VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Chapelle je česká čtyřka s obsluhou

Brno - /FOTOGALERIE/ Francouzskou hospůdkou Le bistrot francais má být brněnská restaurace La Chapelle v Černovické ulici. Příliš mnoho ze země galského kohouta ale restaurace s francouzským názvem nenabízí.

24.1.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace La Chapelle.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Podle internetových stránek to vypadá na francouzské bistro, ale realita je jiná,“ rozhlíží se po lokálu zástupce šéfkuchaře brněnského Bobycentra Jan Seibert.

Stěny hospůdky jsou poznamenány jídly předchozích strávníků a zároveň je hosté mohou využít jako francouzsko-český slovník. „Dozvím se sice, že Le poulet je kuře ale nemusel bych se dívat na ty stříkance gulášku,“ komentuje dál neobvyklou výzdobu restaurace Seibert.

Stoletá špína je i na dřevěném obložení stěn, na radiátorech a stará elektrická zásuvka na stěně u stolu „kope“ na metr daleko. Na židlích se zašlým čalouněním a u oprýskaných stolů chybí jen partička štamgastů s pivem a cigaretou. Proč? Restaurace je nekuřácká.

Přístup číšníka v riflích a domácí košili a chuť objednaného jídla je ale velkým překvapením. Při objednávání jídla se číšník zachoval jako profesionál a místo gratinovaných brambor doporučil bramborové medailonky. „Tak jsem ho nenachytal,“ povzdechl si Seibert. Gratinované brambory se totiž vždy podávají zapečené se smetanou a sýrem a k objednanému vepřovému masu na portském víně se nehodí.

Hostům, kteří touží po francouzské kuchyni sice restaurace v jídelním lístku nabízí šneky po Burgundsku, paštiku z kachních jater nebo hovězí Moulin rouge, ale kuchař Seibert od nich zrazuje. „Nevím jak to tady bude s čerstvostí. Šneky můžeme čekat mražené, ale s tou paštikou bych neriskoval,“ uvažuje odborník.

Předkrm číšník přináší na talíři, který kuchař při umývání naklepl, zauzený losos s koprem a čerstvě opečenou bagetou ale chutná. Také parmská šunka s kolečky mozarely je podle Seiferta výborná, zasloužila by jen nakrájení na tenčí plátky.

Nad talíři s hlavním jídlem se Jan Seibert tváří spokojeně. „Výborné, skoro jsem zapomněl na to špinavé prostředí,“ ochutnává vepřové medailonky s játry na portském víně. Chválí i dresinkem ochucenou zeleninu jako přílohu a najemno nastrouhané bramborové plátky. V závěru se ale zatváří kysele. „Část masa byla kvalitní panenka, ale tady dole mám nějakou tuhou kýtu. Takto kombinovat maso by kuchař neměl,“ zlobí se.

Přestože porce jsou velké a zasytí, odborník neodolá a objednává opražený vanilkový krém Creme brulée a domácí tiramisu. A kuchař ze zašlé restaurace opět překvapil. Krému s cukrovou krustou sice chybí zrníčka pravé vanilky, ale servírován je jako v luxusní restauraci. „I u nás tento desert zdobíme rajčetem s padákem,“ usmívá se Seibert nad plodem mochyně. Jídlu v La Chapelle dává Seibert jedničku, ovšem celou restauraci označuje za českou čtyřku s obsluhou.

Vysvědčení La Chapelle.

Autor: Gabriela Peringerová

24.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zbrojovka prohrála na domácím trávníku s Libercem 1:2.

Hladký poprvé chytal proti Brnu. Liberecký kouč vsadil na jeho zvýšenou motivaci

Evropský týden mobility na Moravském náměstí pod sochou Jošta představil i červené sportovní auto.
3 8

Týden mobilty představí elektromobily i nový autobus pro handicapované

Státní zástupce uznal chybu. Obviněný z krádeže bitcoinů přesto zůstane ve vazbě

Brno – Nové důkazy předložili v úterý znalec i státní zástupce. U Krajského soudu v Brně pokračovalo řízení s Tomášem Jiříkovským. Původně podle obžaloby získal provize přes pět milionů korun v bitcoinech za obchod s drogami. V této virtuální měně měl dalších šestnáct milionů ukrást. Obžaloba ho viní také z nelegálního držení zbraní.

O titul Park roku 2017 soutěží i brněnský park. Rozkládá se nedaleko Ronda

Brno /ANKETA/ – Park ve vnitrobloku mezi Křídlovickou a Zahradnickou ulicí soutěží o titul Park roku 2017. „Park je zcela nový a jeho stavba jsme konzultovali s místními obyvateli, což je jistě součástí jeho úspěchu,“ řekla za radnici Brna-střed Kateřina Dobešová.

Co vadí Jihomoravanům? Silnice i cena vody

Jižní Morava - Exkluzivní průzkum deníku Rovnost zjistil, co v kraji nejvíce trápí Jihomoravany. Nejčastěji zmiňovali špatný stav silnic, sucho a ceny vodného a stočného. Naopak ocenili veřejnou dopravu.

AKTUALIZOVÁNO

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Vyškov – Jeden mrtvý voják a další zraněný. Na místě vrtulník. Panika. Evakuace. Tak to v úterý krátce před devátou hodinou ráno vypadalo podle očitých svědků poblíž hlavní budovy v areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. V místě údajně vybuchly granáty. „Všechny nás evakuovali. Jeden voják neměl šanci přežít,“ informovala Vyškovský deník Rovnost jedna z příslušnic dědické vojenské posádky

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení