VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maliny v Bavorské: nepodařený experiment

Brno /FOTOGALERIE/ - Jídlo v restauraci za Semilassem není podle odborníka špatné, kuchař je jen pozadu za moderními trendy gastronomie.

18.7.2009 5
SDÍLEJ:

Restaurant Bavorská v Králově Poli.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Velká a zastřešená zahrádka se stínem, který přiláká hosty i v parných letních dnech a ochrání je před deštěm při přeháňkách a bouřkách. Restaurace Bavorská na Palackého třídě pár desítek metrů za brněnským Semilassem ale hostům nabízí ještě něco navíc.

Restaurace s mezinárodní kuchyní se večer mění v bar s velkým tanečním parketem, pizzu zde pečou v peci na dřevo a čtyři druhy piva točí z pivních tanků v samostatné pivnici.

Škoda drobných chyb

Jídelní lístek v Bavorské nabízí dostatek jídel na výběr a podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Iva Ševčíka se v něm host i rychle zorientuje. „K jednomu druhu masa na grilu mají různé druhy zeleniny a omáček. A také klasiku české restaurace k pivu – žebra, tatarák, nebo kuřecí stehýnka. Překvapili mě, že mají smažené grundle,“ oceňuje nabídku křupavé rybí pochoutky Ševčík. Za tragický pokus o dezert ovšem na závěr testu označí gratinované maliny.

Přestože v Bavorské teče z pípy několik druhů piva, točenou limonádu zde host nedostane. Musí se spokojit s dražší minerální vodou nebo sladkými nápoji.
Během čekání na objednané jídlo nachází šéfkuchař Ševčík v jídelníčku drobné chyby. „Píšou, že ryby připravují na olivovém oleji, ale ryby lépe chutnají na másle. Nelíbí se mi také řecký salát s balkánským sýrem. Do řeckého salátu patří feta,“ upozorňuje Ševčík.

Po několika soustech z hlavního jídla, které se na stole objevilo během patnácti minut po objednání, poukazuje testující šéfkuchař na jeho nedostatky. Omáčka z kukuřice a fazolí steaku Texas je podle něj sladká, hovězí roštěnka zbytečně rozklepaná a maso sice šťavnaté, přesto moc propečené. „Přál jsem si krvavý steak, a dostal dobře propečené medium. Omáčka je zase samý kečup, proto ta sladká chuť,“ vypočítává mínusy Ševčík.

Také část druhého jídla kuřecího steaku s grilovanou cuketou nebyla chuťově vydařená. Hodně prosolená špička kuřecích prsou úplně zkazila požitek z jinak výborně připraveného masa a cukety. „Prosolená je jen nižší špička prsíček, kuchař pravděpodobně nechal naložené maso ležet jedno na druhém, a sůl tak prostoupila jen částí masa,“ vysvětlil prohřešek kuchaře Ševčík.

Přesto jídlo v Bavorské podle něj není špatné, jen kuchař je trochu pozadu za moderními trendy gastronomie. „Vaří hodně z polotovarů a nabízí jídla, která se vařila před deseti lety,“ naráží Ševčík také na klasickou oblohu okurek, salát, paprika, rajče. Okurkový salát se zakysanou smetanou chválí jako dobrý nápad na přílohu pro teplé letní dny.

Restaurant Bavorská.

Pokažený dezert

Zákusek v podobě gratinovaných malin ovšem Ševčíka na zahrádce Restaurantu Bavorská zvedají z pevné lavice a jinak velice zdvořilý šéfkuchař ho označuje za dost nechutný experiment. Číšník totiž v otlučené polévkové misce přináší jakýsi pokus o Creme Brulle – vanilkový krém s cukrovou krustou. Místo krusty se však kuchaři podařilo ožehnout jen vrchní část smetanového zákusku.

„Mascarpone v něm necítím, maliny nejsou čerstvé, byly mražené a jsou kyselé,“ kritizuje odborník dezert, který ze lžičky teče jak špatně připravený vanilkový puding. „Kuchaře musela moje objednávka překvapit a tohle vůbec nezvládl,“ dodává Ševčík.

Restaurantu Bavorská doporučuje odborník a člen české asociace kuchařů a cukrářů upravit jídelní lístek a dotáhnout přípravu jídel až do konce. „Na jídelním lístku vypadá nabídka dobře, jen zde musí dát větší pozor na výsledek. A pamatovat na to, že host musí za své peníze dostat kvalitní pokrm,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

18.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

U šlapanického nádraží srazil vlak mladíka. Na místě zemřel

Ilustrační foto
1

Zjistili, že chlapec krade dolary rodičům. Pětici mužů viní z přípravy loupeže

AKTUALIZOVÁNO

Traktor po nehodě visel nad železniční tratí. Stroji nejspíš selhaly brzdy

Moravské Bránice /FOTOGALERIE/ - Opravdu divokou jízdu zažil před pár dny řidič traktoru jedoucí z kopce od obce Hlína u Moravských Bránic. Stroji s vlekem a nákladem deseti tun sladového ječmene pravděpodobně selhaly brzdy. Neovladatelný traktor nakonec projel křižovatkou a narazil do betonových svodidel na mostě nad železniční tratí.

Kauza Mrencová: policisté odložili případ imaginární krajské mluvčí

Brno – Zákon nikdo neporušil, k takovému závěru došli po deseti měsících policisté při vyšetřování případu neexistující krajské mluvčí Lucie Proutníkové, kterou ve skutečnosti byla Jana Mrencová.

VIDEO: Spícímu muži ukradla cigarety. Je to trestný čin, dívce hrozí vězení

Brno – Jen díky všímavé kolemjdoucí mohli v noci na sobotu pomoci strážníci spícímu muži. Ležel před jednou z restaurací v Brně a podle svědkyně si ho podezřele důkladně prohlížela dvojice lidí. Nakonec městští policisté zjistili, že šlo o krádež.

Opravy – kdy je hradí nájemce a kdy pronajímatel?

Nájmy bytů jsou poměrně obvyklé, méně častý byl donedávna pronájem domů, nicméně to se mění. S ohledem na vysoké ceny pozemků dává řada lidí přednost právě pronájmu. Přesto i na první pohled jednouchý pronájem s sebou nese řadu právních aspektů, na které je třeba dávat pozor. Jedním z nich jsou nepochybně opravy pronajímané nemovitosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení