VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař pivnice U Putny udělal dvě kaňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Před okny brněnské pivnice U putny jezdí po Václavské ulici neustále tramvaje, uvnitř je ale velice příjemně. V malé restauraci jsou stoly na sebe namačkány tak, že si hosté vzájemně vidí do talíře, to ale šéfkuchaři brněnské restaurace a hotelu Sharingham Jiřímu Vařílkovi tentokrát nevadí.

13.3.2010
SDÍLEJ:

Restaurace U putny.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

„Je to klasická malá hospůdka, kam chodí štamgasti na pivo a jídlo,“ říká a přejíždí rukou po dřevěném stolu, ze kterého už hosté lokty odřeli lak.

Ruce si mne nadšením i nad jídelním lístkem. „Hodně hotovek, hodně pálivých jídel a moravských specialit. Do takové restaurace bych na jídlo přivedl cizince, kteří chtějí ochutnat českou klasiku,“ říká šéfkuchař. Moravský talíř, vepřový vrabec se zelím a knedlíky, guláš nebo uzené s hrachovou kaší. To jsou totiž podle Vařílka přesně ta jídla, která cizince lákají.

Do putny ale chodí i hodně stálých hostů na obědy, nebo třeba jen na stojáka na pivo. U vchodu si totiž mohou půllitr odložit na dřevěný pultík u zdi. K obědu si tam lze vybrat nejen rajskou, ale třeba i povidlové taštičky nebo tatarák s topinkami.

Pro test se šéfkuchař Vařílek rozhodne vyzkoušet Pozdrav z Olomouce, plněnou vepřovou panenku a maso v bramboráku. Příprava těchto tří jídel trvá kuchaři dost dlouho, téměř pětačtyřicet minut, odborník jej ale omlouvá. „Má narváno hosty, kteří přišli na polední menu. Pokud je v kuchyni sám, nezávidím mu,“ mluví z vlastní zkušenosti Vařílek.

Všechna tři jídla na oválných talířích vypadají na první pohled lákavě. I obloha – zelný salát s koprem, rajče a okurek je Smažená kuřecí kapsa plněná šunkou a olomouckými tvarůžky je chuťově výborná, ale to samé se nedá říct o příloze. Opékané moravské brambory s majoránkou jsou prohnané fritézou, mastné a až nepředstavitelně moc slané.

#nahled|http://g.denik.cz/50/40/restaurace_u_putny_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/40/restaurace_u_putny_infografika.jpg|Restaurace U putny.#

To samé vytýká Vařílek i selským bramborám u druhého testovaného jídla. „Kuchař je totiž ochutil slanou česnekovou pastou,“ nachází vysvětlení přesolené přílohy odborník. Vzápětí se rozhodne kuchaři od putny odebrat výuční list. Z vepřové panenky zapomněl odkrojit blánu. „Odblanit panenku je základní věc, kuchaři se to učí v prvním ročníku,“ zlobí se Vařílek a z masa si sám blánu odstraňuje.

Naopak málo slané a málo pikantní je třetí testované jídlo – vepřové nudličky v bramboráku. „To, že směs masa a zeleniny uvnitř bramboráku není příliš ostrá by mě nevadilo. Každý má jiné chutě. Do bramboráku bych ale naopak sůl a možná i česnek, tedy tu strašnou chemickou pastu, přidal,“ radí Vařílek.

V pivnici, kde nabízí několik druhů piva a sedm druhů nealkoholických limonád, hosté deserty v jídelním lístku často nehledají. I tak nabízí pro mlsné jazýčky U putny mezi hotovými jídly palačinky s borůvkami.

Podle Vařílka je pivnice U putny typem klasické, české rodinné hospůdky. A proto v závěru zmírňuje i své předchozí nelichotivé výtky. „Až na ty dvě kaňky – slané brambory a blánu na mase – zde bylo vše v pořádku,“ dodává Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

13.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnská Zbrojovka ve 26. kole nejvyšší fotbalové ligy před domácími fanoušky porazila Příbram 2:0.

Z Norska se vrací nejlepší střelec. Útočník Škoda pomůže Zbrojovce

Lev Lolek je novou atrakcí brněnské zoo.
11

Brněnská zoo spustila online přenos ze lví ubikace

Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Brno – Bojí se obtížného porodu a bolesti. Proto ženy upřednostňují porody císařským řezem před přirozenými. Počet rodiček, které volí chirurgickou metodu, se podle národního registru novorozenců od počátku tisíciletí více než zdvojnásobil. Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě.

AUTOMIX.CZ / AKTUALIZOVÁNO

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

Rok registru: smlouvy pod drobnohledem, úřady jich odkryly tisíce

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Nejvíc peněz od kraje dostává charita, od Brna technické sítě. Registr smluv odkryl firmy, které získávají veřejné zakázky. 

AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO

Na D1 u Domašova hořelo auto. Dálnice byla ve směru na Prahu neprůjezdná

Domašov - Požár osobního auta zastavil ve čtvrtek před desátou dopoledne provoz na dálnici D1 na 169. kilometru ve směru na Prahu. K hořícímu autu u Domašova na Brněnsku vyrazily tři jednotky hasičů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení