VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Klub cestovatelů: dieta z harému i snídaně s beduíny

Brno /FOTOGALERIE/ - Kuchyni vládne Syřan, v jídelním lístku restaurace Klub cestovatelů je také lančmít nebo rozsezená müsli tyčinka.

30.5.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Klub cestovatelů v Králově Poli.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Procestovat za pomoci chuťových buněk Indii, Libanon, Sýrii, Egypt, Alžírsko a Jordánsko, posnídat s beduíny, ochutnat dietu harémových tanečnic nebo sultánovu svačinku. To všechno lze v Brně v restauraci Klub cestovatelů v Králově Poli.

Pestrou, kořeněnou kuchyni, kterou jsou tyto země známé, doporučuje i šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. „Je potřeba ochutnat taky něco jiného než vepřové nebo svíčkovou,“ říká před vchodem do restaurace s orientální výzdobou. Té vévodí obrovská mapa světa s poznámkami a tečkami těch, kteří již za hranice vyrazili.

Také díky jídelnímu lístku host procestuje mnoho zemí. Stránky doplňují fotografie z tržišť a jídelen asijských i arabských zemí. Host si vybírá z kuřecího, jehněčího nebo mletého masa, zeleniny na několik způsobů či z desítek druhů černých, zelených a bílých čajů. Ochutnat může i původní jídla cestovatelů – lančmít, turisťák a rozsezenou müsli tyčinku. A po jídle si objednat vodní dýmku s tabákem.

Pokud host v jídelním lístku plném cizích názvů tápe, obsluha mu podle přání doporučí, co ochutnat. Třeba čtyři libanonské pokrmy z tábora beduínů – taštičku s kyselou špenátovou náplní, dva druhy taštiček plněných mletým jehněčím, cibulí, bulgurem a piniovými oříšky i pastu z cizrny.

„Chuť je průměrná, trochu mi to připomíná hrachovou kaši,“ konstatuje nad pastou z cizrny šéfkuchař Vařílek. Zároveň upozorňuje, že jeho specialitou jsou česká jídla a v Orientu nikdy nebyl, takže se mu indická a arabská kuchyně těžko posuzuje. Jedničku dává kvůli nevšední chuti špenátové taštičce.

Nic pro Čecha

Kuchyni v Klubu cestovatelů vládne Syřan, podle ochotné servírky by totiž Čech taková jídla neuvařil. Na talíře s velbloudem vkusně naservíroval kousky kuřecího i jehněčího masa připraveného na grilu spolu s cibulí a rajčaty. K tomu se podává tradiční chléb pita. „Maso je propečené, celkově se mi zdá suché. Placku bych podával teplou. Zelenina je připravena výborně,“ říká Vařílek.

Ve velkém zmrzlinovém poháru Egypt odborník nic orientálního nevidí. Zato tradiční medové a sezamové pečivo libanonská baklava a chalva chutnají nevšedně. „Baklava vypadá jako náš štrúdl s ořechy, ale chuť je zcela jiná,“ přiznává Vařílek. Také možnost okusit silnou arabskou kávu připravenou v nádobě džezva je zážitek, který české restaurace nenabízejí.

Přání ochutnat něco nevšedního se šéfkuchaři od Královny Elišky splní na závěr oběda. Servírka přináší specialitu: karamel s opraženými moučnými červy. „Jsou to macci,“ usmívá se šéfkuchař nad tlustými centimetrovými červy, kteří vykukují z karamelu.

Klub cestovatelů má kromě exotického jídla a prostředí ještě jedno plus. V šortkách a s batohem tam nikoho nepohoršíte. Škoda jen, že i návštěva toalety je cestou po Asii, které nepomůže ani nová barva na zdech a dveřích.

Autor: Gabriela Peringerová

30.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies