VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mike's: chutná, jenže poněkud šizená meníčka

Brno /TEST RESTAURACÍ, FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vaří ve Vídeňské ulici večer jinak? Na jídelním lístku je několik zajímavých kombinací.

23.1.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Dva vchody vedou do restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici. Hosty oba potrápí. První proto, že před vstupem do restaurace musí projít suterénem budovy Bussiness centra, ve kterém se těžko orientuje. Z druhého vchodu, ze dvora, zase při otevření dveří táhne na hosty zima tak, že se poohlížejí po odložených bundách.

Přestože restaurace na internetových stránkách uvádí, že po celý týden nabízí velký výběr studených i teplých předkrmů, polévek, pokrmů z kuřecího, vepřového i hovězího masa a jídla z ryb, v poledne to neplatí. Kuchař vaří jen meníčka a na speciality, jejichž popis na jídelním lístku vypadá lákavě, si host musí nechat zajít chuť.

Interiér se šéfkuchaři Jiřímu Vařílkovi moc nelíbí, ale potěší ty, kteří mají rádi barvy, moderní styl a barevné záclony. Z meníčkové nabídky je co vybírat, ale lístek vypadá, jako by na něm už někdo posvačil i poobědval. Stejně tak prostírání na stole s uschlými fleky. U vedlejšího stolu si zákaznice dokonce ubrousky sama utírá stůl.

„To je kultura stolování! S čistotou jsou tady trochu na štíru,“ říká Vařílek. U velice milé a ochotné servírky si objednává plněné škvarkové knedlíky na hlávkovém zelí zdobené cibulkou. Přidává kuřecí rolku se špenátem a nivou podávanou na šťouchačkách s cibulkou a také krkovici na grilu s dijónskou omáčkou a opečeným bramborem.

K menu náleží polévka, čtvrteční v restauraci Mike´s má být gulášová. Pokud však host čeká v gulášovém základu maso, brambory a cibuli, musí si dát víc porcí. Z jedné pobryndané misky vyloví Vařílek jedno maso, ve druhé najde brambor a ve třetí i ten kousek cibule. „Jinak je to jen gulášový základ s notnou dávkou maggi,“ konstatuje nad polévkou šéfkuchař.

Rolka byla studená

Ve zcela zaplněné restauraci, ve které to hučí a cinká příbory jako v závodní jídelně, nečeká host na polední jídlo dlouho. Všechna testovaná meníčková jídla jsou chutná, ale i v nich najde šéfkuchař mouchy. Dobré domácí škvarkové knedlíky leží na zelí, které je podle Vařílka příliš prolité olejem. Chutnou kuřecí rolku se špenátem zase pokazí fakt, že se před hostem objeví studená.

Brněnská restaurace Mikes.

Protože jako zkušený šéfkuchař ví, na co se má zaměřit, zkouší chuť dijónské omáčky. „Jestli si myslíte, že je to dijónská, tak vám dám pětikilo,“ sází se po ochutnání s redaktorkou. Není. Z omáčky je až moc cítit chuť klasické plnotučné hořčice. „To je velká chyba. Proč kuchař vydává omáčku za něco, čím není, když dijónskou hořčici neviděl ani z rychlíku,“ zlobí se odborník.

Jeho poslední výtka směřuje opět ke kultuře stolování. Pomalu otáčí talířem, na jehož okraji jsou zřetelné otisky mastných prstů. „Kriminalisté by se tady s daktyloskopickým štětečkem vyřádili,“ říká smutně Vařílek.

Nic nevytýká desertu, který hosté dostávají k menu. Domácí perník s ořechy zdobí marmeláda a kokos. Stejně jako jídla je i desert chutný.
„Je těžké hodnotit restauraci, když jsme ochutnali jen zlomek. Myslím, že polední jídla zde šidí, a proto pokulhávají za průměrem. Jenže je možné, že večer vaří jinak, protože na jídelním lístku je několik skutečně zajímavých kombinací, které stojí za ochutnání,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

23.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Bez gólu i bodu. Kometa dostala na Spartě čtyři branky a odváží si porážku 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies