VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koishi s japonskou kuchyní moderního stylu

Brno - V Koishi se jedlík plného talíře nedočká, ale nabídka sushi a ryb, hlavních jídel i dezertů uspokojí jak chutí, tak kvalitou.

20.6.2009 3
SDÍLEJ:

Japonský restaurant Koishi.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Koishi znamená v japonštině kamínek. Restaurace Koishi v Údolní ulici je jeden z kamínků v mozaice brněnských restaurací. Specializuje se na ryby a sushi.

Koishi není nic pro velké jedlíky, zvyklé na svíčkovou s knedlíky nebo řízek a hranolky. Dosyta se tu za běžnou cenu poledního menu nenajedí ani ti, kteří jsou zvyklí na plný talíř. Přesto je v době oběda v restauraci plno. Ryby a sushi jsou prostě moderní a milovníků japonské kuchyně stále přibývá.

Interiér Koishi je laděný do lakované černo-hnědé a červené barvy, a jak na hosta zapůsobí, záleží na místu, které si vybral. U stolů veprostřed restaurace hosté příliš soukromí nemají, ani k jídlu, ani k hovoru. Seznámí se ale s japonským mistrem kuchařem. Mezi kuchyní a barem kolem nich pravidelně několikrát projde.

Rušné prostředí

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek se na začátku testu cítí poněkud nesvůj. „Připadám si tady jak v akváriu,“ odkazuje na tapisérie s hejny ryb na stěnách a všudypřítomné sklo. „Je to zde velmi, velmi moderní,“ dodává.

Velmi moderní je podle Vařílka i jídelní lístek. Sedm druhů čerstvých ryb a kompletní nabídku sushi doplňují s jedním jídlem hovězí maso, vepřová panenka a kuře. Šéfkuchař proto sahá po nabídce poledního menu. Vepřovou panenku na houbách a pstruha s rizotem opět doplňuje sushi.

Jídelní lístek má i své zvláštnosti. Například capuccino v jídelním lístku není káva s příchutí a pěnou, ale polévka s krevetami.

Objednaný chřestový krém, který servírka přináší bez dlouhého čekání, však šéfkuchaři vyrývá vrásky na čele. Polévka, připomínající ohřáté mléko, se mu nelíbí ani mu nechutná. „Když má být něco krémové, musí to kuchař zahustit smetanou. Pokud je to vývar z chřestu, tak hodně slabý,“ nešetří odborník polévku.

Během čekání na hlavní chod se Vařílek znovu rozhlíží po restauraci. „Mám pocit, že jsem v nádražním bistru a trochu mi to zde připomíná fast foody v Norsku. Tam také připravují ryby v takovém frmolu,“ komentuje neustálé pobíhání obsluhy od baru ke kuchyni a hlasitou hudbu.

Porce hlavního jídla je naservírována uprostřed velkého talíře. Obě jídla, vepřové na houbovém ragú s brambory i pstruh s rizotem a sušenými rajčátky a bazalkou, jsou velice chutná a nelze jim nic vytknout. Snad jen už zmiňovanou velikost porcí. „Je to výborné, maso je šťavnaté a chutné, rizoto s máslem, design talíře a servírování vystihuje jednoduchost a střídmost. Musím to jen pochválit,“ obrací v hodnocení Vařílek a studuje jídelní lístek.

Převládá kvalita

Zaujaly jej dezerty a sorbety, které Koishi nabízí ve stylu zážitkové gastronomie. Například hruška Williams je připravená na červeném víně a podávaná s wasabi sorbetem. Vanilkový crème brulée s karamelovou krustou zdobí čerstvé ovoce a stejně tak čokoládový dortík, ze kterého po zakrojení teče horká čokoláda.

Podle Vařílka sushi připravují v Koishi určitě na vysoké úrovni. „Jeden pohled na balení stačí a mám jasno. Kvalita v tomto případě určitě předčí kvantitu. Jen nevím, zda český strávník ocení restauraci, ve které se nedočká plného talíře,“ dodává šéfkuchař. Oceňuje nakonec i ceny nápojů – minerální vody a kávy, které se nijak neliší od jiných brněnských restaurací.

Autor: Gabriela Peringerová

20.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Pod Kozí horou postaví rodinné domy. Proti cestě k nim lidé z Komína protestují

Důchodkyni v bezvědomí a s vážnými popáleninami vynesli z hořícího bytu hasiči ve středu krátce před šestou večer. Do bytu v kuřimské Jungmannově ulici museli vniknout násilím.
AKTUALIZUJEME

Z hořícího bytu v Kuřimi vynesli starší ženu s vážnými popáleninami

AKTUALIZOVÁNO

Stávka bude. DPMB se k ní nepřipojí. Kdo stávkovat bude, ukáží další dny

Jižní Morava – Rozhodování, zda jet do práce autobusem nebo vlakem, mnohým Jihomoravanům příští čtvrtek odpadne. Odborový svaz autobusové dopravy totiž na ten den vyhlásil stávku. Někteří řidiči tak na pravidelné linky nevyjedou.

Kolony v Jugoslávské ulici trápí řidiče. Projíždí tudy i dvacet minut

Brno /FOTOGALERIE/ – Dlouhé kolony a nervózní čekající řidiči. Redaktoři Brněnského deníku Rovnost zjišťovali, jak po týdnu vypadá situace v rozkopané brněnské Jugoslávské ulici, kde dělníci od minulého týdne opravují inženýrské sítě.

Útočník Škoda se dočkal. Ze Zbrojovky odchází na hostování do Norska

Brno – Přeje jen se raduje z vytouženého zahraničního angažmá. Fotbalový útočník Michal Škoda opouští brněnskou Zbrojovku a míří na hostování s opcí do norského klubu Lillestrøm.

Musíme ji vytáhnout, řekly si. Oceněné školačky zachránily malou holčičku z řeky

Brno /FOTOGALERIE/ – Malé dítě uviděly v ledové řece. Dvě spolužačky z brněnské základní školy neváhaly ani minutu a okamžitě dvouletou holčičku vytáhly ven. Ve středu je za jejich hrdinský čin z letošního ledna ocenil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies