VYBERTE SI REGION

Kuchař restaurace Amur vaří jako v 80. letech

Brno – Světle zelené stěny a na nich hokejové relikvie, svazky česneku nebo třeba obraz Gustáva Husáka. Takový pohled se naskytne hostům, kteří zamíří na jídlo či pití do restaurace Amur v ulici U Hřiště v brněnském Starém Lískovci.

5.3.2011 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií
Restaurace Amur v Brně.

Restaurace Amur v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

„Připadá mi, jako by se tady zastavil čas. Zhruba před pětadvaceti lety,“ komentuje atmosféru šéfkuchař restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek. Amur navštívil při pravidelném seriálu Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Podnik v jihozápadní části města, do kterého se schází po několika rozpadajících se betonových schodech, šéfkuchaře svým zaměřením nepřekvapuje. „Je to typická meníčková hospoda. Jen se divím, že je půl jedné a jsme tu jediní,“ kroutí hlavou Vařílek.

Jako před lety

Z prostředí restaurace nijak nadšený není. „Evidentně sem spíš chodí večer štamgasti na pivo, než že by tady někdo obědval. I když tu nikdo není, je to tady zakouřené. Nejspíš z minulého večera. Navíc je to tady docela tmavé, chtělo by to něčím osvěžit,“ radí šéfkuchař. Zároveň ho ale zaujme zahrádka. „V létě tam bude hezky,“ myslí si.

Nelíbí se mu ani to, že restaurace nemyslí na nekuřáky. I když je tam v době obědů kouření zakázané. „Jinak je tady jen jeden stůl, na kterém je cedule se zákazem kouření. Od ostatních ale není nijak oddělený,“ podotýká Vařílek.

Nijak zvlášť ho nezaujme ani nabídka. „Hmm, kuře hawai. To bylo typické jídlo restaurací koncem osmdesátých let. Ještě chybí kuře s broskví. Iluze hospody z minulého režimu by byla dokonalá,“ směje se odborník na českou kuchyni a upozorňuje, že duch obyčejné české hospody je vidět i v lidových cenách.

Nakonec si vybírá Amurský bicykl. Tedy vepřový plátek na bramboráku se slaninou a sýrem. K tomu si objednává i zeleninovou přílohu, za kterou musí připlatit dvacet korun. „Atmosféra nic moc, tak jsem zvědavý, jak se předvede kuchař,“ těší se Vařílek.

K pití si dává točenou limonádu. „Sklenice je čistá a nápoj osvěžující. Zatím jsem spokojený,“ pochvaluje si kuchař.
Asi za dvacet minut se dočká i vybraného jídla. Servírka před něho pokládá plný talíř. „Porce tedy mají pořádné,“ pokyvuje hlavou uznale Vařílek. A nezklame ho ani chuť. „Je to opravdu dobré. Bramborák je domácí, to je vždycky poznat. A navíc mají i čerstvou zeleninu,“ nešetří chválou znalec.

#nahled|http://g.denik.cz/50/4a/restaurace_amur_brno_infografika_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/4a/restaurace_amur_brno_infografika.jpg|Restaurace Amur v Brně.#

Druhé objednané jídlo, kuře na kari a smetaně, jeho nadšení zmrazí. „Je tam hrozně moc kari. Smetana chybí. Takhle je to překořeněné a navíc i mastné. Na talíři je vidět, že to prakticky plave v oleji. Kdyby tam smetana byla, koření by trochu pohltila a mohlo to být dobré. Takhle to ani nestojí za dojedení,“ odstrkuje talíř Vařílek.

Slabá nabídka

Podle něho si tím kuchař restaurace Amur pokazil jinak dobrý dojem. „Je to škoda. První jídlo bylo přitom dobré. To druhé se mu ale vůbec nepovedlo,“ kroutí hlavou šéfkuchař.

Nedává si ani moučník. „Nemají tu moc velký výběr. Jenom palačinky a zmrzlinový pohár. Ani na jedno z toho nemám chuť,“ kritizuje nabídku dezertů odborník.

Z restaurace moc spokojený neodchází. „Je to typická sídlištní restaurace. Na své si tady přijdou hlavně místní, kteří si dají pivo a chtějí si k němu něco zakousnout. Na rodinný oběd to tady rozhodně není,“ shrnuje dojmy Vařílek.

Autor: Jan Němec

5.3.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

O Seniorbus je enormní zájem. Na jízdu lidé čekají i šest týdnů

Brno /FOTOGALERIE/ – Seniorbus, který usnadňuje cestování brněnským seniorům či lidem s postižením, jezdí už půl roku. Měsíčně přepraví okolo devíti stovek lidí. „U pětaosmdesáti procent cestujících jde o seniory, zbylých patnáct tvoří lidé se zdravotním postižením," vyčíslila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Učí děti zpívat, celému souboru ušila kroje

Bílovice nad Svitavou - Osmnáctým rokem zpívají děti koledy ve folklorním souboru Bystrouška pod vedením Bohuslavy Hamákové. Letos se zpěvem a tancem připojí k akci Česko zpívá koledy pořádané Deníkem po celé republice. Společně s pěveckým sborem Bach a divadelním spolkem Bota rozezní Bystrouška své hlasy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku potřetí.

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies