VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Martinské variace z husy a kachny v Šelepce

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V restauraci nabízený posvícenský koláč je jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, plněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami

14.11.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Šelepka.Foto:

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Nízký, dlouhý dům na kraji parku s dětským hřištěm si podle fasády hosté s dobrou restaurací nespojí. Šelepku v sadech Národního odboje v brněnském Králově Poli by ale obcházet neměli. Za zelenou otlučenou fasádou s povadlými muškáty, které už prošly ranními mrazíky, je restaurace, která v jídle překoná i luxusní podniky. Vnitřek je nový, laděný v teplých béžových a hnědých odstínech.

V Šelepce prošlo testem Brněnského deníku Rovnost svatomartinské menu. Na rozdíl od jiných restaurací se tam nesoustředí jen na husu s knedlíky a zelím. „Připravili kompletní menu. Předkrm, polévku, čtyři druhy hlavního chodu i desert,“ upozorňuje kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka. Objednává to nejzajímavější. Kromě předkrmu a polévky i husí roládu a kachní játra. A posvícenský koláč.

Nabídka ve stálém jídelním lístku má nádech zážitkové gastronomie. Mezi polévkami najdeme třeba celerový krém s konfitovanými kachními žaludky. „Vybírá se těžko. V restauracích často vedle sebe nemají kance, jehněčí, jelení nebo bažanta,“ obdivuje nabídku českých specialit Dlapka. Za majstrštyk vydává kuchyně v Šelepce marinovaná pečená žebírka. Podle Dlapky má jídelní lístek hlavu a patu. „Je ojedinělý. Třeba jako bezmasá jídla nabízejí všude sýry. Tady pečené brambory se smetanovým špenátem nebo pohankové rizoto,“ vypichuje zajímavosti lístku Dlapka.

Číšník, který ví, co jídla obsahují a dokáže dobře poradit i s výběrem vína, přináší polévku a předkrm během několika minut. Fantastickou chuť má paštika z kachních jater. Je jen jemně dokořeněná, v ústech je cítit chuť jater, uvnitř je kousek zauzeného kachního masa. „Místo klasických brusinek bych volil třeba borůvky. Ale to je na vkusu kuchaře,“ říká Dlapka. Chválí polévku z husího vývaru. „Trochu jsem ji dosolil, ale moderní a zdravé je solit málo,“ dodává kuchař.

Vysvědčení brněnské restaurace Šelepka.

Také hlavní chod je reprezentativní. Kachní játra s hruškou a kroketami jsou měkká, dobře dochucená, krokety lehce usmažené a uvnitř nadýchané. Husí roláda s kedlubnovým zelím a bramborový knedlík se špenátem se Dlapkovi zdá zbytečně překombinované. Ale chuťově opět vynikající. „Roláda naplněná játry a slaninou, kedlubnové zelí, to je dobrý nápad. Jenže jsem v zelí našel i hrozinky, do bramborového knedlíku bych proto už špenát nebalil,“ doporučuje kuchař.

Pokračuje však v duchu dobrého hodnocení. „Není to úplně klasické české posvícenské menu, ale to nevadí. Není na škodu ochutnat i variace z husy nebo kachny. Klasiku mají všude jinde,“ hodnotí jídlo ještě před ochutnávkou posvícenského koláče Dlapka.

Dvojka za teplotu

Číšník přináší na stůl koláč jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, naplněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami. Kouří se z něj. Kuchař jej dohřívá, aby byl měkčí. Pohled na něj však vzbuzuje obavy, zda host nebude zbytek dne trpět pálením žáhy. V konečném hodnocení dostala Šelepka za chuť jídla a teplotu známku dvě, právě kvůli teplému posvícenskému koláči. Chuť koláče i ostatního jídla byla v pořádku.

Šelepka je restaurace jako dělaná pro posezení s přáteli u dobrého jídla. „Vysoce vyniká nad standardem běžné restaurace, vaří tu výborně,“ dodává k hodnocení Dlapka.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
14.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V Brně se uskutečnil druhý ročník akce Slide Czech, která se bude postupně konat ve více než deseti městech v České republice. Návštěvníci s nafukovacími kruhy nebo lehátky pod paží se přišli osvěžit na více než tři sta metrů dlouhou vodní skluzavku.
19

Nejlepší osvěžení? Jízda na obří skluzavce na Kraví hoře, pochvalují si Brňané

Ilustrační foto.

Nezletilý motorkář má středně těžké poranění nohy. Po srážce s náklaďákem

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Blanensko – Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Brno - Videa z různých koutů světa natáčí z loďky či horkovzdušného balonu. Sedmadvacetiletý Michal Gálik loni vyhrál v brněnské společnosti Sygic Travel konkurz na práci snů. Díky ní rok zdarma cestuje po světě a natáčí 360stupňová videa do internetové aplikace pro cestovatele. „Raději cestuji za přírodou než do měst. Je v nich na mě moc stresu a ruchu," tvrdí mladík.

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění v době olympiády

Brno /ANKETA/ – Hokejové hřiště, curlingové dráhy či malý skokanský můstek. To a mnohem více nabídne nový olympijský park, který vznikne v Pavilonu Z v areálu brněnského výstaviště. V pátek to potvrdilo vedení Brna s Českým olympijským výborem. Od února 2018, v době konání zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, tak budou moci lidé v Brně společně sledovat přímé přenosy a fandit českým sportovcům. V olympijském parku si navíc některé sporty i sami vyzkouší.

Festival Ibérica: divoké flamenco, originální paella a jižanská atmosféra v Brně

Brno – Flamenco, ochutnávky španělských specialit, tvůrčí dílny tance, zpěvu nebo kytary. Jižanský styl života do Brna vnese 14. ročník festivalu Ibérica, který potrvá od 28. června do 4. července.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies