VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na ranči vaří kovbojské speciality

Brno - Třešničkou na závěr je hruška v domácí hruškovici. Hosté ji dostávají po jídle pro dobré trávení.

7.3.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
2 fotografie

Restaurace Na ranči.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Western z amerického západu by filmaři mohli natáčet v restauraci Na ranči mezi brněnským Ořešínem a Útěchovem. Bez přestřelky, zato s dobrým jídlem a pitím. „Dýchne tu na hosty kovbojsko,“ použije neobvyklý příměr zástupce šéfkuchaře z Bobycentra Jan Seibert. Myslí tím dřevem obložené stěny, obrázky a dřevěné sošky indiánů, tomahawků a bizonů a taky oheň praskající v krbu.

Při pohledu do jídelního lístku svádějí bitvu s chuťovými buňkami hostů rančerské speciality, fazole a steaky a klasická moravská jídla jako vepřové koleno nebo halušky. K tomu Na ranči čepují čtyři druhy piva.

Podle Seiberta kuchyni vládne excelentní kuchař. Hodnotí tak hned podle šunkové rolky s křenem. Křenová pěna je nadýchaná a dobře dochucená. „Křen je v ní cítit, a zároveň nepálí,“ chválí předkrm odborník na přípravu rautů a studenou kuchyni.

O chvíli později přináší obsluha hlavní jídla. Vídeňské koleno a steak z krkovičky. Nad obrovskou porcí masa z kolene prasete s křenem, hořčicí, feferonkou a okurkami se hostům může orosit čelo. Téměř polovinu porce nechává na prkénku i kuchař Seibert, číšnice mu ochotně nabízí zabalit zbytek s sebou.

Vlastní styl i nápad

„Koleno vonělo, bylo propečené, měkoučké a šťavnaté,“ je spokojen kuchař. A co víc: přestože na stole v ošatce je stále dostatek čerstvého chleba i dochucovadel, restaurace si neúčtuje couvert.

To, že kuchaři při sestavování jídelního lístku nechybí fantazie, dokazuje i klas grilované kukuřice u vepřové krkovičky s volským okem a hranolky. Zajít do restaurace právě na tuhle specialitu si zvykli výletníci i majitelé koní ustájených v přilehlých stájích.

Ceny jídel jsou Na ranči rozdílné. Zatímco za čtyřsetgramové steaky z hovězí svíčkové zaplatí host přes pět set korun, za jiný plný talíř – testovanou krkovičku s hranolky vydá z peněženky pouze sto osmnáct korun. Podle Seiberta nepohorší ani oděv číšnice. Rifle se do stylu restaurace hodí. „Kdyby mě tu obsluhoval borec ve fraku, tak bych se asi vyděsil,“ směje se.

Interiéru restaurace nechybí styl ani nápad. Podle rázu podniku se Seibert rozhodoval i ve výběru jídla. „Váhal jsem mezi kolenem a steakem. A rád se sem vrátím na cokoliv,“ hodnotí uznale.

Závěrečnou třešničkou na dortu je hruška v pohárku domácí hruškovice, kterou hosté Na ranči dostávají pro dobré trávení. Restaurace hosty láká na množství hudebních akcí a projížďky na koních, které lze objednat ve stájích. Ranč s výhledem na Brno, obklopený lesy a pastvinami, je oblíbeným výletním místem. Škoda, že večer se utápí v nepříjemné tmě. Osvětlení silnice končí půl kilometru pod restaurací u posledních domů Ořešína.

Autor: Gabriela Peringerová

7.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Veletrh ProDítě 2017.
14

OBRAZEM: Dětské zboží? Lidé ho vybírali na veletrhu ProDítě

Pro Brňany prestiž, pro některé vysokoškoláky starost. Kvůli červnové Olympiádě dětí a mládeže přijede do Brna téměř 4700 sportovců, kterým nabízí ubytování koleje Vysokého učení technického. Své pokoje tak někteří studenti musí opustit dříve.
7

Z kolejí nás vystěhují příliš brzy, stěžují si studenti

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Brno /FOTOGALERIE/ – Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici. „Rozbory potvrdily, že je benzin výrazně mimo normy. Buď s ním někdo manipuloval, nebo mohlo dojít i k záměně. Protože šlo o vážný případ, rozhodli jsme o zapečetění tankovacích pistolí," okomentoval mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

Brno – V noci na neděli začíná platit středoevropský letní čas. Ručičky hodinek se ve dvě ráno posunou o hodinu vpřed. Změna se dotkne především hromadné dopravy. V Brně bude o jedno spojení nočních autobusových linek méně. Zcela se ruší spoj noční linky 91 čtyři minuty před půl čtvrtou ráno.

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies