VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař v rondonu vaří u Chluparů výborně

Brno /FOTOGALERIE/ - Záclony potřebují vyprat, zdi vymalovat a lokál hodně vyvětrat. Ale za jídlo dostala malá restaurace v centru od šéfkuchaře jedničku.

8.8.2009
SDÍLEJ:

Restaurace U Chluparů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Číšník brněnské restaurace U Chluparů vítá hosty voláním na kuchaře do kuchyňského okénka. „Polívky!“ Zarazí se, když hosté nechtějí menu a přejí si objednat jídlo z jídelního lístku.

„Tak si ho vemte támhle v rohu,“ ukazuje na poličku. Nejdřív si ale u kuchaře ověří, že hodinu po poledni zvládne kromě menu uvařit i něco jiného.

Přestože jsou před restaurací kousek od parku Obilní trh pod slunečníky umístěny stoly a židle, posedět v těchto dnech na zahrádce u Chluparů je spíš za trest než pro chvíle pohody. Mohou za to bagry a sbíječky při práci dělníků v Jiráskově ulici. Jejich hluk do zahrádky nemile doléhá. Hosté tak mají na výběr mezi zakouřenou místností se šedivými záclonami, nebo zahrádkou uprostřed stavby.

Výborná nabídka

Při pročítání jídelního lístku u stolu, odděleného od dalších dřevěnou zástěnou, se však šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek nestačí divit. „Kurňa, mají tu samé dobré věci,“ hodnotí jídelníček autor testu.

Oceňuje nabídku specialit od Chluparů v podobě třista­ a čtyřistagramových steaků a pobaví ho názvy jídel jako Kozy tetky Krákačky, Flaksy z Bosonoh nebo Šnyclíky. V restauraci navíc točí nejen kofolu, ale i oblíbenou žlutou kombajnérku.

„Jestli bude jídlo tak dobré, jako je jídelní lístek, máme se na co těšit,“ říká Vařílek a ke steaku z vepřové panenky Brněnský drak si od číšnice objednává selské brambory. „Taky opravdu musím pečlivě promýšlet, co doporučit. Zkusil bych ještě Chluparovu kapcu, smaženou v kukuřičných lupíncích s mandlemi, a také flamendr,“ vybírá šéfkuchař další jídla do testu.

Přestože je jídlo na stole během přijatelných dvaceti minut, číšnice se omlouvá za delší čekání. Na talíři šéfkuchaře Vařílka leží u masa opravdový dráček vytvořený z okurky, s jazykem z kapie a očima z hořčice a z kuliček pepře.

Maso je podle Vařílka dobře opracované a jen se rozplývá. „Skoro jako bych vařil já sám,“ chválí přípravu vepřové panenky Vařílek. Jen selské brambory se slaninou, smetanou, cibulí a sýrem doporučuje víc přisolit.

Odborník na gastronomii chválí také druhé jídlo, maso Chluparovy kapcy je šťavnaté, lupínky nejsou rozemleté a host na nich opravdu najde kousky mandlí. Chuťově výborný je i flamendr, navíc bramboráky jako příloha jsou zaručeně čerstvé domácí, a ne z mrazáku.

„Obloha klasická, okurek, salát, rajče, jídla ale na úrovni,“ hodnotí Vařílek vzhled jídla a výkon kuchaře u Chluparů. Ten vychází z kuchyně v kuchařském bílém obleku s dvouřadým zapínáním.

Fakt, že vaří v rondonu, šéfkuchaře Vařílka překvapuje. „Je v tom dost vedro, ale to je jedno. I kdyby vařil jen ve slipech, nic to nemění na tom, že jídlo bylo výborné,“ dodává Vařílek.

#nahled|http://g.denik.cz/50/3b/infografika_testrest_brno_u_chluparu_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/3b/infografika_testrest_brno_u_chluparu.jpg|Brněnská restaurace U Chluparů.#

Pokrmy na jedničku

Při objednávání povidlových taštiček číšnice šéfkuchaře zklame. U Chluparů mají jen tvarohové a nejsou domácí. „Aspoň že nezapírá, že je to kupovaný polotovar,“ oceňuje vystupování číšnice Vařílek a dává na její doporučení ochutnat nabízené zmrzliny. Jde sice rovněž o hotové výrobky z obchodu, ale podávají je v keramických miskách nebo skleničkách a host si je může odnést domů.

„Záclony potřebují vyprat, zdi vymalovat a lokál hodně vyvětrat, ale vaří zde výborně. Kdybych hodnotil podle prostředí restaurace, je pro mě výsledek testu opravdu překvapující,“ dodává Vařílek. Malé restauraci dává za dobré jídlo jedničku.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
8.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
3

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Učí roboty sbírat plechovky a zachraňovat plyšáky. V budoucnu by tyto chytré stroje mohly najít uplatnění i v průmyslu.
20

Robot zatím zachraňuje plyšáky. V budoucnu může najít uplatnění i v průmyslu

Šafářová se stane světovou jedničkou ve čtyřhře

Cincinnati, Brno – Vystoupá až na trůn. Brněnská rodačka Lucie Šafářová se stane poprvé světovou jedničkou ve čtyřhře. Žezlo převezme po kamarádce a spoluhráčce z deblového páru zraněné Američance Bethanie Mattekové-Sandsové.

AKTUALIZOVÁNO

Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život

Olbramkostel /FOTOGALERIE/ – Málo frekventovaný železniční přejezd u stanice Olbramkostel na Znojemsku se stal v pátek svědkem nebývalé tragédie. Přímo na přejezdu se srazil osobní motorový vlak se Škodou Octavia. Srážka si vyžádala dva lidské životy. 

Expo představili stylově. Brňané se zapojí vlastními příběhy a fotkami

Brno /FOTOGALERIE/  – Výroční výstava v Brně bude. Přestože představitelé města stále nemají jisté, kdo by se na výroční výstavu ke sto letům od vzniku Československa složil, pokračují v plánování největší výstavní akce příštího roku. „Čekáme, zda nám přispějí vlády České a Slovenské republiky. Rozhodnutí může padnout čtvrtého září na jejich společném zasedání,“ řekl primátor Petr Vokřál.

Žaloba na územní plán: za krajem stojí přes 60 obcí

Jižní Morava – Více zastánců než odpůrců mají krajské zásady územního rozvoje. Alespoň podle počtu obcí, které se připojily na stranu Jihomoravského kraje v žalobě na platnost územního plánu, kterou před měsícem podalo patnáct jihomoravských obcí přes advokátní kancelář Frank Bold.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení