VYBERTE SI REGION

Maliny v Bavorské: nepodařený experiment

Brno /FOTOGALERIE/ - Jídlo v restauraci za Semilassem není podle odborníka špatné, kuchař je jen pozadu za moderními trendy gastronomie.

18.7.2009 5
SDÍLEJ:

Restaurant Bavorská v Králově Poli.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Velká a zastřešená zahrádka se stínem, který přiláká hosty i v parných letních dnech a ochrání je před deštěm při přeháňkách a bouřkách. Restaurace Bavorská na Palackého třídě pár desítek metrů za brněnským Semilassem ale hostům nabízí ještě něco navíc.

Restaurace s mezinárodní kuchyní se večer mění v bar s velkým tanečním parketem, pizzu zde pečou v peci na dřevo a čtyři druhy piva točí z pivních tanků v samostatné pivnici.

Škoda drobných chyb

Jídelní lístek v Bavorské nabízí dostatek jídel na výběr a podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Iva Ševčíka se v něm host i rychle zorientuje. „K jednomu druhu masa na grilu mají různé druhy zeleniny a omáček. A také klasiku české restaurace k pivu – žebra, tatarák, nebo kuřecí stehýnka. Překvapili mě, že mají smažené grundle,“ oceňuje nabídku křupavé rybí pochoutky Ševčík. Za tragický pokus o dezert ovšem na závěr testu označí gratinované maliny.

Přestože v Bavorské teče z pípy několik druhů piva, točenou limonádu zde host nedostane. Musí se spokojit s dražší minerální vodou nebo sladkými nápoji.
Během čekání na objednané jídlo nachází šéfkuchař Ševčík v jídelníčku drobné chyby. „Píšou, že ryby připravují na olivovém oleji, ale ryby lépe chutnají na másle. Nelíbí se mi také řecký salát s balkánským sýrem. Do řeckého salátu patří feta,“ upozorňuje Ševčík.

Po několika soustech z hlavního jídla, které se na stole objevilo během patnácti minut po objednání, poukazuje testující šéfkuchař na jeho nedostatky. Omáčka z kukuřice a fazolí steaku Texas je podle něj sladká, hovězí roštěnka zbytečně rozklepaná a maso sice šťavnaté, přesto moc propečené. „Přál jsem si krvavý steak, a dostal dobře propečené medium. Omáčka je zase samý kečup, proto ta sladká chuť,“ vypočítává mínusy Ševčík.

Také část druhého jídla kuřecího steaku s grilovanou cuketou nebyla chuťově vydařená. Hodně prosolená špička kuřecích prsou úplně zkazila požitek z jinak výborně připraveného masa a cukety. „Prosolená je jen nižší špička prsíček, kuchař pravděpodobně nechal naložené maso ležet jedno na druhém, a sůl tak prostoupila jen částí masa,“ vysvětlil prohřešek kuchaře Ševčík.

Přesto jídlo v Bavorské podle něj není špatné, jen kuchař je trochu pozadu za moderními trendy gastronomie. „Vaří hodně z polotovarů a nabízí jídla, která se vařila před deseti lety,“ naráží Ševčík také na klasickou oblohu okurek, salát, paprika, rajče. Okurkový salát se zakysanou smetanou chválí jako dobrý nápad na přílohu pro teplé letní dny.

Restaurant Bavorská.

Pokažený dezert

Zákusek v podobě gratinovaných malin ovšem Ševčíka na zahrádce Restaurantu Bavorská zvedají z pevné lavice a jinak velice zdvořilý šéfkuchař ho označuje za dost nechutný experiment. Číšník totiž v otlučené polévkové misce přináší jakýsi pokus o Creme Brulle – vanilkový krém s cukrovou krustou. Místo krusty se však kuchaři podařilo ožehnout jen vrchní část smetanového zákusku.

„Mascarpone v něm necítím, maliny nejsou čerstvé, byly mražené a jsou kyselé,“ kritizuje odborník dezert, který ze lžičky teče jak špatně připravený vanilkový puding. „Kuchaře musela moje objednávka překvapit a tohle vůbec nezvládl,“ dodává Ševčík.

Restaurantu Bavorská doporučuje odborník a člen české asociace kuchařů a cukrářů upravit jídelní lístek a dotáhnout přípravu jídel až do konce. „Na jídelním lístku vypadá nabídka dobře, jen zde musí dát větší pozor na výsledek. A pamatovat na to, že host musí za své peníze dostat kvalitní pokrm,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

18.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies