VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ležácké sklepy? Šéfové přimhouřili oko, když zahlédli dělníky ochutnávat pivo

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Rtuť teploměru se šplhá sotva k jedenácti stupňům Celsia. V místnosti s vlhkou podlahou, kde se dříve skladoval led, se prolíná zvuk větráků a vůně čerstvého piva. V přítmí ležáckých sklepů pivovaru Starobrno dodnes bez zraků návštěvníků dozrává zlatavý mok. Prostory představuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

21.7.2016 AKTUALIZOVÁNO 22.7.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií

Místo, kde dodnes bez zraků návštěvníků dozrává zlatavý mok. Ležácké sklepy brněnského pivovaru Starobrno.Foto: DENÍK/Attila Racek

Manuální práce v neustálém vlhku a teplotě až jeden stupeň Celsia byla podle emeritního obchodního sládka pivovaru Bohuslava Kandrnála odjakživa velmi namáhavá a za minulého režimu podhodnocená. „Aby si sklepmistři udrželi dobré pracovníky, občas i přimhouřili oko, když zahlédli dělníky ochutnávat," vzpomíná Kandrnál.

Pivo ze sklepů považuje za nejkvalitnější a nesrovnatelně chutnější oproti filtrovanému. „Když ale sklepmistr nachytal u sudu někoho cizího, nádobu, do níž si tajně naléval, mu zabavil. Nebo dokonce rozšlápl," pokračuje. Aby pivo mohli ochutnávat, ohřívali je v nádobě s horkou vodou, jinak by bylo moc ledové.

Za náročné pokládá Kandrnál třeba sudování, tedy plnění sudů. „Ve sklepech se kvůli tomu tahaly těžké hadice. Obtížná byla i práce se sudy v horních řadách, takzvanými satláky, které se obsluhovaly z žebříků. Vypadalo vtipně, když tělo bylo v sudu a nohy se kymácely ve vzduchu a snažily se zachytit o nějakou oporu, aby se dostaly dovnitř," vypráví Kandrnál.

Přestože dřevěné sudy časem nahradily kovové tanky, péče zůstala stejná. Po vyprázdnění je dělníci ručně vymývají a čistí kartáčem. „Nejdůležitější je rozhraní, kde končí pivo a začíná pěna. Mytí trvá asi hodinu," popisuje sládek Libor Doseděl.

Největší tanky pojmou až 250 hektolitrů piva, do nejmenších se vejde hektolitrů 180. Ze sklepů putuje pivo na filtraci a nefiltrované se stáčí rovnou do sudů. „Třeba kvasnicové míří přímo do vybraných hospod, kde je záruka, že se nezkazí," říká sládek. Na kvasnicové pivo je podle něho potřeba přísně dohlížet a vyčepovat je do jedenadvaceti dnů od data výroby.

Aby pivo předčasně nezestárlo a zachovalo si kvalitu, používá se při jeho tlačení z tanků na filtraci oxid uhličitý. „Na koncentraci plynu ve sklepě dohlížejí kvůli bezpečnosti detektory, které při zvýšení rozsvítí červená světla," říká Doseděl.

Poslední tři roky připravují v pivovaru speciální pivo na předvánoční čas Starobrno Reservu. Je výhradně z moravských surovin, několika druhů sladů a tršického chmele. „Díky zvolené kombinaci sladů bude letos mít jantarovou barvu," předesílá manažerka značky Zdenka Mindlová.

Autor: Markéta Chumchalová

21.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Obchodní dům Bauhaus v Brně-Ivanovicích. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
4

Bauhaus stojí neoprávněně. Inspektor nejednal s vlastníky sousedních pozemků

Hana Tomáš Briešťanská

Petrolejové lampy pomohly Briešťanské k Ceně Thálie. S Janžurovou se nesrovnává

Agresivní zloděj serval z důchodkyně šperky za dvanáct tisíc. Hledá jej policie

Ivančice - Chytil ji za hlavu a povalil na zem. Pak z ní serval šperky. Policisté pátrají po násilníkovi, který na ulici v Ivančicích na Brněnsku přepadl důchodkyni. Vyšetřovatelé sestavili podobiznu pachatele a prosí lidi o pomoc při hledání.

AKTUALIZOVÁNO

Děti přišly o rodiče. Rozsáhlá pátrací akce s vrtulníkem po matce byla neúspěšná

Kyjovsko – Po matce dvou dětí, které v neděli zahynul manžel, stále pátrají policisté nejen z Hodonínska. „Naposledy byla viděna v pátek 24. března v místě svého bydliště v malé obci na Kyjovsku. Doma nechala své dvě děti, a bez jakýchkoliv náznaků nebo indicií o svém odchodu zmizela," informoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Osmnáctiletý Nečas: Jsem mladý, ale to neznamená, že budu jen odhazovat puky

Hradec Králové – Potvrzuje, že je velký příslib nejen pro brněnský, ale i český hokej. Osmnáctiletý útočník Komety Martin Nečas přispěl v prvním duelu semifinále play-off extraligy na ledě Hradce Králové k výhře 2:0. Jeho trefa ze třetí třetiny, kdy puk neúmyslně nasměroval do branky bruslí, byla vítězná.

Kvůli kotlíkové dotaci si vzal dovolenou. Žádost odeslal hned první den

Brno - Co nejrychleji vyplnit formulář a doufat, že to stihl dřív než ostatní. Když žádal o kotlíkovou dotaci, soutěžil o ni Jaroslav Mikoška se stovkami dalších zájemců. „Vše jsem si dopředu připravil. Abych žádost odeslal přesně v den, kdy se systém otevřel, vzal jsem si na něj dovolenou," říká muž, který pracuje jako mluvčí jihomoravských hasičů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies