Když vyjdou cestující z hlavního vlakového nádraží v Brně, uvidí stejně jako před 173 lety klasicistní palác Padowetz. Za vznik vděčí právě vlakům. Podnikavý statkář Lorenz Padowetz vycítil příležitost, když v roce 1839 začaly do Brna jezdit parní vlaky z Vídně. Hned u nádraží nechal postavit velký hotel s restaurací a kavárnou, který pojmenoval U císaře rakouského. Jeho hosty měli být právě cestující, kteří přijeli vlakem. Paláci Padowetz je věnovaný další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost nazvaného Příběhy brněnských domů.

Padowetz stojí v ulici Bašty. Mohl vzniknout jen díky tomu, že město se rozrůstalo a obyvatelé postupně bořili hradby. Vedle místa, kde palác stojí, bývala Židovská brána. „Vedla směrem na Olomouc a zbourali ji v roce 1835,“ uvedla historička Dana Olivová.

Vzhledem k novému nádraží a zbořeným hradbám se místo stalo hodně zajímavé pro stavitele. „Hotel vyrostl v roce 1839 snad podle projektu Josefa Seiferta jako první budova na nově vzniklé ulici Bašty,“ napsala Lenka Kudělková do Encyklopedie města Brna. Nárožní hotel kombinuje pozdně klasicistní styl a romantizující prvky. „Klasicismus je na rozdíl od baroka jednodušší a střízlivější. Nepoužívá tak drahé materiály a inspiruje se antikou,“ uvedl architekt Josef Hrabec. Například na fasádě pod střechou zaujmou čtyři sochy, které představují řecké bohy.

Přízemí budovy zdobí rustika, což jsou obdélníky, které mají naznačovat kameny. „Na průčelí je ovál, jemuž se říká kartuše, s iniciálami původního majitele. Kartuše bývají jen na významnějších budovách,“ upozornil Hrabec.

Nad názvem domu nad průčelím vlaje česká vlajka. Vlajkový stožár je na budově od února. „Většinou je dodáváme bílé nebo v barvě kovu. Tento je černý a zlatý. Majitel asi chtěl, aby se podobal původnímu,“ řekla Dana Dostalíková ze společnosti Alerion. Stožár je nezvykle upevněný na půdě a na střechu prochází vikýřovým oknem.

I za první republiky byl v domě hotel. Provozoval ho Albín Padowetz, který byl městským radou. Po druhé světové válce přestavěli palác na kanceláře. Zůstal jen známý bufet. Nad ním sídlila firma Chemont, která se podílela například na konstrukci střechy autobusového nádraží Zvonařka nebo Kajot Areny.

Před dvěma lety chtěl investor udělat z Padowetze znovu hotel. Čtyřhvězdičkové ubytování se mělo jmenovat Raddison. Společnost Red group od přestavby nakonec upustila. Chyběly jí peníze.

Budova měla původně tři patra, čtvrté bylo přistavěno na konci devatenáctého století. Dům je památkově chráněný.

Palác Padowetz

Adresa: ulice Bašty 2

Stavitel: pravděpodobně Josef Seifert

Doba vzniku: rok 1839

Sloh: pozdně klasicistní

Dřívější využití: hotel

Současné využití: kanceláře, obchody, restaurace

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ