VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na ranči vaří kovbojské speciality

Brno - Třešničkou na závěr je hruška v domácí hruškovici. Hosté ji dostávají po jídle pro dobré trávení.

7.3.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
2 fotografie

Restaurace Na ranči.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Western z amerického západu by filmaři mohli natáčet v restauraci Na ranči mezi brněnským Ořešínem a Útěchovem. Bez přestřelky, zato s dobrým jídlem a pitím. „Dýchne tu na hosty kovbojsko,“ použije neobvyklý příměr zástupce šéfkuchaře z Bobycentra Jan Seibert. Myslí tím dřevem obložené stěny, obrázky a dřevěné sošky indiánů, tomahawků a bizonů a taky oheň praskající v krbu.

Při pohledu do jídelního lístku svádějí bitvu s chuťovými buňkami hostů rančerské speciality, fazole a steaky a klasická moravská jídla jako vepřové koleno nebo halušky. K tomu Na ranči čepují čtyři druhy piva.

Podle Seiberta kuchyni vládne excelentní kuchař. Hodnotí tak hned podle šunkové rolky s křenem. Křenová pěna je nadýchaná a dobře dochucená. „Křen je v ní cítit, a zároveň nepálí,“ chválí předkrm odborník na přípravu rautů a studenou kuchyni.

O chvíli později přináší obsluha hlavní jídla. Vídeňské koleno a steak z krkovičky. Nad obrovskou porcí masa z kolene prasete s křenem, hořčicí, feferonkou a okurkami se hostům může orosit čelo. Téměř polovinu porce nechává na prkénku i kuchař Seibert, číšnice mu ochotně nabízí zabalit zbytek s sebou.

Vlastní styl i nápad

„Koleno vonělo, bylo propečené, měkoučké a šťavnaté,“ je spokojen kuchař. A co víc: přestože na stole v ošatce je stále dostatek čerstvého chleba i dochucovadel, restaurace si neúčtuje couvert.

To, že kuchaři při sestavování jídelního lístku nechybí fantazie, dokazuje i klas grilované kukuřice u vepřové krkovičky s volským okem a hranolky. Zajít do restaurace právě na tuhle specialitu si zvykli výletníci i majitelé koní ustájených v přilehlých stájích.

Ceny jídel jsou Na ranči rozdílné. Zatímco za čtyřsetgramové steaky z hovězí svíčkové zaplatí host přes pět set korun, za jiný plný talíř – testovanou krkovičku s hranolky vydá z peněženky pouze sto osmnáct korun. Podle Seiberta nepohorší ani oděv číšnice. Rifle se do stylu restaurace hodí. „Kdyby mě tu obsluhoval borec ve fraku, tak bych se asi vyděsil,“ směje se.

Interiéru restaurace nechybí styl ani nápad. Podle rázu podniku se Seibert rozhodoval i ve výběru jídla. „Váhal jsem mezi kolenem a steakem. A rád se sem vrátím na cokoliv,“ hodnotí uznale.

Závěrečnou třešničkou na dortu je hruška v pohárku domácí hruškovice, kterou hosté Na ranči dostávají pro dobré trávení. Restaurace hosty láká na množství hudebních akcí a projížďky na koních, které lze objednat ve stájích. Ranč s výhledem na Brno, obklopený lesy a pastvinami, je oblíbeným výletním místem. Škoda, že večer se utápí v nepříjemné tmě. Osvětlení silnice končí půl kilometru pod restaurací u posledních domů Ořešína.

Autor: Gabriela Peringerová

7.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brit Alastair Reid vede na brněnské Masarykově univerzitě kurz o hoaxech.

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Martin Ander.
2

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Týdny jezdil ukradenými auty. Měl navíc zákaz řízení

Brněnsko – Hned dvěma kradenými auty se v minulých týdnech vozil šestadvacetiletý mladík na Ivančicku. První ukradl poté, co známému namluvil, že by mu rád prodal autorádio. „S dvaadvacetiletým majitelem auta se zloděj od vidění znal, na smluveném místě mu pak auto ukradl a neoprávněně ho používal," popsal případ policejní mluvčí Bohumil Malášek.

O stávce řidičů autobusů rozhodnou odbory ve středu

Jižní Morava – Jestli vstoupí řidiči jihomoravských autobusů do stávky, rozhodne ve středu předsednictvo odborového svazu. Vláda totiž v pondělí jednání odložila. Znovu se problémem bude zabývat příští týden.

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Brno - Franta Kocourek, jedna z legendárních postav brněnského společenského života 70. a 80. let, proslul nejen siláckými kousky, ale i jako zdatný mystifikátor a recesista. Kromě toho byl znám i jako herec, básník, spisovatel a malíř. Kdyby jej smrt nezastihla v pouhých čtyřiačtyřiceti letech, oslavil by 21. února sedmdesáté narozeniny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies