VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Menu u Draka? Ještě potřebuje doladit detaily

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace a vinárna U Draka v brněnské Veveří ulici nabízí kolem poledne jen obědové menu. Z jídelního lístku si hosté mohou vybrat až po druhé hodině odpoledne.

8.10.2011
SDÍLEJ:

Restaurace a vinárna U Draka v brněnské Veveří ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Restaurace ale v brzké době chystá změnu. Místo stálého lístku bude mít podnik podle číšníka týdenní nabídku, kterou bude kuchař pravidelně měnit. „Meníčko u Draka je standardní. Je podobné jako v ostatních brněnských restauracích. I v případě menu si ale kuchař může dát víc práce s detaily pokrmů. Zvlášť, když v době oběda nemusí vařit nic dalšího,“ myslí si šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Odborník na gastronomii, který vařil v ruských a rakouských podnicích, zhodnotil restauraci pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

O tom, že je nabídka omezená, číšník hosty informuje už při rezervaci. „Máme malou kuchyni. Hygiena nám proto nepovolila vařit víc jídel současně,“ vysvětluje číšník.

Kdo si chce zaskočit na rychlé jídlo v pracovní obědové pauze, pro toho je podnik ideální. Obsluha se rychle věnuje všem hostům. Prostředí restaurace je přitom klidné a příjemné.

Ihned po usazení nám číšník přináší bramborovou polévku a sklenice minerální vody. Ty jsou zdarma. Pro dvě osoby dostáváme dokonce čtyři sklenice minerálky. „Polévka mi chutná. Má správnou teplotu. Je dobře ochucená,“ hodnotí Dlapka.

Upozorňuje ovšem, že by měl číšník víc komunikovat se zákazníky a nejen rychle servírovat obědy. „Nezeptal se, co si dáme na pití. Rovnou nám přinesl vodu. Také mohl s druhým chodem počkat, až dojíme polévku. Takhle nám druhé jídlo zbytečně chladne,“ upozorňuje odborník na gastronomii.

Na druhou stranu je podle něj obsluha obeznámená s nabídkou a každý dotaz ochotně zodpoví.

Jako menu klasické úrovně hodnotí i druhý chod, svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem. Omáčku podle Dlapky mohl kuchař jen o trochu méně okyselit. Na druhou stranu Dlapka oceňuje, že kuchař na svíčkovou použil správné maso. „Úplně původně se totiž používalo hovězí zadní jako v tomto případě. Dnes se všeobecně myslí, že se má používat hovězí svíčková. Údajně se tak ale omáčka skutečně jmenuje proto, že ji kdysi vařili při svíčkách,“ vysvětluje šéfkuchař.

A dále radí, že kuchař může svíčkovou klasicky ozdobit šlehačkou a brusinkami. Ty v tomto případě chybějí.

Nadbytečná naopak Dlapkovi přijde salátová obloha u těstovin s omáčkou a kuřecím masem. „To je typický nešvar českých restaurací. Kuchaři mají dojem, že všechna jídla musejí být bohatě obložená. V Itálii nikde takto nazdobené těstoviny neuvidíte,“ vysvětluje Dlapka.

Obrovský dezert

Jako dezert si dává teplý jablkový koláč se šlehačkou. Šéfkuchaře překvapila obrovská porce moučníku. „Hostům budou stačit klidně i menší kousky. Po kompletním obědě už nejsem schopný takovou porci sníst,“ radí odborník na gastronomii.

Dezert mu chutná. „I když pravděpodobně půjde o předkoupený koláč, který je ohřátý v mikrovlnce,“ doplňuje Dlapka.

Restaurace a vinárna U Draka připravuje menu stejné kvality jako v jiných restauracích. I když bude podnik brzy měnit stálou nabídku za týdenní, měl by majitel podle Dlapky sjednotit propagaci restaurace. Aby byla jasnější a přehlednější. „Na vizitkách se dočtu, že podnik nabízí moravskou kuchyni. V jídelním lístku pak ale najdu hlavně těstoviny. Nebo mexické fazole a lososa. To mi ovšem příliš moravské nepřijde,“ uzavírá hodnocení šéfkuchař Dlapka.

#nahled|http://g.denik.cz/50/82/infografika_restaurace_u_draka_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/82/infografika_restaurace_u_draka.jpg|Restaurace a vinárna U Draka v brněnské Veveří ulici.#

Autor: Klára Židková

8.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hasiči a veterináři zachraňovali koně, který se v Lelekovicích na Brněnsku propadl do technologické šachty bazénu.
17

Kobyla spadla do díry u bazénu. Před utonutím ji zachránili hasiči a jeřáb

Netradiční cestou po stopách židovských obyvatel Brna se vydala dvaadvacetiletá studentka Fakulty architektury Vysokého učení technického Adéla Vepřková.

Stopy brněnských Židů sleduje stezka mladé studentky

Titul České Miss 2017 získala Michaela Habáňová ze Zlína

Brno /FOTOGALERIE/ - Vítězkou sobotního finálového galavečera České Miss 2017 se stala Michaela Habáňová ze Zlína. Probojovala se přes castingy a semifinále až k titulu nejkrásnější dívky České republiky.

Musím si dovolit a hrát s pukem, ne ho jen odhazovat, říká Nečas

Raleigh, Brno – Tento mladík se v NHL určitě neztratí. Dokazuje to nejen na ledě, ale i před novináři. Hokejový útočník Martin Nečas v předsezonní části slavné zámořské soutěže sklízí chválu. Zahrál si už dva duely za Carolinu, v nichž si připsal jednu asistenci a své výkony dokáže po zápase i zhodnotit médiím. „Angličtinu docela zvládám. Je pro mě dobré, že jsem tu jediný Čech, takže se jazyk naučím rychleji,“ uvědomuje si osmnáctiletý mistr extraligy s Kometou.

Ředitel gymnázia kapitána Jaroše: Nejlepší učitelé končí v počítačových firmách

Brno /ROZHOVOR/ - Už sto padesát let posílá brněnské gymnázium na třídě Kapitána Jaroše své absolventy na ty nejlepší české i světové univerzity. Z jeho lavic vzešly osobnosti jako Petr Bezruč, Alfons Mucha a Karel Čapek.

Skotské hry v Brně prověřily mužskou sílu i ješitnost

Brno /FOTOGALERIE/ – Vyzkoušet svoji sílu i obratnost přišli na Kraví Horu v Brně muži v kiltech. Druhý ročník Skotských her Zahájil výstřel z děla. Pořadatelé si pochvalovali tradiční skotské počasí a lákali diváky k účasti na hrách. Sobotním cílem nebylo vítězství v samotných hrách, ale především představení skotské kultury a jejích specifických her.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení