VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Chapelle je česká čtyřka s obsluhou

Brno - /FOTOGALERIE/ Francouzskou hospůdkou Le bistrot francais má být brněnská restaurace La Chapelle v Černovické ulici. Příliš mnoho ze země galského kohouta ale restaurace s francouzským názvem nenabízí.

24.1.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace La Chapelle.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Podle internetových stránek to vypadá na francouzské bistro, ale realita je jiná,“ rozhlíží se po lokálu zástupce šéfkuchaře brněnského Bobycentra Jan Seibert.

Stěny hospůdky jsou poznamenány jídly předchozích strávníků a zároveň je hosté mohou využít jako francouzsko-český slovník. „Dozvím se sice, že Le poulet je kuře ale nemusel bych se dívat na ty stříkance gulášku,“ komentuje dál neobvyklou výzdobu restaurace Seibert.

Stoletá špína je i na dřevěném obložení stěn, na radiátorech a stará elektrická zásuvka na stěně u stolu „kope“ na metr daleko. Na židlích se zašlým čalouněním a u oprýskaných stolů chybí jen partička štamgastů s pivem a cigaretou. Proč? Restaurace je nekuřácká.

Přístup číšníka v riflích a domácí košili a chuť objednaného jídla je ale velkým překvapením. Při objednávání jídla se číšník zachoval jako profesionál a místo gratinovaných brambor doporučil bramborové medailonky. „Tak jsem ho nenachytal,“ povzdechl si Seibert. Gratinované brambory se totiž vždy podávají zapečené se smetanou a sýrem a k objednanému vepřovému masu na portském víně se nehodí.

Hostům, kteří touží po francouzské kuchyni sice restaurace v jídelním lístku nabízí šneky po Burgundsku, paštiku z kachních jater nebo hovězí Moulin rouge, ale kuchař Seibert od nich zrazuje. „Nevím jak to tady bude s čerstvostí. Šneky můžeme čekat mražené, ale s tou paštikou bych neriskoval,“ uvažuje odborník.

Předkrm číšník přináší na talíři, který kuchař při umývání naklepl, zauzený losos s koprem a čerstvě opečenou bagetou ale chutná. Také parmská šunka s kolečky mozarely je podle Seiferta výborná, zasloužila by jen nakrájení na tenčí plátky.

Nad talíři s hlavním jídlem se Jan Seibert tváří spokojeně. „Výborné, skoro jsem zapomněl na to špinavé prostředí,“ ochutnává vepřové medailonky s játry na portském víně. Chválí i dresinkem ochucenou zeleninu jako přílohu a najemno nastrouhané bramborové plátky. V závěru se ale zatváří kysele. „Část masa byla kvalitní panenka, ale tady dole mám nějakou tuhou kýtu. Takto kombinovat maso by kuchař neměl,“ zlobí se.

Přestože porce jsou velké a zasytí, odborník neodolá a objednává opražený vanilkový krém Creme brulée a domácí tiramisu. A kuchař ze zašlé restaurace opět překvapil. Krému s cukrovou krustou sice chybí zrníčka pravé vanilky, ale servírován je jako v luxusní restauraci. „I u nás tento desert zdobíme rajčetem s padákem,“ usmívá se Seibert nad plodem mochyně. Jídlu v La Chapelle dává Seibert jedničku, ovšem celou restauraci označuje za českou čtyřku s obsluhou.

Vysvědčení La Chapelle.

Autor: Gabriela Peringerová

24.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku.
23

Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku

Ilustrační foto.

Bašta lezení na jižní Moravě je hlavně Moravský kras

Volno jihomoravských motocyklistů: surfování a jízda po Balkáně

Kazaň, Brno /FOTOGALERIE/ – Motory v mistrovství světa silničních motocyklů na měsíc utichly, ale lenošení není styl jihomoravských jezdců. Závodní víkend Grand Prix v Brně startuje 4. srpna a Karel Abraham nyní plní kondiční přípravu, Jakub Kornfeil se zase prohání na svém oblíbeném jetsurfu. „Hlavně neřeším závody a oddechuju,“ usmíval se závodník z Rohatce na Hodonínsku.

Prodeje nových bytů v Brně se propadly skoro o půlku

Brno - Lidé v Brně stále chtějí bydlet, nemají však kde. Podle analýzy developerské společnosti Trikaya v prvním letošním pololetí zájemci nakoupili 518 bytů, ve stejném období loni jich ale bylo 907 a volných zbývá jen 277. „Lidé mají peníze, chtěli by si nové bydlení pořídit, ale nemají si v Brně z čeho vybírat,“ komentoval výsledky ředitel Trikaya Alexej Veselý.

Nehody v kraji? Nejvíc za devět let

Brno /INFOGRAFIKA/ – Cinknutí mobilu ve stojanu na palubní desce přiláká řidičovu pozornost. Ikona hlásí novou zprávu, kterou hned čte. Podvědomě přitom mačká plynový pedál. Když pak vjíždí do zatáčky, nezvládne řízení a auto ve vysoké rychlosti vylétne ze silnice. „Nejčastější příčinou letošních nehod řidičů bylo nevěnování se řízení,“ upozornila mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

AKTUALIZOVÁNO

Hráz dokáže vypustit celou Brněnskou přehradu za tři dny

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Hráz Brněnské přehrady, kterou nacisté za druhé světové války chtěli odpálit, zadržuje až jednadvacet milionů kubických metrů vody. Do nitra stavby dokončené v roce 1940 a přilehlé zmodernizované vodní elektrárny vyrazili redaktoři Brněnského deníku Rovnost v dalším díle seriálu Za zavřenými dveřmi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení