VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kulinářská radost v zimní zahradě

Brno /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - Na hotelové restaurace lidé neprávem zapomínají. V Grandhotelu dostanou nejlepší pečivo, jídlo i deserty.

10.10.2009 3
SDÍLEJ:

Resturace Le Grand.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Naleštěné dlaždičky, černé dřevo a dobové fotografie. Díky jménu a tradici je oběd v brněnském Grandhotelu opravdový zážitek. Po mramoru dlouhou chodbou přicházejí hosté od recepce do zimní zahrady s fontánou restaurace Le Grand. „Očekávám jen tu nejvyšší kvalitu, dietu začnu držet až večer,“ vtipkuje u čtení jídelního lístku šéfkuchař restaurace u Královny Elišky Jiří Vařílek.

Kuchyně v Grandhotelu nabízí hostům předkrmy, polévky, hlavní jídla, saláty i dezerty. A na závěr nezapomene popřát „Bón Appétit!“

Čekání na objednaná jídla zpestří ochutnávka pečiva s bylinkovým máslem. Vařílek ale kroutí hlavou nad papírovým prostíráním. „Neladí to s bílými látkovými ubrousky a naleštěným servisem. Působí to velmi lacině.“

V doprovodu profesionálů v restauraci sbírají číšnické zkušenosti studenti hotelových škol. Ve tvarově zajímavých miskách servírují polévky, na čtvercových talířích hlavní chod a na skleněném obdélníku desert.

Hráškový krém je opravdu krém, v polévce s játrovými knedlíčky opravdu plavou játrové knedlíčky. „Když si vzpomenu, co některé restaurace vydávají za krémové polévky nebo knedlíčky! Sem by měli kuchaři chodit na kurzy,“ chválí místní personál i výborné chutě polévek Vařílek.

Na kraji talíře s hlavním jídlem překvapí rozmanitá barevná příloha. Kuchař ji smíchal z několika druhů zeleniny a salátů. „Je to bezvadná kombinace. Frise salát doplňují čekankové puky, ředkvičky, polníček i paprika,“ ukazuje a chválí šťavnaté maso vepřové panenky, rozložené na růžových nudlích.

Telecí řízky chutnají znamenitě, stejně tak malinké kulaté zámecké brambory, přelité máslem s bylinkami. Kromě těchto dvou jídel nabízí Le Grand ještě hovězí steak, kuřecí kapsu, lososa, kachnu nebo vegetariánské těstoviny se špenátem.

Zahradní restaurace Le Grand, Grandhotel.

Šéfkuchař Vařílek s nadšením vybírá dezerty. „Jsou to samé speciality, které se jen tak nevidí,“ upozorňuje odborník na výjimečnost podniku. Na talířích se sladkostmi nachází exotické ovoce karambolu a mochyni i čerstvé kanadské borůvky.

Podle tvaru vykrajovátka je vidět, že povidlové taštičky opravdu připravují v kuchyni Grandhotelu. A čokoládové brownies s horkými ostružinami a vanilkovou omáčkou je prostě dokonalý dortík plný vynikající čokolády.

Podle Vařílka je škoda, že lidé na hotelové restaurace zapomněli. „Vypadalo to nádherně, chutnalo výborně. Hotel má určitě vlastní kuchaře, pekaře i cukráře. Hosté zde tak dostanou to nejlepší,“ hodnotí šéfkuchař. A po skutečném kulinářském zážitku nakonec restauraci promíjí kritizované papírové prostírání.

Autor: Gabriela Peringerová

10.10.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář.
3

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Němec se těší do Norska a vtipkuje: Budu jen jako člen stáda

Brno – Výjezdů k zápasům do zahraničí si v kariéře zatím příliš neužil. Nyní se útočník brněnské Komety Vojtěch Němec vydal s týmem do Skandinávie. Brňany čekají první duely v letošním ročníku Ligy mistrů, ve čtvrtek s norským Stavangerem a v sobotu s Kuopiem. „Určitě to bude kvalitní příprava do extraligové sezony a užiju si to,“ prohlásil jedenatřicetiletý forvard.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Na dálnici D2 narazil kamion do svodidel. Vyteklo z něj 400 litrů nafty

Brno – Zasypávat uniklou a přečerpávat zbývající naftu museli hasiči u nehody, která se stala krátce po polední na prvním kilometru dálnice D2 ve směru na Břeclav. „Při našem příjezdu bylo na dálnici rozlitých asi sto litrů nafty. Proraženou nádrž jsme se snažili ucpat, ale celkem z ní uniklo 400 litrů,˝ popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení