VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mike's: chutná, jenže poněkud šizená meníčka

Brno /TEST RESTAURACÍ, FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vaří ve Vídeňské ulici večer jinak? Na jídelním lístku je několik zajímavých kombinací.

23.1.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Dva vchody vedou do restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici. Hosty oba potrápí. První proto, že před vstupem do restaurace musí projít suterénem budovy Bussiness centra, ve kterém se těžko orientuje. Z druhého vchodu, ze dvora, zase při otevření dveří táhne na hosty zima tak, že se poohlížejí po odložených bundách.

Přestože restaurace na internetových stránkách uvádí, že po celý týden nabízí velký výběr studených i teplých předkrmů, polévek, pokrmů z kuřecího, vepřového i hovězího masa a jídla z ryb, v poledne to neplatí. Kuchař vaří jen meníčka a na speciality, jejichž popis na jídelním lístku vypadá lákavě, si host musí nechat zajít chuť.

Interiér se šéfkuchaři Jiřímu Vařílkovi moc nelíbí, ale potěší ty, kteří mají rádi barvy, moderní styl a barevné záclony. Z meníčkové nabídky je co vybírat, ale lístek vypadá, jako by na něm už někdo posvačil i poobědval. Stejně tak prostírání na stole s uschlými fleky. U vedlejšího stolu si zákaznice dokonce ubrousky sama utírá stůl.

„To je kultura stolování! S čistotou jsou tady trochu na štíru,“ říká Vařílek. U velice milé a ochotné servírky si objednává plněné škvarkové knedlíky na hlávkovém zelí zdobené cibulkou. Přidává kuřecí rolku se špenátem a nivou podávanou na šťouchačkách s cibulkou a také krkovici na grilu s dijónskou omáčkou a opečeným bramborem.

K menu náleží polévka, čtvrteční v restauraci Mike´s má být gulášová. Pokud však host čeká v gulášovém základu maso, brambory a cibuli, musí si dát víc porcí. Z jedné pobryndané misky vyloví Vařílek jedno maso, ve druhé najde brambor a ve třetí i ten kousek cibule. „Jinak je to jen gulášový základ s notnou dávkou maggi,“ konstatuje nad polévkou šéfkuchař.

Rolka byla studená

Ve zcela zaplněné restauraci, ve které to hučí a cinká příbory jako v závodní jídelně, nečeká host na polední jídlo dlouho. Všechna testovaná meníčková jídla jsou chutná, ale i v nich najde šéfkuchař mouchy. Dobré domácí škvarkové knedlíky leží na zelí, které je podle Vařílka příliš prolité olejem. Chutnou kuřecí rolku se špenátem zase pokazí fakt, že se před hostem objeví studená.

Brněnská restaurace Mikes.

Protože jako zkušený šéfkuchař ví, na co se má zaměřit, zkouší chuť dijónské omáčky. „Jestli si myslíte, že je to dijónská, tak vám dám pětikilo,“ sází se po ochutnání s redaktorkou. Není. Z omáčky je až moc cítit chuť klasické plnotučné hořčice. „To je velká chyba. Proč kuchař vydává omáčku za něco, čím není, když dijónskou hořčici neviděl ani z rychlíku,“ zlobí se odborník.

Jeho poslední výtka směřuje opět ke kultuře stolování. Pomalu otáčí talířem, na jehož okraji jsou zřetelné otisky mastných prstů. „Kriminalisté by se tady s daktyloskopickým štětečkem vyřádili,“ říká smutně Vařílek.

Nic nevytýká desertu, který hosté dostávají k menu. Domácí perník s ořechy zdobí marmeláda a kokos. Stejně jako jídla je i desert chutný.
„Je těžké hodnotit restauraci, když jsme ochutnali jen zlomek. Myslím, že polední jídla zde šidí, a proto pokulhávají za průměrem. Jenže je možné, že večer vaří jinak, protože na jídelním lístku je několik skutečně zajímavých kombinací, které stojí za ochutnání,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

23.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.
7

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Přídavky uživí celou rodinu. Papírování bylo psychicky náročné, říká matka

Jižní Morava /ANKETA/ - Skoro tři měsíce šetřila na nosítko pro dítě, v současné době spoří na lepší bydlení. S pomocí státních přídavků živí celou rodinu Brňanka Barbora Fölklová. „Připadá mi ale, jako by se poslední dobou stále snižovaly," podotýká osmadvacetiletá žena.

AKTUALIZOVÁNO

Úder pěstí do obličeje a krvavé zranění. Kvůli balíčku gumových medvídků

Brno – Rázní a smělí a s hrdými čely nejsou jen gumídci ze známého animovaného seriálu, ale i mladík, který se pustil do boje kvůli balíčku gumových medvídků. Bohužel však nepatřili jemu a osmnáctiletý muž kvůli nim skončil v rukou policie. Kauza "velké gumídkové loupeže" se stala ve středu odpoledne v centru Brna.

Modrotisk usiluje o zapsání na seznam UNESCO. Na jižní Moravě zůstaly dvě dílny

Olešnice, Strážnice – Modrotisk je tradiční metoda zdobení textilu, kterou v České republice používají už pouze ve dvou dílnách. Obě jsou na jihu Moravy – v Olešnici na Blanensku a ve Strážnici na Hodonínsku. O zápis modrotisku na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO požádal v pondělí ministr kultury Daniel Herman.

AKTUALIZOVÁNO

Chodci přišli v Husově ulici o část podloubí. Kvůli prodejně

Brno /FOTO/ – Podloubí domu v Husově ulici číslo 7 sloužilo chodcům dlouhou dobu. Od začátku března jej však vlastník domu částečně uzavřel, což se mnoha Brňanům nelíbí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies