VYBERTE SI REGION

La Chapelle je česká čtyřka s obsluhou

Brno - /FOTOGALERIE/ Francouzskou hospůdkou Le bistrot francais má být brněnská restaurace La Chapelle v Černovické ulici. Příliš mnoho ze země galského kohouta ale restaurace s francouzským názvem nenabízí.

24.1.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Restaurace La Chapelle.

Restaurace La Chapelle.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Podle internetových stránek to vypadá na francouzské bistro, ale realita je jiná,“ rozhlíží se po lokálu zástupce šéfkuchaře brněnského Bobycentra Jan Seibert.

Stěny hospůdky jsou poznamenány jídly předchozích strávníků a zároveň je hosté mohou využít jako francouzsko-český slovník. „Dozvím se sice, že Le poulet je kuře ale nemusel bych se dívat na ty stříkance gulášku,“ komentuje dál neobvyklou výzdobu restaurace Seibert.

Stoletá špína je i na dřevěném obložení stěn, na radiátorech a stará elektrická zásuvka na stěně u stolu „kope“ na metr daleko. Na židlích se zašlým čalouněním a u oprýskaných stolů chybí jen partička štamgastů s pivem a cigaretou. Proč? Restaurace je nekuřácká.

Přístup číšníka v riflích a domácí košili a chuť objednaného jídla je ale velkým překvapením. Při objednávání jídla se číšník zachoval jako profesionál a místo gratinovaných brambor doporučil bramborové medailonky. „Tak jsem ho nenachytal,“ povzdechl si Seibert. Gratinované brambory se totiž vždy podávají zapečené se smetanou a sýrem a k objednanému vepřovému masu na portském víně se nehodí.

Hostům, kteří touží po francouzské kuchyni sice restaurace v jídelním lístku nabízí šneky po Burgundsku, paštiku z kachních jater nebo hovězí Moulin rouge, ale kuchař Seibert od nich zrazuje. „Nevím jak to tady bude s čerstvostí. Šneky můžeme čekat mražené, ale s tou paštikou bych neriskoval,“ uvažuje odborník.

Předkrm číšník přináší na talíři, který kuchař při umývání naklepl, zauzený losos s koprem a čerstvě opečenou bagetou ale chutná. Také parmská šunka s kolečky mozarely je podle Seiferta výborná, zasloužila by jen nakrájení na tenčí plátky.

Nad talíři s hlavním jídlem se Jan Seibert tváří spokojeně. „Výborné, skoro jsem zapomněl na to špinavé prostředí,“ ochutnává vepřové medailonky s játry na portském víně. Chválí i dresinkem ochucenou zeleninu jako přílohu a najemno nastrouhané bramborové plátky. V závěru se ale zatváří kysele. „Část masa byla kvalitní panenka, ale tady dole mám nějakou tuhou kýtu. Takto kombinovat maso by kuchař neměl,“ zlobí se.

Přestože porce jsou velké a zasytí, odborník neodolá a objednává opražený vanilkový krém Creme brulée a domácí tiramisu. A kuchař ze zašlé restaurace opět překvapil. Krému s cukrovou krustou sice chybí zrníčka pravé vanilky, ale servírován je jako v luxusní restauraci. „I u nás tento desert zdobíme rajčetem s padákem,“ usmívá se Seibert nad plodem mochyně. Jídlu v La Chapelle dává Seibert jedničku, ovšem celou restauraci označuje za českou čtyřku s obsluhou.

Vysvědčení La Chapelle.

Autor: Gabriela Peringerová

24.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové kanceláře pro tisíc lidí otevřeli ve Slatině. Investor už plánuje další

Brno – Další kancelářský komplex se otevřel ve čtvrtek firmám i živnostníkům v Brně. Zájemci jej najdou v městské části Slatina kousek od brněnského letiště. Nové kanceláře ve městě rostou díky nízkým nájmům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka po podzimu pouští Lacka či Vávru, přichází rychlonohý Nigerijec

Brno – Nechtějí navázat na bídný podzim. Nejvyšší představitelé brněnské Zbrojovky po skončení podzimní části první fotbalové ligy intenzivně pracují na obměně kádru. V pátek se čtveřice stávajících hráčů dozvěděla, že s nimi klub už dál nepočítá.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: Držte se! vzkázali spolužáci. Dívka je stále ve vážném stavu

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies