VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mýchaný salát či bilinky? Jedině v Zagrebu

Brno - Brněnská restaurace Zagreb se prezentuje nejen kvalitním jídlem, ale i hrubými pravopisnými chybami na účtu či výherními automaty.

7.2.2009 8
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Brněnská restaurace Zagreb.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Uspokojit chutě i hráčskou vášeň mohou hosté brněnské restaurace Zagreb. Kromě kvalitního jídla v ní totiž najdou třeba i výherní automaty. Návštěvu Zagrebu by si ale měli rozmyslet gurmáni nebo gambleři z řad vzdělaných češtinářů. Po jídle jim totiž servírka donese vytištěný účet s téměř neuvěřitelnými pravopisnými chybami. Brňané mladší osmnácti let navíc nemají kvůli hracím automatům do restaurace vůbec přístup.

Na oběd do čistého, ale spíše nočního podniku mnoho hostů nepřichází. Přehledný jídelní lístek ale šéfkuchaře restaurace Boulevard Iva Ševčíka mile překvapuje. „Vidím zajímavé studené i teplé předkrmy, speciality k pivu, saláty i jídla z hovězího, vepřového a kuřecího masa,“ chválí nabídku odborník.

Kuchař ze Zagrebu nabízí v jídelním lístku za šest set korun i nevšední zážitek v podobě čtyřchodového menu, kterým si host zaplní žaludek po celý večer i noc.

Na oběd je ale času mnohem méně, a tak si rychlá a příjemná číšnice zapisuje jinou objednávku. Ta začíná krevetami na bylinkovém másle s tousty. Předkrm je jednoduchý a chutný. „Krevety nejsou čerstvé, ale mražené. Jsou však dobře připravené a ochucené a nejsou vysušené,“ je spokojen Ševčík.

Barové vybavení restaurace se mu líbí, plus dává i dostatečnému prostoru v boxech, které jsou rozmístěny okolo kulečníkových stolů. „Představa, že vás u stolu při jídle někdo dloubá tágem pod žebra, je příšerná,“ říká Ševčík.

V kuchyni mezitím kuchař zvládá přípravu vepřové panenky i hovězí svíčkové přesně tak, jak si hosté maso objednali. Středně a více propečeně. Poté, co se pokrmy objevují na stole, šéfkuchař Ševčík tipuje, že se zagrebský kuchař učil vařit v Rakousku. „Vidím typické rakouské zdobení bylinkami,“ otáčí před sebou talíř s rozkrájenou vepřovou panenkou v koňaku.

S chutí masa je spokojen a upozorňuje i na náročnou přípravu druhého objednaného jídla. Kachní játra se totiž do kapsičky v hovězí svíčkové vkládají již opražená, a až pak musí kuchař vysoký kus masa propéct tak, aby nebylo syrové a zároveň v něm zůstalo co nejvíce šťávy.

„V takovém podniku bych nečekal dobré jídlo, ale tady je vynikající. Ovšem pro klidnou večeři ve dvou není toto místo tím pravým ořechovým,“ hodnotí restauraci Ševčík.

Vysvědčení - Test restaurací Zagreb.

Labužnická káva

Mezi dezerty si odborník všímá tvarohových noků na ornamentu z ovocných omáček a upozorňuje i na makové Parfait na ragú z lesních plodů. „Tyto speciality určitě stojí za ochutnání. Hostům bych je určitě doporučil,“ říká Ševčík a oceňuje i kvalitní espresso s cappuccinem, které voní na stole.

Zábavnou tečku na závěr obstarává účet. Ten, kdo v Zagrebu do počítače zadává názvy jídel, si s češtinou zřejmě příliš nerozumí. Jinak by se totiž jen těžko na vytištěném účtu objevily pravopisné lahůdky jako „mýchaný salát“ nebo „bilinkové máslo“.

Autor: Gabriela Peringerová

7.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Vibrační bruska nebo vrtačka. Z dílny si zloděj odnesl nářadí za třicet tisíc

Radní městské části Brno-střed oznámili, že odvolali předchozí rozhodnutí o výpovědi z nájmu.
7 5

Masna naproti hlavnímu vlakovému nádraží zůstává. Výpověď z nájmu radní zrušili

AKTUALIZOVÁNO

Testy udělá minimum zájemců. V kraji chybí 60 policistů, o třetinu méně než loni

Jižní Morava – V těžkých přijímacích testech musí prokázat fyzickou zdatnost a psychickou odolnost. Projde pouze minimum zájemců. I tak se dlouho neobsazená místa u jihomoravské policie začínají pomalu plnit.

Jablonský po premiéře za Zbrojovku: Doma to musíme víc rozbalit

Brno /ROZHOVOR/ – Má za sebou první zápas za Zbrojovku, a i přesto, že v něm brněnská obrana dostala pouze jediný gól a z Teplic si přivezla cenný bod za remízu 1:1, chybu v obraně považuje za vlastní. „Byly tam chyby v komunikaci i postavení. Nemůže se stávat, aby soupeř mezi námi takhle prošel. Nedohodli jsme se, kdo hráče pokryje a odstaví od balonu, ale beru to na sebe," prohlašuje zimní posila Tomáš Jablonský o gólu Martina Filla ze sobotního duelu první fotbalové ligy.

V brněnském babyboxu našli holčičku. Pupečník měla zavázaný provázkem na buřty

Brno – V pořadí šestnácté dítě našli v úterý večer lékaři v brněnském babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří.

Ubu králem aneb Donutilové se opět setkávají. Na scéně Husy na provázku

Brno – Před třemi lety se Miroslav Donutil a jeho syn Martin na scéně Divadla Husy na provázku setkali poprvé – v inscenaci Amadeus (tj. Milovaný bohem). Letos jejich herecké partneření pokračuje. Provázek uvede v premiéře inscenaci skandální hry Král Ubu, která v době své premiéry ve Francii vzbudila velké pozdvižení už při prvním slově: Merdre!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies