VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Chapelle je česká čtyřka s obsluhou

Brno - /FOTOGALERIE/ Francouzskou hospůdkou Le bistrot francais má být brněnská restaurace La Chapelle v Černovické ulici. Příliš mnoho ze země galského kohouta ale restaurace s francouzským názvem nenabízí.

24.1.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Restaurace La Chapelle.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Podle internetových stránek to vypadá na francouzské bistro, ale realita je jiná,“ rozhlíží se po lokálu zástupce šéfkuchaře brněnského Bobycentra Jan Seibert.

Stěny hospůdky jsou poznamenány jídly předchozích strávníků a zároveň je hosté mohou využít jako francouzsko-český slovník. „Dozvím se sice, že Le poulet je kuře ale nemusel bych se dívat na ty stříkance gulášku,“ komentuje dál neobvyklou výzdobu restaurace Seibert.

Stoletá špína je i na dřevěném obložení stěn, na radiátorech a stará elektrická zásuvka na stěně u stolu „kope“ na metr daleko. Na židlích se zašlým čalouněním a u oprýskaných stolů chybí jen partička štamgastů s pivem a cigaretou. Proč? Restaurace je nekuřácká.

Přístup číšníka v riflích a domácí košili a chuť objednaného jídla je ale velkým překvapením. Při objednávání jídla se číšník zachoval jako profesionál a místo gratinovaných brambor doporučil bramborové medailonky. „Tak jsem ho nenachytal,“ povzdechl si Seibert. Gratinované brambory se totiž vždy podávají zapečené se smetanou a sýrem a k objednanému vepřovému masu na portském víně se nehodí.

Hostům, kteří touží po francouzské kuchyni sice restaurace v jídelním lístku nabízí šneky po Burgundsku, paštiku z kachních jater nebo hovězí Moulin rouge, ale kuchař Seibert od nich zrazuje. „Nevím jak to tady bude s čerstvostí. Šneky můžeme čekat mražené, ale s tou paštikou bych neriskoval,“ uvažuje odborník.

Předkrm číšník přináší na talíři, který kuchař při umývání naklepl, zauzený losos s koprem a čerstvě opečenou bagetou ale chutná. Také parmská šunka s kolečky mozarely je podle Seiferta výborná, zasloužila by jen nakrájení na tenčí plátky.

Nad talíři s hlavním jídlem se Jan Seibert tváří spokojeně. „Výborné, skoro jsem zapomněl na to špinavé prostředí,“ ochutnává vepřové medailonky s játry na portském víně. Chválí i dresinkem ochucenou zeleninu jako přílohu a najemno nastrouhané bramborové plátky. V závěru se ale zatváří kysele. „Část masa byla kvalitní panenka, ale tady dole mám nějakou tuhou kýtu. Takto kombinovat maso by kuchař neměl,“ zlobí se.

Přestože porce jsou velké a zasytí, odborník neodolá a objednává opražený vanilkový krém Creme brulée a domácí tiramisu. A kuchař ze zašlé restaurace opět překvapil. Krému s cukrovou krustou sice chybí zrníčka pravé vanilky, ale servírován je jako v luxusní restauraci. „I u nás tento desert zdobíme rajčetem s padákem,“ usmívá se Seibert nad plodem mochyně. Jídlu v La Chapelle dává Seibert jedničku, ovšem celou restauraci označuje za českou čtyřku s obsluhou.

Vysvědčení La Chapelle.

Autor: Gabriela Peringerová

24.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fanoušci Komety na Moravském náměstí. Ilustrační foto.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Autonomní Audi A7 samo ujelo téměř 900 kilometrů v provozu.
14

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik koupí 60 autobusů na plyn. Cestující potěší klimatizace

Brno – Šedesát nových autobusů na stlačený zemní plyn nakoupí do konce příštího roku brněnský dopravní podnik. Příjemnou novinkou bude jejich klimatizace. „Chceme, aby každý nově pořízený trolejbus nebo autobus měl klimatizaci takzvaného salónu, čili prostoru pro cestující. Kromě toho, že jsme vyslyšeli jejich prosby, také usilujeme o moderní hromadnou dopravu, kterou bude lidé rádi jezdit," okomentovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Do Brna se řítí cyklohospoda. Lidé si vychutnají pivo při šlapání do pedálů

Brno - Nevšední obrázek mohli minulý pátek zahlédnout Brňané v Lidické ulici. Skupina lidí popíjela pivo a zároveň šlapala do pedálů v pojízdné cyklohospodě. Trend, dobře známý například v Budapešti, představil v Brně Marek Fišer pod názvem Kološkopek. „Zatím řešíme detaily, abychom splnili všechna pravidla ve vyhlášce. Počítám s tím, že už v dubnu spustíme první jízdy pro zájemce," uvedl Fišer.

Věžáky v Šumavské ulici se změní. Přibude nákupní galerie i parkoviště pod zemí

Brno – Budovy bývalého Cheposu v brněnské Šumavské ulici čeká další přestavba. Po obnově pláště budovy C se změní i budovy A a B.

AKTUALIZOVÁNO

Vztek fanoušků Komety. Za lístek zaplatí o 280 korun víc než příznivci Hradce

Hradec Králové, Brno – Sektory dvou fanouškovských táborů ve Fortuna Areně dělí jen pár metrů, fanoušci brněnské Komety si však zaplatí za vstupenku o 280 korun víc. Brňané v semifinále hokejové play-off extraligy, které startuje ve středu a ve čtvrtek v Hradci Králové, dají za lístek 450 korun, domácí fandové jen 170. „Ceny do sektoru hostí jsme nastavili ve stejné výši, jako budou mít naši fanoušci na stání v Brně," potvrdil generální manažer Hradce Králové Aleš Kmoníček.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies