VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maliny v Bavorské: nepodařený experiment

Brno /FOTOGALERIE/ - Jídlo v restauraci za Semilassem není podle odborníka špatné, kuchař je jen pozadu za moderními trendy gastronomie.

18.7.2009 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Restaurant Bavorská v Králově Poli.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Velká a zastřešená zahrádka se stínem, který přiláká hosty i v parných letních dnech a ochrání je před deštěm při přeháňkách a bouřkách. Restaurace Bavorská na Palackého třídě pár desítek metrů za brněnským Semilassem ale hostům nabízí ještě něco navíc.

Restaurace s mezinárodní kuchyní se večer mění v bar s velkým tanečním parketem, pizzu zde pečou v peci na dřevo a čtyři druhy piva točí z pivních tanků v samostatné pivnici.

Škoda drobných chyb

Jídelní lístek v Bavorské nabízí dostatek jídel na výběr a podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Iva Ševčíka se v něm host i rychle zorientuje. „K jednomu druhu masa na grilu mají různé druhy zeleniny a omáček. A také klasiku české restaurace k pivu – žebra, tatarák, nebo kuřecí stehýnka. Překvapili mě, že mají smažené grundle,“ oceňuje nabídku křupavé rybí pochoutky Ševčík. Za tragický pokus o dezert ovšem na závěr testu označí gratinované maliny.

Přestože v Bavorské teče z pípy několik druhů piva, točenou limonádu zde host nedostane. Musí se spokojit s dražší minerální vodou nebo sladkými nápoji.
Během čekání na objednané jídlo nachází šéfkuchař Ševčík v jídelníčku drobné chyby. „Píšou, že ryby připravují na olivovém oleji, ale ryby lépe chutnají na másle. Nelíbí se mi také řecký salát s balkánským sýrem. Do řeckého salátu patří feta,“ upozorňuje Ševčík.

Po několika soustech z hlavního jídla, které se na stole objevilo během patnácti minut po objednání, poukazuje testující šéfkuchař na jeho nedostatky. Omáčka z kukuřice a fazolí steaku Texas je podle něj sladká, hovězí roštěnka zbytečně rozklepaná a maso sice šťavnaté, přesto moc propečené. „Přál jsem si krvavý steak, a dostal dobře propečené medium. Omáčka je zase samý kečup, proto ta sladká chuť,“ vypočítává mínusy Ševčík.

Také část druhého jídla kuřecího steaku s grilovanou cuketou nebyla chuťově vydařená. Hodně prosolená špička kuřecích prsou úplně zkazila požitek z jinak výborně připraveného masa a cukety. „Prosolená je jen nižší špička prsíček, kuchař pravděpodobně nechal naložené maso ležet jedno na druhém, a sůl tak prostoupila jen částí masa,“ vysvětlil prohřešek kuchaře Ševčík.

Přesto jídlo v Bavorské podle něj není špatné, jen kuchař je trochu pozadu za moderními trendy gastronomie. „Vaří hodně z polotovarů a nabízí jídla, která se vařila před deseti lety,“ naráží Ševčík také na klasickou oblohu okurek, salát, paprika, rajče. Okurkový salát se zakysanou smetanou chválí jako dobrý nápad na přílohu pro teplé letní dny.

Restaurant Bavorská.

Pokažený dezert

Zákusek v podobě gratinovaných malin ovšem Ševčíka na zahrádce Restaurantu Bavorská zvedají z pevné lavice a jinak velice zdvořilý šéfkuchař ho označuje za dost nechutný experiment. Číšník totiž v otlučené polévkové misce přináší jakýsi pokus o Creme Brulle – vanilkový krém s cukrovou krustou. Místo krusty se však kuchaři podařilo ožehnout jen vrchní část smetanového zákusku.

„Mascarpone v něm necítím, maliny nejsou čerstvé, byly mražené a jsou kyselé,“ kritizuje odborník dezert, který ze lžičky teče jak špatně připravený vanilkový puding. „Kuchaře musela moje objednávka překvapit a tohle vůbec nezvládl,“ dodává Ševčík.

Restaurantu Bavorská doporučuje odborník a člen české asociace kuchařů a cukrářů upravit jídelní lístek a dotáhnout přípravu jídel až do konce. „Na jídelním lístku vypadá nabídka dobře, jen zde musí dát větší pozor na výsledek. A pamatovat na to, že host musí za své peníze dostat kvalitní pokrm,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

18.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bohumil Šimek.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

Výstava modelů v brněnském nákupním centru Avion přebližuje osmdesát známých staveb ze čtyř kontinentů.
19

OBRAZEM: V obchodním centru lidé postavili Eiffelovu věž i Koloseum. Z puzzle

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Brno /ROZHOVOR/ – Přední český klimatolog Pavel Prošek díky své práci procestoval Arktidu i Antarktidu. Na mrazivém světadílu pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici. „Je to vlastně takový dobře zateplený panelák z dřevoštěpky. Ale dodnes stojí a funguje bezvadně," říká o stanici s nadsázkou. Celkově se do těch míst zúčastnil osmi výprav a pomáhal tam založit klimatologický program.

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brno – V létě pomáhala léčit nemocné v uprchlickém táboře v Aténách, nyní se poohlíží po budoucí kariéře. Martina Žižlavská studuje všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně šestým rokem. „Odchod do zahraničí neplánuju. Domov, rodinu a přátele mám tady. Neznamená to ale, že jsem se stávajícími podmínkami spokojená," podotýká.

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

Brno – Sedm až osm měsíců ročně jezdí za zaměstnáním na kole informatik Pavel Flajšman. I když je pro něj cesta na Nové sady kolem rušného nádraží náročná, v jednom má štěstí jeho firma zařídila sprchu na pracovišti. „Zaměstnavatel je vstřícný k cyklistům. Máme vyřešené také bezpečné stání kol v garážích," poznamenal Flajšman. Cyklistů, které po příjezdu do práce čeká sprcha, zřejmě přibude. Brněnský plán mobility je totiž navrhuje podpořit.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Brno – Fotbalisté Zbrojovky přivítali v osmnáctém kole nejvyšší soutěže na svém stadionu Liberec a zvítězili 1:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies