VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Patas s italskou kuchyní obstála

Brno /FOTOGALERIE/ - Drobné prohřešky: parmská šunka místo pancetty, horší zelenina a příliš soli. Restaurace však zákazníka uspokojí.

6.6.2009 3
SDÍLEJ:

Restaurace La Patas.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Mezi panelovými domy bohunického sídliště v ulici Čeňka Růžičky se v La Patas v poledne dveře netrhnou. Stoly i zahrádka restaurace s italskými specialitami a pizzou jsou téměř do posledního místa obsazeny a mezi hosty se proplétají číšníci a servírky se jménem podniku na prsou.

Přestože v objednaném jídle kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík našel prohřešky, označuje La Patas za dobrou italskou restauraci.

Jídelní lístek, vytištěný na papíru formátu výkresu, odborníka pobaví a označuje jej za produkt „dva v jednom“. „Slouží nejen jako lístek, ale i jako prostírání, to se hned tak nevidí,“ usmívá se Ševčík a vybírá. Restaurace podle něj drží italskou linii a nepouští se do složitých kombinací. „Lístek je sestaven dobře, zdejší kuchyně nabízí suroviny typické pro Itálii,“ chválí.

Misky s polévkou stojí na stole během pěti minut a po ochutnání je Ševčík hodnotí jako znamenité. Hustý tomatový krém je připraven z rajčat a dochucený sýrem, v italské zeleninové polévce minestrone nachází kuchař vše, co do ní správně patří, včetně fazolí.

Po čtyřiceti minutách čekání na hlavní jídlo má však Ševčík obavy, že na neapolská kuřecí prsa a pizzu s uzeným lososem kuchař zapomněl. Jak se ukázalo později, nezapomněl. Připravoval současně objednávky pizzy na rozvoz. Tuto službu La Patas totiž rovněž nabízí. Pizzu se smetanou, listovým špenátem a uzeným lososem odborník chválí, suché okraje pizzy ještě doporučuje potřít ochuceným olivovým olejem.

Restaurace La Patas.

Pizza také do domu

Kritizuje přípravu druhého jídla. Místo v jídelním lístku slibované pancetty použil kuchař parmskou šunku, kuřecí maso příliš osolil a špenát nebyl nejčerstvější. Nelíbí se mu ani množství salátu na talíři.

„Až na tu čtvrtkilovou hlávku vypadá jídlo dobře. Zvlášť grilovaná cherry rajčata oku lahodí. Velká škoda té parmské šunky, která se normálně podává syrová a sušená. Když je totiž nakrájená na silné plátky, a ještě se zahřeje, ztvrdne a je nepoživatelná,“ vysvětluje kuchař.

Nejvíc mu nechutná příloha – špenát. „Domnívám se, že si dlouho poležel v mrazáku. Převzal do sebe pachy jiných jídel,“ říká Ševčík a talíř odsunuje. Jedním dechem ale dodává, že podle jednoho nepovedeného pokrmu nemůže restauraci odepsat. „Naopak, když jsem ochutnal pizzu a vidím nabídku v jídelníčku, určitě můžu La Patas doporučit,“ tvrdí Ševčík.

Mezi dezerty nefigurují palačinky, ale typické italské moučníky se švestkami a višněmi. Obsluha nabízí zcela nový moučník s bílou čokoládou, borůvkami a citronovou šťávou. Ševčík dává přednost dortíku.

„Myslím, že ta oříšková bábovička není místní produkt. Stejný zákusek jsme už v testech ochutnali,“ připomíná kuchař a upozorňuje, že pod názvem horký čokoládový dortík si představuje dezert, ze kterého po zakrojení vyteče čokoláda.

„Pokud ale restaurace nemá vlastního cukráře, je pro kuchaře těžké vyrábět jedničkové moučníky. Proto oceňuji snahu, oba moučníky oku lahodí,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

6.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Regionální Den železnice v Zastávce na brněnsku.
28

Regionální den železnice v Zastávce začal příjezdem parní lokomotivy

Ilustrační foto.

V Karviné jde o dost. Trenéři Zbrojovky ladili hlavy hráčů

Průvan v čekárnách a špatné parkování před vlakovými nádražími ukončí opravy

Jižní Morava /ANKETA/ – Špatné parkování a chátrající budovy z let dávno minulých. Mnohá jihomoravská vlaková nádraží stále nenabízí cestujícím odpovídající pohodlí. Železničáři to nyní chtějí změnit. Na nutné opravy vyčlenili desítky milionů. Lidé si však na lepší zázemí počkají. Některá nádraží totiž začnou opravovat až za pět let.

Po deseti letech končí vedoucí brněnského odboru dopravy Vladimír Bielko

Brno – Vladimír Bielko řídil deset let všechny důležité kroky, které brněnští radní v dopravě podnikli. Pod jeho vedením dohlížel odbor na provoz ve městě i stavbu nejdůležitějších dopravních staveb. K poslednímu zářijovému dnu však odchází.

Meeting Brno: Zastupitelé objevili chyby u Německého domu i výstavy aut

Brno - Kontrolní výbor brněnského zastupitelstva objevil nejasnosti v pořádání letních akcí brněnského turistického centra. Problém je s maketou Německého domu i prodejní výstavou automobilů.

Rodina v Brně se přiotrávila oxidem uhelnatým. Ženu se nepodařilo zachránit

Brno - Mladá rodina z Brna se v přiotrávila plynem unikajícím z karmy v koupelně. V pátek po třetí hodině ráno k hlášení vyjela záchranná služba, ženu se přes všechnu jejich snahu nepodařilo zachránit. Muže a dvě děti převezli do nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení