VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koishi s japonskou kuchyní moderního stylu

Brno - V Koishi se jedlík plného talíře nedočká, ale nabídka sushi a ryb, hlavních jídel i dezertů uspokojí jak chutí, tak kvalitou.

20.6.2009 3
SDÍLEJ:

Japonský restaurant Koishi.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Koishi znamená v japonštině kamínek. Restaurace Koishi v Údolní ulici je jeden z kamínků v mozaice brněnských restaurací. Specializuje se na ryby a sushi.

Koishi není nic pro velké jedlíky, zvyklé na svíčkovou s knedlíky nebo řízek a hranolky. Dosyta se tu za běžnou cenu poledního menu nenajedí ani ti, kteří jsou zvyklí na plný talíř. Přesto je v době oběda v restauraci plno. Ryby a sushi jsou prostě moderní a milovníků japonské kuchyně stále přibývá.

Interiér Koishi je laděný do lakované černo-hnědé a červené barvy, a jak na hosta zapůsobí, záleží na místu, které si vybral. U stolů veprostřed restaurace hosté příliš soukromí nemají, ani k jídlu, ani k hovoru. Seznámí se ale s japonským mistrem kuchařem. Mezi kuchyní a barem kolem nich pravidelně několikrát projde.

Rušné prostředí

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek se na začátku testu cítí poněkud nesvůj. „Připadám si tady jak v akváriu,“ odkazuje na tapisérie s hejny ryb na stěnách a všudypřítomné sklo. „Je to zde velmi, velmi moderní,“ dodává.

Velmi moderní je podle Vařílka i jídelní lístek. Sedm druhů čerstvých ryb a kompletní nabídku sushi doplňují s jedním jídlem hovězí maso, vepřová panenka a kuře. Šéfkuchař proto sahá po nabídce poledního menu. Vepřovou panenku na houbách a pstruha s rizotem opět doplňuje sushi.

Jídelní lístek má i své zvláštnosti. Například capuccino v jídelním lístku není káva s příchutí a pěnou, ale polévka s krevetami.

Objednaný chřestový krém, který servírka přináší bez dlouhého čekání, však šéfkuchaři vyrývá vrásky na čele. Polévka, připomínající ohřáté mléko, se mu nelíbí ani mu nechutná. „Když má být něco krémové, musí to kuchař zahustit smetanou. Pokud je to vývar z chřestu, tak hodně slabý,“ nešetří odborník polévku.

Během čekání na hlavní chod se Vařílek znovu rozhlíží po restauraci. „Mám pocit, že jsem v nádražním bistru a trochu mi to zde připomíná fast foody v Norsku. Tam také připravují ryby v takovém frmolu,“ komentuje neustálé pobíhání obsluhy od baru ke kuchyni a hlasitou hudbu.

Porce hlavního jídla je naservírována uprostřed velkého talíře. Obě jídla, vepřové na houbovém ragú s brambory i pstruh s rizotem a sušenými rajčátky a bazalkou, jsou velice chutná a nelze jim nic vytknout. Snad jen už zmiňovanou velikost porcí. „Je to výborné, maso je šťavnaté a chutné, rizoto s máslem, design talíře a servírování vystihuje jednoduchost a střídmost. Musím to jen pochválit,“ obrací v hodnocení Vařílek a studuje jídelní lístek.

Převládá kvalita

Zaujaly jej dezerty a sorbety, které Koishi nabízí ve stylu zážitkové gastronomie. Například hruška Williams je připravená na červeném víně a podávaná s wasabi sorbetem. Vanilkový crème brulée s karamelovou krustou zdobí čerstvé ovoce a stejně tak čokoládový dortík, ze kterého po zakrojení teče horká čokoláda.

Podle Vařílka sushi připravují v Koishi určitě na vysoké úrovni. „Jeden pohled na balení stačí a mám jasno. Kvalita v tomto případě určitě předčí kvantitu. Jen nevím, zda český strávník ocení restauraci, ve které se nedočká plného talíře,“ dodává šéfkuchař. Oceňuje nakonec i ceny nápojů – minerální vody a kávy, které se nijak neliší od jiných brněnských restaurací.

Autor: Gabriela Peringerová

20.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Show Nebe v plamenech české společnosti Theatrum Pyroboli odstartovala dvacátý ročník festivalu Ignis Brunensis.
20

Nebe v plamenech. Show nad Špilberkem zahájila dvacátý ročník Ignis Brunensis

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Nehoda šesti aut u Tvarožné částečně blokovala dálnici D1. Tři hodiny

OBRAZEM: Defilé policistů na koních. V Brně zahájili mezinárodní mistrovství

Brno – Už po dvacáté si Brňané mohou prohlédnout mezinárodní policejní mistrovství v jezdectví. Kolemjdoucí na brněnském náměstí Svobody překvapili jezdci na koních už v pátek, kdy policisté soutěž oficiálně zahájili přehlídkou i koncertem hradní stráže a policistů.

Oslavy dětského dne: zásah hasičů na letišti nebo cyklistická exhibice u biotopu

Brno - Uvidí hasičský zásah zblízka, cyklistická esa v akci nebo se vrátí se do minulosti. Jelikož Mezinárodní den dětí oslaví již příští čtvrtek, tento, i příští víkend jsou v Brně nabité několika akcemi pro nejmenší.

AKTUALIZOVÁNO

Rušné dopoledne hasičů: zachráněný rorýs, pes i hořící auto na Staré dálnici

Brno – Škodu v hodnotě čtyřiceti tisíc korun způsobil požár na osobním autě, které za jízdy vzplanulo na Staré dálnici. „Požár uhasila jednotka hasičů ze stanici při Brněnské přehradě asi za čtvrt hodiny. Plameny auto zcela zničily," informoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj stála za vzplanutím technická závada.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies