VYBERTE SI REGION

Ležácké sklepy? Šéfové přimhouřili oko, když zahlédli dělníky ochutnávat pivo

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Rtuť teploměru se šplhá sotva k jedenácti stupňům Celsia. V místnosti s vlhkou podlahou, kde se dříve skladoval led, se prolíná zvuk větráků a vůně čerstvého piva. V přítmí ležáckých sklepů pivovaru Starobrno dodnes bez zraků návštěvníků dozrává zlatavý mok. Prostory představuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

21.7.2016 AKTUALIZOVÁNO 22.7.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií
Místo, kde dodnes bez zraků návštěvníků dozrává zlatavý mok. Ležácké sklepy brněnského pivovaru Starobrno.

Místo, kde dodnes bez zraků návštěvníků dozrává zlatavý mok. Ležácké sklepy brněnského pivovaru Starobrno.Foto: DENÍK/Attila Racek

Manuální práce v neustálém vlhku a teplotě až jeden stupeň Celsia byla podle emeritního obchodního sládka pivovaru Bohuslava Kandrnála odjakživa velmi namáhavá a za minulého režimu podhodnocená. „Aby si sklepmistři udrželi dobré pracovníky, občas i přimhouřili oko, když zahlédli dělníky ochutnávat," vzpomíná Kandrnál.

Pivo ze sklepů považuje za nejkvalitnější a nesrovnatelně chutnější oproti filtrovanému. „Když ale sklepmistr nachytal u sudu někoho cizího, nádobu, do níž si tajně naléval, mu zabavil. Nebo dokonce rozšlápl," pokračuje. Aby pivo mohli ochutnávat, ohřívali je v nádobě s horkou vodou, jinak by bylo moc ledové.

Za náročné pokládá Kandrnál třeba sudování, tedy plnění sudů. „Ve sklepech se kvůli tomu tahaly těžké hadice. Obtížná byla i práce se sudy v horních řadách, takzvanými satláky, které se obsluhovaly z žebříků. Vypadalo vtipně, když tělo bylo v sudu a nohy se kymácely ve vzduchu a snažily se zachytit o nějakou oporu, aby se dostaly dovnitř," vypráví Kandrnál.

Přestože dřevěné sudy časem nahradily kovové tanky, péče zůstala stejná. Po vyprázdnění je dělníci ručně vymývají a čistí kartáčem. „Nejdůležitější je rozhraní, kde končí pivo a začíná pěna. Mytí trvá asi hodinu," popisuje sládek Libor Doseděl.

Největší tanky pojmou až 250 hektolitrů piva, do nejmenších se vejde hektolitrů 180. Ze sklepů putuje pivo na filtraci a nefiltrované se stáčí rovnou do sudů. „Třeba kvasnicové míří přímo do vybraných hospod, kde je záruka, že se nezkazí," říká sládek. Na kvasnicové pivo je podle něho potřeba přísně dohlížet a vyčepovat je do jedenadvaceti dnů od data výroby.

Aby pivo předčasně nezestárlo a zachovalo si kvalitu, používá se při jeho tlačení z tanků na filtraci oxid uhličitý. „Na koncentraci plynu ve sklepě dohlížejí kvůli bezpečnosti detektory, které při zvýšení rozsvítí červená světla," říká Doseděl.

Poslední tři roky připravují v pivovaru speciální pivo na předvánoční čas Starobrno Reservu. Je výhradně z moravských surovin, několika druhů sladů a tršického chmele. „Díky zvolené kombinaci sladů bude letos mít jantarovou barvu," předesílá manažerka značky Zdenka Mindlová.

Autor: Markéta Chumchalová

21.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Jih Moravy je nejchladnější v republice. Silničáři doporučují opatrnou jízdu

Jižní Morava - Hlavní silniční tahy na jižní Moravě jsou v pondělí ráno sjízdné bez komplikací, ovšem na vedlejších cestách doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Na takzvaných inertních úsecích, které se neudržují chemicky, leží ujetý sníh krytý posypem.

Situaci v tabulce nevidím tak černě, hlásil po porážce s Olomoucí kapitán Čermák

Brno – Kapitán svým spoluhráčům nic nevyčítal. Leoš Čermák a jeho parťáci doma v neděli nestačili na Olomouc a v 39. kole extraligy prohráli 1:3. Na slovenského brankáře Branislava Konráda vyslali 33 střel, z nichž se však hokejistům Komety ujala pouze jedna.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies