VYBERTE SI REGION

mju:z: Kuchař má jasno, obsluha je mimo

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídlu v restauraci [mju:z] není co vytknout. Podle odborníka ale musí restaurace ještě zapracovat na školení obsluhy a nabídce dezertů.

5.11.2011 2
SDÍLEJ:

Restaurace [mju:z] v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jídelní lístek je tak krátký, že se vejde na jednu stranu A4. Přitom nabízí jeden druh jídla z každého druhu masa. Od ryby až po telecí. „Suroviny tak jsou pořád čerstvé a vybere si každý. Masožravec, vegetarián, a dokonce i žena,“ chválí jídlo v [mju:z] Restaurant & Music Club odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

„Interiér je příjemný a dobře členitý. Stoly nejsou namačkané na sobě. Každý tak má dostatek soukromí. Klidně bych sem zašel i na pracovní oběd,“ říká po vstupu do restaurace Ševčík.

Vkusné jsou podle něj i staré fotografie Brna. „Restaurace ale zaslouží vymalovat,“ ukazuje na odlupující se omítku na stropě.

Kvalitní nabídka

Jídelní lístek je podle Ševčíka sestavený správně. „Například jedna ryba, v tomto případě modrohlav, úplně stačí. Je to alespoň záruka, že bude čerstvá,“ usuzuje.

Námitky nemá ani k předem předepsaným přílohám. „Pokud je kuchař odborník, ví, co se k čemu nejlíp hodí a jaké chutě se dobře doplňují. Vytýkám jen nabídku dezertu. Výběr ze dvou druhů bábovek je poněkud jednotvárný,“ říká kuchař. Kapustovou polévku i hovězí vývar přináší obsluha ve velkých mísách. „Představoval jsem si to jinak, ale je výborná,“ hodnotí Ševčík kapustovou polévku. Ani vývaru není co vytknout. Maso je jemné a mrkev chutná skutečně jako mrkev. „Je čerstvá a vařená přímo ve vývaru. V hodně restauracích je přitom zvykem, že kuchař po vyvaření zeleninu vyndá a nasype tam sáčkovou. To je špatně,“ vysvětluje. Chválí také použití domácích nudlí. „Poznat jdou na první pohled podle toho, že je každá jinak široká,“ ukazuje do misky.

Druhé jídlo trvá obsluze o něco déle než polévka. „Na to, že restaurace není moc zaplněná, je to zbytečně dlouho,“ poznamenává Ševčík.

Servírka, v pořadí už čtvrtá, která stůl obsluhuje, je zmatená. Neví, kam se kterým jídlem. „Má servírovat zprava a také se zeptat, proč jste nedojedla polévku,“ mračí se Ševčík.

Obličej se mu ale brzy vyjasní při pohledu na jehněčí koleno na červeném víně. „Jestli chutná stejně dobře jako voní, mám se na co těšit,“ usmívá se kuchař.

Při prvních soustech se jeho domněnka potvrzuje. Pochvaluje si i šťouchané brambory. „Maso je krásně jemné a měkké a brambory příjemně máslové. Jen nevím, jestli to dojím. Po polévce je to dost velká porce,“ myslí si odborník.

K dušené vepřové pleci na zelenině servíroval kuchař opečenou bagetu. Výborně se doplňuje se šťávou z masa.

Dezert zklamal

Obsluha si prázdných talířů delší dobu nevšímá. Objednanou bábovku naopak přinese dlouho před kávou a čajem. „Myslel jsem, že malinová bude aspoň s malinovým krémem. Tahle je suchá a je v ní jen pár kousků ovoce,“ ukazuje Ševčík.

Čokoládová bábovka je o něco lepší. Především kvůli velkým kusům hořké čokolády. „Na dezert si příště zajdu raději do kavárny nebo cukrárny. Podle jídla je ale vidět, že se kuchaři vyznají. Dojem restaurace bohužel kazí obsluha, která se o zákazníka vůbec nestará,“ uzavírá kuchař z restaurace Boulevard.

#nahled|http://g.denik.cz/50/44/restaurace_mjuz_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/44/restaurace_mjuz_brno.jpg|Restaurace mju:z v Brně#

Autor: Anna Fajkusová

5.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Mikuláš rozdával dobroty odvážným dětem na náměstí Svobody

Brno – Děti v centru Brna po roce opět přivítaly Mikuláše spolu s jejich pomocníky anděly a čerty, kteří dorazili na náměstí Svobody v pondělí krátce po setmění. „Akce začala na Zelném trhu, kde byl velký sraz Mikulášů. Odtud se spolu vydali na náměstí Svobody, kde farář Tomáš Koumal dětem vysvětlil třeba to, proč si svatého Mikuláše připomínáme," řekla mluvčí brněnského turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Na Orlí v nákupní galerii vyrostl Strom splněných přání

Brno – Malá Rozálie z Domova svaté Markéty pro matky a děti v tísni si přeje letos k Vánocům mluvícího medvídka. Splnit přání jí a dalším třiašedesáti dětem z tohoto domova mohou zájemci prostřednictvím Stromu splněných přání v Obchodní Galerii Orlí. „Lidé, kteří přicházejí do galerie, mohou přáníčko ze stromu vzít a zakoupit na jeho základě dárky dětem z rodin, které si je nemohou dovolit. Dárky pak přinesou zpět pod stromeček," uvedla vedoucí domova Monika Žewucká.

Sjezdovka u přehrady: pozemek stále chybí

Brno - Lyžařská sjezdovka snadno dostupná z Brna a sportovní vyžití pro děti a mládež versus snaha zachovat lesní porost v už tak přetížené rekreační oblasti v době boje se suchem. Podnikatel Pavel Trčala plánující vybudovat lyžařský areál na kopci Chochola nad Roklí u Brněnské přehrady a majitel pozemku Lesy České republiky ani více než rok od představení záměru nenašli společnou řeč. Brňané se tak sjezdovky u přehrady zatím nedočkají. Trčala se snaží získat podporu Brna i kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies