VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Moname: steaky a pizza v zámeckém prostředí

Brno - Restaurace v bývalém barokním zámečku v Medlánkách potěší hosty výbornou kuchyní. Kuchař si dává záležet i na dezertech.

14.2.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Moname v bývalém barokním zámečku v Medlánkách.Foto: DENÍK

Podnik Moname v brněnských Medlánkách si říká zámecká restaurace. Podle zástupce šéfkuchaře Bobycentra Jana Seiberta naprosto oprávněně. Jako v romantické pohádce se cítí hosté v salonku u kulatého stolu, na židlích potažených krémovou kůží nebo v hlubokých hnědých sedačkách u krbu.

S vkusným prostředím bývalého barokního zámku, zámeckým nábytkem, cihlovou podlahou, lustry ve tvaru svícnů a pískovcovými sochami ladí i jídelníček. Není obsáhlý, ale nabízí pokrmy z kuřecího, vepřového a hovězího masa i ryb.

„Do zámecké restaurace nikdo na smažený sýr nepůjde, takže nabídka jídel je výstižná,“ konstatuje Seibert. Navíc zde připravují pizzu na téměř třicet způsobů. Podle chuti bagety s bylinkovým máslem, kterou číšník přináší před hlavním jídlem, Seibert odhaduje, že i nabízená pizza bude výborná. „Bagetu kuchař upekl z těsta na pizzu, je vláčná a měkoučká,“ vysvětluje svůj úsudek odborník.

Hosty obsluhují dva číšníci předpisově oblečení do košil, černých kalhot a dlouhých zástěr, ze kterých dýchá na hosty profesionalita. Hlavní jídlo s dvousetgramovým masem je na stole za patnáct minut, což si Seibert pochvaluje. Spěchá totiž na čtvrtfinálový zápas hokejistů Komety. Kuřecí steak plněný parmskou šunkou a parmezánem oceňuje na výbornou. „Maso šťavnaté, obloha přiměřená, chuť sýra i šunky výrazná,“ hodnotí Seibert.

Vepřová panenka pečená v italské slanině pancettě je na povrchu díky této specialitě slaná a maso je dobře propečené. Kuchař Seibert oceňuje také přípravu opékaných brambor. „Jsou opravdu opékané na pánvi, ne smažené ve fritéze,“ chválí.

Stejně střídmý, ale zajímavý jako nabídka jídel je v Moname i výběr dezertů. Dva ze tří jsou podle Seiberta perličkou. Čokoládový flan a smetanovou panna cottu přináší číšník na talířích s monogramem restaurace. Dortík s čokoládou a karamelem dochucuje vrstva šlehačky, kousky smetanového dezertu chutnají podobně jako hašlerky po anýzu. Dezerty jsou podle odborníka vynikající a opět proto při hodnocení volí nejvyšší známky.

Při příchodu i odchodu se hostům Moname nabídne zajímavý pohled do kuchyně, která je součástí otevřeného prostoru restaurace. Při placení kartou ovšem zarazí fakt, že dřív než na PIN se terminál ptá na výši spropitného. „Ještě jsem se snad nesetkal, že by si někde o spropitné řekli takto otevřeně,“ podivuje se Seibert.

Autor: Gabriela Peringerová

14.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání 26. kola první fotbalové ligy mezi FC Vysočina Jihlava a FC Zbrojovka Brno, 28. dubna v Jihlavě.
AKTUALIZOVÁNO
2 10

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Irena Janoušková.

S operací Afghánky jsme museli počkat na manžela, popisuje anestezioložka

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Brno /FOTOGALERIE/ – Mezi stromy v brněnských Pisárkách se pomalu prochází studenti. Jejich pohled směřuje do země, jako by hledali hřiby. Místo nich však pomocí metody vlajkování pátrají po klíšťatech. Přestože byly v pátek dopoledne pouze tři stupně nad nulou, posbírali odborníci z Masarykovy univerzity za necelou hodinu sedm klíšťat. Ta následně otestují v laboratoři, zda nepřenáší klíšťovou encefalitidu.

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies