VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mike's: chutná, jenže poněkud šizená meníčka

Brno /TEST RESTAURACÍ, FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vaří ve Vídeňské ulici večer jinak? Na jídelním lístku je několik zajímavých kombinací.

23.1.2010
SDÍLEJ:

Restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Dva vchody vedou do restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici. Hosty oba potrápí. První proto, že před vstupem do restaurace musí projít suterénem budovy Bussiness centra, ve kterém se těžko orientuje. Z druhého vchodu, ze dvora, zase při otevření dveří táhne na hosty zima tak, že se poohlížejí po odložených bundách.

Přestože restaurace na internetových stránkách uvádí, že po celý týden nabízí velký výběr studených i teplých předkrmů, polévek, pokrmů z kuřecího, vepřového i hovězího masa a jídla z ryb, v poledne to neplatí. Kuchař vaří jen meníčka a na speciality, jejichž popis na jídelním lístku vypadá lákavě, si host musí nechat zajít chuť.

Interiér se šéfkuchaři Jiřímu Vařílkovi moc nelíbí, ale potěší ty, kteří mají rádi barvy, moderní styl a barevné záclony. Z meníčkové nabídky je co vybírat, ale lístek vypadá, jako by na něm už někdo posvačil i poobědval. Stejně tak prostírání na stole s uschlými fleky. U vedlejšího stolu si zákaznice dokonce ubrousky sama utírá stůl.

„To je kultura stolování! S čistotou jsou tady trochu na štíru,“ říká Vařílek. U velice milé a ochotné servírky si objednává plněné škvarkové knedlíky na hlávkovém zelí zdobené cibulkou. Přidává kuřecí rolku se špenátem a nivou podávanou na šťouchačkách s cibulkou a také krkovici na grilu s dijónskou omáčkou a opečeným bramborem.

K menu náleží polévka, čtvrteční v restauraci Mike´s má být gulášová. Pokud však host čeká v gulášovém základu maso, brambory a cibuli, musí si dát víc porcí. Z jedné pobryndané misky vyloví Vařílek jedno maso, ve druhé najde brambor a ve třetí i ten kousek cibule. „Jinak je to jen gulášový základ s notnou dávkou maggi,“ konstatuje nad polévkou šéfkuchař.

Rolka byla studená

Ve zcela zaplněné restauraci, ve které to hučí a cinká příbory jako v závodní jídelně, nečeká host na polední jídlo dlouho. Všechna testovaná meníčková jídla jsou chutná, ale i v nich najde šéfkuchař mouchy. Dobré domácí škvarkové knedlíky leží na zelí, které je podle Vařílka příliš prolité olejem. Chutnou kuřecí rolku se špenátem zase pokazí fakt, že se před hostem objeví studená.

Brněnská restaurace Mikes.

Protože jako zkušený šéfkuchař ví, na co se má zaměřit, zkouší chuť dijónské omáčky. „Jestli si myslíte, že je to dijónská, tak vám dám pětikilo,“ sází se po ochutnání s redaktorkou. Není. Z omáčky je až moc cítit chuť klasické plnotučné hořčice. „To je velká chyba. Proč kuchař vydává omáčku za něco, čím není, když dijónskou hořčici neviděl ani z rychlíku,“ zlobí se odborník.

Jeho poslední výtka směřuje opět ke kultuře stolování. Pomalu otáčí talířem, na jehož okraji jsou zřetelné otisky mastných prstů. „Kriminalisté by se tady s daktyloskopickým štětečkem vyřádili,“ říká smutně Vařílek.

Nic nevytýká desertu, který hosté dostávají k menu. Domácí perník s ořechy zdobí marmeláda a kokos. Stejně jako jídla je i desert chutný.
„Je těžké hodnotit restauraci, když jsme ochutnali jen zlomek. Myslím, že polední jídla zde šidí, a proto pokulhávají za průměrem. Jenže je možné, že večer vaří jinak, protože na jídelním lístku je několik skutečně zajímavých kombinací, které stojí za ochutnání,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

23.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání 26. kola první fotbalové ligy mezi FC Vysočina Jihlava a FC Zbrojovka Brno, 28. dubna v Jihlavě.
10

Zbrojovka prohrála s Jihlavou 3:0. Je to ohromná ostuda, řekl Habanec

Irena Janoušková.

S operací Afghánky jsme museli počkat na manžela, popisuje anestezioložka

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Brno /FOTOGALERIE/ – Mezi stromy v brněnských Pisárkách se pomalu prochází studenti. Jejich pohled směřuje do země, jako by hledali hřiby. Místo nich však pomocí metody vlajkování pátrají po klíšťatech. Přestože byly v pátek dopoledne pouze tři stupně nad nulou, posbírali odborníci z Masarykovy univerzity za necelou hodinu sedm klíšťat. Ta následně otestují v laboratoři, zda nepřenáší klíšťovou encefalitidu.

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies