VYBERTE SI REGION

Koishi s japonskou kuchyní moderního stylu

Brno - V Koishi se jedlík plného talíře nedočká, ale nabídka sushi a ryb, hlavních jídel i dezertů uspokojí jak chutí, tak kvalitou.

20.6.2009 3
SDÍLEJ:

Japonský restaurant Koishi.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Koishi znamená v japonštině kamínek. Restaurace Koishi v Údolní ulici je jeden z kamínků v mozaice brněnských restaurací. Specializuje se na ryby a sushi.

Koishi není nic pro velké jedlíky, zvyklé na svíčkovou s knedlíky nebo řízek a hranolky. Dosyta se tu za běžnou cenu poledního menu nenajedí ani ti, kteří jsou zvyklí na plný talíř. Přesto je v době oběda v restauraci plno. Ryby a sushi jsou prostě moderní a milovníků japonské kuchyně stále přibývá.

Interiér Koishi je laděný do lakované černo-hnědé a červené barvy, a jak na hosta zapůsobí, záleží na místu, které si vybral. U stolů veprostřed restaurace hosté příliš soukromí nemají, ani k jídlu, ani k hovoru. Seznámí se ale s japonským mistrem kuchařem. Mezi kuchyní a barem kolem nich pravidelně několikrát projde.

Rušné prostředí

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek se na začátku testu cítí poněkud nesvůj. „Připadám si tady jak v akváriu,“ odkazuje na tapisérie s hejny ryb na stěnách a všudypřítomné sklo. „Je to zde velmi, velmi moderní,“ dodává.

Velmi moderní je podle Vařílka i jídelní lístek. Sedm druhů čerstvých ryb a kompletní nabídku sushi doplňují s jedním jídlem hovězí maso, vepřová panenka a kuře. Šéfkuchař proto sahá po nabídce poledního menu. Vepřovou panenku na houbách a pstruha s rizotem opět doplňuje sushi.

Jídelní lístek má i své zvláštnosti. Například capuccino v jídelním lístku není káva s příchutí a pěnou, ale polévka s krevetami.

Objednaný chřestový krém, který servírka přináší bez dlouhého čekání, však šéfkuchaři vyrývá vrásky na čele. Polévka, připomínající ohřáté mléko, se mu nelíbí ani mu nechutná. „Když má být něco krémové, musí to kuchař zahustit smetanou. Pokud je to vývar z chřestu, tak hodně slabý,“ nešetří odborník polévku.

Během čekání na hlavní chod se Vařílek znovu rozhlíží po restauraci. „Mám pocit, že jsem v nádražním bistru a trochu mi to zde připomíná fast foody v Norsku. Tam také připravují ryby v takovém frmolu,“ komentuje neustálé pobíhání obsluhy od baru ke kuchyni a hlasitou hudbu.

Porce hlavního jídla je naservírována uprostřed velkého talíře. Obě jídla, vepřové na houbovém ragú s brambory i pstruh s rizotem a sušenými rajčátky a bazalkou, jsou velice chutná a nelze jim nic vytknout. Snad jen už zmiňovanou velikost porcí. „Je to výborné, maso je šťavnaté a chutné, rizoto s máslem, design talíře a servírování vystihuje jednoduchost a střídmost. Musím to jen pochválit,“ obrací v hodnocení Vařílek a studuje jídelní lístek.

Převládá kvalita

Zaujaly jej dezerty a sorbety, které Koishi nabízí ve stylu zážitkové gastronomie. Například hruška Williams je připravená na červeném víně a podávaná s wasabi sorbetem. Vanilkový crème brulée s karamelovou krustou zdobí čerstvé ovoce a stejně tak čokoládový dortík, ze kterého po zakrojení teče horká čokoláda.

Podle Vařílka sushi připravují v Koishi určitě na vysoké úrovni. „Jeden pohled na balení stačí a mám jasno. Kvalita v tomto případě určitě předčí kvantitu. Jen nevím, zda český strávník ocení restauraci, ve které se nedočká plného talíře,“ dodává šéfkuchař. Oceňuje nakonec i ceny nápojů – minerální vody a kávy, které se nijak neliší od jiných brněnských restaurací.

Autor: Gabriela Peringerová

20.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalista Tomáš Jablonský v posilovně.

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.
33

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Brno – Tragické následky měla ve čtvrtek odpoledne srážka muže a vlaku v úseku mezi brněnskými Židenicemi a Královým Polem. „Indicent se stal přibližně v půl třetí odpoledne. Dopravu na trati jsme přerušili. Aktuálně předpokládáme, že to potrvá zhruba do půl páté večer, bližší podrobnosti ale bohužel zatím nemůžeme sdělit," sdělil za České dráhy Petr Šťáhlavský.

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Brno – Fotografie podřezaného zápěstí přišla v noci na středu na mobilní telefon mladé ženě od jejího pětadvacetiletého známého z Brna. S obavami o jeho život se svěřila přátelům, kteří ihned informovali policii.

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Brno /INFOGRAFIKA/ - Spokojenost lidí s posledními brněnskými adventními trhy zjišťoval průzkum. Lidem se trhy líbily, nové na Dominikánském náměstí ale často obešli.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies