VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na ranči vaří kovbojské speciality

Brno - Třešničkou na závěr je hruška v domácí hruškovici. Hosté ji dostávají po jídle pro dobré trávení.

7.3.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Na ranči.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Western z amerického západu by filmaři mohli natáčet v restauraci Na ranči mezi brněnským Ořešínem a Útěchovem. Bez přestřelky, zato s dobrým jídlem a pitím. „Dýchne tu na hosty kovbojsko,“ použije neobvyklý příměr zástupce šéfkuchaře z Bobycentra Jan Seibert. Myslí tím dřevem obložené stěny, obrázky a dřevěné sošky indiánů, tomahawků a bizonů a taky oheň praskající v krbu.

Při pohledu do jídelního lístku svádějí bitvu s chuťovými buňkami hostů rančerské speciality, fazole a steaky a klasická moravská jídla jako vepřové koleno nebo halušky. K tomu Na ranči čepují čtyři druhy piva.

Podle Seiberta kuchyni vládne excelentní kuchař. Hodnotí tak hned podle šunkové rolky s křenem. Křenová pěna je nadýchaná a dobře dochucená. „Křen je v ní cítit, a zároveň nepálí,“ chválí předkrm odborník na přípravu rautů a studenou kuchyni.

O chvíli později přináší obsluha hlavní jídla. Vídeňské koleno a steak z krkovičky. Nad obrovskou porcí masa z kolene prasete s křenem, hořčicí, feferonkou a okurkami se hostům může orosit čelo. Téměř polovinu porce nechává na prkénku i kuchař Seibert, číšnice mu ochotně nabízí zabalit zbytek s sebou.

Vlastní styl i nápad

„Koleno vonělo, bylo propečené, měkoučké a šťavnaté,“ je spokojen kuchař. A co víc: přestože na stole v ošatce je stále dostatek čerstvého chleba i dochucovadel, restaurace si neúčtuje couvert.

To, že kuchaři při sestavování jídelního lístku nechybí fantazie, dokazuje i klas grilované kukuřice u vepřové krkovičky s volským okem a hranolky. Zajít do restaurace právě na tuhle specialitu si zvykli výletníci i majitelé koní ustájených v přilehlých stájích.

Ceny jídel jsou Na ranči rozdílné. Zatímco za čtyřsetgramové steaky z hovězí svíčkové zaplatí host přes pět set korun, za jiný plný talíř – testovanou krkovičku s hranolky vydá z peněženky pouze sto osmnáct korun. Podle Seiberta nepohorší ani oděv číšnice. Rifle se do stylu restaurace hodí. „Kdyby mě tu obsluhoval borec ve fraku, tak bych se asi vyděsil,“ směje se.

Interiéru restaurace nechybí styl ani nápad. Podle rázu podniku se Seibert rozhodoval i ve výběru jídla. „Váhal jsem mezi kolenem a steakem. A rád se sem vrátím na cokoliv,“ hodnotí uznale.

Závěrečnou třešničkou na dortu je hruška v pohárku domácí hruškovice, kterou hosté Na ranči dostávají pro dobré trávení. Restaurace hosty láká na množství hudebních akcí a projížďky na koních, které lze objednat ve stájích. Ranč s výhledem na Brno, obklopený lesy a pastvinami, je oblíbeným výletním místem. Škoda, že večer se utápí v nepříjemné tmě. Osvětlení silnice končí půl kilometru pod restaurací u posledních domů Ořešína.

Autor: Gabriela Peringerová

7.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vizualizace nové podoby konečné tramvají v brněnských Řečkovicích. Ilustrační foto.

Víc zeleně v ulicích Brna, rozhodli radní. Kvůli klimatu obrostou zdi i fasády

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
11

V Brně zemřel novorozenec. Při domácím porodu

Podvody s tachografy? Na kamiony si policisté posvítí díky novým zařízením

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozbité cesty a vyježděné koleje, tak se podepíší přetížené kamiony na stavu mnohých silnic. Unavený řidič za volantem takového kolosu pak může být smrtelná kombinace. Policie v úterý při kontrole kamionů převzala od krajského úřadu několik zařízení, která jí mají pomoct v boji proti řidičům porušujícím předpisy. 

Kolony v Brně? Na problémových místech bude více policistů

Brno - Plynulejší provoz v místech, kde se nyní v dopravních špičkách kvůli opravám několika ulic v centru Brna tvoří obrovské kolony, má zajistit zvýšený počet policistů a strážníků. Budou se více podílet na řízení dopravy. Nově vytvořená pracovní skupina složená ze zástupců města i policie již stanovila konkrétní místa. Jde o její první konkrétní krok.

AKTUALIZOVÁNO

V Brně stály vlaky. Kvůli nefunkčnímu zabezpečovacímu zařízení v Židenicích

Brno – Zastavení vlakových linek směřujících z Brna na Blansko a dále na Pardubice zaskočilo cestující v úterý krátce po třetí hodině odpoledne.

Podzim v hospodách? Vládu přebírají pivní speciály

Jižní Morava – Ačkoliv jsou letní měsíce, ve kterých se vypije nejvíce piva, pryč, sládci z jihomoravských pivovarů nezahálí a chystají tradiční podzimní speciály. Některé pivovary je prodávají už od srpna, u jiných se lidé netradičních piv dočkají do konce října.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení