VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Chapelle je česká čtyřka s obsluhou

Brno - /FOTOGALERIE/ Francouzskou hospůdkou Le bistrot francais má být brněnská restaurace La Chapelle v Černovické ulici. Příliš mnoho ze země galského kohouta ale restaurace s francouzským názvem nenabízí.

24.1.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Restaurace La Chapelle.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Podle internetových stránek to vypadá na francouzské bistro, ale realita je jiná,“ rozhlíží se po lokálu zástupce šéfkuchaře brněnského Bobycentra Jan Seibert.

Stěny hospůdky jsou poznamenány jídly předchozích strávníků a zároveň je hosté mohou využít jako francouzsko-český slovník. „Dozvím se sice, že Le poulet je kuře ale nemusel bych se dívat na ty stříkance gulášku,“ komentuje dál neobvyklou výzdobu restaurace Seibert.

Stoletá špína je i na dřevěném obložení stěn, na radiátorech a stará elektrická zásuvka na stěně u stolu „kope“ na metr daleko. Na židlích se zašlým čalouněním a u oprýskaných stolů chybí jen partička štamgastů s pivem a cigaretou. Proč? Restaurace je nekuřácká.

Přístup číšníka v riflích a domácí košili a chuť objednaného jídla je ale velkým překvapením. Při objednávání jídla se číšník zachoval jako profesionál a místo gratinovaných brambor doporučil bramborové medailonky. „Tak jsem ho nenachytal,“ povzdechl si Seibert. Gratinované brambory se totiž vždy podávají zapečené se smetanou a sýrem a k objednanému vepřovému masu na portském víně se nehodí.

Hostům, kteří touží po francouzské kuchyni sice restaurace v jídelním lístku nabízí šneky po Burgundsku, paštiku z kachních jater nebo hovězí Moulin rouge, ale kuchař Seibert od nich zrazuje. „Nevím jak to tady bude s čerstvostí. Šneky můžeme čekat mražené, ale s tou paštikou bych neriskoval,“ uvažuje odborník.

Předkrm číšník přináší na talíři, který kuchař při umývání naklepl, zauzený losos s koprem a čerstvě opečenou bagetou ale chutná. Také parmská šunka s kolečky mozarely je podle Seiferta výborná, zasloužila by jen nakrájení na tenčí plátky.

Nad talíři s hlavním jídlem se Jan Seibert tváří spokojeně. „Výborné, skoro jsem zapomněl na to špinavé prostředí,“ ochutnává vepřové medailonky s játry na portském víně. Chválí i dresinkem ochucenou zeleninu jako přílohu a najemno nastrouhané bramborové plátky. V závěru se ale zatváří kysele. „Část masa byla kvalitní panenka, ale tady dole mám nějakou tuhou kýtu. Takto kombinovat maso by kuchař neměl,“ zlobí se.

Přestože porce jsou velké a zasytí, odborník neodolá a objednává opražený vanilkový krém Creme brulée a domácí tiramisu. A kuchař ze zašlé restaurace opět překvapil. Krému s cukrovou krustou sice chybí zrníčka pravé vanilky, ale servírován je jako v luxusní restauraci. „I u nás tento desert zdobíme rajčetem s padákem,“ usmívá se Seibert nad plodem mochyně. Jídlu v La Chapelle dává Seibert jedničku, ovšem celou restauraci označuje za českou čtyřku s obsluhou.

Vysvědčení La Chapelle.

Autor: Gabriela Peringerová

24.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výstava modelů v brněnském nákupním centru Avion přebližuje osmdesát známých staveb ze čtyř kontinentů.
19

OBRAZEM: V obchodním centru lidé postavili Eiffelovu věž i Koloseum. Z puzzle

Ilustrační foto
2

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

Brno – Sedm až osm měsíců ročně jezdí za zaměstnáním na kole informatik Pavel Flajšman. I když je pro něj cesta na Nové sady kolem rušného nádraží náročná, v jednom má štěstí jeho firma zařídila sprchu na pracovišti. „Zaměstnavatel je vstřícný k cyklistům. Máme vyřešené také bezpečné stání kol v garážích," poznamenal Flajšman. Cyklistů, které po příjezdu do práce čeká sprcha, zřejmě přibude. Brněnský plán mobility je totiž navrhuje podpořit.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Brno – Fotbalisté Zbrojovky přivítali v osmnáctém kole nejvyšší soutěže na svém stadionu Liberec a zvítězili 1:0.

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

Brno – Bum! Rány se ozývaly každou chvíli brněnskými Kníničkami. Místní chasa totiž v sobotu odpoledne slavila masopust. Ulicemi procházel průvod v maskách. Lidé v ulicích potkali tradiční masky, které k fašanku patří, ale třeba i Čerta a Káču, nebo bandu pirátů i se střílející pirátskou lodí.

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies