VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mýchaný salát či bilinky? Jedině v Zagrebu

Brno - Brněnská restaurace Zagreb se prezentuje nejen kvalitním jídlem, ale i hrubými pravopisnými chybami na účtu či výherními automaty.

7.2.2009 8
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zagreb.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Uspokojit chutě i hráčskou vášeň mohou hosté brněnské restaurace Zagreb. Kromě kvalitního jídla v ní totiž najdou třeba i výherní automaty. Návštěvu Zagrebu by si ale měli rozmyslet gurmáni nebo gambleři z řad vzdělaných češtinářů. Po jídle jim totiž servírka donese vytištěný účet s téměř neuvěřitelnými pravopisnými chybami. Brňané mladší osmnácti let navíc nemají kvůli hracím automatům do restaurace vůbec přístup.

Na oběd do čistého, ale spíše nočního podniku mnoho hostů nepřichází. Přehledný jídelní lístek ale šéfkuchaře restaurace Boulevard Iva Ševčíka mile překvapuje. „Vidím zajímavé studené i teplé předkrmy, speciality k pivu, saláty i jídla z hovězího, vepřového a kuřecího masa,“ chválí nabídku odborník.

Kuchař ze Zagrebu nabízí v jídelním lístku za šest set korun i nevšední zážitek v podobě čtyřchodového menu, kterým si host zaplní žaludek po celý večer i noc.

Na oběd je ale času mnohem méně, a tak si rychlá a příjemná číšnice zapisuje jinou objednávku. Ta začíná krevetami na bylinkovém másle s tousty. Předkrm je jednoduchý a chutný. „Krevety nejsou čerstvé, ale mražené. Jsou však dobře připravené a ochucené a nejsou vysušené,“ je spokojen Ševčík.

Barové vybavení restaurace se mu líbí, plus dává i dostatečnému prostoru v boxech, které jsou rozmístěny okolo kulečníkových stolů. „Představa, že vás u stolu při jídle někdo dloubá tágem pod žebra, je příšerná,“ říká Ševčík.

V kuchyni mezitím kuchař zvládá přípravu vepřové panenky i hovězí svíčkové přesně tak, jak si hosté maso objednali. Středně a více propečeně. Poté, co se pokrmy objevují na stole, šéfkuchař Ševčík tipuje, že se zagrebský kuchař učil vařit v Rakousku. „Vidím typické rakouské zdobení bylinkami,“ otáčí před sebou talíř s rozkrájenou vepřovou panenkou v koňaku.

S chutí masa je spokojen a upozorňuje i na náročnou přípravu druhého objednaného jídla. Kachní játra se totiž do kapsičky v hovězí svíčkové vkládají již opražená, a až pak musí kuchař vysoký kus masa propéct tak, aby nebylo syrové a zároveň v něm zůstalo co nejvíce šťávy.

„V takovém podniku bych nečekal dobré jídlo, ale tady je vynikající. Ovšem pro klidnou večeři ve dvou není toto místo tím pravým ořechovým,“ hodnotí restauraci Ševčík.

Vysvědčení - Test restaurací Zagreb.

Labužnická káva

Mezi dezerty si odborník všímá tvarohových noků na ornamentu z ovocných omáček a upozorňuje i na makové Parfait na ragú z lesních plodů. „Tyto speciality určitě stojí za ochutnání. Hostům bych je určitě doporučil,“ říká Ševčík a oceňuje i kvalitní espresso s cappuccinem, které voní na stole.

Zábavnou tečku na závěr obstarává účet. Ten, kdo v Zagrebu do počítače zadává názvy jídel, si s češtinou zřejmě příliš nerozumí. Jinak by se totiž jen těžko na vytištěném účtu objevily pravopisné lahůdky jako „mýchaný salát“ nebo „bilinkové máslo“.

Autor: Gabriela Peringerová

7.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
2

Chcete lístky na Zbrojovku? Soutěžte s Deníkem Rovnost

Ilustrační foto.
2

Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců

Káňa: V ruce jsem měl dva měsíce dráty

Brno - Bojovník je zpět. Hokejista brněnské Komety Jan Káňa na ledě většinou jezdí s elánem a nevypustí žádný souboj. Svou aktivitu musel na delší čas utlumit. Přesně po pěti měsících od zranění zápěstí si pak zahrál přípravný zápas proti Jihlavě, který Brňané vyhráli 3:1. „Tréninků už bylo hodně, určitě chci hrát a budu se snažit s rukou pracovat, aby byla dobrá,“ slíbil pětadvacetiletý útočník.

Kvůli horku v kraji lekly tisíce ryb

Jižní Morava - Nekvalitní voda a tisíce uhynulých ryb. To je bilance letošního léta v rybnících nejen na Brněnsku. Kromě extrémních veder a nedostatku vody bojovali rybáři se zamořením nádrží sinicemi.

AKTUALIZOVÁNO

Tři obdržené góly za šest minut. Zbrojovku stáhl výprask na dno tabulky

Olomouc, Brno – Už po čtrnácti minutách se pro fotbalisty Zbrojovky stala vidina bodového zisku na stadionu Olomouce prakticky utopickou záležitostí. Právě po tomto časovém úseku totiž Brňané prohrávali na hřišti prvoligového nováčka 0:3. Se stavem do konce utkání nepohnuli a po čtvrtém kole soutěže zůstávají na zisku jediného bodu.

V ulicích se objeví další básně o Brně. Nejsložitější je umísťování v centru

Brno – Co mají společného Cejl, Petrov, Obilní trh a hlavní nádraží? Všechna tato místa inspirovala básníky. Brněnské lokality opředené verši mapuje webový projekt Brno poetické. Do konce prázdnin přibude osm básní přímo v ulicích.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení