VYBERTE SI REGION

Kodo: kuchyně i servis chytnou hosty za srdce

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Specialitou jsou teplá japonská jídla. Na grilech uprostřed stolů si mohou hosté sami podle chuti upravit marinované maso i zeleninu.

13.2.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Brněnská restaurace Kodo.

Brněnská restaurace Kodo.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

V prvním patře nového Semilassa v Králově Poli je krátce otevřena restaurace, jejíž název Kodo v jednom z možných překladů z japonštiny znamená srdeční tep. Podle šéfkuchaře brněnské restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka se Kodo stane srdeční záležitostí pro každého, kdo zde jednou výborné speciality japonské kuchyně ochutná.

V nabídce japonské restaurace samozřejmě nechybí sushi – kousky různě dochuceného syrového rybího masa s rýží. Test provádějící Ševčík však upozorňuje na jednu zvláštnost v jídelním lístku. „Překvapuje mě nabídka teplých japonských jídel v moderním pojetí,“ říká šéfkuchař.

Sushi i teplá jídla

Záměr nabídnout v japonské restauraci i něco jiného něž studenou kuchyni a specializovat se na teplá jídla, potvrzuje v závěru obědu kuchař restaurace Kodo. Odklápí grily zabudované uprostřed stolů a předvádí, že si hosté mohou marinované kousky masa nebo zeleniny opékat přímo u stolu. Takový způsob stolování sice pochází z Koreje, ale mezi Japonci je nyní velice oblíbený. „V Japonsku teď neustále otevírají další a další restaurace, ve kterých se jen griluje. Je to velice moderní,“ vysvětluje kuchař z Kodo. Je celý v černém a část oběda připravuje přímo před zraky hostů za pultíkem vedle baru.

Restaurace překvapí i kontrasty v interiéru. Světlé dřevo stolů a růžová barva květů japonských třešní se střetává s tmavými dřevěnými samuraji v nadživotní velikosti.

Na stolech leží několik hranatých misek, hůlky a ještě před jídlem číšník v košíčku přináší vlhké nahřáté froté ručníčky s logem restaurace na omytí rukou. Na české poměry v restauraci nezvyklý luxus.

Dva kousky mořského vlka a kousek lososa – to je předkrm, který i bez objednání dostane každý host restaurace. Čerstvé maso je jen zlehka opražené a chutná výtečně.

Zprudka opečeného, ale uvnitř zcela syrového tuňáka ochutnává šéfkuchař Ševčík jako předkrm. Maguro sashimi je servírován se sezamovým olejem a typickou řídkou japonskou sójovou omáčkou kikkoman. Vzápětí dostává testující odborník hlavní jídlo. Je to směs lososa, krevet, houby shiitake, papriky a mrkve obalené v těstíčku z japonské mouky tempura.

„Do této zvláštní mouky se přidává i perlivá voda, těstíčko je pak po osmažení křehčí a křupavější,“ poodhaluje taje japonské kuchyně Ševčík. Jídlo leží na papírovém ubrousku, který odsaje přebytečnou mastnotu. „Také servírování musím pochválit, je precizní,“ konstatuje odborník.

Speciality i v menu

Kodo nabízí také dva druhy poledního menu. V tom dražším si kromě zeleninového salátu s pomeranči host pochutná na polévce s kousky ryb a temně zelenou řasou wakame a setu sushi. Tři kousky nigiri sushi a šest kousků maki sushi zasytí a po dochucení zelenou pastou wasabi a sójovou omáčkou se stane oběd nezapomenutelným zážitkem.

Vysvědčení restaurace Kodo.

Tečku za nevšedním obědem udělá grilovaný ananas přelitý sirupem, servírovaný na misce z kůry ananasu. Porce tohoto dezertu je sice poněkud dražší než zákusky v běžných restauracích, pochutná si na ní však i dvojice. V Kodo ho podávají s kopečkem zmrzliny ze zeleného čaje.

„Tak to vypadá, když se práce dělá dobře a se zájmem,“ hodnotí výkon místního kuchaře Ševčík. Kuchař se snaží naklonit si i srdce žen a odcházejícím návštěvnicím věnuje růži. „Snad možná proto, že bude Valentýn,“ vtipkuje Ševčík a restauraci Kodo hodnotí samými jedničkami.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

13.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Při nehodě dvou aut v Rajhradě se zranil kojenec

Rajhrad – Čtyři zraněné včetně jednoho kojence si vyžádala nehoda dvou osobních aut. Ta se střetla v sobotu dopoledne v Rajhradě na Brněnsku.

Měl podpírat německou dálnici. Místo mostu stojí u přehrady jen osamělé torzo

Brno – Zakázaná výzva lákala před lety horolezce u brněnské přehrady. Ještě v devadesátých letech minulého století mohli lézt na opuštěný pilíř Hitlerovy dálnice, dnes už zde ale platí zákaz. Právě pozůstatku po nikdy nedostavěné dálnici je věnován další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Brněnské mosty.

Nové jízdní řády? Změny čekají cestující už od neděle. Přibude nová linka

Brno – Z bohunické nemocnice do Technologického parku za pětadvacet minut a bez přestupů. Od neděle platí nový jízdní řád brněnské hromadné dopravy. Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, cestující v něm najdou i novou expresní linku E56, která propojí Univerzitní kampus a Technologický park.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies