VYBERTE SI REGION

Ležácké sklepy? Šéfové přimhouřili oko, když zahlédli dělníky ochutnávat pivo

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Rtuť teploměru se šplhá sotva k jedenácti stupňům Celsia. V místnosti s vlhkou podlahou, kde se dříve skladoval led, se prolíná zvuk větráků a vůně čerstvého piva. V přítmí ležáckých sklepů pivovaru Starobrno dodnes bez zraků návštěvníků dozrává zlatavý mok. Prostory představuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

21.7.2016 AKTUALIZOVÁNO 22.7.2016
SDÍLEJ:

Místo, kde dodnes bez zraků návštěvníků dozrává zlatavý mok. Ležácké sklepy brněnského pivovaru Starobrno.Foto: DENÍK/Attila Racek

Manuální práce v neustálém vlhku a teplotě až jeden stupeň Celsia byla podle emeritního obchodního sládka pivovaru Bohuslava Kandrnála odjakživa velmi namáhavá a za minulého režimu podhodnocená. „Aby si sklepmistři udrželi dobré pracovníky, občas i přimhouřili oko, když zahlédli dělníky ochutnávat," vzpomíná Kandrnál.

Pivo ze sklepů považuje za nejkvalitnější a nesrovnatelně chutnější oproti filtrovanému. „Když ale sklepmistr nachytal u sudu někoho cizího, nádobu, do níž si tajně naléval, mu zabavil. Nebo dokonce rozšlápl," pokračuje. Aby pivo mohli ochutnávat, ohřívali je v nádobě s horkou vodou, jinak by bylo moc ledové.

Za náročné pokládá Kandrnál třeba sudování, tedy plnění sudů. „Ve sklepech se kvůli tomu tahaly těžké hadice. Obtížná byla i práce se sudy v horních řadách, takzvanými satláky, které se obsluhovaly z žebříků. Vypadalo vtipně, když tělo bylo v sudu a nohy se kymácely ve vzduchu a snažily se zachytit o nějakou oporu, aby se dostaly dovnitř," vypráví Kandrnál.

Přestože dřevěné sudy časem nahradily kovové tanky, péče zůstala stejná. Po vyprázdnění je dělníci ručně vymývají a čistí kartáčem. „Nejdůležitější je rozhraní, kde končí pivo a začíná pěna. Mytí trvá asi hodinu," popisuje sládek Libor Doseděl.

Největší tanky pojmou až 250 hektolitrů piva, do nejmenších se vejde hektolitrů 180. Ze sklepů putuje pivo na filtraci a nefiltrované se stáčí rovnou do sudů. „Třeba kvasnicové míří přímo do vybraných hospod, kde je záruka, že se nezkazí," říká sládek. Na kvasnicové pivo je podle něho potřeba přísně dohlížet a vyčepovat je do jedenadvaceti dnů od data výroby.

Aby pivo předčasně nezestárlo a zachovalo si kvalitu, používá se při jeho tlačení z tanků na filtraci oxid uhličitý. „Na koncentraci plynu ve sklepě dohlížejí kvůli bezpečnosti detektory, které při zvýšení rozsvítí červená světla," říká Doseděl.

Poslední tři roky připravují v pivovaru speciální pivo na předvánoční čas Starobrno Reservu. Je výhradně z moravských surovin, několika druhů sladů a tršického chmele. „Díky zvolené kombinaci sladů bude letos mít jantarovou barvu," předesílá manažerka značky Zdenka Mindlová.

Autor: Markéta Chumchalová

21.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies