VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mike's: chutná, jenže poněkud šizená meníčka

Brno /TEST RESTAURACÍ, FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vaří ve Vídeňské ulici večer jinak? Na jídelním lístku je několik zajímavých kombinací.

23.1.2010
SDÍLEJ:

Restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Dva vchody vedou do restaurace Mike´s v brněnské Vídeňské ulici. Hosty oba potrápí. První proto, že před vstupem do restaurace musí projít suterénem budovy Bussiness centra, ve kterém se těžko orientuje. Z druhého vchodu, ze dvora, zase při otevření dveří táhne na hosty zima tak, že se poohlížejí po odložených bundách.

Přestože restaurace na internetových stránkách uvádí, že po celý týden nabízí velký výběr studených i teplých předkrmů, polévek, pokrmů z kuřecího, vepřového i hovězího masa a jídla z ryb, v poledne to neplatí. Kuchař vaří jen meníčka a na speciality, jejichž popis na jídelním lístku vypadá lákavě, si host musí nechat zajít chuť.

Interiér se šéfkuchaři Jiřímu Vařílkovi moc nelíbí, ale potěší ty, kteří mají rádi barvy, moderní styl a barevné záclony. Z meníčkové nabídky je co vybírat, ale lístek vypadá, jako by na něm už někdo posvačil i poobědval. Stejně tak prostírání na stole s uschlými fleky. U vedlejšího stolu si zákaznice dokonce ubrousky sama utírá stůl.

„To je kultura stolování! S čistotou jsou tady trochu na štíru,“ říká Vařílek. U velice milé a ochotné servírky si objednává plněné škvarkové knedlíky na hlávkovém zelí zdobené cibulkou. Přidává kuřecí rolku se špenátem a nivou podávanou na šťouchačkách s cibulkou a také krkovici na grilu s dijónskou omáčkou a opečeným bramborem.

K menu náleží polévka, čtvrteční v restauraci Mike´s má být gulášová. Pokud však host čeká v gulášovém základu maso, brambory a cibuli, musí si dát víc porcí. Z jedné pobryndané misky vyloví Vařílek jedno maso, ve druhé najde brambor a ve třetí i ten kousek cibule. „Jinak je to jen gulášový základ s notnou dávkou maggi,“ konstatuje nad polévkou šéfkuchař.

Rolka byla studená

Ve zcela zaplněné restauraci, ve které to hučí a cinká příbory jako v závodní jídelně, nečeká host na polední jídlo dlouho. Všechna testovaná meníčková jídla jsou chutná, ale i v nich najde šéfkuchař mouchy. Dobré domácí škvarkové knedlíky leží na zelí, které je podle Vařílka příliš prolité olejem. Chutnou kuřecí rolku se špenátem zase pokazí fakt, že se před hostem objeví studená.

Brněnská restaurace Mikes.

Protože jako zkušený šéfkuchař ví, na co se má zaměřit, zkouší chuť dijónské omáčky. „Jestli si myslíte, že je to dijónská, tak vám dám pětikilo,“ sází se po ochutnání s redaktorkou. Není. Z omáčky je až moc cítit chuť klasické plnotučné hořčice. „To je velká chyba. Proč kuchař vydává omáčku za něco, čím není, když dijónskou hořčici neviděl ani z rychlíku,“ zlobí se odborník.

Jeho poslední výtka směřuje opět ke kultuře stolování. Pomalu otáčí talířem, na jehož okraji jsou zřetelné otisky mastných prstů. „Kriminalisté by se tady s daktyloskopickým štětečkem vyřádili,“ říká smutně Vařílek.

Nic nevytýká desertu, který hosté dostávají k menu. Domácí perník s ořechy zdobí marmeláda a kokos. Stejně jako jídla je i desert chutný.
„Je těžké hodnotit restauraci, když jsme ochutnali jen zlomek. Myslím, že polední jídla zde šidí, a proto pokulhávají za průměrem. Jenže je možné, že večer vaří jinak, protože na jídelním lístku je několik skutečně zajímavých kombinací, které stojí za ochutnání,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

23.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šéfredaktor Břeclavského deníku Rovnost Lukáš Ivánek společně se strážníky testoval, jak penzisté odolají na oko lákavé nabídce.
4

Test Deníku Rovnost o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít

Tomáš Jiříkovský u soudu.

Krádež milionů bitcoinů: Policie částku účelově navýšila, tvrdí obhájce

Pálavské vinobraní oslaví už 70 let. Zastavila jej pouze okupace v roce 1968

Mikulov – Výstava ovoce a zeleniny, změny názvu i pokus o politickou akci. Pálavské vinobraní má za sebou dlouhou historii. Od prvního ročníku letos uplyne sedmdesát let.

Na fotbalové fanoušky dohlédne 300 policistů. Při rizikovém duelu se Spartou

Brno - Tři stovky policistů v sobotu dohlédnou na fotbalový zápas brněnské Zbrojovky s pražskou Spartou na stadionu v Srbské ulici.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Záchranář nebo třeba malíř? Fanoušci spekulují nad novým trenérem Zbrojovky

Brno /ANKETA/ – Zbrojovka zatím mlčí, mezi fanoušky se však živě spekuluje. Přichází doba, kdy každý uvažuje nad kandidátem na uvolněný post trenéra brněnských fotbalistů. Rozhodne se až po sobotním utkání pátého kola první ligy, kdy přijede pražská Sparta, a Brňany v něm povede dvojice Richard Dostálek a Lukáš Přerost.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení