VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Patas s italskou kuchyní obstála

Brno /FOTOGALERIE/ - Drobné prohřešky: parmská šunka místo pancetty, horší zelenina a příliš soli. Restaurace však zákazníka uspokojí.

6.6.2009 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Restaurace La Patas.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Mezi panelovými domy bohunického sídliště v ulici Čeňka Růžičky se v La Patas v poledne dveře netrhnou. Stoly i zahrádka restaurace s italskými specialitami a pizzou jsou téměř do posledního místa obsazeny a mezi hosty se proplétají číšníci a servírky se jménem podniku na prsou.

Přestože v objednaném jídle kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík našel prohřešky, označuje La Patas za dobrou italskou restauraci.

Jídelní lístek, vytištěný na papíru formátu výkresu, odborníka pobaví a označuje jej za produkt „dva v jednom“. „Slouží nejen jako lístek, ale i jako prostírání, to se hned tak nevidí,“ usmívá se Ševčík a vybírá. Restaurace podle něj drží italskou linii a nepouští se do složitých kombinací. „Lístek je sestaven dobře, zdejší kuchyně nabízí suroviny typické pro Itálii,“ chválí.

Misky s polévkou stojí na stole během pěti minut a po ochutnání je Ševčík hodnotí jako znamenité. Hustý tomatový krém je připraven z rajčat a dochucený sýrem, v italské zeleninové polévce minestrone nachází kuchař vše, co do ní správně patří, včetně fazolí.

Po čtyřiceti minutách čekání na hlavní jídlo má však Ševčík obavy, že na neapolská kuřecí prsa a pizzu s uzeným lososem kuchař zapomněl. Jak se ukázalo později, nezapomněl. Připravoval současně objednávky pizzy na rozvoz. Tuto službu La Patas totiž rovněž nabízí. Pizzu se smetanou, listovým špenátem a uzeným lososem odborník chválí, suché okraje pizzy ještě doporučuje potřít ochuceným olivovým olejem.

Restaurace La Patas.

Pizza také do domu

Kritizuje přípravu druhého jídla. Místo v jídelním lístku slibované pancetty použil kuchař parmskou šunku, kuřecí maso příliš osolil a špenát nebyl nejčerstvější. Nelíbí se mu ani množství salátu na talíři.

„Až na tu čtvrtkilovou hlávku vypadá jídlo dobře. Zvlášť grilovaná cherry rajčata oku lahodí. Velká škoda té parmské šunky, která se normálně podává syrová a sušená. Když je totiž nakrájená na silné plátky, a ještě se zahřeje, ztvrdne a je nepoživatelná,“ vysvětluje kuchař.

Nejvíc mu nechutná příloha – špenát. „Domnívám se, že si dlouho poležel v mrazáku. Převzal do sebe pachy jiných jídel,“ říká Ševčík a talíř odsunuje. Jedním dechem ale dodává, že podle jednoho nepovedeného pokrmu nemůže restauraci odepsat. „Naopak, když jsem ochutnal pizzu a vidím nabídku v jídelníčku, určitě můžu La Patas doporučit,“ tvrdí Ševčík.

Mezi dezerty nefigurují palačinky, ale typické italské moučníky se švestkami a višněmi. Obsluha nabízí zcela nový moučník s bílou čokoládou, borůvkami a citronovou šťávou. Ševčík dává přednost dortíku.

„Myslím, že ta oříšková bábovička není místní produkt. Stejný zákusek jsme už v testech ochutnali,“ připomíná kuchař a upozorňuje, že pod názvem horký čokoládový dortík si představuje dezert, ze kterého po zakrojení vyteče čokoláda.

„Pokud ale restaurace nemá vlastního cukráře, je pro kuchaře těžké vyrábět jedničkové moučníky. Proto oceňuji snahu, oba moučníky oku lahodí,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

6.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kontejnerů na sklo bude v Brně polovina. Lidé do nich ale vyhodí oba druhy skla

Fotbalista Boris Tašči.

Zbrojovka je pro mě stoprocentně dobrá volba, říká ukrajinská posila Tašči

Sádrokarton vysypal v lese, viděli ho svědci. Muži hrozí pokuta až 75 tisíc

Brno – Obálku s předvoláním ke správnímu řízení může brzy čekat muž, který v pondělí odpoledne založil v brněnských Černovicích černou sládku. „Aniž by o tom věděl, při vykládání polystyrenu, sádrokartonu a dalšího materiálu na lesní cestu ho pozorovali hned dva svědci," konstatoval v úterý mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

OBRAZEM: Chytré technologie i expozice Merkur. Výstaviště pohltila věda a výzkum

Brno – Technické inovace a zajímavosti ze světa vědy a výzkumu mohou od úterka zhlédnout návštěvníci brněnského výstaviště. Začal tam Veletrh Věda Výzkum Inovace.

AKTUALIZOVÁNO

Vražda důchodce: státní zástupkyně navrhla trojici obžalovaných výjimečný trest

Brno – Šli loupit, soudí je ale za vraždu. Trojice mužů se na podzim 2015 nejdříve vloupala do domu v Lysicích na Blanensku, kde svázala jeho majitele a odnesla si desítky tisíc korun. Jen několik měsíců potom, den před Štědrým dnem, se vloupali do dalšího domu, tentokrát v Ivančicích na Brněnsku. Devadesátiletý důchodce jejich řádění ale nepřežil.

Jak se chovat na hřbitově? Dětem to mají vysvětlit rodiče, říká farář z Oslavan

Oslavany /ROZHOVOR/ – Místo posledního odpočinku si spletli s hřištěm a nacvičovali tam parkour, tedy běh spojený s překonáváním překážek. Po sociálních sítích kolovalo video, na kterém tři školáci z Oslavan na Brněnsku řádili na místním hřbitově. Brněnský deník Rovnost o případu informoval v pondělí a nyní se zeptal na názor místního římskokatolického faráře Jaromíra Gargoše.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies