VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař pivnice U Putny udělal dvě kaňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Před okny brněnské pivnice U putny jezdí po Václavské ulici neustále tramvaje, uvnitř je ale velice příjemně. V malé restauraci jsou stoly na sebe namačkány tak, že si hosté vzájemně vidí do talíře, to ale šéfkuchaři brněnské restaurace a hotelu Sharingham Jiřímu Vařílkovi tentokrát nevadí.

13.3.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Restaurace U putny.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

„Je to klasická malá hospůdka, kam chodí štamgasti na pivo a jídlo,“ říká a přejíždí rukou po dřevěném stolu, ze kterého už hosté lokty odřeli lak.

Ruce si mne nadšením i nad jídelním lístkem. „Hodně hotovek, hodně pálivých jídel a moravských specialit. Do takové restaurace bych na jídlo přivedl cizince, kteří chtějí ochutnat českou klasiku,“ říká šéfkuchař. Moravský talíř, vepřový vrabec se zelím a knedlíky, guláš nebo uzené s hrachovou kaší. To jsou totiž podle Vařílka přesně ta jídla, která cizince lákají.

Do putny ale chodí i hodně stálých hostů na obědy, nebo třeba jen na stojáka na pivo. U vchodu si totiž mohou půllitr odložit na dřevěný pultík u zdi. K obědu si tam lze vybrat nejen rajskou, ale třeba i povidlové taštičky nebo tatarák s topinkami.

Pro test se šéfkuchař Vařílek rozhodne vyzkoušet Pozdrav z Olomouce, plněnou vepřovou panenku a maso v bramboráku. Příprava těchto tří jídel trvá kuchaři dost dlouho, téměř pětačtyřicet minut, odborník jej ale omlouvá. „Má narváno hosty, kteří přišli na polední menu. Pokud je v kuchyni sám, nezávidím mu,“ mluví z vlastní zkušenosti Vařílek.

Všechna tři jídla na oválných talířích vypadají na první pohled lákavě. I obloha – zelný salát s koprem, rajče a okurek je Smažená kuřecí kapsa plněná šunkou a olomouckými tvarůžky je chuťově výborná, ale to samé se nedá říct o příloze. Opékané moravské brambory s majoránkou jsou prohnané fritézou, mastné a až nepředstavitelně moc slané.

#nahled|http://g.denik.cz/50/40/restaurace_u_putny_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/40/restaurace_u_putny_infografika.jpg|Restaurace U putny.#

To samé vytýká Vařílek i selským bramborám u druhého testovaného jídla. „Kuchař je totiž ochutil slanou česnekovou pastou,“ nachází vysvětlení přesolené přílohy odborník. Vzápětí se rozhodne kuchaři od putny odebrat výuční list. Z vepřové panenky zapomněl odkrojit blánu. „Odblanit panenku je základní věc, kuchaři se to učí v prvním ročníku,“ zlobí se Vařílek a z masa si sám blánu odstraňuje.

Naopak málo slané a málo pikantní je třetí testované jídlo – vepřové nudličky v bramboráku. „To, že směs masa a zeleniny uvnitř bramboráku není příliš ostrá by mě nevadilo. Každý má jiné chutě. Do bramboráku bych ale naopak sůl a možná i česnek, tedy tu strašnou chemickou pastu, přidal,“ radí Vařílek.

V pivnici, kde nabízí několik druhů piva a sedm druhů nealkoholických limonád, hosté deserty v jídelním lístku často nehledají. I tak nabízí pro mlsné jazýčky U putny mezi hotovými jídly palačinky s borůvkami.

Podle Vařílka je pivnice U putny typem klasické, české rodinné hospůdky. A proto v závěru zmírňuje i své předchozí nelichotivé výtky. „Až na ty dvě kaňky – slané brambory a blánu na mase – zde bylo vše v pořádku,“ dodává Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

13.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Ilustrační foto.
6

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Brno – Fotbalisté Zbrojovky přivítali v osmnáctém kole nejvyšší soutěže na svém stadionu Liberec a zvítězili 1:0.

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

Brno – Bum! Rány se ozývaly každou chvíli brněnskými Kníničkami. Místní chasa totiž v sobotu odpoledne slavila masopust. Ulicemi procházel průvod v maskách. Lidé v ulicích potkali tradiční masky, které k fašanku patří, ale třeba i Čerta a Káču, nebo bandu pirátů i se střílející pirátskou lodí.

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies