VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Moname: steaky a pizza v zámeckém prostředí

Brno - Restaurace v bývalém barokním zámečku v Medlánkách potěší hosty výbornou kuchyní. Kuchař si dává záležet i na dezertech.

14.2.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Moname v bývalém barokním zámečku v Medlánkách.Foto: DENÍK

Podnik Moname v brněnských Medlánkách si říká zámecká restaurace. Podle zástupce šéfkuchaře Bobycentra Jana Seiberta naprosto oprávněně. Jako v romantické pohádce se cítí hosté v salonku u kulatého stolu, na židlích potažených krémovou kůží nebo v hlubokých hnědých sedačkách u krbu.

S vkusným prostředím bývalého barokního zámku, zámeckým nábytkem, cihlovou podlahou, lustry ve tvaru svícnů a pískovcovými sochami ladí i jídelníček. Není obsáhlý, ale nabízí pokrmy z kuřecího, vepřového a hovězího masa i ryb.

„Do zámecké restaurace nikdo na smažený sýr nepůjde, takže nabídka jídel je výstižná,“ konstatuje Seibert. Navíc zde připravují pizzu na téměř třicet způsobů. Podle chuti bagety s bylinkovým máslem, kterou číšník přináší před hlavním jídlem, Seibert odhaduje, že i nabízená pizza bude výborná. „Bagetu kuchař upekl z těsta na pizzu, je vláčná a měkoučká,“ vysvětluje svůj úsudek odborník.

Hosty obsluhují dva číšníci předpisově oblečení do košil, černých kalhot a dlouhých zástěr, ze kterých dýchá na hosty profesionalita. Hlavní jídlo s dvousetgramovým masem je na stole za patnáct minut, což si Seibert pochvaluje. Spěchá totiž na čtvrtfinálový zápas hokejistů Komety. Kuřecí steak plněný parmskou šunkou a parmezánem oceňuje na výbornou. „Maso šťavnaté, obloha přiměřená, chuť sýra i šunky výrazná,“ hodnotí Seibert.

Vepřová panenka pečená v italské slanině pancettě je na povrchu díky této specialitě slaná a maso je dobře propečené. Kuchař Seibert oceňuje také přípravu opékaných brambor. „Jsou opravdu opékané na pánvi, ne smažené ve fritéze,“ chválí.

Stejně střídmý, ale zajímavý jako nabídka jídel je v Moname i výběr dezertů. Dva ze tří jsou podle Seiberta perličkou. Čokoládový flan a smetanovou panna cottu přináší číšník na talířích s monogramem restaurace. Dortík s čokoládou a karamelem dochucuje vrstva šlehačky, kousky smetanového dezertu chutnají podobně jako hašlerky po anýzu. Dezerty jsou podle odborníka vynikající a opět proto při hodnocení volí nejvyšší známky.

Při příchodu i odchodu se hostům Moname nabídne zajímavý pohled do kuchyně, která je součástí otevřeného prostoru restaurace. Při placení kartou ovšem zarazí fakt, že dřív než na PIN se terminál ptá na výši spropitného. „Ještě jsem se snad nesetkal, že by si někde o spropitné řekli takto otevřeně,“ podivuje se Seibert.

Autor: Gabriela Peringerová

14.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Brně se uskutečnil druhý ročník akce Slide Czech, která se bude postupně konat ve více než deseti městech v České republice. Návštěvníci s nafukovacími kruhy nebo lehátky pod paží se přišli osvěžit na více než tři sta metrů dlouhou vodní skluzavku.
19

Nejlepší osvěžení? Jízda na obří skluzavce na Kraví hoře, pochvalují si Brňané

Ilustrační foto.

Nezletilý motorkář má středně těžké poranění nohy. Po srážce s náklaďákem

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Blanensko – Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Brno - Videa z různých koutů světa natáčí z loďky či horkovzdušného balonu. Sedmadvacetiletý Michal Gálik loni vyhrál v brněnské společnosti Sygic Travel konkurz na práci snů. Díky ní rok zdarma cestuje po světě a natáčí 360stupňová videa do internetové aplikace pro cestovatele. „Raději cestuji za přírodou než do měst. Je v nich na mě moc stresu a ruchu," tvrdí mladík.

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění v době olympiády

Brno /ANKETA/ – Hokejové hřiště, curlingové dráhy či malý skokanský můstek. To a mnohem více nabídne nový olympijský park, který vznikne v Pavilonu Z v areálu brněnského výstaviště. V pátek to potvrdilo vedení Brna s Českým olympijským výborem. Od února 2018, v době konání zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, tak budou moci lidé v Brně společně sledovat přímé přenosy a fandit českým sportovcům. V olympijském parku si navíc některé sporty i sami vyzkouší.

Festival Ibérica: divoké flamenco, originální paella a jižanská atmosféra v Brně

Brno – Flamenco, ochutnávky španělských specialit, tvůrčí dílny tance, zpěvu nebo kytary. Jižanský styl života do Brna vnese 14. ročník festivalu Ibérica, který potrvá od 28. června do 4. července.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies