Manuální práce v neustálém vlhku a teplotě až jeden stupeň Celsia byla podle emeritního obchodního sládka pivovaru Bohuslava Kandrnála odjakživa velmi namáhavá a za minulého režimu podhodnocená. „Aby si sklepmistři udrželi dobré pracovníky, občas i přimhouřili oko, když zahlédli dělníky ochutnávat," vzpomíná Kandrnál.

Pivo ze sklepů považuje za nejkvalitnější a nesrovnatelně chutnější oproti filtrovanému. „Když ale sklepmistr nachytal u sudu někoho cizího, nádobu, do níž si tajně naléval, mu zabavil. Nebo dokonce rozšlápl," pokračuje. Aby pivo mohli ochutnávat, ohřívali je v nádobě s horkou vodou, jinak by bylo moc ledové.

Za náročné pokládá Kandrnál třeba sudování, tedy plnění sudů. „Ve sklepech se kvůli tomu tahaly těžké hadice. Obtížná byla i práce se sudy v horních řadách, takzvanými satláky, které se obsluhovaly z žebříků. Vypadalo vtipně, když tělo bylo v sudu a nohy se kymácely ve vzduchu a snažily se zachytit o nějakou oporu, aby se dostaly dovnitř," vypráví Kandrnál.

Přestože dřevěné sudy časem nahradily kovové tanky, péče zůstala stejná. Po vyprázdnění je dělníci ručně vymývají a čistí kartáčem. „Nejdůležitější je rozhraní, kde končí pivo a začíná pěna. Mytí trvá asi hodinu," popisuje sládek Libor Doseděl.

Největší tanky pojmou až 250 hektolitrů piva, do nejmenších se vejde hektolitrů 180. Ze sklepů putuje pivo na filtraci a nefiltrované se stáčí rovnou do sudů. „Třeba kvasnicové míří přímo do vybraných hospod, kde je záruka, že se nezkazí," říká sládek. Na kvasnicové pivo je podle něho potřeba přísně dohlížet a vyčepovat je do jedenadvaceti dnů od data výroby.

Aby pivo předčasně nezestárlo a zachovalo si kvalitu, používá se při jeho tlačení z tanků na filtraci oxid uhličitý. „Na koncentraci plynu ve sklepě dohlížejí kvůli bezpečnosti detektory, které při zvýšení rozsvítí červená světla," říká Doseděl.

Poslední tři roky připravují v pivovaru speciální pivo na předvánoční čas Starobrno Reservu. Je výhradně z moravských surovin, několika druhů sladů a tršického chmele. „Díky zvolené kombinaci sladů bude letos mít jantarovou barvu," předesílá manažerka značky Zdenka Mindlová.