VYBERTE SI REGION

La Patas s italskou kuchyní obstála

Brno /FOTOGALERIE/ - Drobné prohřešky: parmská šunka místo pancetty, horší zelenina a příliš soli. Restaurace však zákazníka uspokojí.

6.6.2009 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Restaurace La Patas.

Restaurace La Patas.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Mezi panelovými domy bohunického sídliště v ulici Čeňka Růžičky se v La Patas v poledne dveře netrhnou. Stoly i zahrádka restaurace s italskými specialitami a pizzou jsou téměř do posledního místa obsazeny a mezi hosty se proplétají číšníci a servírky se jménem podniku na prsou.

Přestože v objednaném jídle kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík našel prohřešky, označuje La Patas za dobrou italskou restauraci.

Jídelní lístek, vytištěný na papíru formátu výkresu, odborníka pobaví a označuje jej za produkt „dva v jednom“. „Slouží nejen jako lístek, ale i jako prostírání, to se hned tak nevidí,“ usmívá se Ševčík a vybírá. Restaurace podle něj drží italskou linii a nepouští se do složitých kombinací. „Lístek je sestaven dobře, zdejší kuchyně nabízí suroviny typické pro Itálii,“ chválí.

Misky s polévkou stojí na stole během pěti minut a po ochutnání je Ševčík hodnotí jako znamenité. Hustý tomatový krém je připraven z rajčat a dochucený sýrem, v italské zeleninové polévce minestrone nachází kuchař vše, co do ní správně patří, včetně fazolí.

Po čtyřiceti minutách čekání na hlavní jídlo má však Ševčík obavy, že na neapolská kuřecí prsa a pizzu s uzeným lososem kuchař zapomněl. Jak se ukázalo později, nezapomněl. Připravoval současně objednávky pizzy na rozvoz. Tuto službu La Patas totiž rovněž nabízí. Pizzu se smetanou, listovým špenátem a uzeným lososem odborník chválí, suché okraje pizzy ještě doporučuje potřít ochuceným olivovým olejem.

Restaurace La Patas.

Pizza také do domu

Kritizuje přípravu druhého jídla. Místo v jídelním lístku slibované pancetty použil kuchař parmskou šunku, kuřecí maso příliš osolil a špenát nebyl nejčerstvější. Nelíbí se mu ani množství salátu na talíři.

„Až na tu čtvrtkilovou hlávku vypadá jídlo dobře. Zvlášť grilovaná cherry rajčata oku lahodí. Velká škoda té parmské šunky, která se normálně podává syrová a sušená. Když je totiž nakrájená na silné plátky, a ještě se zahřeje, ztvrdne a je nepoživatelná,“ vysvětluje kuchař.

Nejvíc mu nechutná příloha – špenát. „Domnívám se, že si dlouho poležel v mrazáku. Převzal do sebe pachy jiných jídel,“ říká Ševčík a talíř odsunuje. Jedním dechem ale dodává, že podle jednoho nepovedeného pokrmu nemůže restauraci odepsat. „Naopak, když jsem ochutnal pizzu a vidím nabídku v jídelníčku, určitě můžu La Patas doporučit,“ tvrdí Ševčík.

Mezi dezerty nefigurují palačinky, ale typické italské moučníky se švestkami a višněmi. Obsluha nabízí zcela nový moučník s bílou čokoládou, borůvkami a citronovou šťávou. Ševčík dává přednost dortíku.

„Myslím, že ta oříšková bábovička není místní produkt. Stejný zákusek jsme už v testech ochutnali,“ připomíná kuchař a upozorňuje, že pod názvem horký čokoládový dortík si představuje dezert, ze kterého po zakrojení vyteče čokoláda.

„Pokud ale restaurace nemá vlastního cukráře, je pro kuchaře těžké vyrábět jedničkové moučníky. Proto oceňuji snahu, oba moučníky oku lahodí,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

6.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalista Tomáš Jablonský v posilovně.

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.
33

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Brno – Tragické následky měla ve čtvrtek odpoledne srážka muže a vlaku v úseku mezi brněnskými Židenicemi a Královým Polem. „Indicent se stal přibližně v půl třetí odpoledne. Dopravu na trati jsme přerušili. Aktuálně předpokládáme, že to potrvá zhruba do půl páté večer, bližší podrobnosti ale bohužel zatím nemůžeme sdělit," sdělil za České dráhy Petr Šťáhlavský.

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Brno – Fotografie podřezaného zápěstí přišla v noci na středu na mobilní telefon mladé ženě od jejího pětadvacetiletého známého z Brna. S obavami o jeho život se svěřila přátelům, kteří ihned informovali policii.

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Brno /INFOGRAFIKA/ - Spokojenost lidí s posledními brněnskými adventními trhy zjišťoval průzkum. Lidem se trhy líbily, nové na Dominikánském náměstí ale často obešli.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies