VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař v rondonu vaří u Chluparů výborně

Brno /FOTOGALERIE/ - Záclony potřebují vyprat, zdi vymalovat a lokál hodně vyvětrat. Ale za jídlo dostala malá restaurace v centru od šéfkuchaře jedničku.

8.8.2009
SDÍLEJ:

Restaurace U Chluparů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Číšník brněnské restaurace U Chluparů vítá hosty voláním na kuchaře do kuchyňského okénka. „Polívky!“ Zarazí se, když hosté nechtějí menu a přejí si objednat jídlo z jídelního lístku.

„Tak si ho vemte támhle v rohu,“ ukazuje na poličku. Nejdřív si ale u kuchaře ověří, že hodinu po poledni zvládne kromě menu uvařit i něco jiného.

Přestože jsou před restaurací kousek od parku Obilní trh pod slunečníky umístěny stoly a židle, posedět v těchto dnech na zahrádce u Chluparů je spíš za trest než pro chvíle pohody. Mohou za to bagry a sbíječky při práci dělníků v Jiráskově ulici. Jejich hluk do zahrádky nemile doléhá. Hosté tak mají na výběr mezi zakouřenou místností se šedivými záclonami, nebo zahrádkou uprostřed stavby.

Výborná nabídka

Při pročítání jídelního lístku u stolu, odděleného od dalších dřevěnou zástěnou, se však šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek nestačí divit. „Kurňa, mají tu samé dobré věci,“ hodnotí jídelníček autor testu.

Oceňuje nabídku specialit od Chluparů v podobě třista­ a čtyřistagramových steaků a pobaví ho názvy jídel jako Kozy tetky Krákačky, Flaksy z Bosonoh nebo Šnyclíky. V restauraci navíc točí nejen kofolu, ale i oblíbenou žlutou kombajnérku.

„Jestli bude jídlo tak dobré, jako je jídelní lístek, máme se na co těšit,“ říká Vařílek a ke steaku z vepřové panenky Brněnský drak si od číšnice objednává selské brambory. „Taky opravdu musím pečlivě promýšlet, co doporučit. Zkusil bych ještě Chluparovu kapcu, smaženou v kukuřičných lupíncích s mandlemi, a také flamendr,“ vybírá šéfkuchař další jídla do testu.

Přestože je jídlo na stole během přijatelných dvaceti minut, číšnice se omlouvá za delší čekání. Na talíři šéfkuchaře Vařílka leží u masa opravdový dráček vytvořený z okurky, s jazykem z kapie a očima z hořčice a z kuliček pepře.

Maso je podle Vařílka dobře opracované a jen se rozplývá. „Skoro jako bych vařil já sám,“ chválí přípravu vepřové panenky Vařílek. Jen selské brambory se slaninou, smetanou, cibulí a sýrem doporučuje víc přisolit.

Odborník na gastronomii chválí také druhé jídlo, maso Chluparovy kapcy je šťavnaté, lupínky nejsou rozemleté a host na nich opravdu najde kousky mandlí. Chuťově výborný je i flamendr, navíc bramboráky jako příloha jsou zaručeně čerstvé domácí, a ne z mrazáku.

„Obloha klasická, okurek, salát, rajče, jídla ale na úrovni,“ hodnotí Vařílek vzhled jídla a výkon kuchaře u Chluparů. Ten vychází z kuchyně v kuchařském bílém obleku s dvouřadým zapínáním.

Fakt, že vaří v rondonu, šéfkuchaře Vařílka překvapuje. „Je v tom dost vedro, ale to je jedno. I kdyby vařil jen ve slipech, nic to nemění na tom, že jídlo bylo výborné,“ dodává Vařílek.

#nahled|http://g.denik.cz/50/3b/infografika_testrest_brno_u_chluparu_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/3b/infografika_testrest_brno_u_chluparu.jpg|Brněnská restaurace U Chluparů.#

Pokrmy na jedničku

Při objednávání povidlových taštiček číšnice šéfkuchaře zklame. U Chluparů mají jen tvarohové a nejsou domácí. „Aspoň že nezapírá, že je to kupovaný polotovar,“ oceňuje vystupování číšnice Vařílek a dává na její doporučení ochutnat nabízené zmrzliny. Jde sice rovněž o hotové výrobky z obchodu, ale podávají je v keramických miskách nebo skleničkách a host si je může odnést domů.

„Záclony potřebují vyprat, zdi vymalovat a lokál hodně vyvětrat, ale vaří zde výborně. Kdybych hodnotil podle prostředí restaurace, je pro mě výsledek testu opravdu překvapující,“ dodává Vařílek. Malé restauraci dává za dobré jídlo jedničku.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
8.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Silně opilý řidič kamionu jel po dálnici D2. Před policisty se sám nemohl ani postavit na nohy. Naměřili mu téměř tři promile.

Jsem idiot, kál se řidič kamionu. Opilý nemohl ani stát. Trestem je i vězení

Aplikace Uber.

Uber v Brně stále nemůže jezdit. Krajský soud zamítl návrh na zrušení opatření

Zeman na jižní Moravě: setkání s prezidentem odmítli i lidovci

Brno – Prezidenta Miloše Zemana nepřijdou v pondělí přivítat ani lidovci. „Jako volení zastupitelé kraje jsme se v minulosti setkání s hlavou státu účastnili z úcty k úřadu prezidenta. Bohužel sám Miloš Zeman svým chováním, vystupováním a neochotou řídit se Ústavou České republiky zbavuje tento úřad respektu a důvěryhodnosti. Proto jsme se rozhodli nepřijít," informoval předseda lidoveckého klubu zastupitelů Antonín Tesařík.

Divadlo Bolka Polívky uvede Hrůzu v Brně, grotesku Arnošta Goldflama

Brno /FOTOGALERIE/ – Sednout si s hajfou na dečmena. Jít na černo. Tyto i další fráze hantecu zazní v nové hře Arnošta Goldflama, kterou v páteční premiéře uvede Divadlo Bolka Polívky v Brně. Groteskní černá komedie má název Hrůza v Brně a v hlavních rolích dvou policistů se představí Josef Polášek a Robert Mikluš.

Univerzity vs plagiátoři. Za napsání prací zaplatí studenti ročně 200 milionů

Brno – Opisování z webu nebo kupování diplomových prací podvádění při psaní vysokoškolských textů nikdy nebylo snazší než dnes. Na současné problémy plagiátorství se zaměřili odborníci z devětačtyřiceti zemí světa. Diskutují o nich od úterý na konferenci na Mendelově univerzitě v Brně.

Konec špílmachrů v Brně. Po Poláchovi odchází Zavadil

Brno – Na ně se chodí dívat fanoušci, spoluhráči spoléhají na jejich umění, rozhodují utkání. Fotbaloví tvůrci hry, pro které se vžil z němčiny převzatý výraz špílmachři, předkládají divákům nejkrásnější momenty. Jenže jejich doba odeznívá a nejspíš končí také jejich éra ve Zbrojovce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies