VYBERTE SI REGION

Kodo: kuchyně i servis chytnou hosty za srdce

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Specialitou jsou teplá japonská jídla. Na grilech uprostřed stolů si mohou hosté sami podle chuti upravit marinované maso i zeleninu.

13.2.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Brněnská restaurace Kodo.

Brněnská restaurace Kodo.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

V prvním patře nového Semilassa v Králově Poli je krátce otevřena restaurace, jejíž název Kodo v jednom z možných překladů z japonštiny znamená srdeční tep. Podle šéfkuchaře brněnské restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka se Kodo stane srdeční záležitostí pro každého, kdo zde jednou výborné speciality japonské kuchyně ochutná.

V nabídce japonské restaurace samozřejmě nechybí sushi – kousky různě dochuceného syrového rybího masa s rýží. Test provádějící Ševčík však upozorňuje na jednu zvláštnost v jídelním lístku. „Překvapuje mě nabídka teplých japonských jídel v moderním pojetí,“ říká šéfkuchař.

Sushi i teplá jídla

Záměr nabídnout v japonské restauraci i něco jiného něž studenou kuchyni a specializovat se na teplá jídla, potvrzuje v závěru obědu kuchař restaurace Kodo. Odklápí grily zabudované uprostřed stolů a předvádí, že si hosté mohou marinované kousky masa nebo zeleniny opékat přímo u stolu. Takový způsob stolování sice pochází z Koreje, ale mezi Japonci je nyní velice oblíbený. „V Japonsku teď neustále otevírají další a další restaurace, ve kterých se jen griluje. Je to velice moderní,“ vysvětluje kuchař z Kodo. Je celý v černém a část oběda připravuje přímo před zraky hostů za pultíkem vedle baru.

Restaurace překvapí i kontrasty v interiéru. Světlé dřevo stolů a růžová barva květů japonských třešní se střetává s tmavými dřevěnými samuraji v nadživotní velikosti.

Na stolech leží několik hranatých misek, hůlky a ještě před jídlem číšník v košíčku přináší vlhké nahřáté froté ručníčky s logem restaurace na omytí rukou. Na české poměry v restauraci nezvyklý luxus.

Dva kousky mořského vlka a kousek lososa – to je předkrm, který i bez objednání dostane každý host restaurace. Čerstvé maso je jen zlehka opražené a chutná výtečně.

Zprudka opečeného, ale uvnitř zcela syrového tuňáka ochutnává šéfkuchař Ševčík jako předkrm. Maguro sashimi je servírován se sezamovým olejem a typickou řídkou japonskou sójovou omáčkou kikkoman. Vzápětí dostává testující odborník hlavní jídlo. Je to směs lososa, krevet, houby shiitake, papriky a mrkve obalené v těstíčku z japonské mouky tempura.

„Do této zvláštní mouky se přidává i perlivá voda, těstíčko je pak po osmažení křehčí a křupavější,“ poodhaluje taje japonské kuchyně Ševčík. Jídlo leží na papírovém ubrousku, který odsaje přebytečnou mastnotu. „Také servírování musím pochválit, je precizní,“ konstatuje odborník.

Speciality i v menu

Kodo nabízí také dva druhy poledního menu. V tom dražším si kromě zeleninového salátu s pomeranči host pochutná na polévce s kousky ryb a temně zelenou řasou wakame a setu sushi. Tři kousky nigiri sushi a šest kousků maki sushi zasytí a po dochucení zelenou pastou wasabi a sójovou omáčkou se stane oběd nezapomenutelným zážitkem.

Vysvědčení restaurace Kodo.

Tečku za nevšedním obědem udělá grilovaný ananas přelitý sirupem, servírovaný na misce z kůry ananasu. Porce tohoto dezertu je sice poněkud dražší než zákusky v běžných restauracích, pochutná si na ní však i dvojice. V Kodo ho podávají s kopečkem zmrzliny ze zeleného čaje.

„Tak to vypadá, když se práce dělá dobře a se zájmem,“ hodnotí výkon místního kuchaře Ševčík. Kuchař se snaží naklonit si i srdce žen a odcházejícím návštěvnicím věnuje růži. „Snad možná proto, že bude Valentýn,“ vtipkuje Ševčík a restauraci Kodo hodnotí samými jedničkami.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

13.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Hrom do krupice. Domácí nesmüsli. Naložený kapr vedle sledě. Bar 4pokoje je prvním brněnským non-stop podnikem nabízejícím snídaně, obědy i večeře. Mění se jídelníčky, osvětlení, hudba i ceny – vždy podle hodiny, v níž lidé přijdou.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.
10

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Lucie prodělala přeměnu pohlaví, nyní o tom hraje divadlo

Brno – Už v mateřské škole si uvědomovala, že je ženou v mužském těle. Dala se na herectví, ale slýchávala: Musíš být víc hercem! Nakonec se Lucie Brychtová rozhodla k přeměně pohlaví, čímž však ztratila dosavadní herecké postavení. Na jeviště už s transsexuální diagnózou vstoupit nemohla. Rozhodla se tedy vtisknout svému příběhu divadelní tvar a vznikla v evropském kontextu ojedinělá inscenace Jsem žena. Její česká premiéra je ve středu od sedmi hodin večer v Buranteatru.

Stavební společnost OHL ŽS propouští zaměstnance. Řádově desítky lidí

Brno - Brněnská stavební společnost OHL ŽS, který byla v roce 2015 v půlmiliardové ztrátě, propouští zaměstnance. Řádově jde o desítky lidí. Firma zeštíhluje i svoje vedení, od ledna má novou organizační strukturu. Společnost také mění svoji strategii a chce se více zaměřit na tuzemsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies