úkolů, výběrem školy. Brno dá na doučování 50 milionů

Brno – Cizinci, kteří neovládají dobře český jazyk, školáci ze sociálně slabších rodin i děti, kterým nejde třeba matematika. Škála žáků, kteří potřebují doučování, je široká. Vedení města Brna je od srpna plánuje podpořit. Na doučování a kariérové poradenství získalo v pondělí od ministerstva školství dotaci padesát milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies