VYBERTE SI REGION

Mike's: chutná, jenže poněkud šizená meníčka

Brno /TEST RESTAURACÍ, FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vaří ve Vídeňské ulici večer jinak? Na jídelním lístku je několik zajímavých kombinací.

23.1.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici.

Restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Dva vchody vedou do restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici. Hosty oba potrápí. První proto, že před vstupem do restaurace musí projít suterénem budovy Bussiness centra, ve kterém se těžko orientuje. Z druhého vchodu, ze dvora, zase při otevření dveří táhne na hosty zima tak, že se poohlížejí po odložených bundách.

Přestože restaurace na internetových stránkách uvádí, že po celý týden nabízí velký výběr studených i teplých předkrmů, polévek, pokrmů z kuřecího, vepřového i hovězího masa a jídla z ryb, v poledne to neplatí. Kuchař vaří jen meníčka a na speciality, jejichž popis na jídelním lístku vypadá lákavě, si host musí nechat zajít chuť.

Interiér se šéfkuchaři Jiřímu Vařílkovi moc nelíbí, ale potěší ty, kteří mají rádi barvy, moderní styl a barevné záclony. Z meníčkové nabídky je co vybírat, ale lístek vypadá, jako by na něm už někdo posvačil i poobědval. Stejně tak prostírání na stole s uschlými fleky. U vedlejšího stolu si zákaznice dokonce ubrousky sama utírá stůl.

„To je kultura stolování! S čistotou jsou tady trochu na štíru,“ říká Vařílek. U velice milé a ochotné servírky si objednává plněné škvarkové knedlíky na hlávkovém zelí zdobené cibulkou. Přidává kuřecí rolku se špenátem a nivou podávanou na šťouchačkách s cibulkou a také krkovici na grilu s dijónskou omáčkou a opečeným bramborem.

K menu náleží polévka, čtvrteční v restauraci Mike´s má být gulášová. Pokud však host čeká v gulášovém základu maso, brambory a cibuli, musí si dát víc porcí. Z jedné pobryndané misky vyloví Vařílek jedno maso, ve druhé najde brambor a ve třetí i ten kousek cibule. „Jinak je to jen gulášový základ s notnou dávkou maggi,“ konstatuje nad polévkou šéfkuchař.

Rolka byla studená

Ve zcela zaplněné restauraci, ve které to hučí a cinká příbory jako v závodní jídelně, nečeká host na polední jídlo dlouho. Všechna testovaná meníčková jídla jsou chutná, ale i v nich najde šéfkuchař mouchy. Dobré domácí škvarkové knedlíky leží na zelí, které je podle Vařílka příliš prolité olejem. Chutnou kuřecí rolku se špenátem zase pokazí fakt, že se před hostem objeví studená.

Brněnská restaurace Mikes.

Protože jako zkušený šéfkuchař ví, na co se má zaměřit, zkouší chuť dijónské omáčky. „Jestli si myslíte, že je to dijónská, tak vám dám pětikilo,“ sází se po ochutnání s redaktorkou. Není. Z omáčky je až moc cítit chuť klasické plnotučné hořčice. „To je velká chyba. Proč kuchař vydává omáčku za něco, čím není, když dijónskou hořčici neviděl ani z rychlíku,“ zlobí se odborník.

Jeho poslední výtka směřuje opět ke kultuře stolování. Pomalu otáčí talířem, na jehož okraji jsou zřetelné otisky mastných prstů. „Kriminalisté by se tady s daktyloskopickým štětečkem vyřádili,“ říká smutně Vařílek.

Nic nevytýká desertu, který hosté dostávají k menu. Domácí perník s ořechy zdobí marmeláda a kokos. Stejně jako jídla je i desert chutný.
„Je těžké hodnotit restauraci, když jsme ochutnali jen zlomek. Myslím, že polední jídla zde šidí, a proto pokulhávají za průměrem. Jenže je možné, že večer vaří jinak, protože na jídelním lístku je několik skutečně zajímavých kombinací, které stojí za ochutnání,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

23.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čínský národní cirkus v úterý večer v Brně uvede svoji novou akrobatickou show s názvem Grandhotel Hong Kong – Svět návštěvníka Říše středu.

Odvážná čísla akrobacie? V nové show Grandhotel Hong Kong

Krajský soud v Brně poslal Josefa Švancaru na dvanáct let do vězení za pokus o vraždu své družky. Muž se na místě proti rozsudku odvolal.
AKTUALIZOVÁNO
4

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Šamance z dob lovců mamutů vrátí tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Čtveřice mužů kradla v pivovaru. Se sudy je policisté chytili v autobusu

Brno – Nejméně dvaatřicet sudů piva ukradla čtveřice mladých mužů od začátku letošního roku ze skladu pivovaru v brněnských Černovicích. Tři z pachatelů policisté dopadli v autobuse, když v něm převáželi některé kradené sudy. V úterý o tom informovala policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies