VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maliny v Bavorské: nepodařený experiment

Brno /FOTOGALERIE/ - Jídlo v restauraci za Semilassem není podle odborníka špatné, kuchař je jen pozadu za moderními trendy gastronomie.

18.7.2009 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Restaurant Bavorská v Králově Poli.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Velká a zastřešená zahrádka se stínem, který přiláká hosty i v parných letních dnech a ochrání je před deštěm při přeháňkách a bouřkách. Restaurace Bavorská na Palackého třídě pár desítek metrů za brněnským Semilassem ale hostům nabízí ještě něco navíc.

Restaurace s mezinárodní kuchyní se večer mění v bar s velkým tanečním parketem, pizzu zde pečou v peci na dřevo a čtyři druhy piva točí z pivních tanků v samostatné pivnici.

Škoda drobných chyb

Jídelní lístek v Bavorské nabízí dostatek jídel na výběr a podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Iva Ševčíka se v něm host i rychle zorientuje. „K jednomu druhu masa na grilu mají různé druhy zeleniny a omáček. A také klasiku české restaurace k pivu – žebra, tatarák, nebo kuřecí stehýnka. Překvapili mě, že mají smažené grundle,“ oceňuje nabídku křupavé rybí pochoutky Ševčík. Za tragický pokus o dezert ovšem na závěr testu označí gratinované maliny.

Přestože v Bavorské teče z pípy několik druhů piva, točenou limonádu zde host nedostane. Musí se spokojit s dražší minerální vodou nebo sladkými nápoji.
Během čekání na objednané jídlo nachází šéfkuchař Ševčík v jídelníčku drobné chyby. „Píšou, že ryby připravují na olivovém oleji, ale ryby lépe chutnají na másle. Nelíbí se mi také řecký salát s balkánským sýrem. Do řeckého salátu patří feta,“ upozorňuje Ševčík.

Po několika soustech z hlavního jídla, které se na stole objevilo během patnácti minut po objednání, poukazuje testující šéfkuchař na jeho nedostatky. Omáčka z kukuřice a fazolí steaku Texas je podle něj sladká, hovězí roštěnka zbytečně rozklepaná a maso sice šťavnaté, přesto moc propečené. „Přál jsem si krvavý steak, a dostal dobře propečené medium. Omáčka je zase samý kečup, proto ta sladká chuť,“ vypočítává mínusy Ševčík.

Také část druhého jídla kuřecího steaku s grilovanou cuketou nebyla chuťově vydařená. Hodně prosolená špička kuřecích prsou úplně zkazila požitek z jinak výborně připraveného masa a cukety. „Prosolená je jen nižší špička prsíček, kuchař pravděpodobně nechal naložené maso ležet jedno na druhém, a sůl tak prostoupila jen částí masa,“ vysvětlil prohřešek kuchaře Ševčík.

Přesto jídlo v Bavorské podle něj není špatné, jen kuchař je trochu pozadu za moderními trendy gastronomie. „Vaří hodně z polotovarů a nabízí jídla, která se vařila před deseti lety,“ naráží Ševčík také na klasickou oblohu okurek, salát, paprika, rajče. Okurkový salát se zakysanou smetanou chválí jako dobrý nápad na přílohu pro teplé letní dny.

Restaurant Bavorská.

Pokažený dezert

Zákusek v podobě gratinovaných malin ovšem Ševčíka na zahrádce Restaurantu Bavorská zvedají z pevné lavice a jinak velice zdvořilý šéfkuchař ho označuje za dost nechutný experiment. Číšník totiž v otlučené polévkové misce přináší jakýsi pokus o Creme Brulle – vanilkový krém s cukrovou krustou. Místo krusty se však kuchaři podařilo ožehnout jen vrchní část smetanového zákusku.

„Mascarpone v něm necítím, maliny nejsou čerstvé, byly mražené a jsou kyselé,“ kritizuje odborník dezert, který ze lžičky teče jak špatně připravený vanilkový puding. „Kuchaře musela moje objednávka překvapit a tohle vůbec nezvládl,“ dodává Ševčík.

Restaurantu Bavorská doporučuje odborník a člen české asociace kuchařů a cukrářů upravit jídelní lístek a dotáhnout přípravu jídel až do konce. „Na jídelním lístku vypadá nabídka dobře, jen zde musí dát větší pozor na výsledek. A pamatovat na to, že host musí za své peníze dostat kvalitní pokrm,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

18.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Z hořícího bytu v Kuřimi vynesli starší ženu s vážnými popáleninami

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO
10

Stávka bude. DPMB se k ní nepřipojí. Kdo stávkovat bude, ukáží další dny

Kolony v Jugoslávské ulici trápí řidiče. Projíždí tudy i dvacet minut

Brno /FOTOGALERIE/ – Dlouhé kolony a nervózní čekající řidiči. Redaktoři Brněnského deníku Rovnost zjišťovali, jak po týdnu vypadá situace v rozkopané brněnské Jugoslávské ulici, kde dělníci od minulého týdne opravují inženýrské sítě.

Útočník Škoda se dočkal. Ze Zbrojovky odchází na hostování do Norska

Brno – Přeje jen se raduje z vytouženého zahraničního angažmá. Fotbalový útočník Michal Škoda opouští brněnskou Zbrojovku a míří na hostování s opcí do norského klubu Lillestrøm.

Musíme ji vytáhnout, řekly si. Oceněné školačky zachránily malou holčičku z řeky

Brno /FOTOGALERIE/ – Malé dítě uviděly v ledové řece. Dvě spolužačky z brněnské základní školy neváhaly ani minutu a okamžitě dvouletou holčičku vytáhly ven. Ve středu je za jejich hrdinský čin z letošního ledna ocenil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Odcházím, vzkázala pohřešovaná žena. Doma nechala dvě děti

Kyjovsko – Po matce dvou dětí nyní pátrají policisté nejen z Hodonínska. „Naposledy byla viděna v pátek 24. března v místě svého bydliště v malé obci na Kyjovsku. Doma nechala své dvě děti, a bez jakýchkoliv náznaků nebo indicií o svém odchodu zmizela," informoval ve středu hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies