VYBERTE SI REGION

Kuchař pivnice U Putny udělal dvě kaňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Před okny brněnské pivnice U putny jezdí po Václavské ulici neustále tramvaje, uvnitř je ale velice příjemně. V malé restauraci jsou stoly na sebe namačkány tak, že si hosté vzájemně vidí do talíře, to ale šéfkuchaři brněnské restaurace a hotelu Sharingham Jiřímu Vařílkovi tentokrát nevadí.

13.3.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Restaurace U putny.

Restaurace U putny.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

„Je to klasická malá hospůdka, kam chodí štamgasti na pivo a jídlo,“ říká a přejíždí rukou po dřevěném stolu, ze kterého už hosté lokty odřeli lak.

Ruce si mne nadšením i nad jídelním lístkem. „Hodně hotovek, hodně pálivých jídel a moravských specialit. Do takové restaurace bych na jídlo přivedl cizince, kteří chtějí ochutnat českou klasiku,“ říká šéfkuchař. Moravský talíř, vepřový vrabec se zelím a knedlíky, guláš nebo uzené s hrachovou kaší. To jsou totiž podle Vařílka přesně ta jídla, která cizince lákají.

Do putny ale chodí i hodně stálých hostů na obědy, nebo třeba jen na stojáka na pivo. U vchodu si totiž mohou půllitr odložit na dřevěný pultík u zdi. K obědu si tam lze vybrat nejen rajskou, ale třeba i povidlové taštičky nebo tatarák s topinkami.

Pro test se šéfkuchař Vařílek rozhodne vyzkoušet Pozdrav z Olomouce, plněnou vepřovou panenku a maso v bramboráku. Příprava těchto tří jídel trvá kuchaři dost dlouho, téměř pětačtyřicet minut, odborník jej ale omlouvá. „Má narváno hosty, kteří přišli na polední menu. Pokud je v kuchyni sám, nezávidím mu,“ mluví z vlastní zkušenosti Vařílek.

Všechna tři jídla na oválných talířích vypadají na první pohled lákavě. I obloha – zelný salát s koprem, rajče a okurek je Smažená kuřecí kapsa plněná šunkou a olomouckými tvarůžky je chuťově výborná, ale to samé se nedá říct o příloze. Opékané moravské brambory s majoránkou jsou prohnané fritézou, mastné a až nepředstavitelně moc slané.

#nahled|http://g.denik.cz/50/40/restaurace_u_putny_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/40/restaurace_u_putny_infografika.jpg|Restaurace U putny.#

To samé vytýká Vařílek i selským bramborám u druhého testovaného jídla. „Kuchař je totiž ochutil slanou česnekovou pastou,“ nachází vysvětlení přesolené přílohy odborník. Vzápětí se rozhodne kuchaři od putny odebrat výuční list. Z vepřové panenky zapomněl odkrojit blánu. „Odblanit panenku je základní věc, kuchaři se to učí v prvním ročníku,“ zlobí se Vařílek a z masa si sám blánu odstraňuje.

Naopak málo slané a málo pikantní je třetí testované jídlo – vepřové nudličky v bramboráku. „To, že směs masa a zeleniny uvnitř bramboráku není příliš ostrá by mě nevadilo. Každý má jiné chutě. Do bramboráku bych ale naopak sůl a možná i česnek, tedy tu strašnou chemickou pastu, přidal,“ radí Vařílek.

V pivnici, kde nabízí několik druhů piva a sedm druhů nealkoholických limonád, hosté deserty v jídelním lístku často nehledají. I tak nabízí pro mlsné jazýčky U putny mezi hotovými jídly palačinky s borůvkami.

Podle Vařílka je pivnice U putny typem klasické, české rodinné hospůdky. A proto v závěru zmírňuje i své předchozí nelichotivé výtky. „Až na ty dvě kaňky – slané brambory a blánu na mase – zde bylo vše v pořádku,“ dodává Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

13.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté brněnské Komety vyhráli v 41. kole extraligy v Hradci Králové 4:3 po prodloužení.

Bojovat a makat. Kometa už se nastavuje na play-off mód, v Hradci se vyplatil

Socha Panny Marie Ořešínské.

Ořešínská madona putuje domácnostmi. Čeká na opravu zvoničky

Lidé zaznamenávají místa do čichové mapy Brna. Voní jim třeba pivovar

Brno /ANKETA/ – Mendlovo náměstí páchne, na Úvoze se kvůli smogu téměř nedá dýchat. Na přibližně dvě desítky podobně nelibě páchnoucích míst v brněnských ulicích už upozornili lidé na internetu. Díky takzvané čichové mapě, kterou na web minulý týden umístili její autoři.

Stříhají v něm lidi přes sto let. Nejstarší brněnské kadeřnictví zrekonstruují

Brno /FOTOGALERIE/ – Ženy i muži se chodí už více než století stříhat do kadeřnictví v Údolní ulici. Nejstarší brněnský salón majitel zrekonstruuje.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Brno - Hrubé jednání a vulgární projevy ze strany místostarosty Petra Kunce měli zažít zaměstnanci židenické radnice podle zprávy inspektorátu práce. „Někteří zaměstnanci pociťovali jednání místostarosty v rozporu s dobrými mravy," sdělila za inspekci Dagmar Berková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies