VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Menu u Draka? Ještě potřebuje doladit detaily

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace a vinárna U Draka v brněnské Veveří ulici nabízí kolem poledne jen obědové menu. Z jídelního lístku si hosté mohou vybrat až po druhé hodině odpoledne.

8.10.2011
SDÍLEJ:

Restaurace a vinárna U Draka v brněnské Veveří ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Restaurace ale v brzké době chystá změnu. Místo stálého lístku bude mít podnik podle číšníka týdenní nabídku, kterou bude kuchař pravidelně měnit. „Meníčko u Draka je standardní. Je podobné jako v ostatních brněnských restauracích. I v případě menu si ale kuchař může dát víc práce s detaily pokrmů. Zvlášť, když v době oběda nemusí vařit nic dalšího,“ myslí si šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Odborník na gastronomii, který vařil v ruských a rakouských podnicích, zhodnotil restauraci pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

O tom, že je nabídka omezená, číšník hosty informuje už při rezervaci. „Máme malou kuchyni. Hygiena nám proto nepovolila vařit víc jídel současně,“ vysvětluje číšník.

Kdo si chce zaskočit na rychlé jídlo v pracovní obědové pauze, pro toho je podnik ideální. Obsluha se rychle věnuje všem hostům. Prostředí restaurace je přitom klidné a příjemné.

Ihned po usazení nám číšník přináší bramborovou polévku a sklenice minerální vody. Ty jsou zdarma. Pro dvě osoby dostáváme dokonce čtyři sklenice minerálky. „Polévka mi chutná. Má správnou teplotu. Je dobře ochucená,“ hodnotí Dlapka.

Upozorňuje ovšem, že by měl číšník víc komunikovat se zákazníky a nejen rychle servírovat obědy. „Nezeptal se, co si dáme na pití. Rovnou nám přinesl vodu. Také mohl s druhým chodem počkat, až dojíme polévku. Takhle nám druhé jídlo zbytečně chladne,“ upozorňuje odborník na gastronomii.

Na druhou stranu je podle něj obsluha obeznámená s nabídkou a každý dotaz ochotně zodpoví.

Jako menu klasické úrovně hodnotí i druhý chod, svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem. Omáčku podle Dlapky mohl kuchař jen o trochu méně okyselit. Na druhou stranu Dlapka oceňuje, že kuchař na svíčkovou použil správné maso. „Úplně původně se totiž používalo hovězí zadní jako v tomto případě. Dnes se všeobecně myslí, že se má používat hovězí svíčková. Údajně se tak ale omáčka skutečně jmenuje proto, že ji kdysi vařili při svíčkách,“ vysvětluje šéfkuchař.

A dále radí, že kuchař může svíčkovou klasicky ozdobit šlehačkou a brusinkami. Ty v tomto případě chybějí.

Nadbytečná naopak Dlapkovi přijde salátová obloha u těstovin s omáčkou a kuřecím masem. „To je typický nešvar českých restaurací. Kuchaři mají dojem, že všechna jídla musejí být bohatě obložená. V Itálii nikde takto nazdobené těstoviny neuvidíte,“ vysvětluje Dlapka.

Obrovský dezert

Jako dezert si dává teplý jablkový koláč se šlehačkou. Šéfkuchaře překvapila obrovská porce moučníku. „Hostům budou stačit klidně i menší kousky. Po kompletním obědě už nejsem schopný takovou porci sníst,“ radí odborník na gastronomii.

Dezert mu chutná. „I když pravděpodobně půjde o předkoupený koláč, který je ohřátý v mikrovlnce,“ doplňuje Dlapka.

Restaurace a vinárna U Draka připravuje menu stejné kvality jako v jiných restauracích. I když bude podnik brzy měnit stálou nabídku za týdenní, měl by majitel podle Dlapky sjednotit propagaci restaurace. Aby byla jasnější a přehlednější. „Na vizitkách se dočtu, že podnik nabízí moravskou kuchyni. V jídelním lístku pak ale najdu hlavně těstoviny. Nebo mexické fazole a lososa. To mi ovšem příliš moravské nepřijde,“ uzavírá hodnocení šéfkuchař Dlapka.

#nahled|http://g.denik.cz/50/82/infografika_restaurace_u_draka_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/82/infografika_restaurace_u_draka.jpg|Restaurace a vinárna U Draka v brněnské Veveří ulici.#

Autor: Klára Židková

8.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Cizinecká policie - ilustrační foto

Anonym nahlásil bombu ve vlaku. Policisté po oznamovateli pátrají

Koupaliště v Tišnově.
15

Koupaliště na Brněnsku se chystají na sezonu. V Tišnově vznikl dětský bazén

Radnice: Už žádné nebezpečné zkracování si cesty. Postaví schodiště na Bašty

Brno /FOTOGALERIE/ – Místo po vyšlapané pěšině sejdou ještě letos na podzim lidé z Bašt pod Petrovem do Nádražní ulice po schodech. Radnice Brna-středu a brněnská veřejná zeleň na projekt získaly téměř jeden a tři čtvrtě milionu korun. „Jde o frekventované místo, kudy si lidé zkracují cestu už mnoho let. Je to pro ně nebezpečné a svah to ničí," vysvětlil význam stavby za městskou část Filip Chvátal.

Zelené mosty na jižní Moravě chybí. Migrační trasy zvířatům blokují cesty

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ručička na tachometru ukazuje rychlost devadesát kilometrů za hodinu. Najednou však řidič zahlédne těsně před autem srnu, která vyběhla z lesa lemujícího cestu. Za okamžik se ozve rána a zvíře pod koly umírá a ani řidič nevyvázne bez zranění. Dramatickým okamžikům přitom mohou zabránit průchody pro zvířata pod nebo nad dálnicemi a silnicemi. Těch je ale na jihomoravských cestách málo. A ekodukt, což je most propojující migrační trasy rozdělené silnicí, žádný.

Oběti holocaustu a odbojáře připomínají v ulicích Brna další kameny zmizelých

Brno /FOTOGALERIE/ – V domě číslo dvanáct v Radnické ulici kdysi žili Oskar a Marta Löfflerovi. Brněnští Židé. Jejich životy ukončili nacisté, když je v roce 1942 poslali jedním z transportů Židů z Brna do Terezína a později do polského tábora Izbica. Tam oba zemřeli. V ulici dvojici nově připomínají zlaté kameny zasazené v chodníku.

AKTUALIZOVÁNO

Opilý řidič naboural do rodinného domu. Vjel přímo do ložnice

Malešovice /FOTOGALERIE/ – Do ložnice rodinného domu se strefil mladý řidič, který v noci na neděli boural v Malešovicích na Pohořelicku. Byl opilý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies