VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Martinské variace z husy a kachny v Šelepce

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V restauraci nabízený posvícenský koláč je jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, plněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami

14.11.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Brněnská restaurace Šelepka.Foto:

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Nízký, dlouhý dům na kraji parku s dětským hřištěm si podle fasády hosté s dobrou restaurací nespojí. Šelepku v sadech Národního odboje v brněnském Králově Poli by ale obcházet neměli. Za zelenou otlučenou fasádou s povadlými muškáty, které už prošly ranními mrazíky, je restaurace, která v jídle překoná i luxusní podniky. Vnitřek je nový, laděný v teplých béžových a hnědých odstínech.

V Šelepce prošlo testem Brněnského deníku Rovnost svatomartinské menu. Na rozdíl od jiných restaurací se tam nesoustředí jen na husu s knedlíky a zelím. „Připravili kompletní menu. Předkrm, polévku, čtyři druhy hlavního chodu i desert,“ upozorňuje kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka. Objednává to nejzajímavější. Kromě předkrmu a polévky i husí roládu a kachní játra. A posvícenský koláč.

Nabídka ve stálém jídelním lístku má nádech zážitkové gastronomie. Mezi polévkami najdeme třeba celerový krém s konfitovanými kachními žaludky. „Vybírá se těžko. V restauracích často vedle sebe nemají kance, jehněčí, jelení nebo bažanta,“ obdivuje nabídku českých specialit Dlapka. Za majstrštyk vydává kuchyně v Šelepce marinovaná pečená žebírka. Podle Dlapky má jídelní lístek hlavu a patu. „Je ojedinělý. Třeba jako bezmasá jídla nabízejí všude sýry. Tady pečené brambory se smetanovým špenátem nebo pohankové rizoto,“ vypichuje zajímavosti lístku Dlapka.

Číšník, který ví, co jídla obsahují a dokáže dobře poradit i s výběrem vína, přináší polévku a předkrm během několika minut. Fantastickou chuť má paštika z kachních jater. Je jen jemně dokořeněná, v ústech je cítit chuť jater, uvnitř je kousek zauzeného kachního masa. „Místo klasických brusinek bych volil třeba borůvky. Ale to je na vkusu kuchaře,“ říká Dlapka. Chválí polévku z husího vývaru. „Trochu jsem ji dosolil, ale moderní a zdravé je solit málo,“ dodává kuchař.

Vysvědčení brněnské restaurace Šelepka.

Také hlavní chod je reprezentativní. Kachní játra s hruškou a kroketami jsou měkká, dobře dochucená, krokety lehce usmažené a uvnitř nadýchané. Husí roláda s kedlubnovým zelím a bramborový knedlík se špenátem se Dlapkovi zdá zbytečně překombinované. Ale chuťově opět vynikající. „Roláda naplněná játry a slaninou, kedlubnové zelí, to je dobrý nápad. Jenže jsem v zelí našel i hrozinky, do bramborového knedlíku bych proto už špenát nebalil,“ doporučuje kuchař.

Pokračuje však v duchu dobrého hodnocení. „Není to úplně klasické české posvícenské menu, ale to nevadí. Není na škodu ochutnat i variace z husy nebo kachny. Klasiku mají všude jinde,“ hodnotí jídlo ještě před ochutnávkou posvícenského koláče Dlapka.

Dvojka za teplotu

Číšník přináší na stůl koláč jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, naplněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami. Kouří se z něj. Kuchař jej dohřívá, aby byl měkčí. Pohled na něj však vzbuzuje obavy, zda host nebude zbytek dne trpět pálením žáhy. V konečném hodnocení dostala Šelepka za chuť jídla a teplotu známku dvě, právě kvůli teplému posvícenskému koláči. Chuť koláče i ostatního jídla byla v pořádku.

Šelepka je restaurace jako dělaná pro posezení s přáteli u dobrého jídla. „Vysoce vyniká nad standardem běžné restaurace, vaří tu výborně,“ dodává k hodnocení Dlapka.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
14.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Brno dům ulice Vranovská č.p. 22
2 10

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Ilustrační foto.

Kometa půjde do další bitvy, prověří ji "Bedýnka"

AKTUALIZOVÁNO

Zavadil zůstal na tribuně a Zbrojovka bez něj zklamala, v poháru končí

Opava /FOTOGALERIE/ – Měli dokázat, že se zvedají, jenže ani tohle se jim nepovedlo. Fotbalisté Zbrojovky po nevýrazných výkonech v nejvyšší soutěži nepřesvědčili ani v domácím poháru. Ve čtvrtfinále se utkali jako jediní s druholigovým protivníkem, jenže v Opavě prohráli 1:2 a v Mol Cupu končí. „Opava podala velice dobrý výkon. Její postup je zasloužený," uznal brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

Brno - Na nový parkovací dům čekají lékaři, návštěvníci a pacienti Masarykova onkologického ústavu zoufale. Kromě něj ale u zařízení může vyrůst také sběrné středisko odpadu. Radní Brna se v úterý rozhodli nechat tuto možnost prověřit úředníky.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

OBRAZEM: Dětské zboží? Lidé ho vybírali na veletrhu ProDítě

Brno – Petra Moučková s přítelem čekají první dítě. „Vybíráme právě kočárek a tady na veletrhu jich je docela dost. Možná tu jeden i koupíme," vysvětlila Moučková, proč na veletrh ProDítě přišla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies