VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Patas s italskou kuchyní obstála

Brno /FOTOGALERIE/ - Drobné prohřešky: parmská šunka místo pancetty, horší zelenina a příliš soli. Restaurace však zákazníka uspokojí.

6.6.2009 3
SDÍLEJ:

Restaurace La Patas.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Mezi panelovými domy bohunického sídliště v ulici Čeňka Růžičky se v La Patas v poledne dveře netrhnou. Stoly i zahrádka restaurace s italskými specialitami a pizzou jsou téměř do posledního místa obsazeny a mezi hosty se proplétají číšníci a servírky se jménem podniku na prsou.

Přestože v objednaném jídle kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík našel prohřešky, označuje La Patas za dobrou italskou restauraci.

Jídelní lístek, vytištěný na papíru formátu výkresu, odborníka pobaví a označuje jej za produkt „dva v jednom“. „Slouží nejen jako lístek, ale i jako prostírání, to se hned tak nevidí,“ usmívá se Ševčík a vybírá. Restaurace podle něj drží italskou linii a nepouští se do složitých kombinací. „Lístek je sestaven dobře, zdejší kuchyně nabízí suroviny typické pro Itálii,“ chválí.

Misky s polévkou stojí na stole během pěti minut a po ochutnání je Ševčík hodnotí jako znamenité. Hustý tomatový krém je připraven z rajčat a dochucený sýrem, v italské zeleninové polévce minestrone nachází kuchař vše, co do ní správně patří, včetně fazolí.

Po čtyřiceti minutách čekání na hlavní jídlo má však Ševčík obavy, že na neapolská kuřecí prsa a pizzu s uzeným lososem kuchař zapomněl. Jak se ukázalo později, nezapomněl. Připravoval současně objednávky pizzy na rozvoz. Tuto službu La Patas totiž rovněž nabízí. Pizzu se smetanou, listovým špenátem a uzeným lososem odborník chválí, suché okraje pizzy ještě doporučuje potřít ochuceným olivovým olejem.

Restaurace La Patas.

Pizza také do domu

Kritizuje přípravu druhého jídla. Místo v jídelním lístku slibované pancetty použil kuchař parmskou šunku, kuřecí maso příliš osolil a špenát nebyl nejčerstvější. Nelíbí se mu ani množství salátu na talíři.

„Až na tu čtvrtkilovou hlávku vypadá jídlo dobře. Zvlášť grilovaná cherry rajčata oku lahodí. Velká škoda té parmské šunky, která se normálně podává syrová a sušená. Když je totiž nakrájená na silné plátky, a ještě se zahřeje, ztvrdne a je nepoživatelná,“ vysvětluje kuchař.

Nejvíc mu nechutná příloha – špenát. „Domnívám se, že si dlouho poležel v mrazáku. Převzal do sebe pachy jiných jídel,“ říká Ševčík a talíř odsunuje. Jedním dechem ale dodává, že podle jednoho nepovedeného pokrmu nemůže restauraci odepsat. „Naopak, když jsem ochutnal pizzu a vidím nabídku v jídelníčku, určitě můžu La Patas doporučit,“ tvrdí Ševčík.

Mezi dezerty nefigurují palačinky, ale typické italské moučníky se švestkami a višněmi. Obsluha nabízí zcela nový moučník s bílou čokoládou, borůvkami a citronovou šťávou. Ševčík dává přednost dortíku.

„Myslím, že ta oříšková bábovička není místní produkt. Stejný zákusek jsme už v testech ochutnali,“ připomíná kuchař a upozorňuje, že pod názvem horký čokoládový dortík si představuje dezert, ze kterého po zakrojení vyteče čokoláda.

„Pokud ale restaurace nemá vlastního cukráře, je pro kuchaře těžké vyrábět jedničkové moučníky. Proto oceňuji snahu, oba moučníky oku lahodí,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

6.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Růžový tank výtvarníka Davida Černého v Brně. Technici jej postavili před Červený kostel na Komenského náměstí. Tank je součástí výstavy Moravské galerie Kmeny 90.
3 9

Ruské velvyslanectví: Růžový tank pošpiňuje vzpomínku. Podpořilo přemalování

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Dálnice D1 na Brno byla zavřená kvůli nehodě

AKTUALIZOVÁNO

Plzeň lanaří Řezníčka. Zatím jsem nic nepodepsal, říká brněnský forvard

Brno – Dost reálně vypadá, že Zbrojovka půjde do příští sezony bez střelců víc než poloviny branek v letošním ročníku nejvyšší fotbalové soutěže. Po odchodu autora deseti podzimních tref Michala Škody do norského Lilleströmu na hostování s opcí se schyluje také k přestupu Jakuba Řezníčka. Sedmigólového střelce aktuálního prvoligového ročníku lanaří plzeňská Viktoria.

VIDEO: Kachna s mláďaty zastavila dopravu u nákupního centra

Brno – Osobní stráž dostala ve středu odpoledne kachní rodina, která se vydala na cestu přes královopolskou Drobného ulici až k mokřadu pod Svitavskou radiálou nedaleko Nákupního centra Královo Pole. „Kolemjdoucí, kteří viděli, jak kachna s mláďaty přechází přes rušnou silnici a pokračuje kolem bývalého stadionu k benzínce ve Sportovní ulici, zavolali strážníky," řekl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Brňan v Manchesteru: City a United se spojily

Manchester, Brno - Když se dozvěděl o tragédii, která se odehrála jen kousek od něj, hned díky aplikaci na sociálních sítích oznámil, že je v pořádku. „Jen aby doma neměli strach. Musel jsem dát rodině vědět, že jsem v pořádku," vysvětluje pětadvacetiletý Jan Kabourek.

Proti kasinům jsme nebyli, tvrdí náměstek primátora Matěj Hollan

Brno /PANEL DENÍKU/ - Bez Onderky, bez korupce, bez hazardu. Trojice hesel, se kterými uspělo hnutí Žít Brno v komunálních volbách před třemi lety. Přitom i zastupitelé tohoto hnutí minulý týden schválili výjimku, která v Brně umožní fungování dvou kasin. „Bojovali jsme proti tvrdému hazardu, jako jsou automaty. Proti kasinům jsme nikdy nebyli," tvrdí náměstek primátora za Žít Brno Matěj Hollan.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies