VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koishi s japonskou kuchyní moderního stylu

Brno - V Koishi se jedlík plného talíře nedočká, ale nabídka sushi a ryb, hlavních jídel i dezertů uspokojí jak chutí, tak kvalitou.

20.6.2009 3
SDÍLEJ:

Japonský restaurant Koishi.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Koishi znamená v japonštině kamínek. Restaurace Koishi v Údolní ulici je jeden z kamínků v mozaice brněnských restaurací. Specializuje se na ryby a sushi.

Koishi není nic pro velké jedlíky, zvyklé na svíčkovou s knedlíky nebo řízek a hranolky. Dosyta se tu za běžnou cenu poledního menu nenajedí ani ti, kteří jsou zvyklí na plný talíř. Přesto je v době oběda v restauraci plno. Ryby a sushi jsou prostě moderní a milovníků japonské kuchyně stále přibývá.

Interiér Koishi je laděný do lakované černo-hnědé a červené barvy, a jak na hosta zapůsobí, záleží na místu, které si vybral. U stolů veprostřed restaurace hosté příliš soukromí nemají, ani k jídlu, ani k hovoru. Seznámí se ale s japonským mistrem kuchařem. Mezi kuchyní a barem kolem nich pravidelně několikrát projde.

Rušné prostředí

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek se na začátku testu cítí poněkud nesvůj. „Připadám si tady jak v akváriu,“ odkazuje na tapisérie s hejny ryb na stěnách a všudypřítomné sklo. „Je to zde velmi, velmi moderní,“ dodává.

Velmi moderní je podle Vařílka i jídelní lístek. Sedm druhů čerstvých ryb a kompletní nabídku sushi doplňují s jedním jídlem hovězí maso, vepřová panenka a kuře. Šéfkuchař proto sahá po nabídce poledního menu. Vepřovou panenku na houbách a pstruha s rizotem opět doplňuje sushi.

Jídelní lístek má i své zvláštnosti. Například capuccino v jídelním lístku není káva s příchutí a pěnou, ale polévka s krevetami.

Objednaný chřestový krém, který servírka přináší bez dlouhého čekání, však šéfkuchaři vyrývá vrásky na čele. Polévka, připomínající ohřáté mléko, se mu nelíbí ani mu nechutná. „Když má být něco krémové, musí to kuchař zahustit smetanou. Pokud je to vývar z chřestu, tak hodně slabý,“ nešetří odborník polévku.

Během čekání na hlavní chod se Vařílek znovu rozhlíží po restauraci. „Mám pocit, že jsem v nádražním bistru a trochu mi to zde připomíná fast foody v Norsku. Tam také připravují ryby v takovém frmolu,“ komentuje neustálé pobíhání obsluhy od baru ke kuchyni a hlasitou hudbu.

Porce hlavního jídla je naservírována uprostřed velkého talíře. Obě jídla, vepřové na houbovém ragú s brambory i pstruh s rizotem a sušenými rajčátky a bazalkou, jsou velice chutná a nelze jim nic vytknout. Snad jen už zmiňovanou velikost porcí. „Je to výborné, maso je šťavnaté a chutné, rizoto s máslem, design talíře a servírování vystihuje jednoduchost a střídmost. Musím to jen pochválit,“ obrací v hodnocení Vařílek a studuje jídelní lístek.

Převládá kvalita

Zaujaly jej dezerty a sorbety, které Koishi nabízí ve stylu zážitkové gastronomie. Například hruška Williams je připravená na červeném víně a podávaná s wasabi sorbetem. Vanilkový crème brulée s karamelovou krustou zdobí čerstvé ovoce a stejně tak čokoládový dortík, ze kterého po zakrojení teče horká čokoláda.

Podle Vařílka sushi připravují v Koishi určitě na vysoké úrovni. „Jeden pohled na balení stačí a mám jasno. Kvalita v tomto případě určitě předčí kvantitu. Jen nevím, zda český strávník ocení restauraci, ve které se nedočká plného talíře,“ dodává šéfkuchař. Oceňuje nakonec i ceny nápojů – minerální vody a kávy, které se nijak neliší od jiných brněnských restaurací.

Autor: Gabriela Peringerová

20.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Panelová diskuze Deníku Rovnost s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem a pozvanými hosty.
AKTUALIZOVÁNO
3 62

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

AKTUALIZOVÁNO

Výstaviště? Přední část se otevře lidem. A vzniknout má i nový pavilon

Brno /ANKETA/ - Výstaviště, které lidé znají nyní, se má brzy změnit. Přední část areálu u hlavního vstupu plánuje město otevřít lidem. A návštěvníci si za deset až dvacet let možná zajdou na výstavu do nového moderního pavilonu. V pondělí zástupci města a veletrhů poodhalili budoucnost areálu. Navíc pozvali na největší letošní akce.

ČSSD chce jihomoravské krajské nemocnice pod jednou organizací

Brno - ČSSD v Jihomoravském kraji chce sloučit devět krajských nemocnic pod jednu příspěvkovou organizaci. Novinářům to v pondělí řekl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Igor Chlup (ČSSD). Podle něj se tím ušetří peníze, zjednoduší nákupy a organizace bude silnější pro jednání se zdravotními pojišťovnami. Nemělo by to znamenat odchody zaměstnanců. ČSSD svůj návrh projedná s koaličními partnery a v případě schválení by do roka měla vzniknout studie proveditelnosti.

Opilý muž hazardoval na kolejích. Strážníci ho museli spoutat

Brno – Silně opilého muže museli v sobotu z tramvajových kolejí odvést brněnští strážníci. „Hlídka odpoledne objevila v královopolské smyčce opilého sedmapadesátiletého muže, který se choval velmi agresivně. Dechová zkouška ukázala, že má v sobě bezmála 2,5 promile alkoholu," popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Hazardér se do příjezdu sanitky choval nezvladatelně a hlídka ho nakonec musela spoutat. Přivolaná záchranná služba jej poté odvezla na záchytnou stanici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies