VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mýchaný salát či bilinky? Jedině v Zagrebu

Brno - Brněnská restaurace Zagreb se prezentuje nejen kvalitním jídlem, ale i hrubými pravopisnými chybami na účtu či výherními automaty.

7.2.2009 8
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zagreb.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Uspokojit chutě i hráčskou vášeň mohou hosté brněnské restaurace Zagreb. Kromě kvalitního jídla v ní totiž najdou třeba i výherní automaty. Návštěvu Zagrebu by si ale měli rozmyslet gurmáni nebo gambleři z řad vzdělaných češtinářů. Po jídle jim totiž servírka donese vytištěný účet s téměř neuvěřitelnými pravopisnými chybami. Brňané mladší osmnácti let navíc nemají kvůli hracím automatům do restaurace vůbec přístup.

Na oběd do čistého, ale spíše nočního podniku mnoho hostů nepřichází. Přehledný jídelní lístek ale šéfkuchaře restaurace Boulevard Iva Ševčíka mile překvapuje. „Vidím zajímavé studené i teplé předkrmy, speciality k pivu, saláty i jídla z hovězího, vepřového a kuřecího masa,“ chválí nabídku odborník.

Kuchař ze Zagrebu nabízí v jídelním lístku za šest set korun i nevšední zážitek v podobě čtyřchodového menu, kterým si host zaplní žaludek po celý večer i noc.

Na oběd je ale času mnohem méně, a tak si rychlá a příjemná číšnice zapisuje jinou objednávku. Ta začíná krevetami na bylinkovém másle s tousty. Předkrm je jednoduchý a chutný. „Krevety nejsou čerstvé, ale mražené. Jsou však dobře připravené a ochucené a nejsou vysušené,“ je spokojen Ševčík.

Barové vybavení restaurace se mu líbí, plus dává i dostatečnému prostoru v boxech, které jsou rozmístěny okolo kulečníkových stolů. „Představa, že vás u stolu při jídle někdo dloubá tágem pod žebra, je příšerná,“ říká Ševčík.

V kuchyni mezitím kuchař zvládá přípravu vepřové panenky i hovězí svíčkové přesně tak, jak si hosté maso objednali. Středně a více propečeně. Poté, co se pokrmy objevují na stole, šéfkuchař Ševčík tipuje, že se zagrebský kuchař učil vařit v Rakousku. „Vidím typické rakouské zdobení bylinkami,“ otáčí před sebou talíř s rozkrájenou vepřovou panenkou v koňaku.

S chutí masa je spokojen a upozorňuje i na náročnou přípravu druhého objednaného jídla. Kachní játra se totiž do kapsičky v hovězí svíčkové vkládají již opražená, a až pak musí kuchař vysoký kus masa propéct tak, aby nebylo syrové a zároveň v něm zůstalo co nejvíce šťávy.

„V takovém podniku bych nečekal dobré jídlo, ale tady je vynikající. Ovšem pro klidnou večeři ve dvou není toto místo tím pravým ořechovým,“ hodnotí restauraci Ševčík.

Vysvědčení - Test restaurací Zagreb.

Labužnická káva

Mezi dezerty si odborník všímá tvarohových noků na ornamentu z ovocných omáček a upozorňuje i na makové Parfait na ragú z lesních plodů. „Tyto speciality určitě stojí za ochutnání. Hostům bych je určitě doporučil,“ říká Ševčík a oceňuje i kvalitní espresso s cappuccinem, které voní na stole.

Zábavnou tečku na závěr obstarává účet. Ten, kdo v Zagrebu do počítače zadává názvy jídel, si s češtinou zřejmě příliš nerozumí. Jinak by se totiž jen těžko na vytištěném účtu objevily pravopisné lahůdky jako „mýchaný salát“ nebo „bilinkové máslo“.

Autor: Gabriela Peringerová

7.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brňané v Líšni v parku pod zastávkou Masarova v neděli slavnostně zahnali zimu.
20

OBRAZEM: Brňané zaháněli zimu a upalovali čarodějnice

Záchytné parkoviště v Bílovicích vznikne pravděpodobně na místě současných stavebnin (na snímku).
4 7

Záchytné parkoviště? V Bílovicích jsou pro

AKTUALIZOVÁNO

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Brněnsko – Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu dodávka sjela do svodidel a otočila se na bok. Při havárii, která se stala před tři čtvrtě na čtyři ráno, se zranilo šest cizinců. Událost omezila provoz v obou směrech dálnice. „Na místo vyjeli hasiči z Rosic a Velké Bíteše, kteří raněné posádce poskytli první pomoc. Poté místo zásahu osvětlili a zajistili proti požáru," popsal postup hasičů jejich krajský mluvčí Jaroslav Mikoška.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies