VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Martinské variace z husy a kachny v Šelepce

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V restauraci nabízený posvícenský koláč je jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, plněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami

14.11.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Šelepka.Foto:

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Nízký, dlouhý dům na kraji parku s dětským hřištěm si podle fasády hosté s dobrou restaurací nespojí. Šelepku v sadech Národního odboje v brněnském Králově Poli by ale obcházet neměli. Za zelenou otlučenou fasádou s povadlými muškáty, které už prošly ranními mrazíky, je restaurace, která v jídle překoná i luxusní podniky. Vnitřek je nový, laděný v teplých béžových a hnědých odstínech.

V Šelepce prošlo testem Brněnského deníku Rovnost svatomartinské menu. Na rozdíl od jiných restaurací se tam nesoustředí jen na husu s knedlíky a zelím. „Připravili kompletní menu. Předkrm, polévku, čtyři druhy hlavního chodu i desert,“ upozorňuje kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka. Objednává to nejzajímavější. Kromě předkrmu a polévky i husí roládu a kachní játra. A posvícenský koláč.

Nabídka ve stálém jídelním lístku má nádech zážitkové gastronomie. Mezi polévkami najdeme třeba celerový krém s konfitovanými kachními žaludky. „Vybírá se těžko. V restauracích často vedle sebe nemají kance, jehněčí, jelení nebo bažanta,“ obdivuje nabídku českých specialit Dlapka. Za majstrštyk vydává kuchyně v Šelepce marinovaná pečená žebírka. Podle Dlapky má jídelní lístek hlavu a patu. „Je ojedinělý. Třeba jako bezmasá jídla nabízejí všude sýry. Tady pečené brambory se smetanovým špenátem nebo pohankové rizoto,“ vypichuje zajímavosti lístku Dlapka.

Číšník, který ví, co jídla obsahují a dokáže dobře poradit i s výběrem vína, přináší polévku a předkrm během několika minut. Fantastickou chuť má paštika z kachních jater. Je jen jemně dokořeněná, v ústech je cítit chuť jater, uvnitř je kousek zauzeného kachního masa. „Místo klasických brusinek bych volil třeba borůvky. Ale to je na vkusu kuchaře,“ říká Dlapka. Chválí polévku z husího vývaru. „Trochu jsem ji dosolil, ale moderní a zdravé je solit málo,“ dodává kuchař.

Vysvědčení brněnské restaurace Šelepka.

Také hlavní chod je reprezentativní. Kachní játra s hruškou a kroketami jsou měkká, dobře dochucená, krokety lehce usmažené a uvnitř nadýchané. Husí roláda s kedlubnovým zelím a bramborový knedlík se špenátem se Dlapkovi zdá zbytečně překombinované. Ale chuťově opět vynikající. „Roláda naplněná játry a slaninou, kedlubnové zelí, to je dobrý nápad. Jenže jsem v zelí našel i hrozinky, do bramborového knedlíku bych proto už špenát nebalil,“ doporučuje kuchař.

Pokračuje však v duchu dobrého hodnocení. „Není to úplně klasické české posvícenské menu, ale to nevadí. Není na škodu ochutnat i variace z husy nebo kachny. Klasiku mají všude jinde,“ hodnotí jídlo ještě před ochutnávkou posvícenského koláče Dlapka.

Dvojka za teplotu

Číšník přináší na stůl koláč jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, naplněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami. Kouří se z něj. Kuchař jej dohřívá, aby byl měkčí. Pohled na něj však vzbuzuje obavy, zda host nebude zbytek dne trpět pálením žáhy. V konečném hodnocení dostala Šelepka za chuť jídla a teplotu známku dvě, právě kvůli teplému posvícenskému koláči. Chuť koláče i ostatního jídla byla v pořádku.

Šelepka je restaurace jako dělaná pro posezení s přáteli u dobrého jídla. „Vysoce vyniká nad standardem běžné restaurace, vaří tu výborně,“ dodává k hodnocení Dlapka.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
14.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Sto let republiky oslaví Brno výstavami

Brňané v Líšni v parku pod zastávkou Masarova v neděli slavnostně zahnali zimu.
20

OBRAZEM: Brňané zaháněli zimu a upalovali čarodějnice

Záchytné parkoviště? V Bílovicích jsou pro

Bílovice nad Svitavou - Už za několik let by lidé, kteří dojíždějí směrem ze severu do Brna, mohli odstavit auta na záchytném parkovišti v Bílovicích nad Svitavou a dál pokračovat vlakem. V centru města by nemuseli složitě hledat parkovací místo. „Záchytné parkoviště vítám. V blízkosti nádraží nedávno vzniklo padesát parkovacích míst a často je tam plno," uvedl starosta Miroslav Boháček.

AKTUALIZOVÁNO

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Brněnsko – Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu dodávka sjela do svodidel a otočila se na bok. Při havárii, která se stala před tři čtvrtě na čtyři ráno, se zranilo šest cizinců. Událost omezila provoz v obou směrech dálnice. „Na místo vyjeli hasiči z Rosic a Velké Bíteše, kteří raněné posádce poskytli první pomoc. Poté místo zásahu osvětlili a zajistili proti požáru," popsal postup hasičů jejich krajský mluvčí Jaroslav Mikoška.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies